Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2020 (VII.14.) önkormányzati rendelete

A települési köztisztaságról

Hatályos: 2020. 08. 15- 2023. 10. 09

Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2020 (VII.14.) önkormányzati rendelete

A települési köztisztaságról

2020.08.15.

Tiszavárkony Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában kapott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Tiszavárkony község közigazgatási területén az ingatlanok tulajdonosára, birtokosára, használójára /továbbiakban: ingatlantulajdonos/ - természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre – terjed ki.

Az ingatlanok és a közterületek tisztántartása

2. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni

a) az ingatlanok tisztántartásáról,

b) a ház, vagy telek előtti járdaszakasz és a zöldsáv teljes területének tisztántartásáról, hó- és síkosságmentesítéséről,

c) a bel- és külterületi útszakasznak az út tengelyéig történő tisztántartásáról, kaszálásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról,

d) a közterületen lévő árkok, nyitott csatornák, átereszek tisztántartásáról, az ingatlan előtti szakaszt érintően a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosításáról.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles az ingatlanokat megművelni, az ingatlant és a hozzátartozó közterületrészt rendben tartani, gyomtól, gaztól, szeméttől, vadonélő bokorról megtisztítani.

(3) Az ingatlantulajdonos köteles gondoskodni az allergiát okozó gyomnövények irtásáról.

(4) Intézmények, szórakozóhelyek, vendéglátó-ipari egységek, kereskedelmi egységek és egyéb elárusító helyek előtti járdaszakasz tisztántartása, a hó- és síkosságmentesítés elvégzése, nyitvatartási időben és azon túl a használó, illetve a létesítményt üzemeltető kötelessége.

3. § A közforgalmú közúti közlekedés céljára szolgáló létesítmények ( autóbusz és vasúti váróhelyek) rendszeres tisztántartásáról, az ott keletkezett hulladék eltávolításáról a létesítmény tulajdonosa köteles gondoskodni.

4. § (1) A település közigazgatási területén a települési szilárd hulladék ártalmatlanítására és kezelésére rendszeres gyűjtésére, elszállítására az önkormányzat kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.

(2) A települési szilárd hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatás részletes szabályait külön rendelet rögzíti.

5. § Amennyiben az ingatlantulajdonos e rendelet 2. §-ban előírt kötelezettségeit nem teljesíti, úgy a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendelet szabályai alkalmazandók.

Vegyes és záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2020. augusztus 15 . napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Tiszavárkony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a települési környezet fenntartásáról, a köztisztaságról szóló, a 8/2012.(IV.27.) önkormányzati rendelettel módosított 10/2000.(V.23.) rendelete.