Tiszavárkony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2023. 10. 10

Tiszavárkony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendelete

Az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

2023.10.10.

Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c.) pontjában és 48. § (4) bekezdés b.) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában és Magyarország Alaptörvénye 32. cikkének (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztálya, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Önkormányzat véleményének kikérésével a következőket rendeli el.

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja az avar és kerti hulladékok kezelésének helyi szabályozása, a levegő tisztaságvédelmi követelményeinek érvényre juttatása érdekében.

(2) A rendelet hatálya Tiszavárkony Község Önkormányzat közigazgatási területére terjed ki.

Az avar és kerti hulladékok ártalmatlanítása, az égetés szabályai

2. § (1) Az avar és kerti hulladék ártalmatlanítása elsősorban komposztálással történhet.

(2) Avart, kerti hulladékot csak olyan helyen és területen szabad elégetni, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(3) Égetni a szomszédos telken lévő épületektől 10 méter, saját telken lévő épülettől 5 méter, szalma- és szálastakarmány kazlaktól 20 méter távolságon belül nem szabad. Az égetés során keletkező hő és füst a környéken lévő zöld növényeket, fákat, bokrokat nem károsíthatja.

(4) Avart és kerti hulladékot nagykorú személy kizárólag a saját telkén égethet.

(5) Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmény működési ideje alatt.

(6) Közterületen az avar és kerti hulladék égetése tilos.

(7) Égetni március 1-től - október 31-ig, kizárólag hétfői, csütörtöki napon 10.00 - 17.00 óráig, valamint szombati napon 10.00 - 17.00 óráig lehet, szélcsendes időben.

(8) Az égetés időtartama a 180 percet nem haladhatja meg, tartós füstölés nem engedélyezett.

(9) Csak száraz állapotú avar és kerti hulladék égethető el. Amennyiben az égetéssel járó füst, bűz, pernye és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(10) Az égetéshez nem használható benzin, olaj vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális eredetű, vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.

(11) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni.

(12) Az égetés helyszínén oltóvizet vagy a tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, valamint az oltást segítő kéziszerszámot (pl. lapát, ásó, villa) kell készenlétben tartani, melyekkel a tűz terjedése megakadályozható.

(13) Az égetés befejezésével a tüzet el kell oltani és a parázslást - vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal - meg kell szüntetni. A tűz kihunyásáról a tűzgyújtás helyszínének elhagyása előtt meg kell győződni.

(14) A tűz oltását követően az esetlegesen visszamaradt égetési maradékok tekintetében a 225/2015. (VIII.7.) Korm. rendelet előírásait be kell tartani.

(15) Tilos égetni továbbá, ha az arra illetékes szerv tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

Az előírások megszegése esetén alkalmazandó jogkövetkezmények

3. § Aki jelen rendelet 2. §-ban meghatározott kötelezettségeket megszegi, azzal szemben a közösségi együttélés szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló rendelet szabályai alkalmazandók.

Záró rendelkezések

4. § Ez a rendelet 2023. október 10-én lép hatályba.