Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020 (VII.14.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2020. 08. 15- 2023. 10. 09

Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2020 (VII.14.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről

2020.08.15.

Tiszavárkony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény „A helyi önkormányzatok 32. cikk (2) bekezdésében” foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv) 8. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az Mötv. 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről a következőket rendeli el:

1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) Jelen rendelet alkalmazásában közösségi együttélés szabályait sértő magatartás az a tevékenység, mulasztás, vagy jogellenes állapot fenntartásában megnyilvánuló magatartás, amely szabálysértésnek vagy bűncselekménynek nem minősül, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes, azt sérti vagy veszélyezteti, és amelyet Tiszavárkony Községi Önkormányzat Képviselő-testülete e rendeletben közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásnak minősít.

2. § A rendelet hatálya kiterjed Tiszavárkony község közigazgatási területén az e rendelet 7. §-ban és 8. §-ban meghatározott, közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartásokat megvalósító nagykorú cselekvőképes természetes személyre, jogi személyre, további jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre.

2. ELJÁRÁSI SZABÁLYOK

3. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatt a hatáskör gyakorlását a Képviselő-testület a jegyzőre ruházza át.

(2) Az eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL tv. rendelkezéseit az e rendeletben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

4. § (1) A rendelet 7.-8. §-ban felsorolt tiltott tevékenységek elkövetőivel szemben közigazgatási bírság szabható ki, az ezzel kapcsolatos eljárásokra az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A közöségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás kizárólag hivatalból indítható, amely akkor sem minősül kérelemre indult eljárásnak, ha a magatartást természetes személy, jogi személy, vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet jelenti be.

(3) A közigazgatási hatósági eljárás

a) valamely cselekménnyel megvalósuló, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a cselekmény elkövetésétől,

b) mulasztásban megnyilvánuló közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a jogszerű teljesítésre nyitva álló határidő lejártától,

c) jogellenes állapot fenntartásába megnyilvánuló közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén a jogellenes állapot észlelésétől

indítható meg.

(4) Amennyiben a közösségi együttélés szabályait sértő magatartás folyamatos mulasztás formájában valósul meg, a közigazgatási bírság ugyanazon magatartás miatt több alkalommal is kiszabható.

(5) A közigazgatási bírság kiszabásánál súlyosbító körülményként kell értékelni, ha a magatartást tanúsító személyt korábban hasonló cselekmény vagy mulasztás miatt a rendelet szerinti jogkövetkezmények bármelyikével sújtották.

5. § (1) A közigazgatási bírságot a határozat véglegessé válásától számított 30 napon belül kell megfizetni.

(2) A közigazgatási bírságot átutalási postautalványon vagy banki átutalással az Önkormányzat pénzforgalmi számlájára kell befizetni.

3. A KÖZÖSSÉGI EGYÜTTÉLÉS ALAPVETŐ SZABÁLYAIT SÉRTŐ

MAGATARTÁSOKKAL KAPCSOLATOS JOGKÖVETKEZMÉNYEK

6. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás természetes személy elkövetője kettőszázezer forintig, jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elkövetője kettőmillió forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható, a bírság alsó határa 20.000,- Ft. Ismételt vagy folyamatos jogsértés esetén a bírság ismételten kiszabható.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt szankció helyett, különösen a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás csekély súlyára tekintettel figyelmeztetés alkalmazható, ha ettől az intézkedéstől is kellő visszatartó hatás várható.

(3) A közigazgatási bírság mértékének megállapításakor figyelembe kell venni a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás súlyát, valamint a magatartás elkövetőjének szociális és anyagi körülményeit.

4. A KÖZÖSSÉGI EGYÜTTÉLÉS ALAPVETŐ SZABÁLYAIT SÉRTŐ MAGATARTÁSOK

7. § (1) A települési köztisztasággal kapcsolatos rendelkezések megsértésére vonatkozóan közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az az ingatlantulajdonos ( használó) aki

a) az ingatlana és a vele határos közterületrész tisztántartásáról, rendben tartásáról, gyomtól, gaztól, szeméttől, allergiát okozó gyomnövényektől való megtisztításáról nem gondoskodik,

b) az ingatlana előtti járdaszakasz és a zöldsáv teljes területének tisztántartásáról, hó- és síkosságmentesítéséről nem gondoskodik,

c) az ingatlanával határos bel- és külterületi útszakasznak az út tengelyéig történő tisztántartását, kaszálását, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolítását nem biztosítja.

8. § A közterületek használatával kapcsolatos rendelkezések megsértésére vonatkozóan közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el

a) az az ingatlantulajdonos vagy használó, aki a polgármesteri felszólítás ellenére a közterület-használati engedély köteles közterületet közterület-használati engedély nélkül használja,

b) azon Önkormányzat tulajdonában lévő belterületi úttal határos ingatlan tulajdonosa vagy használója aki a 6 méteres közlekedési sávban ( az út hossztengelyétől merőlegesen számított 3-3 méter) közterületen növényzetet telepít, kerékpártámasztót létesít, tárgyakat tárol, terepszintet megváltoztatja, és a polgármesteri kötelezés ellenére az eredeti állapotot nem állítja vissza,

c) az az ingatlantulajdonos vagy használó , aki 2020. október 1. napját követő építési munkálatok esetén közterületen kapubejárót, járdát, gépkocsi bejárót az Önkormányzat előzetes hozzájárulása nélkül létesít.

5. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

9. § (1) Ez a rendelet 2020. augusztus 15. napján lép hatályba.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően elkövetett, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás esetén kell alkalmazni..

Kihirdetési záradék: A rendelet kihirdetve: 2020. július 14.