Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020 (VII.14.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 12/2018.(XI.23.) önkormányzati rendelet módosítására

Hatályos: 2020. 08. 15- 2020. 08. 15

Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének

8/2020.(VII. 14.) önkormányzati rendelete


a közterületek használatáról szóló 12/2018.(XI.23.) önkormányzati rendelet

módosítására


Tiszavárkony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében aljárva, a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján a közterületek használatáról szóló 12/2018.(XI.23.) önkormányzati rendelet módosítására ( továbbiakban: Ör,)  az alábbi rendeletet alkotja:


1.§ Az Ör. az alábbi 3/A.§-al egészül ki:


„ 3/A.§ (1) Az  Önkormányzat tulajdonában lévő, az ingatlannyilvántartásban belterületi  „út” művelési ágban nyilvántartott  közterületen a 6 méteres közlekedési sávban ( az út hossztengelyétől merőlegesen számított  3-3 méter )  a zavartalan közúti közlekedést   minden esetben biztosítani kell.


(2)  Az (1) bekezdés szerinti közlekedési  sávban   növényzet nem ültethető, kerékpártámasztó,  nem létesíthető, tárgyak  tárolása, a terepszint megváltoztatása  nem megengedett.


(3) A  2020. október 1. napját követően megvalósuló építési munkálatok esetén az  (1) bekezdés szerinti közlekedési sávban az úttal határos  ingatlan tulajdonosa ( használója) az út szintjével megegyező szintben  kapubejárót, járdát, gépkocsi bejárót  az Önkormányzat  előzetes hozzájárulásával és szakmai iránymutatásával létesíthet.


(4) A (3) bekezdésben rögzített hozzájárulás iránti kérelmet írásban az Önkormányzati Hivatalba kell benyújtani, a hozzájárulást a polgármester adja ki.


(5) A közművek üzemeltetője, illetve az Önkormányzat által a közterületen végzett munkálatok során az  (5) bekezdés szerint létesített kapubejáró, járda, gépkocsi bejáró  felbontása esetén    az érintett ingatlantulajdonost kártérítés nem illeti meg.


(6) Az  Önkormányzat tulajdonában lévő, az ingatlannyilvántartásban belterületi „út” művelési ágban nyilvántartott  közterületen az  (1) bekezdésben rögzített közlekedési sáv kivételével az ingatlantulajdonos saját költségén és felelősségére növényzetet ültethet, kerékpártámasztót, járdát, kocsibejárót és vízszikkasztó árkot létesíthet.”


2.§ Az Ör. 8.§-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„ 8. § (1) A közterület-használatra vonatkozó rendelkezések betartása ellenőrzéséről a polgármester  gondoskodik.


(2) A polgármester - határidő kitűzésével - kötelezi a közterület-használat megszűntetésére, az eredeti állapot visszaállítására azon személyt, aki

a) a közterület-használati engedély- köteles közterületet engedély nélkül használja,

b) a belterületen út művelési ágban nyilvántartott közterület 6 méteres közlekedési sávjában növényzetet ültet, kerékpártámasztót létesít, tárgyat helyez el, a terepszintet megváltoztatja.


(3) Az ingatlantulajdonos (használó) a 2020. augusztus 15. napját megelőzően az út művelési ágban nyilvántartott közterület 6 méteres közlekedési sávjában ültetett, illetve benyúlónövényzet eltávolítására 2021. március 31-ig, a létesített kerékpártámasztó, kihelyezett tárgy eltávolítására, a terepszint eredeti állapotra történő visszaállítására 2020. szeptember 30-ig köteles.


(4) Amennyiben a polgármesteri kötelezés elrendelése ellenére az érintett ingatlanok tulajdonosa, használója

a) a közterület-használati engedély köteles közterületet közterület-használati engedély nélkül használja,

b) belterületen az út művelési ágban nyilvántartott közterület 6 méteres közlekedési sávjában a telepített növényzetet, a kihelyezett kerékpártámasztót, tárgyat nem távolítja el, az eredeti állapotot nem állítja vissza

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendelet szabályai alkalmazandók.


(5) Amennyiben az ingatlanok tulajdonosa, használója a (2) bekezdés szerinti kötelezésben előírt kötelezettségeit nem teljesíti az Önkormányzat a szükséges munkálatok elvégzéséről gondoskodik, ezesetben az ingatlan tulajdonosát, használóját kártérítés nem illeti meg.”


3.§ Az Ör. 9.§ (4) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(4) Amennyiben az üzemképtelen gépjármű üzembentartója a KRESZ 59.§ (3) bekezdésében meghatározott időtartamot követően nem kér közterület-használati engedélyt, illetve a közterület-használati engedély lejártát követően az üzemképtelen gépjárművet a közterületről nem szállítja el, a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendelet szabályai alkalmazandók.


4.§ Ez a rendelet 2020. augusztus 15. napján lép hatályba, és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


Tiszavárkony, 2020. július 8.


Hegedűs István                                                                 Gyapjasné Sepsi Erzsébet

  polgármester                                                                                    jegyző


Kihirdetési záradék: A rendelet kihirdetve:Tiszavárkony,  2020. július 14.



                                                                                          Gyapjasné Sepsi Erzsébet

                                                                                                          jegyző