Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999 (XI.26.) önkormányzati rendelete

Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/1999. (XI.26.) KT Rendelete a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Hatályos: 1999. 12. 15- 2017. 11. 23


Tiszavárkony Község Önkormányzat

Képviselőtestületének

7/1999.(XI.26.) . KT. R e n d e l e t e

a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről.,

egységes szerkezetben a 6/2001. (IV.04.)  KT.

Rendelettel.



Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselőtestülete a helyi közakarat Demokratikus kinyilvánítása lehetőségének biztosítása érdekében a helyi Önkormányzatokról szóló – többször  módosított – 1990. Évi LXV. Tv. /továbbiakban Ötv./ 16.§. /1/ bekezdésében és az  50.§. /2/. Bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – összhangban az Ötv. IV. fejezetében  foglaltakkal, és figyelemmel a helyi önkormányzati képviselők és  polgármesterek  választásáról szóló -  többször módosított – 1990. Évi LXIV. Tv. Rendelkezéseire, valamin t a 2000. Évi XXII. tv-el módosított 1997. Évi C. törvényben foglaltakra, a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről az alábbi  rendeletet alkotja:



 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK



  1. §.

  

(1) A helyi népszavazásban,  népi kezdeményezésben való részvételi  jogosultságra az Ötv. 45.§. /1/ bekezdése a irányadó.

                                                                                              


(2) A helyi népszavazás és népi kezdeményezés választópolgári kezdeményezése esetén a jogosultsági feltételeknek a kezdeményezés időpontjában  kell fennállnia.



        A HELYI NÉPSZAVAZÁS  KIÍRÁSA



  1. §.



(1) A képviselőtestület az Ötv. 4.§. /l/ bekezdése a. – e. pontjában felsoroltakon  túl, helyi népszavazást köteles kiírni a

     következő kérdésekben:


       a./  településrészi önkormányzat létrehozása,

       b./  a község közigazgatási határát módosító, a község és más település  közötti településrész cseréje, illetve

             területrészek átadása vagy átvétele esetén.

(2) A képviselőtestület helyi népszavazást rendelhet el az Ötv. 46.§. /3/ bekezdésében meghatározott ügyekben.

(3) A képviselőtestület köteles népszavazást kiírni, ha azt az érintett választópolgárok 25 %-a kezdeményezte.



  1. §.



(1)   A helyi népszavazást a polgármesternél az Ötv. 47.§. /l/  bekezdése a-c. pontjában felsoroltakon kívül az érintett választópolgárok legalább 20 %-a kezdeményezheti.


(2)   Az e rendeletben meghatározott, kezdeményező választópolgárok  aránya

-   a kezdeményezésnek a polgármesterhez  történő benyújtása  napján  -  a nyilvántartásban szereplő összes érintett választópolgár számához viszonyítva kerül meghatározásra.




A HELYI NÉPSZAVAZÁS KEZDEMÉNYEZÉSÉNEK

ELBIRÁLÁSA, A NÉPSZAVAZÁS KIIRÁSA.



  1. §.




Amennyiben a kezdeményezés az arra nem jogosult személytől vagy  szervtől Érkezik, vagy a 3.§. /1/ bekezdésében előírtnál kevesebb a kezdeményező választópolgárok száma, továbbá, ha a kezdeményezés az Ötv. 46.§. /4/. a-c, pontjában irt kérdésekre vonatkozik , a kezdeményezést a polgármester határozattal elutasítja. 



  1. §.


(1) A helyi népszavazást a képviselőtestület rendeli el, döntéséhez az önkormányzat Szervezeti és Működési  Szabályzatában meghatározott minősitett többség  kell.


(2) A képviselőtestület a helyi népszavazás elrendeléséről szóló határozatában meghatározza a helyi népszavazásra bocsátandó kérdés szövegét és kitűzi a népszavazás időpontját.


(3) A népszavazás kiírásáról hozott határozatot, az önkormányzati rendelet kihirdetésére vonatkozó szabályok szerint., közzé kell tenni.


(4) A képviselőtestület helyi népszavazást elrendelő, valamint kötelezően elrendelendő népszavazás elrendelését elutasító határozata ellen a határozat közzétételétől számított nyolc napon belül a helyi bírósághoz kifogást lehet benyújtani.




A HELYI NÉPSZAVAZÁS LEBONYOLITÁSA.


  1. §.



(1) Az egész település igazgatási területére kiterjedő helyi népszavazás esetén a szavazókörök megegyeznek a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 1990. évi LXIV. Tv. alapján kialakítottakkal.


(2)  A település egy részére kiterjedő helyi népszavazás esetén – ha indokolt – a képviselőtestület , a helyi népszavazás kiírásával egyidejűleg az (1) bekezdéstől eltérő szavazókört is kialakíthat.



  1. §.


(1) A helyi népszavazást lebonyolító szervek:


                              a./ szavazatszámláló bizottságok

                                b./ a helyi választási bizottság



(2) A szavazatszámláló bizottságok összetétele és jogai azonosak a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 1990. Évi LXIV. Tv. Alapján létrehozott bizottságokéval.


(3)  A 6.§. /2/  bekezdésben foglaltak alapján kialakított szavazókörök esetén a szavazatszámláló bizottság /ok/ tagjait, a többi szavazatszámláló bizottság  tagjai közül, a képviselőtestület választja meg a helyi népszavazás kiírásával egyidejűleg – minősített többséggel – a polgármester ajánlása alapján.


(4)    A bizottság ok megbízatása a népszavazás befejezéséig tart.


  1. §.


A helyi népszavazás lebonyolításának költségei az önkormányzat költségvetését terhelik.



                        


  A HELYI NÉPSZAVAZÁS EREDMÉNYESSÉGE



 9.§.


(1) A helyi népszavazás érvényessége és eredményessége az Ötv. 4.§. /2/ bekezdésében foglaltak az irányadók.


(2) Több kérdés esetén az eredményességet kérdésenként kell megállapítani.


(3) Érvénytelennek  minősül az a szavazat, amelyet nem a hivatalos  szavazólapon adtak le, vagy amelyből nem lehet minden kétséget kizárólag megállapítani, hogy a választópolgár akarata a válaszadáskor mire irányult.


                                             

                                                    NÉPI  KEZDEMÉNYEZÉS


10.§.



(1) Népi kezdeményezést a polgármesterhez a község, illetve az érintett terület választópolgárainak  legalább 9 %-a  írásban nyújthat be.


(2) A képviselőtestület köteles napirendre tűzni az érintett választópolgárok 10 %-a által benyújtott népi kezdeményezést.


(3) Amennyiben az  /1/ bekezdésben előírtnál kevesebb a kezdeményező választópolgárok száma, vagy a kérdés nem a képviselőtestület hatáskörébe tartozik, a kezdeményezést a polgármester határozattal elutasítja.



                                                                               

 

(4) Népi kezdeményezés a község egy-egy körülhatárolható részét érintő  ügyben is benyújtható.


(5) A településrészi kezdeményezéshez szükséges választópolgárok számát az ott élő, illetve tulajdonos választópolgárok alapján kell  megállapítani.



 KÖZÖS  SZABÁLYOK


         11. §.


(1) A népszavazás kiírására irányuló kezdeményezést írásban kell benyújtani a polgármesterhez.


(2) A helyi népszavazás a választópolgárok a jegyző által hitelesített

- aláirt és lepecsételt – aláirásgyűjtő íven kezdeményezhetik.

- A jegyző az aláírást gyűjtő íven a hitelesítéskor feltünteti az önkormányzat által alkotott népszavazásról szóló rendelet  alapján megkívánt aláírások számát és a hitelesítés pontos dátumát.



          (3) A hitelesített aláirásgyűjtő ívvel megegyező aláirásgyűjtő íveken lehet aláírást gyűjteni, amelynek tartalmaznia kell:


                a./ A népszavazásra bocsátandó kérdés megfogalmazását, az egyetértés és a csatlakozás kinyilvánítását,


                 b./  sorszámot, olvasható családi és utónevet, állandó lakcímet, személyi azonosítóját, és sajátkezű aláírását.



             (4) A népszavazásra bocsátandó kérdést, az egyetértési és csatlakozási szándék kinyilvánítását az aláirásgyűjtő iv

minden oldalára fel kell írni.


    



(5) A helyi népszavazásra irányuló választópolgári kezdeményezést tartalmazó aláirásgyüjtő íveket a Polgármester 3 napon belül átadja a  jegyzőnek, aki 10 napon belül gondoskodik a hitelesítésről, és annak eredményéről a Polgármestert írásban tájékoztatja.

A jegyző az aláírásgyűjtő ív hitelesítésével kapcsolatos döntését a helyben Szokásos módon közzé kell tenni.



(6)  A hitelesítés a jelen rendelet által előirt számszerűség  ellenőrzését, valamint  a helyi népszavazást kezdeményező választópolgároknak az állami népességnyilvántartás alapján történő azonosítását jelenti, kizárólag a választójogosultság és az állandó lakhely megállapítása céljából.

Az Ötv. 46.§. /2/ bekezdésében foglalt kezdeményezés esetén a hitelesítés kiterjed a tulajdonjog vizsgálatára is. A hitelesítés szúrópróbaszerű vizsgálattal is történhet.


(7)  Abban az esetben, ha a hitelesítés során alapos gyanú merül  fel az aláírások eredetiségét  illetően a jegyző  - szúrópróbaszerűen – egyes aláírások valódiságát ellenőrizheti.


(8)  Az aláírások ellenőrzése során a kezdeményezés benyújtók képviselője is  jelen lehet.


(9)  A helyi választási iroda vezetője /a jegyző/ a népszavazás – kezdeményezés  aláirásgyűjtő íveinek hitelesítésével kapcsolatos döntése ellen a közzétételétől számított tizenöt napon belül, a helyi bírósághoz lehet kifogást benyújtani.



            12. -§.



(1)  A helyi népszavazás és népi kezdeményezés  indítványozása érdekében minden választópolgár jogosult – közterületen

      is  - aláírásokat gyűjteni,  illetőleg aláirásgyűjtés  céljából szervezőmunkát végezni.



                                                                                  


(2) Nem gyűjthető aláírás munkahelyen és munkaviszonyból fakadó munkavégzési kötelezettség  teljesítése közben, fegyveres erőknél, fegyveres  testületeknél  szolgálati viszonyban lévő személyektől, a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben, tömegközlekedési eszközön, egészségügyi intézmény betegellátó részlegében, tanintézményben.


(3)  Tilos az aláírásgyűjtés a közterületen oly módon, hogy az akár járműforgalmat,  akár a gyalogos közlekedést korlátozza vagy akadályozza.


                                                                                           13.§.


A helyi népszavazás, valamint a népi kezdeményezés eredményéről a község lakosságát – a helyi sajtó úján, közhíreléssel és egyéb, a helyben szokásos módon /SZMSZ-ben rögzítettek szerint / - a polgármester tájékoztatja.



                                                                   ZÁRÓ  RENDELKEZÉSEK


                                                                                           14.§.


(1) Ez a rendelet 1999. December 15.-én lép hatályba.

E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg Tiszavárkony község önkormányzatának 14/1993./X.04./sz. KT. Rendelete a helyi népszavazásról , népi kezdeményezésről hatályát veszti, ugyancsak hatályát veszti a 16/1993./X.29./ Sz. Kt. Rendelet, és a 9/1995./VIII.01./ sz. KT. Rendelet  is.

(2) Ezen rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


(3) A rendelettel egységes szerkezetbe került a 6/2001./IV.04./ sz. KT. Rendelet.


Tiszavárkony, 1999.november 04.


                      Mészáros Zoltán                             Hatvani Júlia

                        Polgármester                                         jegyző


A rendelet kihirdetésének pontos ideje: 1999. November 26.


                                                                                   Hatvani Júlia

                                                                                       Jegyző