Tiszasas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tiszasas község településképének védelméről szóló 8/2017. (X.13.) számú önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2021. 12. 21
Tiszasas község településképének védelméről szóló 8/2017. (X.13.) számú önkormányzati rendeletének módosításáról
Általános indokolás
A településképi rendelet felülvizsgálatát és módosítását indokolják az ez évi jogszabályváltozások.
2021. július 1 napjával is módosították a településképi törvényt. A módosítás következtében
a településképi bejelentési eljárás kötelező esetköre kibővült a rendeltetésmódosításokkal.
Hatáskör módosítás is történt, a településképi ügyekben az önkormányzati hatósági jogkört a képviselő-testülethez telepíti, egyúttal lehetőséget biztosít a hatáskör átruházására, melyet a településképi rendeletben kell megtenni. Az átruházott hatáskörben hozott döntés ellen a képviselő-testülethez lehet fellebbezni. A hatáskör átruházást legkésőbb 2021. október 31 napjáig át kell vezetni a településképi rendeleten.
A hatáskör átruházás indoka, hogy a vonatkozó jogszabályok értelmében a tájékoztatást és szakmai konzultációt a kérelem beérkezésétől számított 8 napon belül, a településképi bejelentési eljárást 15 napon belül le kell folytatni. Amennyiben a megadott határidő belül nem intézkedik, a hozzájárulását megadottnak kell tekinteni. E határidők tartása a képviselő-testületi hatáskörében történő eljárás esetében kétséges.
A törvénymódosítással pontosításra került a településképi követelmények megsértése, valamint a rendeltetésváltozás esetén a helyi építési szabályzatban foglaltak megsértése esetén követendő eljárás.
2021. március 1 napjától változtak a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI.8.) Korm. rendelet szabályai, melyek módosították a településképi bejelentési eljárás szabályait, valamint a rendeltetésváltozása esetén már kötelezővé teszi a bejelentési eljárás lefolytatását.
A fenti jogszabályváltozások figyelembevételével elkészült a településképi rendelet módosításának tervezete, melynek tartalmát illetően előzetesen egyeztetési eljárást kellett
lefolytatni a TAK egyeztető felületén a jogszabályban meghatározott államigazgatási szervekkel, valamint párhuzamosan a partnerségi egyeztetés is el kell végezni az önkormányzat partnerségi egyeztetés helyi szabályairól szóló rendeletében foglaltak szerint.
A beérkezett vélemények ismertetése:
A Jász – Nagykun – Szolnok Megyei Kormányhivatal, Állami Főépítészi Iroda JN/40/00160-2/2021 véleménye alapján a jogszabályi hivatkozások javításra kerültek, a kért módosítások és pontosítások átvezetésre kerültek.
A TAK egyeztető felületén a további értesített államigazgatási szervek véleményt nem tettek.
Partnerségi egyeztetés:
A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti átmeneti szabályokról szóló 2021. évi XCIX törvény, valamint a a veszélyhelyzet ideje alatt egyes településfejlesztési, településrendezési és településkép-védelmi szabályok eltérő alkalmazásáról szóló 546/2020. (XII. 2.) korm. rendelet alapján a partnerségi egyeztetés elektronikusan megtörtént. A partrnerek 2021. 11.15. – 2021. 12. 06. között tehettek írásbeli véleményt. A partnerségi egyeztetés 2021. 12. 06-án lezárásra került. Az egyeztetés ideje alatt írásbeli vélemény a rendelet – tervezetre nem érkezett.
A vonatkozó jogszabályok alapján a rendelet – tervezet egyeztetése megtörtént, a mellékelt rendelet tervezetet jóváhagyásra javaslom.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Hatásköri szabályt állapít. Az önkormányzati törvény szabályai szerint hatáskör átruházásról rendelkezik. A településképi bejelentési, a településképi kötelezési eljárásokkal kapcsolatos hatásköröket a képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.
A polgármester döntésével szemben az önkormányzat képviselő-testületéhez lehet fellebbezni, aki a fellebbezésről a benyújtását követő rendes ülésén dönt.
A 2. §-hoz
Településkép bejelentési eljárást egészíti ki a reklámokra vonatkozóan a törvényi előírás szerint.
A 3. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.