Tiszasas Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tiszasas Községi Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 07

Tiszasas Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (III. 6.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.07.
Tiszasas Községi Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Tiszasas Községi Önkormányzat 2024. évi költségvetéséhez
Az önkormányzatok gazdálkodására vonatkozó fontosabb jogszabályi előírások:
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) a gazdálkodásra és a feladatfinanszírozási rendszerre vonatkozó előírásai:
- A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ebből kell finanszírozni és ellátni a törvényekben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatellátást nem veszélyeztető önként vállalt feladatokat. A rendelkezés végrehajtása érdekében a költségvetési rendeletben a működési és esetleges felhalmozási feladatokon belül a kötelező és önként vállalt feladatok forrásának és kiadásának a bemutatása is szükséges.
- A kötelező és nem kötelező feladatok ellátásának forrásait és kiadásait a költségvetési rendelet elkülönítetten tartalmazza.
- A költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető.
- Az önkormányzat veszteséges gazdálkodásának következményei a helyi önkormányzatot terhelik.
- A helyi önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
- A feladatfinanszírozási rendszer keretében a központi költségvetés a kötelezően ellátandó, törvényben előírt egyes feladatok ellátását felhasználási kötöttséggel, feladatalapú támogatással biztosítja, vagy azok ellátásához a feladat, a helyi szükségletek alapján jellemző mutatószámok, illetve a lakosságszám alapján támogatást biztosít.
- A feladatfinanszírozási rendszernek biztosítani kell az önkormányzat bevételi érdekeltségének fenntartását.
A Magyarország gazdasági stabilitásról szóló 2011. évi CXCIV. törvény alapján – néhány kivételtől eltekintve – újabb adósságot keletkeztető ügylet vállalására csak a kormány engedélyével van lehetőség.
A települési önkormányzatot illeti meg a korábbi évekhez hasonlóan:
- települési önkormányzat jegyzője által jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírság teljes összege,
- a vármegyei kormányhivatal által a települési önkormányzat területén –a veszélyhelyzet kihirdetését megalapozó eseménnyel összefüggésben jogerősen kiszabott környezetvédelmi bírságok kivételével-kiszabott, és abból befolyt környezetvédelmi bírságok összegének 30 %-a,
- a közlekedési szabályszegés tekintetében kiszabott közigazgatási birság behajtásból, illetve végrehajtásból származó bevétel 40 %-a, ha a behajtást, illetve a végrehajtást a települési önkormányzat jegyzője önkormányzati adóhatósági jogkörében eljárva foganatosította,
- a települési önkormányzat területén a közlekedési szabályszegések után a közterület-felügyelő által kiszabott közigazgatási bírság teljes behajtott összege,
- a termőföld bérbeadásából származó jövedelem utáni - a települési önkormányzat által beszedett - személyi jövedelemadó 100%-a továbbra is a földterület fekvése szerinti települési önkormányzatot illeti meg.
Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2022.évi XXV. törvényből adódó kötelezettségek, lehetőségek:
A helyi önkormányzatok kötelező, törvényben meghatározott feladatai ellátásával kapcsolatos működési kiadásainak fedezetét az Országgyűlés a feladatfinanszírozás rendszeren keresztül, feladatalapú támogatással biztosítja, mely a jogszabályokban meghatározott közszolgáltatási szinthez igazodik.
A központi költségvetés a helyi önkormányzatok általános működésének és ágazati feladatainak támogatásán felül év közben bizonyos feltételek teljesülése és igénylés alapján további működési és felhalmozási kiegészítő támogatást biztosít.
A fentieken túl az önkormányzatnak jogszabályban meghatározott módon lehetősége nyílhat támogatást igényelnie, valamint egyes természeti károkból adódó, indokolt és szükséges védekezéssel összefüggő kiadások részbeni vagy teljes megtérítésére pályázni (vis maior támogatás).
A költségvetési rendelet összeállításának alapvető szempontjai:
A Képviselő-testület elsődleges feladatának kell, hogy tekintse a település és intézménye zavartalan, kiegyensúlyozott működtetését, fejlesztését, a lakosság életkörülményeinek javítását, az idegenforgalom fejlesztését, a gazdasági lehetőségek feltárását, a területfejlesztési és az EU-s források hatékony kihasználását.
A jelenlegi és várható gazdasági-, pénzügyi helyzetben a 2024.évi gazdálkodás során továbbra is előtérbe kell helyezni az alábbi szempontokat:
- A közfeladatokat ellátó intézményrendszer és a hivatal biztonságos működésének biztosítása, különös tekintettel a kötelező önkormányzati feladatokra.
- Az önkormányzat valamennyi területén racionális, hatékony, eredményes gazdálkodást kell folytatni.
- A gazdálkodás során folyamatosan ügyelni kell a bevételek és a kiadások egyensúlyára.
- Törekedni kell a tervezett bevételek teljes körű beszedésére (kiemelten kezelve a helyi adók).
- Céljaink megvalósításához a pályázati lehetőségeket továbbra is maximálisan ki kell használni, és a megnyert beruházásokat pontosan, műszakilag is megfelelően kell kivitelezni.
- A költségvetésben a nem várt kiadások finanszírozhatósága érdekében általános tartalékot kell képezni.
- Az állami támogatások tervezése a mindenkori költségvetési törvény szerint vehető figyelembe. Minden esetben szükséges annak vizsgálata, hogy a feladatok ellátásához a lehető legtöbb állami forrást tudjon bevonni az önkormányzat.
- A működési kiadások (foglalkoztatáspolitikai célokhoz igazodó személyi juttatások és kötelező, valamint állami feladatokhoz kapcsolódó dologi kiadások, ezen túl az önként vállalt feladatokhoz kapcsolódó dologi kiadások) meghatározásakor a takarékos és hatékony gazdálkodás elvét érvényre kell juttatni. A költségek vonatkozásában a szükséges és reális fedezetet biztosítani kell a tervezés során.
- A költségvetési rendelettervezet végrehajtása során tovább kell keresni a bevételek növelésének és a kiadások csökkentésének lehetőségét.
- Az intézmények költségvetési előirányzatát az intézményvezetőkkel történő egyeztetés útján kell kialakítani.
- Az önkormányzat 2024. évben is fontos feladatának tartja a társadalmi (elsősorban helyi) szervezetekkel való együttműködést és azok támogatását a költségvetésben meghatározott előirányzat erejéig.
Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása:
- Településüzemeltetési feladatok ellátására (zöldterület gondozása, közvilágítás, köztemető fenntartás, közutak fenntartása,) a fajlagos összegek a 2023. évihez képest kis mértékben sajnos csökkentek.
- Az egyéb önkormányzati feladatok ellátására lakosságszám alapján 12.355.221 Ft-ot állapít meg a 2024.évi költségvetési törvény.
A települési önkormányzatot a következőkben felsorolt támogatások illetik meg:
Közös Hivatal működési támogatása
egyéb önkormányzati feladatok támogatása,
lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása,
zöldterület gazdálkodással kapcsolatos feladatok ellátásának alaptámogatása,
közvilágítás fenntartásának alaptámogatása,
köztemető fenntartással kapcsolatos feladatok alaptámogatása,
közutak fenntartásának alaptámogatása
polgármesteri illetmény támogatása
A köznevelési ágazatban az önkormányzatok kötelező feladata továbbra is az óvodai ellátás, amelyhez a központi költségvetés több elemű támogatással járul hozzá:
Átlagbéralapú támogatást biztosít az óvoda pedagógusok, és az óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők béréhez és ehhez kapcsolódó szociális hozzájáruláshoz.
Támogatást biztosít az óvoda működésével és feladatellátásával összefüggő kiadásokhoz gyermeklétszám után.
A szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési ellátórendszerben az önkormányzatok szerepe alapvetően továbbra is a pénzbeli ellátások, illetve az alapellátások biztosítása.
- A szociális ágazatban dolgozók szociális ágazati összevont pótlékához és annak szociális hozzájárulási adójához támogatást biztosít a központi költségvetés.
- A települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatás összegének meghatározását központilag állapítják meg.
- 2024. évben az önkormányzatot 164.312.327 Ft egyéb szociális feladatok támogatása illeti meg.
- A gyermekétkeztetést Tiszasas Község Településellátó és Szolgáltató Szervezete konyhája látja el.
- Az étkeztetéshez 10.375.937 Ft támogatás érkezik.
Az önkormányzatok kulturális feladatainak biztosításához a központi költségvetés a 2024. évben is önálló előirányzaton biztosít támogatást. Emellett a helyi önkormányzatok kiegészítő támogatásai előirányzatok között továbbra is lehetőség lesz az önkormányzati fenntartású könyvtárak állománygyarapítására, a közművelődési tevékenység érdekeltségnövelő támogatásra.
A könyvtári és közművelődési feladatok támogatásának összege 2.376.762 Ft.
A polgármesteri illetmény kompenzálására 3.915.653 Ft-ot biztosít az állam.
Az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatai
Kötelező feladatok:
A helyi közügyek, valamint helyi lakosság alapvető létfeltételei, a gazdasági teljesítőképesség és lakossági igény függvényében helyben biztosítható önkormányzati közfeladatokat a Mötv. 13. § (1) bekezdése tartalmazza.
A költségvetési előirányzatok tervezésekor a kötelező önkormányzati feladatok végrehajtását biztosítani kell. Önként vállalt feladat a költségvetésben akkor tervezhető, ha annak pénzügyi fedezete az önkormányzat saját bevételéből megteremthető. Az önként vállalt feladat kiadásainak finanszírozása a kötelező önkormányzati feladat ellátását nem veszélyeztetheti.
Önként vállalt feladatok:
egyesületi, szövetkezeti tagság, társulati tagság,
gazdasági társaságokban való tulajdonosi közreműködés (BÁCSVÍZ Zrt.),
önkormányzat által alapított díjak, kitüntetések adományozása,
a településen működő civil szervezetek támogatása,
települési rendezvények szervezése.