Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2003 (VI.2.) önkormányzati rendelete

Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/2003. / VI.02./ KT. Rendelete A települési folyékony hulladékgazdálkodásról (egységes szerkezetben)

Hatályos: 2012. 05. 01

Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2003 (VI.2.) önkormányzati rendelete

Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselőtestületének 12/2003. / VI.02./ KT. Rendelete A települési folyékony hulladékgazdálkodásról (egységes szerkezetben)

2012.05.01.

Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselőtestülete, a hulladékgazdálkodásról szóló 2000 évi XLIII törvény 21 § /1/ bekezdés, valamint a helyi önkormányzatokról szóló 1990 évi LXV Törvény 8. § /1/ bekezdése alapján az alábbi rendeletet alkotja, egységes szerkezetben a 16/2004 (VII.26.) KT. Rendelettel, és a 14/2009 (VIII.31.)rendelettel:

1. § A rendelet célja: Tiszavárkony Község termőtalajának és ivóvízkészletének védelme. Ennek érdekében valamennyi ingatlan tulajdonosa, használója köteles gondoskodni az ingatlanán keletkező települési folyékony hulladék szakszerű elhelyezéséről.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Tiszavárkony község közigazgatási területén található ingatlanokon keletkezett folyékony hulladékra, kivéve a veszélyes hulladékokat.

3. § E rendelet alkalmazása szempontjából:

a.) folyékony hulladék: az a háztartásban hulladékká vált folyadék, amelyet nem vezetnek el és nem bocsátanak ki szennyvízelvezető hálózaton, illetve szennyvíztisztító telepen keresztül.
b.) Folyékony hulladék ártalmatlanítása: a folyékony hulladék elhelyezése leürítő helyen, szennyvíztisztító telepen, valamint a környezetveszélyeztetést és környezetszennyezést megakadályozó kezelése fiziko –kémiai vagy biológiai módszerrel.
c.) Települési folyékony hulladék leürítő hely: ( továbbiakban: leürítő hely ) közcsatornának az arra jogosult által kijelölt aknája illetőleg szennyvíztisztító telep kiegészítő műtárgya.
d.) Települési folyékony hulladék bebocsátási pont: a szennyvízelvezető műnek e célra kijelölt és kialakított része: Tiszavárkony külterület 0151 hrsz. Található bebocsátási pont.
e.) Hulladékkezelő: aki a hulladékot gazdasági tevékenysége körében a hulladék birtokosától átveszi, kezeli.
f.) Közszolgáltató: Folyóvíz Víz és Csatorna Szolgáltató KFT .
g.) Nem lakott épület: olyan lakóépület amelyet bizonyíthatóan legalább egy hónapja nem laknak, illetve amelynek használatát szüneteltetik és ezt írásban előre bejelentik.
h.) Települési folyékony hulladék: a község területén, a közcsatornába be nem kötött, emberi tartózkodásra alkalmas épületek és telkek szennyvíztároló létesítményeinek és egyéb, helyi közműpótló berendezéseinek ürítéséből, a nem közüzemi vízelvezető rendszerek tisztításából, továbbá a gazdasági, de nem termelő tevékenységből származó szennyvíz és szennyvíziszap, mely tartalmazhat kórokozó vagy fakultatív kórokozó baktériumokat, de nem minősül veszélyes hulladéknak.
i.) Ingatlan: a külön jogszabály szerinti egy helyrajzi számmal rendelkező földrészlet / telek/.
j.) Tulajdonos: az ingatlan tulajdonosa, kezelője, tartós használója, illetőleg haszonélvezője.

4. § (1) Tiszavárkony Község Önkormányzata az ingatlan tulajdonosoknál, használóknál ( a továbbiakban: tulajdonos ) keletkező folyékony hulladék kezelésére kötelező közszolgáltatást ( a továbbiakban: közszolgáltatás ) vezet be és tart fenn a község egész közigazgatási területére.

(2) A közszolgáltatás kiterjed :

a.) Az ingatlanon összegyűjtött folyékony hulladék rendszeres elszállítására és leöntésére,
b.) A folyékony hulladék ártalmatlanítására is szolgáló szennyvíz elvezető műnek a települési folyékony hulladék bebocsátási pontjának a működtetésére.
c.) Egyéb feladatok , megrendelés felvétele, nyilvántartás, számlázás, stb. ellátása.

5. § (1) A folyékony hulladék elszállítása, az ezzel kapcsolatos nyilvántartási és egyéb feladatok ellátása, a folyékony hulladék ártalommentes elhelyezése, a Folyóvíz Víz és Csatorna Szolgáltató KFT feladata.

(2) A folyékony hulladékkal kapcsolatos kötelező közszolgáltatás teljesítésére jogosult szolgáltató jogosult a közszolgáltatással összefüggő személyes adatok kezelésére. Ezek a kötelező adatkezelés alá eső adatok az alábbiak: a közszolgáltatást igénybe vevő neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve.

(3) A (2) bekezdésben rögzített tartalmú kötelező adatkezelés célja a szolgáltató közszolgáltatási tevékenységének megfelelő színvonalú ellátása. Az adatkezelés feltétele a személyes adatok szolgáltatói rendelkezésre állása, mely alapszik a szolgáltató és a közszolgáltatást igénybe vevő közötti szerződés megkötésén.

(4) A kötelező adatkezelés ezen paragrafus (2) bekezdésében rögzített adattartalma alapján a szolgáltató nyilvántartja a közszolgáltatást igénybe vevő díjfizetésével kapcsolatos adatokat. Az adatkezeléssel kapcsolatban a közszolgáltató köteles betartani a személyes adatok kezeléséről és a közérdekű adatok nyilvántartásáról szóló jogszabályokat.

6. § Az ingatlan tulajdonos jogai és kötelezettségei

(1) A közszolgáltatással ellátott területen lévő valamennyi ingatlan tulajdonosa köteles a közszolgáltatást igénybe venni és annak - e rendeletben meghatározott – díját a közszolgáltatónak megfizetni, kivéve azon ingatlantulajdonosokat, amelyek érvényes közüzemi szerződéssel rendelkeznek a szennyvíz csatorna rendszert üzemeltető Folyóvíz Víz és Csatorna Szolgáltató KFT-vel.

(2) Az ingatlan tulajdonosa köteles biztosítani, hogy a folyékony hulladék az ingatlana területére, közterületre, szomszédos ingatlanra átmenetileg se folyjék ki.

(3) Az ingatlan tulajdonosa a folyékony hulladékot köteles zárt közműpótló tárolóban, szivárgásmentes kialakítással, gyűjteni és rendszeres elszállíttatását a közszolgáltató útján biztosítani.

(4) Az ingatlan tulajdonosa köteles az ingatlanán keletkező folyékony hulladékkal elszámolni a víziközmű által szolgáltatott ivóvíz bekötési vízmérőjén mért ivóvíz mennyiség alapján, annak 100 %-val.

(5) Az elszámolás módja a közszolgáltatás igénybevételét bizonyító számla vagy a szennyvíz szolgáltatási közmű szerződés alapján fizetett számla.

(6) Az ( 4) és (5) bekezdésben foglaltak nem vonatkoznak:

a.) az üresen álló, nem lakott ingatlanokra,
b.) azon ingatlanokra, amelyen nem rendelkeznek fürdőszobával, vízöblítéses WC-vel, a vízvétel lehetősége kizárólag egy kerti csap.
c.) Azon telkekre, amelyen épület nem áll.
d.) A szolgáltató által nyilvántartásba vett alvízmérő órán keresztül mért, állattartási és locsolási célra felhasznált, ivóvíz mennyiségével.
(7) Az ingatlan tulajdonosa köteles biztosítani, hogy a folyékony hulladék zárt tárolójába veszélyes hulladék, trágyalé ne kerülhessen.

7. § A közszolgáltató feladatai

(1) A folyékony hulladék szállítása kizárólag erre a célra rendszeresített zárt rendszerű olyan járművel, és úgy végezhető, hogy az teljes mértékben megfeleljen a mindenkor érvényes jogszabályoknak.

(2) A közszolgáltató köteles a szolgáltatást a bejelentéstől számított 48 órán belül elvégezni.

(3) A közszolgáltató a folyékony hulladék elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve ha a folyékony hulladék veszélyes hulladékot, trágyalevet tartalmaz.

(4) A közszolgáltató a folyékony hulladék átvételét köteles dokumentálni és igazolni.

(5) A folyékony hulladékot: április 01- és szeptember 30 között minden munkanap reggel 7 órától du. 18 óráig

október 01- és március 31 között minden
munkanap reggel 7,30-tól du. 16 óráig
lehet leüríteni a 3. § j. pontban megjelölt bebocsátási ponton.
(6) A szállításra használt eszköz tisztításáról, lemosásáról a leürítő helyen, illetve a telephelyen folyamatosan gondoskodni kell, a bűzszennyezés elkerülése érdekében.

8. § A közszolgáltatás díja

(1) Az ingatlan használata során keletkezett egyedi közműpótló szennyvíztárolóban ideiglenes összegyűjtött és tárolt folyékony hulladék elszállítása megrendelés alapján történik.

(2) Az elvégzett munka alapján a Folyóvíz Víz és Csatorna Szolgáltató KFT a munka elvégzése után, a helyszínen, a megrendelő ( ingatlan tulajdonosa) részére kiállítja a számlát, melyet a megrendelő fizet ki, 8 napon belül.

(3) A közszolgáltatás igénybevételéért a megrendelő 960.-Ft/köbméter + ÁFA díjat köteles fizetni a közszolgáltatónak.

9. § *

Hatályon kívül helyezve.

10. § Általános, jogi felelősség

Aki tevékenységével vagy mulasztásával a hulladékgazdálkodási jogszabályokban vagy a reá vonatkozó hatósági határozatban foglalt kötelezettségét megszegi és ezzel a környezetet veszélyezteti, szennyezi, vagy károsítja vagy tevékenységét a környezetvédelmi előírások megszegésével folytatja, a hulladékgazdálkodási törvényben, illetve a külön jogszabályokban foglaltak szerinti felelősséggel tartozik és a 271/2001 (XII.21.) Kormány rendelet szerinti hulladékgazdálkodási bírsággal sújtható.

11. § (1) Ez a rendelet 2003 június 02-án lép hatályba.

(2) A rendeletet módosító 16/2004 (VII.26.) KT. Rendelet 2004. augusztus 1-én lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(3) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK (2006.december 12.) irányelvnek való megfelelést szolgálja.

Tiszavárkony, 2003. május 08.
Mészáros Zoltán Hatvani Júlia
Polgármester jegyző
A rendelet kihirdetésének napja: 2003. június 02.
Hatvani Júlia
jegyző
*Hatályon kívül helyezte a 8/2012. (IV.27.) önkormányzati rendelet 2012 május 01-től.