Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2020 (X.8.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2020. 10. 15

Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2020 (X.8.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2020.10.15.

Tiszavárkony Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. tv. 83. A § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el

Alapelv, a rendelet célja

Minden helyi lakosnak és közösségnek joga van ahhoz, hogy azonos feltételek mellett vegye igénybe a közművelődési alapszolgáltatásokat. A rendelet célja, hogy a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével meghatározza a Tiszavárkony Községi Önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét.

1. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya kiterjed Tiszavárkony Községi Önkormányzat közigazgatási területén található közösségi színtérre, a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

2. §

Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

(1) Az Önkormányzat a helyi közművelődés támogatása során kötelező alapszolgáltatásának tekinti:
a) a működő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását.
b) A közösségi és társadalmi részvétel fejlesztését.

3. §

Az Önkormányzat közművelődési feladatellátásának formája, módja

(1) Az Önkormányzat az 1997 évi CXL. törvény 77. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján e rendelet 2. §-ában foglalt feladatai ellátása érdekében közösségi színteret tart fenn.
(2) A közösségi színtér megnevezése: Közösségi Színtér Tiszavárkony.
helye: 5092 Tiszavárkony Somogyi Béla út 12. (237 hrsz).

4. §

A közművelődési alapszolgáltatások ellátásában együttműködő partnerek

(1) Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátása során együtt kíván működni:
a) a községben működő oktatási intézménnyel,
b) civil szervezetekkel,
c) közművelődési feladatvégzést vállaló magánszemélyekkel,
d) hasonló szakfeladatot ellátó regionális térségi, megyei intézményekkel, civil szervezetekkel.

5. §

A közművelődési tevékenység irányítása és ellenőrzése

A jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos irányítási és ellenőrzési jogköröket a Képviselő-testület gyakorolja.

6. §

A közművelődési feladatok finanszírozása

(1) Az Önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása a saját bevétel, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, a központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, valamint a különböző pályázati úton elnyerhető támogatás.
(2) Az Önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatokhoz a pályázat elnyeréséhez szükséges önrészt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.
(3) Az Önkormányzat költségvetéséből finanszírozza a közösségi szintér üzemeltetésének alapvető műszaki, technikai feltételei megteremtésének, az épületek működőképessége megőrzésének, korszerűsítésének költségeit, a szakemberek biztosítását.

7. §

Záró rendelkezések

(1) Ez a rendelet 2020. október 15. napján lép hatályba.
(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Tiszavárkony Községi Önkormányzatnak az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 20/2013.(XI.27.) önkormányzati rendelete.