Tiszavárkony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a települési támogatásokról és egyéb szociális ellátásokról

Hatályos: 2024. 01. 01

Tiszavárkony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.01.01.
a települési támogatásokról és egyéb szociális ellátásokról
Általános indokolás
A szociális ellátásokról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoctv.) 45. § (1) bekezdés értelmében a képviselő-testület az e törvény rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként, önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján – pénzbeli vagy természetbeni formában – települési támogatást nyújt. A 132. § (4) bekezdés g) pontja felhatalmazza a települési önkormányzatot, hogy rendeletben szabályozza a települési támogatás keretében nyújtott ellátások jogosultsági feltételeit, valamint az ellátások megállapításának, kifizetésének, folyósításának, valamint a felhasználás ellenőrzésének szabályait.
A szociális ellátásokról a Tiszavárkony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2016. (XII.16.) önkormányzati rendelete rendelkezik, mely rendelet a megalkotása óta több alkalommal került módosításra.
Magyarország biztonságát szolgáló egyes törvények módosításáról szóló 2022. évi I. tv. módosította a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényt és bevezette a szociális vetítési alap fogalmát.
A korábbi önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése és új rendelet megalkotása indokolt a települési támogatások helyi szabályainak Szoctv.-el történő összhangba hozása érdekében.
Részletes indokolás
Az 1–6. §-hoz
Általános rendelkezéseket tartalmaz.
A 7. §-hoz
A települési létfenntartási támogatás jogosultsági feltételeire, a támogatás mértékére vonatkozó rendelkezéseket határozza meg.
A 8. §-hoz
A rendkívüli települési támogatás jogosultsági feltételeire, a támogatás mértékére vonatkozó rendelkezéseket határozza meg.
A 9. §-hoz
Az újszülött támogatás jogosultsági feltételeire, a támogatás mértékére vonatkozó rendelkezéseket határozza meg.
A 10. §-hoz
A gyermek gondozásához nyújtandó támogatás jogosultsági feltételeire, a támogatás mértékére vonatkozó rendelkezéseket határozza meg. A temetési költségek viseléséhez nyújtandó támogatás jogosultsági feltételeire, a támogatás mértékére vonatkozó rendelkezéseket határozza meg.
A 11. §-hoz
A nevelési-oktatási év kezdési támogatás jogosultsági feltételeire, a támogatás mértékére vonatkozó rendelkezéseket határozza meg.
A 12. §-hoz
A 80 év felettiek év végi támogatás jogosultsági feltételeire, a támogatás mértékére vonatkozó rendelkezéseket határozza meg.
A 13. §-hoz
A lakásfenntartási támogatás jogosultsági feltételeire, a támogatás mértékére vonatkozó rendelkezéseket határozza meg.
A 14. §-hoz
Természetben nyújtott települési támogatási ellátások.
A 15. §-hoz
A temetési költségek viseléséhez nyújtandó támogatás jogosultsági feltételeire, a támogatás mértékére vonatkozó rendelkezéseket határozza meg.
A 16. §-hoz
A köztemetés elrendelésének szabályaira vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.
A 17. §-hoz
Természetben nyújtott települési támogatási ellátások
A 18. §-hoz
A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátásokra vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.
A 19. §-hoz
Jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.
A 20. §-hoz
(1) Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
(2) A tárgykörben korábban alkotott rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.