Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015 (II.27.) önkormányzati rendelete

Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete a szociális ellátásokról

Hatályos: 2016. 07. 01- 2016. 11. 24



Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének

4/2015. (II. 27.) önkormányzati rendelete


a szociális ellátásokról


Tiszavárkony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdés, a 25. § (3) b) pont, a 26. §, a 32. § (3) bekezdés, a 45. §, a 48. § (4) bekezdés, a 91. § (1) bekezdés, a 62. §, a 132. § (4) bekezdés g) pont; 10. § (1) bekezdés alapján, az alábbi rendeletet alkotja:


1. Általános rendelkezések


1. § (1) Tiszavárkony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: képviselő-testület) szociális ellátásként az alábbi ellátásokat nyújtja:

a) települési támogatás

  1. egyszeri települési támogatás a család kiadásainak csökkentésére
  2. lakásfenntartási támogatás
  3. rendkívüli települési támogatás
  4. (1) nevelési-oktatási év kezdési támogatás

b) köztemetés

c) szociális alapszolgáltatások, ezen belül:

  1. tanyagondnoki szolgáltatás,
  2. étkeztetés,
  3. házi segítségnyújtás,
  4. családsegítés,
  5. jelzőrendszeres házi segítségnyújtás
  6. közösségi ellátások (közösségi pszichiátriai ellátás, szenvedélybetegek közösségi ellátása)

d) személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátások:

  1. a gyermekjóléti szolgáltatás,

e) közösségi ellátások:

  1. szenvedélybetegek alacsonyküszöbű ellátása
  2. hajléktalanok, szenvedélybetegek és pszichiátriai betegek nappali ellátása (Nappali Centrum)
  3. hajléktalan személyek átmeneti szállása
  4. hajléktalan személyek éjjeli menedékhelye és időszakos férőhelye
  5. helyettes szülői ellátás

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdés a1) és a2) pontjában foglalt támogatásokat pénzben vagy természetben biztosítja.

(3) A képviselő-testület az (1) bekezdés a3) és b) pontjában foglalt támogatásokat pénzben biztosítja.

(4) A képviselő-testület az c)-e) pontban biztosított alapszolgáltatásokat, alapellátásokat és közösségi ellátásokat a Szolnoki Kistérség Többcélú Társulásán keresztül biztosítja.


2. Egyszeri települési támogatás a család kiadásainak csökkentésére


2. § (1) Egyszeri települési támogatás a család kiadásainak csökkentésére adható annak a kérelmezőnek, akinek a jövedelme:

a) Egyedül élő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át nem haladja meg.

b) Családban élők esetében nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át.

(2) A támogatás összege évente nem haladhatja meg:

a) a kiskorú gyermek(ek)et nevelő családokban az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a másfélszeresét;

b) egyéb esetekben családonként, vagy egyedülállónak az öregségi nyugdíj legkisebb összegét.

(3) A támogatás folyósítására utólag, minden hónap 5. napjáig kerül sor.

(4) A támogatás egyszeri összege minimum 2.000,-Ft, de nem haladhatja meg a (1) bekezdésben meghatározott éves összeg 50%-át.

(5) Az eltemettető az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulására igényelt önkormányzati segély iránti kérelmét az elhalálozás napjától számított 30 napon belül nyújthatja be.

(6) Az egyszeri települési támogatás megítéléséről, elutasításáról átruházott hatáskörben a Szociális Bizottság dönt.


3. Lakásfenntartási támogatás


3. § (1) Lakásfenntartási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez nyújtott hozzájárulás. A támogatás a villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás díjához költségeihez nyújtott támogatás.

(2) Lakásfenntartási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona. Az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem megegyezik a háztartás összjövedelmének és a fogyasztási egységek összegének hányadosával.

(3) A lakásfenntartási támogatás tekintetében fogyasztási egység a háztartás tagjainak a háztartáson belüli fogyasztási szerkezetet kifejező arányszáma, ahol

a) a háztartás első nagykorú tagjának arányszáma 1,0,

b) a háztartás második nagykorú tagjának arányszáma 0,9,

c) a háztartás minden további nagykorú tagjának arányszáma 0,8,

d) a háztartás első és második kiskorú tagjának arányszáma személyenként 0,8,

e) a háztartás minden további kiskorú tagjának arányszáma tagonként 0,7.

(4) Ha a háztartásban gyermekét egyedülállóként nevelő szülő - ideértve a gyámot és a nevelőszülőt - él, a rá tekintettel figyelembe vett arányszám 0,2-del növekszik.

(5) A lakásfenntartási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata. Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség összege 450 forint.

(6) A lakásfenntartási támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e) ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 nm,

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.

(7) A lakásfenntartási támogatás egy hónapra jutó összege

a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,

b) a lakásfenntartás elismert havi költségének és a támogatás mértékének (a továbbiakban: TM) szorzata, ha a jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem az a) pont szerinti mértéket meghaladja,

de nem lehet kevesebb, mint 2500 forint, azzal, hogy a támogatás összegét 100 forintra kerekítve kell meghatározni.

(8) A (7) bekezdés b) pontja szerinti TM kiszámítása a következő módon történik:


TM = 0,3 –

J – 0,5

NYM

x 0,15

NYM



ahol a J a jogosult háztartásában egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelmet, az NYM pedig az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét jelöli. A TM-et századra kerekítve kell meghatározni.

(9) A lakásfenntartási támogatást egy évre kell megállapítani.

(10) A kérelmező köteles a változást annak bekövetkeztét követő 15 napon belül bejelenteni, ha a benyújtott kérelemben feltüntetett adatokban (mint pl: háztartásban lakó, vagy bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek létszámában, vagy a feltüntetett jövedelemben, egyéb) a folyósítás tartalma alatt változás következik be.

(11) Lakásfenntartási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(12) A (11) bekezdés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

(13) A lakásfenntartási támogatás megítéléséről, elutasításáról, felülvizsgálatáról, megszüntetéséről, visszafizetésről, visszafizetés elengedéséről, részletfizetéséről átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(14) (2) A lakásfenntartási támogatás a kérelem benyújtása hónapjának első napjától illeti meg a jogosultat, azzal, hogy a jogosultság kezdő hónapjában a havi támogatás teljes összegét kell folyósítani. Amennyiben a támogatásban részesülő személy lakcíme a támogatás folyósításának időtartama alatt megváltozik, vagy a jogosult meghal, a változás, illetve a haláleset hónapjára járó támogatás teljes összegben kerül kifizetésre, de a támogatás további folyósítását meg kell szüntetni.


4. Rendkívüli települési támogatás


4. § (1) A képviselő-testület rendkívüli települési támogatást biztosít a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 45. § (4) bekezdésében meghatározott személyek részére.

(2) A rendkívüli települési támogatás mértéke legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege.

(3) Rendkívüli élethelyzet, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gond elsősorban:

a) a hirtelen fellépő és kórházi ápolást igénylő betegség, ha az legalább 8 napos kórházi kezelést igényel, továbbá a súlyos vagy életveszélyes sérüléssel járó baleset,

b) a családtag hirtelen elhalálozása,

c) ha a kérelmező, illetve családja egy hónapot meghaladóan pénzellátás nélkül marad (nyugdíjellátás, rokkantellátás, járadék folyósításának, illetve egyéb ellátás megszűnése),

d) munkaviszony megszűnése a munkáltató rendes felmondása által, mely állapot a munkahely elvesztését követő 30 napon belül vehető figyelembe,

e) nem várt természeti esemény (vis maior), önhibán kívül bekövetkezett épületet elpusztító, vagy a rendeltetését akadályozó kár (pl.: tűz, szél- illetve hóvihar, belvíz, más időjárási károsító hatás, egyéb), illetőleg meghibásodás (pl. csőtörés, gázrobbanás, elektromos meghibásodás, egyéb) ha a biztosító vagy egyéb szerv nem fizet.

f) hajléktalanná válás,

g) bűncselekmény, vagy szabálysértés (pl. rablás, lopás, betörés, stb.) sértettjeként elszenvedett károsodás (első sorban anyagi).

h) krónikus betegség miatt bekövetkezett, 14 napot meghaladó időtartamú gyógyintézeti kezelés (kórházi, szanatóriumi ápolás, gyógyfürdő vagy egyéb orvosi ellátás időtartama),

i) gyógyászati segédeszközök beszerzése,

j) a közgyógyellátásra nem jogosult személy folyamatos 3 hónapnál hosszabb időtartamú, az öregségi nyugdíjminimum 25 %-át meghaladó havi rendszeres gyógyító költsége.

(4) A rendkívüli települési támogatás megítéléséről, elutasításáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


5. Köztemetés


5. § (1) Az elhunyt személy közköltségen történő eltemettetésének elrendelése esetén az Szt. 48. § (3) bekezdés b) pontjában foglalt, a köztemetés költségeinek megtérítésére történő kötelezés alól különös méltánylást érdemlő körülmények fennállása esetén az eltemettetésre kötelezett személy részben vagy egészben mentesíthető.

(2) A köztemetés költségeinek megtérítése alól nem mentesíthető az a személy, aki az elhunyt személy eltemettetését szerződésben vállalta.

(3) A köztemetés költségei alóli teljes mértékű mentesítés különös méltánylást érdemlő körülménye különösen, ha

a) a temetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét és vagyona nincs,

b) a temetésre kötelezett személy egyedül élő, jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át és vagyona nincs,

c) az elhunyt személy kiskorú volt.

(4) A köztemetés költségei alóli részbeni mentesítés különös méltánylást érdemlő körülménye különösen, ha a temetésre kötelezett személy családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő személy esetén 200 %-át nem haladja meg és vagyona nincs. A köztemetés költségei alóli részbeni mentesítés mértéke a köztemetés költségének 50 %-a.

(5) A köztemetés költségének részbeni megfizetésére történő kötelezés esetében legfeljebb 12 havi részletfizetés engedélyezhető, amennyiben az egyösszegű megfizetés a kötelezett és családja létfenntartását veszélyezteti.

(6) A (3) és (4) bekezdésben foglaltak esetében a család, illetve az egyedül élő személy jövedelmi és vagyoni helyzetének vizsgálatára az Szt. 4. § b) pontjában, illetve 10. §-ában foglaltak az irányadók.

(7) A köztemetés elrendeléséről, a kérelem elutasításáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(8) A köztemetési költség(ek) megtérítésére kötelezett személy fizetési kötelezettsége alóli részben vagy egészben történő mentesítés iránti kérelméről, valamint részbeni mentesítés esetén a részletfizetés engedélyezéséről egyedi elbírálás alapján a polgármester dönt.

(9) A köztemetés költségeinek hagyatéki teherként az illetékes közjegyzőnél történő bejelentéséről, vagy a köztemetés költségeinek megtérítésére vonatkozó kötelezettség előírásáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


5/A. Nevelési-oktatási év kezdési támogatás (3)


5/A. § (1) A képviselő-testület nevelési-oktatási év kezdési támogatást nyújt a törvényes képviselő kérelmére a Tiszavárkony községben bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Tiszavárkony községben élő bölcsődés, óvodás, továbbá általános- és középiskolás gyermeket nevelő családok anyagi terheinek enyhítése érdekében.

(2) Nevelési-oktatási év kezdési támogatás abban az esetben állapítható meg, ha az egy főre jutó havi jövedelem összege:

a) a gyermeket gondozó családban nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át,

b) gyermekét egyedül nevelő szülő esetében pedig nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300%-át.

(3) A kérelmeket minden év augusztus 1. és augusztus 31. napja között lehet benyújtani. A kérelem benyújtására meghatározott határidő elmulasztása jogvesztő.

(4) A kérelemhez mellékelni kell a nevelési-oktatási intézmény által kiállított jogviszony igazolást.

(5) A támogatás mértéke gyermekenként egyszeri 5.000,- Ft.

(6) A nevelési-oktatási év kezdési támogatás megítéléséről, elutasításáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.


6. Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítése


6. § (1) A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevővel szemben az Sztv. 17. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.

(2) Az ellátás megtérítése méltányosságból, kérelemre akkor engedhető el, ha a visszafizetésre kötelezett

a) hajléktalanná vált, vagy

b) a háztartásban az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj 50 %-át.

(3) Az ellátás megtérítése méltányosságból, kérelemre akkor csökkenthető, ha a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-át.

(4) A csökkentés mértéke a fizetési kötelezettség 50 %-áig terjedhet.

(5) Az ellátás megtérítése részletekben, kérelemre akkor teljesíthető, ha a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át nem éri el.

(6) Részletfizetés időtartama a fizetési kötelezettség összegétől függően:

a) 20 000 forintig 2 hónap,

b) 20 001 - 60 000 forintig 6 hónap,

c) 60 000 forint felett 9 hónap.

(7) A kérelmet a visszafizetést elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül lehet benyújtani.

(8) Aki a részletekben történő visszafizetésre kötelező határozatban foglaltaknak nem tesz eleget a fennmaradó összeget köteles egy összegben visszafizetni az Szt. 17. § (2) bekezdésében foglalt kamattal együtt.


7. Egyéb rendelkezések


7. § (1) Ez a rendelet 2015. március 1-jén lép hatályba és a hatálybalépést követően indult eljárásokra kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti a helyi szociális ellátásokról szóló 2/2010. (II. 01.) rendelete önkormányzati rendelet.

(3) A rendelet 1. § (1) bekezdés a) és b) pontjában felsorolt szociális ellátásokra vonatkozó kérelem jelen rendelet 1. melléklete szerinti kérelmen nyújtható be az abban meghatározott mellékletekkel együtt.

(4) Egy kérelmező a rendelet 1. § (1) bekezdés a) és b) pontjában felsorolt szociális ellátások közül csak egy szociális ellátásra nyújthat be kérelmet.

(5) A kérelmezőnek a kérelmet és annak mellékleteit, valamint a további szükséges dokumentumokat, okiratokat a Rákóczifalvai Közös Önkormányzati Hivatal Tiszavárkonyi Kirendeltségéhez (5092 Tiszavárkony, Endre király út 37.) kell benyújtani.

(6) A rendeletben használt fogalmak meghatározásánál az Szt-ben használt fogalmak az irányadók.


Tiszavárkony, 2015. február 26.



Hegedűs István

polgármester

Török István

jegyző




A rendeletet a Képviselő-testület 2015. február 26-i ülésén fogadta el.

A rendelet 2015. február 27-én került kihirdetésre.




Török István

jegyző



1. melléklet a 4/2015. (II. 27.) rendelethez (4)


Kérelem


szociális ellátás megállapításához


Kérem, hogy jelölje „X”-el melyik ellátásra nyújtja be kérelmét!


egyszeri települési támogatás a család kiadásainak csökkentésére


lakásfenntartási támogatás


rendkívüli települési támogatás


köztemetés


nevelési-oktatási év kezdési támogatás





I. Az igénylő adatai



1. Személyes adatok:

Név: ………………………………………, Születési név: ………………………………

Születési helye:………………, ideje: …..…. év ………..………… hó ……….. nap

Anyja neve: ……………….………………, Állampolgársága: ……………..………….

TAJ szám: ccc ccc ccc, Adóazonosító jel: cccccccccc

Nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány törzsszáma: cccccccccc


2. családi állapot:

Nyilatkozom, hogy házas, élettárs, egyedülálló (hajadon, nőtlen, özvegy, elvált, házastársamtól külön élek és nincs élettársam) vagyok. (a megfelelő szövegrész aláhúzandó).


3. Bejelentett lakóhelye: .…………………………..…………………………………

Bejelentett tartózkodási helye: ….……………………….……...…….………………

Kijelentem, hogy életvitelszerűen lakóhelyemen vagy tartózkodási helyemen élek (a megfelelő rész aláhúzandó)



4. Gyermek/ek/ adatai, aki/k/re a támogatást kéri (csak a nevelési-oktatási év kezdési támogatás igénylése esetén kell kitölteni):


Név

Születési hely és idő

Anyja neve

Nevelési-oktatási intézmény megnevezése
































Tiszavárkony, 20___ év_________________hó _____nap








_____________________________

a kérelmező házastársa/élettársa aláírása

_____________________________

a kérelmező aláírása




5. A nyilatkozat benyújtásának időpontjában a támogatást kérővel közös háztartásban élő, az egy főre jutó jövedelem számítása szempontjából figyelembe vehető közeli hozzátartozók adatai:


Név

Születési hely és idő

Anyja neve

Rokoni fok































család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.


közeli hozzátartozó:

a) a házastárs, az élettárs,

b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,

c) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),

d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;


háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége



II. A szociális ellátás igénylésének indoka


(mint pl: átmenetileg nehéz anyagi helyzetre tekintettel a család kiadásainak mérséklésére, vagy a családban nevelkedő gyermekre tekintettel a család létfenntartási vagy rendkívüli élethelyzetbe kerülése okán, elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra, egyéb)

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..

…………………………………………………………………………………………………..



III. Jövedelmi adatok


Jövedelemnyilatkozat


A jövedelmek típusai

A kérelmező jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő házastárs (élettárs) jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő egyéb rokon jövedelme

Összesen

1. Munkaviszonyból, munka-végzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz







2. Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem







3. Ingatlan, ingó vagyon-tárgyak értékesítéséből származó jövedelem







4. Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíj-szerű ellátások







5. A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (különösen: GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj, árvaellátás)







6. Állami foglalkoztatási szerv által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás







7. Föld bérbeadásából származó jövedelem







8. Egyéb (különösen: kapott tartás-, ösztöndíj, értékpapírból származó jövedelem, kis összegű kifizetések stb.)







9. A család összes nettó jövedelme [9-(10+11+12)]







10. A család összes nettó jövedelmét csökkentő tényezők (tartásdíj összege)







11. Önkormányzat és Járási Hivatal által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás







Összes jövedelem










Egy főre jutó havi családi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki):


___________________________________________ Ft/hó.


A kérelemhez mellékelni kell a feltüntetett jövedelmi adatok valódiságát igazoló iratokat, melyek 30 napnál régebbiek nem lehetnek.




IV. Egyéb nyilatkozatok


Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv - a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatást a folyósító szerv a mindenkori jegybanki alapkamattal megemelt összegben visszaköveteli.


Tiszavárkony, 20___ év_________________hó _____nap




_____________________________

a kérelmező házastársa/élettársa aláírása

_____________________________

a kérelmező aláírása




Kijelentem, hogy az önkormányzati segély megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok. (Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)


Tiszavárkony, 20___ év_________________hó _____nap






_____________________________

a kérelmező házastársa/élettársa aláírása

_____________________________

a kérelmező aláírása





Tájékoztató a kérelem kitöltéséhez


I. Személyi adatok

Egyedülálló az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.

II. Jövedelmi adatok: A kérelmező a kérelemben saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékot, igazolást a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni szükséges. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni

Jövedelem: az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, és azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatok alatt a havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításakor a bevételt és az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

5. Önkormányzat, Járási Hivatal és állami foglalkoztatási szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a foglalkoztatást helyettesítő támogatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.


III. Csatolandó mellékletek:

  • a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás,
  • vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,
  • álláskeresési támogatás esetén az állami foglalkoztató szerv megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,
  • nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény (nyugdíjösszesítő), bankszámlakivonat,
  • a gyermekgondozási támogatások esetében a kérelem benyújtását megelőző havi összegről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,
  • a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat, vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,
  • a magasabb összegű családi pótlékra való jogosultságot igazoló szakorvosi igazolás
  • a házasság felbontását, gyermekelhelyezést megállapító bírósági végzés, vagy a gyermekelhelyezésről és gyermektartásdíjról szóló szülői egyezségről kiállított irat,
  • állam által megelőlegezett gyermektartásdíj esetén Gyámhivatal határozata,
  • ösztöndíj és egyéb juttatások esetén az oktatási intézmény által kiállított igazolás,
  • nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat,
  • amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat és a Munkaügyi Központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,
  • egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat,
  • 14 évnél idősebb gyermek tanulói jogviszony igazolását,
  • elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonatot,
  • minden olyan okirat (pl. kórházi zárójelentés, orvosi igazolás, hatósági határozat stb.), amely igazolja a létfenntartási gondot, illetve létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet,
  • nevelési-oktatási év kezdési támogatás igénylése esetén a nevelési-oktatási intézmény jogviszony igazolása.


(1) Beiktatta a 7/2016. (VII. 1.) önkormányzati rendelet 1. §-a, Hatályos 2016. július 1-től

(2) Beiktatta a 6/2015. (III. 13.) önkormányzati rendelet 1. §-a, Hatályos 2015. március 14-től

(3) Beiktatta a 7/2016. (VII. 1.) önkormányzati rendelet 2. §-a, Hatályos 2016. július 1-től

(4) Beiktatta a 7/2016. (VII. 1.) önkormányzati rendelet 3. §-a, Hatályos 2016. július 1-től