Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2017 (XII.22..) önkormányzati rendelete

Tiszavárkony község településképének védelméről

Hatályos: 2022. 02. 15

Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2017 (XII.22..) önkormányzati rendelete

Tiszavárkony község településképének védelméről

2022.02.15.

Tiszavárkony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikk (2)bekezdésében, a településkép védelméről szóló 2016.évi LXXIV. törvény 12.§(2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13.§(1)bekezdés 1.pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről,valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012.(XI.8.)Korm.rendelet 43/A. §-ban biztosított véleményezési jogkörében eljáró,az állami főépítészi hatáskörében eljáró Jász–Nagykun–Szolnok Megyei Kormányhivatal,Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, Miniszterelnökség, mint a kulturális örökség védelméért felelős miniszter,Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága,Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága,valamint a partnerségi egyeztetés szabályai szerint bevont partnerek (teljes helyi lakosság, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek, vallási közösségek) véleményének kikérésével a következőket rendeli el.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1.A rendelet célja, hatálya és alkalmazása

1. § E rendelet célja Tiszavárkony község sajátos településképének, jellegzetes arculatának megőrzése, védelme és alakítása érdekében a helyi épített örökség meghatározása, a védetté nyilvánítás és védelem megszüntetés szabályozása, a településképi szempontból meghatározó területek, a településképi követelmények megállapítása és a településkép–érvényesítési eszközök szabályozása.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Pasztell szín: a színek nagyon világos és kis telítettségű árnyalatai, melyeknek (a szín mellett) csak fehértartalma van, fekete nincs.

2. Föld színek (terra színek): tört, sötét, meleg színek, melyek színtartománya a vörös – narancs - sárga – zöldessárga

2/A.1 Hatásköri szabályok

2/A. § (1)Az e rendeletben szabályozott településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció, településképi véleményezési eljárás, településképi bejelentési eljárás, a településképi kötelezési eljárásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

II. Fejezet

A helyi védelem

3.helyi védelem célja

3. § (1) Az épített környezet fenntartása, a jelen és a jövő nemzedékek számára való megőrzése érdekében az önkormányzat a közigazgatási területén található kiemelkedő építészeti, képzőművészeti és természeti értékeket helyi védelem alá helyezi.

(2) A helyi értékvédelem feladata a különleges oltalmat igénylő településszerkezeti, város- és utcaképi, építészeti, történeti, régészeti, képző- és iparművészeti, műszaki-ipartörténeti szempontból védelemre érdemes területek, épület-együttesek, építmények, épületrészek, köz- és műtárgyak, növények vagy növény-együttesek számbavétele, meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása, valamint a nyilvánossággal történő megismertetése.

4.A helyi védelem fajtái

4. § (1) A helyi védelem területi vagy egyedi védelem lehet

(2) A helyi területi védelem a helyi kialakult,meghatározó,értékes településképet és egyes településrészt meghatározó valamely

a) településszerkezetre

b) utcaképre

c) közterülettel határolt településrészre

d) település és tájkarakter elemre terjedhet ki

(3) Az önkormányzat helyi területi védelem alá helyezi az e rendelet 3. mellékletében meghatározott településszerkezetet

(4) A helyi egyedi védelem a jellegzetes,értékes,illetve hagyományt őrző építészeti arculatot,településkaraktert meghatározó valamely

a)építményre, építményrészletre vagy az alkalmazott anyaghasználatra, tömegformálásra, homlokzati kialakításra
b)táj- és kertépítészeti alkotásra, egyedi tájértékre, növényzetre
c)szoborra, képzőművészeti alkotásra, utcabútorra, valamint
d)az a)-c) ponthoz kapcsolódóan az érintett földrészlet, telek egészére vagy részére terjedhet ki.
(5) Az önkormányzat helyi egyedi védelem alá e rendelet 2. és 4.mellékletében felsorolt művi és természeti értékeket helyezi.
5.A helyi védelem alá helyezés, valamint megszüntetés szabályai

5. § (1) A helyi védettség alá helyezésről, annak megszűnéséről a képviselő-testület dönt.

(2) A védetté nyilvánításhoz, annak megszüntetéséhez be kell szerezni a települési főépítész véleményét.

(3) Helyi érték védetté nyilvánítására vagy a védelem törlésére bármely jogi vagy természetes személy, településrendezési terv keretében vagy önállóan készített örökségvédelmi hatástanulmány és önállóan készített értékvizsgálat is javaslatot tehet, melyet a jegyzőnél kell benyújtani. A javaslatnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) a javasolt vagy érintett érték megnevezése,

b) a javasolt vagy érintett érték helyének meghatározása (utca, házszám, helyrajzi szám), egyértelműsítés érdekében szükség esetén helyszínrajzi ábrázolással,

c) a javaslattevő természetes vagy jogi személy, ez utóbbi esetén annak képviselőjének megnevezése, elérhetősége,

d) a javasolt vagy érintett érték fotódokumentációja, leírása, ismertetése, a védelem fajtája,

e) a védetté nyilvánításra vagy a védelem megszüntetésére vonatkozó javaslat indoklása.

(4) A védetté nyilvánított helyi értékek nyilvántartása a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Tr.) 23/D. § a) – d) pontjain túl tartalmazza a védetté nyilvánított helyi érték:

a) állapotát befolyásoló átalakításokat, tevékenységeket történeti sorrendben,

b) fotókat.

(5) A védetté nyilvánított helyi értéket táblával meg kell jelölni. A tábla elhelyezéséről az önkormányzat a jegyző útján gondoskodik, azt a tulajdonos és a használó tűrni köteles.

(6) A védettség megszüntetésére akkor kerülhet sor, ha a védetté nyilvánított helyi érték

a) megsemmisül,

b) életveszélyessé válik, és az eredeti állapotba történő visszaállítása aránytalanul magas költséggel járna, illetve növényegészségügyi szempontból állapota visszafordíthatatlanul károsodik,

c) a védelem alapját képező értékei helyreállíthatatlanul elvesztek, vagy a védelemmel összefüggő szakmai ismérveknek már nem felel meg.

(7) A védettség megszüntetésére irányuló kérelem melléklete az állapotrögzítő dokumentáció, amely tartalmazza:

a) az érintett elem helyszínrajzát,

b) épület, vagy építmény esetén a felmérési tervet (alaprajz minden szintről, metszetek, homlokzatok, műszaki leírás), tájérték esetén a természeti tényező ismertetését,

c) fotódokumentációt.

(8) A védettség megszüntetésére irányuló eljárásban a védetté nyilvánításra vonatkozó rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.

(9) A képviselő–testület a védetté nyilvánításról, megszüntetésről szóló döntését a települési főépítész véleményének figyelembe vételével hozza meg.

6.A helyi védett érték fenntartása

6. § (1) A védetté nyilvánított helyi érték fenntartása a tulajdonos feladata, ő köteles az érték jó karbantartásáról gondoskodni. Felújítás, korszerűsítés esetén a jelen rendeletben foglalt részletes előírásokat be kell tartani.

(2) A fennmaradás feltétele az eredeti rendeltetésnek megfelelő használat előtérbe helyezése. A használat a védett értéket nem veszélyeztetheti.

(3) A helyi védett érték tulajdonosa kérheti az önkormányzat támogatását a felújítás, helyreállítás és ezáltal az értékmegőrzés érdekében, amennyiben az önkormányzat támogatási rendszert vezet be. A támogatás megítélésnek feltétele a rendeltetésszerű használat.

(4) A helyi védett érték tulajdonosa a tulajdonviszonyokban, a kezelőben és a használóban történt változásokat a jegyzőnek a változástól számított 30 napon belül köteles írásban jelezni. Ennek elmaradása esetén a védett értékre önkormányzati támogatási rendszer bevezetése esetén önkormányzati támogatás nem adható.

7.Helyi védett elemekre vonatkozó területi és egyedi építészeti követelmények

7. § (1) Helyi védett emlékmű, síremlék esetén:

a) az emlékmű, síremlék eredeti helyéről nem mozdítható el,

b) az emlékmű, síremlék felújítása esetén az emlékmű, síremlék külső megjelenése nem változtatható meg,

c) az emlékmű, síremlék felújítása csak szakértő bevonásával készülhet.

(2) Helyi védett természeti érték esetén:

a) Helyi védettségű természeti érték környezetében bármilyen tevékenység, épületek, építmények, nyomvonalas létesítmények és berendezések elhelyezése a védett érték károsítása nélkül, a természeti érték védelme mellett megengedett.

b) Építési tevékenység során az építéssel megközelített fákat kalodával védeni kell, a talajmunkák során a fák gyökérzetére fokozottan ügyelni kell. A megmaradó fák törzse körül a rendezett terep az eredeti terephez képest maximum 20 cm-rel lehet magasabban. A meglévő fák gyökérzónájában óvatos, kézi bontási és földmunkák végzendők.

c) A faegyedek sérülése, károsodása esetén a sérüléseket szakszerűen kezelni kell.

d) A helyi védettségű természeti értékek csak akkor vághatók ki, ha azok – szakértői véleménnyel bizonyítottan – betegségük miatt az élet és vagyonbiztonságot veszélyeztetik. Kötelező pótlásuk azonos fajtájú növénnyel.

(3) A település helyi védett településszerkezete lehatárolását e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(4) Helyi védett településszerkezet esetén a helyi területi védelem alatt álló terület utca és telekhálózatát meg kell tartani.

III. Fejezet

8.A településképi szempontból meghatározó területek A településszerkezet, településkarakter, tájképi elem és egyéb helyi adottság alapján a településképi szempontból meghatározó területek lehatárolása

8. § (1) A településszerkezet, településkarakter, tájképi elem és egyéb helyi adottság alapján a településképi szempontból meghatározó területek térképi lehatárolását a belterületre vonatkozóan e rendelet 1. melléklete tartalmazza, külterületen a kihirdetett magasabb szintű jogszabályok tartalmazzák.

(2) Településképi szempontból meghatározó terület:

a) belterületen:

aa) Történelmi településrész

b) külterületen:

ba) Tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő területek

IV. Fejezet

A településképi követelmények meghatározása

9.Településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó területi és egyedi építészeti követelmények

9. § (1) Új lakóépület építése, meglévő épületek héjazatának felújítása, cseréje során nem javasolt a fém hullám vagy fém trapézlemez alkalmazása.

(2) Új épület építése és felújítása esetén zöld és kék tetőszín nem javasolt.

(3) Az épületek homlokzatának felületképzése új épület építése és felújítása esetén vakolt, pasztell színezés javasolt.

10.Egyéb, nem védett és nem meghatározó területekre vonatkozó területi és egyedi építészeti követelmények

10. § (1) Tiszavárkony hatályos helyi építési szabályzatában mezőgazdasági területnek nyilvánított területen

a) A mezőgazdasági területen elhelyezhető építmények kivitelezése során hullámpala sem oldalfalként, sem héjazatként nem javasolt.

(2) Tiszavárkony hatályos helyi építési szabályzatában lakóterületnek nyilvánított területen lakóépület magastető építésével javasolt.

11.Egyes sajátos berendezések, műtárgyak elhelyezése

11. § (1) A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére elsősorban alkalmas terület a külterület nem védett területei.

(2) A felszíni energiaellátás nyomvonalas építményei elhelyezésére a település teljes igazgatási területe alkalmas.

(3) Ahol vezetékes hálózat megengedett ott új vezeték földkábelben vagy meglévő oszlopsoron vezethető, új oszlopsor csak ellátatlan területek esetén építhető.

(4) A településkép szempontjából meghatározó területen a település ellátásához szükséges közmű műtárgyak (transzformátor, kapcsolószekrény, elosztószekrény, gáznyomás-szabályozó stb.) takartan, közterületen látványában kedvező megjelenéssel helyezendő el.

(5) Természetvédelemmel érintett területeken

a)amennyiben műszakilag lehetséges, az energiaellátást földkábellel kell biztosítani,
b)reklámhordozó berendezések nem helyezhetők el,
c)kültéri világítás csak biztonsági szempontok (élet- vagyonvédelem, stb.) esetén, teljesen ernyőzött, síkburás világító eszközzel lehetséges.
12.Reklámok, reklámhordozók

12. § (1) Információs vagy más célú berendezés, amennyiben reklámot is tartalmaz az előkertben nem helyezhető el.

(2) Reklám közzététele és reklámhordozók, reklámhordozót tartó berendezések elhelyezése kizárólag információs vagy más célú berendezés igénybevételével lehetséges.

(3) Információs vagy más célú berendezés kizárólag

a)az utasvárók 20,0 méteres körzetében közterületen,
b)közintézmények közhasználatra átadott területein,
c)közintézmények telekhatárától mért 20,0 méteren belül közterületen
telepíthető.
(4)Önkormányzati információs tábla és egyedi tájékoztató tábla közterületen csak a gyalogos közlekedést nem zavaró módon helyezhető el.
V. Fejezet

Önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer

13.Helyi védelemmel érintett ingatlanok támogatási rendszere

13. § E rendeletben önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer nem kerül bevezetésre.

VI. Fejezet

14.Településkép-érvényesítési eszközök

14. § (1) A településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció kötelező minden olyan építési tevékenység esetén, mely a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet hatálya alá esik és helyi védett, vagy településképi szempontból meghatározó területen található, továbbá helyi egyedi védelemmel érintett elem esetén.

(2) A településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció kérhető minden olyan építési tevékenység esetén, melyet az építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról és ellenőrzésekről, valamint az építésügyi hatósági szolgáltatásról szóló 312/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) 1. mellékletének 1-24. pontja tartalmaz.

(3) A településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció a települési főépítész, annak hiányában a polgármester feladata.

(4) A településkép-védelmi tájékoztatást és szakmai konzultációt – az (1) bekezdésben foglaltakon kívül - bármely természetes vagy jogi személy, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet írásban kezdeményezheti a főépítésznél, annak hiányában a polgármesternél.

(5) A településkép-védelmi tájékoztatást és szakmai konzultációt legalább 8 nappal az építési tevékenység megkezdése előtt, illetve a településkép–védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció kezdeményezésének írásban történő benyújtását követő 8 napon belül le kell folytatni.

(6) A településkép-védelmi tájékoztatásról és szakmai konzultációról a főépítész, illetve annak hiányában a polgármester emlékeztetőt készít

(7) A településkép-védelmi tájékoztatás és szakmai konzultáció díjmentes.
15.A településképi véleményezési eljárás

15. § E rendeletben településkép véleményezési eljárás nem kerül bevezetésre.

16. A településképi bejelentési eljárás

16. § (1)2 ) A polgármester a vonatkozó jogszabályi előírások szerint településképi bejelentési eljárást folytat le

a) építési engedélyhez nem kötött és egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységnek sem minősülő építési tevékenység esetén

aa) településképi szempontból meghatározó területen minden esetben,

ab) egyéb területen, ha a tevékenységgel érintett épület hasznos alapterülete eléri vagy meghaladja az 500m2-t,

b) reklámok és reklámhordozók elhelyezése esetén a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően,

c) építmények rendeltetésváltozása esetén.

d) a település helyi egyedi védelem alatt álló ingatlanokat érintő

da) a Korm. rendelet 1. mellékletének 1-24. pontja szerinti építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységeket megelőzően,

db) meglévő építmények rendeltetésének – részleges vagy teljes – megváltoztatása esetén,

e) a teljes közigazgatási terület tekintetében reklámok, illetve hirdető berendezések elhelyezése esetén.

(2) Amennyiben az információs vagy más célú berendezések elhelyezésére közterületen kerül sor, a közterület használatára szerződés csak a településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően, a bejelentés tudomásulvételét tartalmazó igazolás alapján, és az abban meghatározott kikötések figyelembevételével köthető.

(3) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesterhez benyújtott bejelentésre indul. A bejelentéshez papíralapú dokumentációt vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni.

(4) A dokumentációnak a Tr-ben előírt munkarészeket kell tartalmaznia.

(5) A tevékenység a bejelentés alapján – a polgármester által a bejelentést követő 15 napon belül kiadott hatósági határozat birtokában, az abban foglalt esetleges kikötések figyelembevételével – megkezdhető, ha ahhoz egyéb hatósági engedély nem szükséges.

(6) A polgármester által kiadott hatósági határozat érvényessége az igazolás kiállításának dátumától számítva:

a) állandó építmény esetén 1 év,

b) legfeljebb 180 napig fennálló építmény esetén legfeljebb180 nap,reklámcélú hirdetmény és hirdető-berendezése kivéve cégér esetén legfeljebb 2 év,

c) cégér, valamint cégjelző- és címjelző hirdetmények és hirdető-berendezései esetén d) a működés befejezésének időpontja, de legfeljebb 5 év,

e) útbaigazító hirdetmény esetén a működés befejezésének időpontja, de legfeljebb 2 év.

17. A településképi kötelezés

17. § E rendeletben településképi kötelezés nem kerül bevezetésre.

VII. Fejezet

Záró rendelkezések

18. § (1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összeegyeztethető rendelkezéseket tartalmaz.

(3) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő–testületének Tiszavárkony község épített és természeti környezeti értékeinek helyi védelméről szóló 23/2009. (XII. 16.) rendelete, továbbá Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő–testületének Tiszavárkony helyi építési szabályzatáról szóló 15/2009. (X. 15.) rendeletének 2. § (4) bekezdése, 14. § (1) bekezdése, 30. § (3), (4), (5), (6) bekezdése, 32. § (3), (4) bekezdése és 1. számú függeléke, valamint Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének a reklámok, reklámhordozók és cégérek elhelyezésének, alkalmazásának követelményeiről, feltételeiről és tilalmáról és a településképi bejelentési eljárásról szóló 15/2017. (XI. 24.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet a(z) 16/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelethez

Településképi szempontból meghatározó területek lehatárolása – Belterület
null

2. melléklet a(z) 16/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelethez
Helyi egyedi védelem alatt álló értékek - értékleltár

1.

I. világháborús emlékmű

Tiszavárkony, belterület hrsz: 10

2.

Zsidó síremlékek

Tiszavárkony, belterület köztemető, hrsz: 132, 133

3.

Kőkeresztek

Tiszavárkony, belterület római katolikus temető, hrsz: 297

4.

Harangláb

Tiszavárkony – szőlő, Iskola dűlő hrsz: 2387

5.

Fakereszt

Tiszavárkony község belterületétől déli irányban az árvízvédelmi töltés melletti 029/29 hrsz-ú területtel szemben álló fakereszt

6.

Endre király emlékmű

Tiszavárkony külterület 030 hrsz-ú terület

3. melléklet a(z) 16/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelethez
Helyi területi védelem – településszerkezet védelme

null

4. melléklet a(z) 16/2017. (XII. 22.) önkormányzati rendelethez
Helyi védett természeti értékek - értékleltár

1.

Idős kocsányos tölgyfa (Quercus robur)

Tiszavárkony belterület Ady Endre utca – Munkásőr utca – Endre király út hármas kereszteződésében, a Tiszavárkony belterület 446/5 hrsz-ú ingatlan előtt közterületen

2.

Fehér eperfa (Morus alba)

Tiszavárkony – szőlőben a Tiszajenői út menti 2201 helyrajzi számú telken

1

A 2/A. alcímet (2/A. §) a Tiszavárkony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 11.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 16. § (1) bekezdése a Tiszavárkony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 11.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.