Báta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2012 (IV.19.) rendelete

A helyi építészeti értékek védelméről

Hatályos: 2012. 04. 20

Báta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv 57.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet előírásaira, a helyi építészeti értékek védelméről az alábbi rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya, a helyi építészeti értékek fogalma és a védelem célja


1. §


(1) A rendelet hatálya Báta Község közigazgatási területén levő, az 2. §-ban meghatározott, és e rendelet alapján védetté nyilvánított helyi értékekre terjed ki.


(2) A község épített értékei - tulajdonformára való tekintet nélkül - a község közös kulturális kincseinek részei, ezért fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek.


(3) Az (1) és a (2) bekezdésben megfogalmazott célok érvényesítése és az ezzel kapcsolatos feladatok ellátása érdekében Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a község épített értékeit települési (a továbbiakban: helyi) védettség alá helyezheti.

2. §


(1) A rendelet hatálya Báta község közigazgatási területén lévő és védetté nyilvánított helyi értékekre terjed ki.


(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a műemléki védettség alatt álló (műemlék, műemlék jellegű, faluképi jelentőségű, műemléki jelentőségű terület, műemléki környezet) értékekre.


(3)  E rendelet rendelkezéseit a község közigazgatási területén, a helyi védelem alá helyezéssel, valamint annak megszüntetésével kapcsolatos eljárások, továbbá az egyes építésügyi hatósági eljárások során és az e rendeletben szabályozott - a települési érdekérvényesítést szolgáló - kérdésekkel kapcsolatban kell alkalmazni.


(4) A helyi védelem hatálya alá tartozó védett értékeket jelen rendelet melléklete tartalmazza.

3.§


(1) Helyi építészeti örökségi érték minden, az épített környezettel összefüggő táji-természeti, építészeti, történeti, régészeti, képzőművészeti, iparművészeti, néprajzi szempontból jelentős, ami nem minősül műemléknek, illetőleg külön jogszabályok alapján nem áll védelem alatt - de a jövő nemzedékek számára történő megóvása fontos községi érdek. Ide tartoznak az ember által alakított egyedi tájértékek, a települési sziluett, a kilátáshoz, rálátáshoz kapcsolódó, valamint a község arculatát befolyásoló, karaktert teremtő egyéb sajátos értékek is.


(2) A helyi értékvédelem feladata különösen:


a)     a különleges oltalmat igénylő, építészeti, építészettörténeti, településtörténeti szempontból védelemre érdemes épületek, épületegyüttesek, épített környezetek (továbbiakban együtt: védett érték) körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása és a közvéleménnyel történő megismertetése


b)     a védett értékek károsodásának megelőzése, elhárítása, illetve a bekövetkezett károsodás csökkentése vagy megszüntetése, helyreállítása, újjáépítése


4.§

E rendelet alkalmazásában:


a)       Védett épületek, építmények: azok az épületek, épületrészek, műtárgyak, berendezési tárgyak, közterületi létesítmények, amelyek történelmi, régészeti, művészeti, tudományos, társadalmi vagy műszaki-ipari, mérnöki szempontból a hagyományos településkép megőrzése szempontjából jelentős alkotások, ideértve a hozzájuk tartozó kiegészítő külső és belső díszítő elemeket, amelyeket a Képviselő-testület rendeletében védetté nyilvánított.


b)       Védett érték károsodása: minden olyan beavatkozás, ami a védett érték teljes vagy részleges megsemmisülését, építészeti karakterének részleges vagy teljes előnytelen megváltoztatását, általános értékcsökkenését eredményezi.

A helyi védelem fajtái


5. §


  1. A helyi építészeti értékvédelem elemei:

(a) Helyi egyedi védelem


  1. Az egyedi védelem kiterjedhet:

(a)  az épület, építmény teljes egészére

(b) az épület, építmény egy részére, illetve tartozékára (anyaghasználat, szerkezet, színezés)

(c) az épület, építmény egészéhez vagy annak egy részéhez tartozó földrészletre, és annak jellegzetes növényzetére;

(d) szobor, képzőművészeti alkotás, utcabútor védelmére;

(e) növényzet védelmére;

(f) kultúrtörténeti érték védelmére;

(g) földtudományi érték védelmére.


  1. Az egyedi védelemben részesített épületek közvetlen környezetében és területén minden változtatást, beavatkozást, a helyileg védett épület faluképi, ill. tájképi megjelenésének és értékei érvényesülésének kell alárendelni.

A helyi védelem szabályozása


6. §


(1) A helyi védelem irányítása az Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik. A védetté nyilvánításról illetve annak megszüntetéséről a Képviselő-testület a tulajdonos véleményének ismeretében rendelettel dönt. A döntésről tájékoztatni kell a védett érték tulajdonosait.


(2) A helyi védetté nyilvánítás, illetve megszüntetés tényét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni.


(3) A helyi értékek védelmével kapcsolatos döntések és feladatok előkészítése és végrehajtásának szervezése a település jegyzőjének feladata.


(4) A védendő értékek körének bővítésére épület és szobor esetén építészmérnök által készített építészeti értékvizsgálat, növény esetében tájépítész- és kertészmérnök által készített botanikai értékvizsgálat alapján lehet javaslatot tenni. Az előterjesztéshez ki kell kérni a települési főépítész, ennek hiányában megyei főépítész szakvéleményét is.


(5) További védetté nyilvánítást vagy annak megszüntetését bármely jogi vagy természetes személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kezdeményezheti.


(6) A jegyző által elkészített javaslatnak tartalmaznia kell:

a.)  a védett érték megnevezését, pontos helyét, tulajdonosát, kezelőjét, használóját (a továbbiakban: tulajdonos) és annak véleményét;

b.) a védelem fajtáját és a védetté nyilvánítás vagy megszüntetés indoklását;

c.) a védeni kívánt értékre vonatkozó térkép-, terv- és fotódokumentációt;


(7) A védettség törlésére a tulajdonos kérelmére, épület és szobor esetében építészmérnök, növényállomány esetében kertészmérnök által készített szakvélemény alapján akkor kerülhet sor, ha a védett épület állaga miatt gazdaságosan már nem újítható fel, illetve ha a védett növény kiszáradt, balesetveszélyessé vált, vagy növényegészségügyi szempontból szükséges. A védettség törléséhez ki kell kérni a települési főépítész, ennek hiányában a megyei főépítész szakvéleményét is.


(8) Ha a védettség megszűnik, a tulajdonosnak kötelessége elkészíttetnie a felmérési dokumentációt, valamint a megmenthető értékes szerkezeti elemeket, tárgyakat megmenteni és átadnia az önkormányzatnak.


(9) Ha a védettség megszűnik, a jegyző feladata kötelezni az ingatlan tulajdonosát a védett épület felmérési dokumentációjának elkészíttetésére, valamint az elkészített felmérési dokumentációt és a megmentett értékes szerkezeti elemeket, tárgyakat a Megyei Levéltárban elhelyezni.


(10). A védetté nyilvánítást és megszűnést az alábbi tartalommal kell ellátni:

a.)  A helyi érték megnevezése, helye,

b.) A helyi értékvédelmet vagy a helyi értékvédelem megszűnését megalapozó leírás,



(11)  A helyi védelemről és annak megszűnéséről alkotott rendeletet meg kell küldeni az alábbiaknak:

a.) az ingatlan tulajdonosának,

b.) a védelmet vagy a megszűnést kezdeményezőnek,



(12) . A védetté nyilvánításról és a védelem megszüntetéséről írásban értesíteni kell:

a.) az ingatlan tulajdonosát,

b.)a védetté nyilvánításra, illetve annak megszüntetésére javaslatot tevőt.


(13.) A település képviselő testülete a helyi védettség megszűntetésével járó költségeket a tulajdonostól átvállalhatja.


A helyi védelem önkormányzati támogatása


7.§


    (1) A védett érték megóvása, állagának megőrzése céljából a tulajdonos kérelmére pályázat útján önkormányzati támogatás adható.

    (2) A helyi védelem támogatására felhasználható összeget minden évben az Önkormányzat költségvetési rendeletében kell meghatározni.


    (3) A támogatás feltételeit, folyósításának, elszámolásának módját, az elvégzett munkák bizonylatolásának rendjét a támogatásban részesített tulajdonossal kötött szerződésben kell rögzíteni.

    A védett helyi értékek nyilvántartásával kapcsolatos előírások


    8. §


    (1) A helyi védelem alá helyezett építmények és területek nyilvántartásáról a jegyző gondoskodik.


    (2) A nyilvántartásnak az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet alapján az alábbi adatokat kell tartalmaznia:


    a.) a védelem szakszerű, rövid indoklását;

    b.) fotódokumentációt;

    c.) a védettségi kategóriát;

    d.) a helyrajzi számot;

    e.) a védett érték megnevezését, pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám);

    f.) helyszínrajzot;

    g.) a védett érték rendeltetését és használatának módját;



    Jelen rendelet alapján nyilvántartani kell továbbá:

        

    h.) a védetté nyilvánítás vagy a megszüntetés indoklását;

    i.) a védettség pontos meghatározását;

    j.) folyamatosan gyűjtött további adatok, fotók, térképek és tervanyagok,a

    k.) védetté nyilvánítást vagy megszüntetést elrendelő önkormányzati rendelet számát;

    l.) a helyi értékek védelmére adott önkormányzati támogatás biztosításának időpontját, mértékét és rendeltetését.

    9. §

    (1) A helyileg védett értékké nyilvánítás, illetőleg a megszüntetés tényét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni. A bejegyzés elmaradása a védettség hatályát nem érinti.


    (2) Az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzés végett az illetékes földhivatalt a jegyző keresi meg.

    A védett építmények megjelölése


    10. §

    (1) A védelem alatt álló építményt az e célra rendszeresített „Védett építmény” vagy „Védett épület” feliratú táblával meg kell jelölni.


    (2) A tábla elhelyezését a tulajdonos tűrni köteles.


    (3) A tábla elkészíttetéséről, elhelyezéséről és eltávolításáról a jegyző gondoskodik.


    (4) A tábla fenntartása és karbantartása a tulajdonos feladata.

    A védett érték fenntartása, használata


    11. §

    (1) A tulajdonos köteles a helyileg védett építmény vagy épület karbantartásáról, rendeltetésszerű használatáról gondoskodni, és a védett érték állapotát a hatályos építési törvényben foglaltak szerint meghatározott módon és időszakonként felülvizsgálni.


    (2) A használat a védett értéket nem veszélyeztetheti.


    (3) A védett építmény vagy épület, terület fenntartása a mindenkori tulajdonost terheli.


    (4) A helyileg védett építészeti értékek megőrzése érdekében törekedni kell az eredeti (vagy ahhoz közel álló) rendeltetésének megfelelő használatra, ha ez nem lehetséges, közcélú hasznosítására.


    (5) A védett épületeket, építményeket hagyományos építészeti tömegükben, tetőformájukban és homlokzati jellegükkel kell megtartani, érintetlenül hagyva (szükség esetén visszaállítva) az eredeti nyílásrendet, a nyílászárók osztását, a díszeket, a homlokzati és kiegészítő tagozatokat.


    Védett érték átalakítása, felújítás


    12. §

    (1) Helyi védelem alatt álló épületen, illetve építményen történő építési munkák esetében a hatályos jogszabályok előírásai betartandók (37/2007. ÖTM rendelet, a HÉSZ rendelet,), valamint a Báta község Örökségvédelmi Hatástanulmányában (Meridián Kft, 2103/2008. munkaszám,) foglalt védendő értékek, építészeti elemek megőrzendők, a korrekciós javaslatok irányadó jelleggel figyelembe veendők.


    (2) Az épületek felújítása, bővítése esetén a védett részértékeket meg kell őrizni, esetleges bontás után az értékes részeket új épület létesítése esetén az épületbe lehetőleg vissza kell építeni.


    (3) Amennyiben az értéket csak az épület tömege képezi, úgy az a bontás után a meglévővel azonos, vagy ahhoz erősen hasonló párkány- és gerincmagasságú és tetőhajlásszögű épülettel pótolható.


    (4) A védett épületek belső korszerűsítését, átalakítását, esetleg bővítését a védettség nem akadályozza. A védelem érdekében elő kell segíteni az ilyen épületek mai igényeknek megfelelő használatát. A belső átalakításokat az eredeti szerkezet, annak jellege és a belső értékek lehetőség szerinti megtartásával kell megoldani.


    (5) A védett épületeket úgy lehet csak bővíteni, hogy azok eredeti tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi és településszerkezeti szerepe ne változzon, illetve gondosan mérlegelt kompromisszum árán az a legkisebb kárt szenvedje, és a tervezett bővítés a régi épület formálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen.


    (6) Helyi védelem alatt álló építményt, építményrészt csak a helyi védettség megszüntetését követően lehet elbontani.

    Záró és átmeneti rendelkezések


    13. §


    (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, ezzel egyidejűleg az Önkormányzat 20/2008.(XII.31.) számú rendelete hatályát veszti.

    (2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.




                         Huszárné Lukács Rozália                                             Dr. Bálint József

                                    Polgármester                                                               Jegyző




    Záradék:

    Kihirdetve: 2012. április 19.

                                                                          

                                                                                                              Dr. Bálint József

                                                                                                                      Jegyző


    Mellékletek