Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2009. (X. 22.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetéséről, valamint a zöldfelületek védelméről

Hatályos: 2009. 10. 22- 2020. 12. 30

Báta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. § (1) bekezdésében, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. Törvény 48. § (3) bekezdése b./ pontjában kapott felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. §

(1) A rendelet hatálya kiterjed minden, a község közigazgatási területén belterületen avart és kerti hulladékot szabadban égető természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, valamint társasházakra.

(2) Rendelkezései az avar, és kerti hulladék égetéssel történő ártalmatlanítására, valamint a belterületi közterületeken kialakított zöldfelületek fokozott védelmére vonatkoznak.

(3) A rendeletben foglaltak együtt alkalmazandók Báta Község Önkormányzatának helyi környezet védelméről, a közterületek és ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló rendeletével, valamint kiegészítik a vonatkozó jogszabályokat.

2. §

Nem terjed ki a rendelet hatálya a belterületi mezőgazdasági művelés alatt álló- és erdőterületekre.

Fogalmi határozások

3. §

A rendelet alkalmazása szempontjából:

a, avar: a lehullott lomb, a nyesedék, kaszálék, szerves kerti/növényi hulladék, a talajt borító főként elhalt növényi részekből álló réteg, amely akadályozhatja a növénytársulás felújulását.

b, kerti hulladék: minden hasznosításra alkalmatlan kertben termő növényi maradvány

c, zöldfelület: belterületi közterületen kialakított gyep, pázsit, illetve füvesített terület fákkal, bokrokkal.

Az égetés

4. §

(1) Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban helyben történő komposztálással történhet.

(2) Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló)-, illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl. vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható, illetve ha a komposztálásra nincs mód vagy lehetőség.

(3) Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz avar esetén szabad végezni, az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani.

(4) Az égetés során helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületeken) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (benzin, gázolaj stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

(5) Az égetést telken belül kell végrehajtani, közterületet e célra igénybe venni tilos.

(6) Az égetéshez tüzet rakni csak biztonságos jól kialakított tűzrakó helyen és módon lehet. az égetés helyének és idejének megválasztásával a szomszédokra és környezetre figyelemmel kell lenni.

(7) Avar és kerti hulladék égetését úgy kell elvégezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő (füst, bűz, pernye, hőterhelés) hatása ne álljon fenn, tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen, a személyi biztonságot és az ember egészségét ne veszélyeztesse, a környékben lévő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa, vagyoni és környezeti kárt ne okozzon.

(8) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot (műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait stb.).

(9) Az égetést csak 18 éven felüli személyek végezhetik.

(10) Amennyiben az égetéssel járó hatásokat (füst, bűz, pernye, hőterhelés) felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést be kell fejezni. Erősen szeles időben kerti hulladékot égetni tilos!

(11) Szabadban (vagy nyílt téren) a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad és veszély esetén – vagy ha arra már szükség nincs – a tüzet azonnal el kell oltani, és a parázslást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni.

(12) Az avar és a kerti hulladék égetésének helyszínén olyan eszközöket, illetve felszerelést kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése magakadályozható, illetőleg a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt vagy legalább 50 liter vizet edényben, tűz oltására alkalmas készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy kézi szerszámot stb.

(13) A tűzvédelmi hatóságok által kihirdetett időszakban tüzet gyújtani tilos, ez alól a rendelet nem ad felmentést.

Az égetés időpontja

5. §

(1) Avar és kerti hulladék nyílttéri égetése február, március, április, május, szeptember, október és november hónapokban kizárólag szerdai napokon 10-18 óráig és szombati napokon 10 órától 12 óráig megengedett.

(2) Vasárnap és ünnepnapokon az avar és kerti hulladék égetése tilos.

Zöld felületek védelme

6. §

(1) A közterületeken kialakított zöldfelületek gondozásáról, ápolásáról az önkormányzat gondoskodik eltérő rendelkezés hiányában.

(2) Zöldfelületekre indokolatlanul rálépni tilos.

(3) Az egyirányúsított utcákban járművel, gépjárművel tilos a zöldfelületekre hajtani.

(4) A fenti rendelkezések megszegője szabálysértést követ el és 30.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható.

Tiltó rendelkezések

7. §

(1) Tilos az égetés szociális intézmények (rendelő, gyermek-, ifjúsági-, kultúr-, sportlétesítmény) 100 méteres körzetében azok működési ideje alatt.

(2) Az 5. § (1) bekezdésében megjelölt időszakban sem végezhető égetés, amennyiben azt a tűzoltóság, a földművelésügyi/erdészeti hatóságok tűzvédelmi okok miatt tiltják.

(3) A rendelet 5. § (1) bekezdésében foglaltaktól eltérő időben és módon való égetés esetén a tilalom megszegője szabálysértést követ el és vele szemben 30.000, - Ft bírság szabható ki.

(4) A (4) bekezdés szerint kiszabott bírság nem mentesít az esetleges egyéb következmények alól (levegőszennyezési, tűzrendészeti stb. bírság).

Záró rendelkezések

8. §

(1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépést követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény, a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. törvény, a levegő védelmével kapcsolatos egyes szabályokról szóló 21/2001. (II.14.) kormányrendelet, valamint az Országos Tűzvédelmi Szabályzat kiadásáról szóló 9/2008. (II.22.) ÖTM rendelet rendelkezései az irányadóak.

(3) A rendelet kihirdetésétől – az önkormányzat hirdetőtábláján történő kifüggesztés útján – a jegyző gondoskodik.

Báta, 2009. október 21.






                                Sziebert György                                                                  Pap Péter

                                  polgármester                                                                        jegyző