Báta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2011 (V. 27.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 05. 26

Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16.§ (1) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján, illetve az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló, 1982. évi 17. tvr. ( At.) 42/A § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések


1.§ E rendelet hatálya a Báta Község közigazgatási területén történő házasságkötésre, valamint Báta Község közigazgatási területén illetékes és hatáskörrel rendelkező anyakönyvvezetőre terjed ki.

2.§ E rendelet alkalmazásában:

(1) hivatali munkaidő: hétfő-csütörtök: 8.00 órától 16.30 óráig

                                     péntek: 8.00 órától 14.00 óráig

(2) hivatali helyiség:  Polgármesteri Hivatal nagyterme és kisterme

(3) többletszolgáltatás: hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli házasságkötések létesítése, kivéve, ha a házasulók valamelyikének állapota közeli halállal fenyeget és ez indokolja a hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli szertartást.

A hivatali munkaidőn kívüli és hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése


3.§ (1) A házasság hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell a jegyzőhöz címezve az anyakönyvvezetőnél benyújtani.


(2)


(3) A hivatali helyiségen és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezésének további feltétele, hogy a kérelmezők a többletszolgáltatás ellentételezéseként e rendelet mellékletében megállapított díjat a kérelem benyújtását követő 20 napon belül Báta Községi Önkormányzat költségvetési számlájára befizetik.


(4) A hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésre irányuló kérelem ügyében, az eljáró anyakönyvvezetővel történő egyeztetés után, a jegyző dönt.


(5) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötésének engedélyezése iránt benyújtott kérelem elbírálása előtt az eljáró anyakönyvvezető a házasulandók által megjelölt helyszínen szemlét tart, annak megállapítása érdekében, hogy a jogszabályi feltételek fennállnak-e, és a szemléről feljegyzést készít. A jegyző a szemléről készült feljegyzés alapján bírálja el a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre irányuló kérelmet.

Díjfizetési kötelezettség


4.§ (1) A hivatali helyiségen kívüli és hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésért fizetendő díjakat és az anyakönyvvezető díjazását e rendelet melléklete tartalmazza. A rendelet mellékletében megjelölt díjakat Báta Községi Önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetni.

5.§ A házasságkötés elmaradása esetén, ha erről az érintettek a kitűzött időpontot megelőzően legalább 10 nappal írásban értesítették a jegyzőt, a befizetett díjat az értesítés hivatalba érkezését követő 30 napon belül a befizető részére vissza kell fizetni.

Záró rendelkezések


6.§ (1) 

(2) E rendelet 2011. június 1. napján lép hatályba; rendelkezéseit az ezt követően bejelentett házassági szándék alapján indult eljárásokban kell alkalmazni, egyidejűleg hatályát veszti az 5/1996.(III.28.) számú és 5/1997.(VII.3.) számú önkormányzati rendelet.

Báta, 2011. május 25.





      Huszárné Lukács Rozália                                     Dr. Bonnyai Réka

                polgármester                                                         jegyző

Mellékletek