Tiszavárkony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tiszavárkony Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 02. 15

Tiszavárkony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.15.
Tiszavárkony Község Önkormányzata 2024. évi költségvetéséről
Általános indokolás
A helyi önkormányzat 2024. évi költségvetésének rendelet-tervezetét a polgármesternek, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (továbbiakban: Áht.) 24. § (3) bekezdése szerint 2024. február 15-ig kell benyújtania a képviselő-testületnek.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Az önkormányzat összesített 2024. évi költségvetését tartalmazza.
A képviselő-testület az 1-4. mellékletek szerint meghatározza az önkormányzat költségvetési bevételi előirányzatait és költségvetési kiadási előirányzatait működési és felhalmozási bevételek és kiadások, kiemelt előirányzatok, és azon belül kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban.
A 2. §-hoz
A képviselő-testület az 5-7. valamint 10-12. melléklet szerint meghatározza a működési költségvetés kiadásait, a költségvetésben szereplő beruházások kiadásainak beruházásonkénti, és a felújítások kiadásainak felújításonkénti részletezését, valamint az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek, az önkormányzat adósság keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásból fennálló és abból származó fizetési kötelezettségeit. Meghatározza továbbá az önkormányzat 2024. évi fejlesztési céljait.
A 3. §-hoz
A képviselő-testület a 8-9. mellékletek szerint meghatározza az Önkormányzat és ellátandó feladati költségvetését, illetve a Tiszavárkonyi Óvoda és Mini Bölcsőde költségvetését.
A 4. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának szabályait tartalmazza.
Az 5. §-hoz
Az önkormányzat bevételi és kiadási előirányzatainak módosításának, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításnak szabályait tartalmazza.
A 6. §-hoz
Hatálybalépésre vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.