Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2018 (XI.23.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról

Hatályos: 2020. 08. 15

Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének

12/2018. (XI. 23.) önkormányzati rendelete


a közterületek használatáról


Tiszavárkony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


1. A rendelet hatálya


1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed Tiszavárkony község közigazgatási területén az önkormányzat tulajdonában-, kezelésében lévő, az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott földrészletre, továbbá egyéb földrészlet vagy építmény közhasználatra átadott részére.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed mindazon természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik az (1) bekezdésben foglalt területeket igénybe veszik.


2. Értelmező rendelkezések


2. § (1) E rendeletet alkalmazásában közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában meghatározott terület.

(2) E rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a) a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező jármű, amely egyébként közúti forgalomban csak ilyen engedéllyel és jelzéssel vehet részt,

b) baleset folytán megsérült és elhagyatott jármű, vagy

c) műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan jármű.

(3) E rendelet alkalmazásában jármű üzembentartója: a jármű üzembentartója, tulajdonosa, használója.


3. A közterület használata


3. § (1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra – a jogszabályok keretei között – bárki szabadon és díjmentesen használhatja.

(2) A közterület rendeltetésszerű használata mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja.

(3) A közterületet rendeltetésétől eltérően használni közterület-használati engedély birtokában lehet (a továbbiakban: közterület-használat).

(4) A közterület-használati engedély kiadására irányuló eljárás önkormányzati hatósági ügy.


3/A.§ (1) Az  Önkormányzat tulajdonában lévő, az ingatlannyilvántartásban belterületi  „út” művelési ágban nyilvántartott  közterületen a 6 méteres közlekedési sávban ( az út hossztengelyétől merőlegesen számított  3-3 méter )  a zavartalan közúti közlekedést   minden esetben biztosítani kell.


(2)  Az (1) bekezdés szerinti közlekedési  sávban   növényzet nem ültethető, kerékpártámasztó,  nem létesíthető, tárgyak  tárolása, a terepszint megváltoztatása  nem megengedett.


(3) A  2020. október 1. napját követően megvalósuló építési munkálatok esetén az  (1) bekezdés szerinti közlekedési sávban az úttal határos  ingatlan tulajdonosa ( használója) az út szintjével megegyező szintben  kapubejárót, járdát, gépkocsi bejárót  az Önkormányzat  előzetes hozzájárulásával és szakmai iránymutatásával létesíthet.


(4) A (3) bekezdésben rögzített hozzájárulás iránti kérelmet írásban az Önkormányzati Hivatalba kell benyújtani, a hozzájárulást a polgármester adja ki.


(5) A közművek üzemeltetője, illetve az Önkormányzat által a közterületen végzett munkálatok során az  (5) bekezdés szerint létesített kapubejáró, járda, gépkocsi bejáró  felbontása esetén    az érintett ingatlantulajdonost kártérítés nem illeti meg.


(6) Az  Önkormányzat tulajdonában lévő, az ingatlannyilvántartásban belterületi „út” művelési ágban nyilvántartott  közterületen az  (1) bekezdésben rögzített közlekedési sáv kivételével az ingatlantulajdonos saját költségén és felelősségére növényzetet ültethet, kerékpártámasztót, járdát, kocsibejárót és vízszikkasztó árkot létesíthet.



4. A közterület-használat engedélyezése


4. § (1) Közterület-használati engedélyt kell kérni:

a) mobil és állandó jellegű elárusítófülke, pavilon elhelyezésére,

b) mutatványos (körhinta, céllövölde, gokart, légvár, stb.) és cirkuszi tevékenységhez,

c) építési munkával kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék elhelyezéséhez, egyéb anyag tárolásához

d) alkalmi- és mozgóárusításhoz,

e) üzemképtelen, valamint az érvényes hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező járműveknek közterületen történő, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 59. § (3) bekezdésében meghatározott időtartamot meghaladó időtartamú tárolásához,

f) teher- és áruszállításra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi tárolásához,

g) a közterületbe 10 cm-en túl benyúlú üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, tároló szekrény elhelyezéséhez,

h) a közterületek fentiekben fel nem sorolt, rendeltetésről eltérő használatához.

(2) Nem kell közterület-használati engedélyt kérni:

a) a közút (járda) építéséve, javításával, fenntartásával kapcsolatban, a közút (járda) területének elfoglalásához,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések, tájékoztató táblák elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkákhoz, illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem akadályozza.

5. § (1) A közterület-használat engedélyezése az 1. melléklet szerinti kérelemre indul, melyet a közterületet igénybe vevőnek kell benyújtania a közterület-használat tervezett időpontja előtt legalább 5 nappal.

(2) A közterület-használat engedélyezéséről, a közterület-használat feltételeiről, valamint a közterület-használat díjáról a polgármester dönt.

(3) A közterület-használati engedély határozott – legfeljebb 1 év - időtartamra adható, mely kérelemre többször meghosszabbítóható, kivéve az üzemképtelen gépjárművek közterületen történő tárolása esetét.

(4) A közterület-használati engedély tartalmazza:

a) a közterület használatára jogosult nevét, lakó- és telephelyének címét,

b) a közterület igénybevételének célját, időtartamát,

c) a közterület igénybevétel helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) a közterület-használati engedély megszűnése, megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség kikötését,

e) a közterület-használati díj mértékét és befizetésének módját, a díjfizetés elmulasztásának jogkövetkezményeit.

(5) Amennyiben a közterület-használat egyéb hatósági engedélyhez kötött, azok megszerzése alól a közterület-használati engedély nem mentesíti a közterület használóját.

(6) A közterület-használat befejezésével a közterület használója köteles saját költségén az eredeti állapotot – minden kártalanítási igény nélkül – helyreállítani.

6. § (1) Megszűnik a közterület-használat:

a) az engedélyben meghatározott idő elteltével,

b) az engedélyben meghatározott feltétel bekövetkeztével,

c) az engedélyes halálával, jogutód nélküli megszűnésével,

d) az engedélyes által a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvényességének megszűnésével,

e) az engedély megvonásával.

(2) Vissza kell vonni a közterület-használati engedélyt, ha az engedélyes

a) a közterületet az engedélyben meghatározottaktól eltérően használja,

b) a használatot másnak átengedi,

c) a közterület-használati díjat az engedélyben meghatározott időpontig nem fizeti meg.


5. A közterület-használati díj


7. § (1) A közterület használója a közterület használatáét közterület-használati díjat köteles fizetni. A közterület-használati díjakat a 2. melléklet tartalmazza.

(2) A közterület használója a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles fizetni.

(3) A közterület-használati díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

(4) A közterület-használati díjat a közterület-használati engedélyben rögzített módon és időben kell megfizetni.

(5) Mentes a közterület-használati díj fizetése alól:

a) az önkormányzat és az intézményei által szervezett rendezvényekhez kapcsolódó közterület-használatok,

b) az önkormányzat és intézményei által megrendelt beruházási, intézményi fenntartási, ellátási feladataihoz kapcsolódó közterület-használatok,

c) élet- vagy balesetveszély elhárítása esetén.


6. Közterület-használat engedély nélküli vagy attól eltérő használata esetén alkalmazandó jogkövetkezmények


8. § (1) A közterület-használatra vonatkozó rendelkezések betartása ellenőrzéséről a polgármester  gondoskodik.


(2) A polgármester - határidő kitűzésével - kötelezi a közterület-használat megszűntetésére, az eredeti állapot visszaállítására azon személyt, aki

a) a közterület-használati engedély- köteles közterületet engedély nélkül használja,

b) a belterületen út művelési ágban nyilvántartott közterület 6 méteres közlekedési sávjában növényzetet ültet, kerékpártámasztót létesít, tárgyat helyez el, a terepszintet megváltoztatja.


(3) Az ingatlantulajdonos (használó) a 2020. augusztus 15. napját megelőzően az út művelési ágban nyilvántartott közterület 6 méteres közlekedési sávjában ültetett, illetve benyúlónövényzet eltávolítására 2021. március 31-ig, a létesített kerékpártámasztó, kihelyezett tárgy eltávolítására, a terepszint eredeti állapotra történő visszaállítására 2020. szeptember 30-ig köteles.


(4) Amennyiben a polgármesteri kötelezés elrendelése ellenére az érintett ingatlanok tulajdonosa, használója

a) a közterület-használati engedély köteles közterületet közterület-használati engedély nélkül használja,

b) belterületen az út művelési ágban nyilvántartott közterület 6 méteres közlekedési sávjában a telepített növényzetet, a kihelyezett kerékpártámasztót, tárgyat nem távolítja el, az eredeti állapotot nem állítja vissza

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendelet szabályai alkalmazandók.


(5) Amennyiben az ingatlanok tulajdonosa, használója a (2) bekezdés szerinti kötelezésben előírt kötelezettségeit nem teljesíti az Önkormányzat a szükséges munkálatok elvégzéséről gondoskodik, ezesetben az ingatlan tulajdonosát, használóját kártérítés nem illeti meg.”



7. Üzemképtelen gépjárművek közterületen történő tárolása


9. § (1) Üzemképtelen gépjármű közterület-használati engedélyét az üzembentartónak kell kérnie.

(2) Üzemképtelen gépjármű közterületen történő tárolására a KRESZ 59. § (3) bekezdésében meghatározottakon túl legfeljebb 30 napra adható közterület-használati engedély.

(3) A közterület-használati engedély újbóli kiadására a 30 nap elteltét követően lehetőség nincs.

(4) Amennyiben az üzemképtelen gépjármű üzembentartója a KRESZ 59.§ (3) bekezdésében meghatározott időtartamot követően nem kér közterület-használati engedélyt, illetve a közterület-használati engedély lejártát követően az üzemképtelen gépjárművet a közterületről nem szállítja el, a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendelet szabályai alkalmazandók.


8. Záró rendelkezések


10. § (1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszti Tiszavárkony Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közterületek használatáról szóló 8/2004. (VI. 9.) önkormányzati rendelete.

(2) A rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvvel összeegyeztethető rendelkezéseket tartalmaz.


Tiszavárkony, 2018. november 22.




Hegedűs István s.k.

polgármester

Dr. Magyar Attila s.k.

jegyző




Megjegyzés: A rendeletet módosította a 8/2020.(VII.14.) önkormányzati rendelet.


2020. augusztus 15. napján hatályos szöveg.



Tiszavárkony, 2020. július 14.



                                                                                           Gyapjasné Sepsi Erzsébet

                                                                                                            jegyző





























1. melléklet a 12/2018. (XI. 23.) önkormányzati rendelethez


Kérelem


közterület-használat iránt


Kérelmező

neve: ___________________________________________________________________

születési neve: __________________________________________________________

születési helye, ideje: ___________________________________________________

anyja neve: _____________________________________________________________

lakcíme: ________________________________________________________________

telefonszáma: ___________________________________________________________


Használni kívánt közterület

címe: ___________________________________________________________________

mérte: __________________________________________________________________


Használat időtartama:

20____év _______________hó _____nap - 20____év _______________hó _____nap


A közterület használat célja:

_________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________


Engedélyhez kötött tevékenység esetén a gyakorlásra jogosító okirat száma, érvényességi ideje, kiállító hatóság megnevezése:

_________________________________________________________________________

_________________________________________________________________________


A közterület-használati díj megfizetésének módja:


átutalással                             házipénztárba



Kelt: ___________________________________



_____________________________________

kérelmező aláírása



2. melléklet a 12/2018. (XI. 23.) önkormányzati rendelethez




Közterület-használati díjak 2019. január 1. napjától



1.

Állandó jellegű árusítófülke, pavilon

200,- Ft/m2/hó

2.

Árusítóhely heti rendszerességgel

200,- Ft/m2/hó

3.

Mutatványos tevékenység, cirkusz

150,- Ft/m2/alkalom (max. 7 nap)

4.

Építési munkával kapcsolatos építőanyag- és törmeléktárolás, állványelhelyezés, egyéb anyag tárolása

6 hónapig

6 hónapon túl




100,- Ft/m2/hó

500,- Ft/m2/hó

5.

Alkalmi árusítás

400,- Ft/m2/alkalom

6.

Üzemképtelen gépjármű tárolása 30 napig

díjtalan

7.

Pótkocsi, munkagép, mezőgazdasági vontató

folyamatosan

maximum 5 napig

5 nap után

3,5 tonnáig

3,5 tonna felett



díjtalan


1.000,- Ft/hó

3.000,- Ft/hó

8.

A közterületbe 10 cm-en túl benyúlú üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, tároló szekrény

200,- Ft/m2/hó