Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (V. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális ellátásokról szóló 14/2016. (XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 05. 21

a szociális ellátásokról szóló 14/2016. (XII.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal törvényességi észrevételt tett Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 14/2016. (XII.16.) számú önkormányzati rendeletére (továbbiakban: Ör.). A felhívás nyomán szükséges a rendelet felülvizsgálata és a szükséges módosítások elvégzése.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Az Ör. bevezető része nem felel meg a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet (Jszr.) előírásainak, mert a bevezető részben a rendeletalkotásra felhatalmazást adó rendelkezés, vagy az eredeti jogalkotói hatáskört megállapító rendelkezés után meg kell jelölni azt a feladatkört megállapító jogszabályi rendelkezést, mely alapján a jogszabályt kiadják. Az Ör. bevezető részében az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésére és szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993.évi III. törvényben kapott felhatalmazásra történt – helytelenül – a hivatkozás. A rendelet 1. §-a tartalmazza a helyes szövegezést.

A 2. §-hoz és a 3. §-hoz

Az Ör. az Eljárási rendelkezések alcím alatt a 2. § (9) bekezdésében, valamint a Lakásfenntartási támogatás 5. § (8) bekezdésében helytelenül fekete pontok/pöttyök használatára került sor, mely a Jszr. 48. § (1) bekezdésében foglalt előírásoknak nem felel meg.

A 4–6. §-hoz

Az Ör. 10. §-ában, valamint a 12-13. §-aiban szabályozott újszülött támogatást, a nevelési-oktatási év kezdési támogatást, valamint a 80 év felettiek év végi támogatás jelenleg jövedelemhatártól függetlenül adható. Mivel a szociális rászorultsági elvet kell érvényesíteni a szociális tárgyú önkormányzati rendeleti tényállás alapjául, ezért ki kell egészíteni a szabályozást a jövedelmi feltétel előírásával a rendelet 4-6. §-ban rögzítettek szerint.

A 7. §-hoz

Hatályba léptető rendelkezéseket tartalmaz.