Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2013. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról és az adózás rendjéről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2016. 12. 31

Báta Község Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában kapott feladatkörében eljáráva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1. § és 43. § (3) bekezdéséen kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. § Az önkormányzat illetékességi területén az adókötelezettség e rendelet alapján a következőkre terjed ki:


a) a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvényben (a továbbiakban: Htv.) meghatározott gazdasági tevékenység gyakorlására

b) arra a magánszemélyre, aki anem állandó lakosként Báta Község illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt. (a továbbiakban együtt: adótárgy)

2. § E rendeletben meghatározott adók esetében az adózük a fizetési kötelezettségüket az alábbiak szerint teljesíthetik:

a) postai befizetési utalványon

b) átutalással

c) csoportos beszedési megbízás alapján.

II. Fejezet

KÜLÖNÖS RENDELKEZÉSEK


1.

Helyi iparűzési adó

Az adó alanya, adókötelezettség


3. § (1) Adóköteles Báta Község illetékességi területén  állandó vagy ideiglenes jelleggel végzett válakozási tevékenység (a továbbiakban: iparűzési tevékenység).


(2) Az adó alanya a vállalkozó.

4. § Adóköteles iparűzési tevékenység: a vállakozó e minőségében végzett nyereség-, illetve jövedelemszerzésre irányuló tevékenysége.

Állandó és ideiglenes iparűzési tevékenység


5. § (1) A vállalkozó állandó jellegű iparűzési tevékenységet végez Báta Község illetékességi  területén, ha Bátán székhellyel, telephellyel rendelkezik, függetlenül attól, tevékenységét részben vagy egészben székhelyén, telephelyén kívül folytatja.


(2) Az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenység pontos meghatározására a Htv. 37. § (2) bekezdésében foglaltak az irányadók.

Adómentesség


6. § Mentes a helyi iparűzési adó fizetése alól az a vállalkozó, akinek, amelynek a Htv. 39. § (1) bekezdése, illetőleg a 39/A. § vagy a 39/B. § alapján számított (vállalkozási szintű) adóalapja nem éri el az 500.000 Ft-ot.

Az adó alapja és mértéke


7. § (1) Az iparűzési adó évi mértéke - állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén - a Htv. 39. §, valamint a 39/A. § - 39/B. § szerint számított adóalap 2,0 %-a.


(2) Ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó mértéke naptári naponként 4.000- Ft, azaz négyezer forint.

2.

Idegenforgalmi adó

Az adókötelezettség, az adó alanya


8. § Adókötelezettség terheli azt a magánszemélyt, aki nem állandó lakosként a Báta Község Önkormányzata illetékességi területén legalább egy vendégéjszakát eltölt.

Az adómentesség


9. § A 8. § szerinti adókötelezettség alól mentes, aki a Htv. 31. §-ban foglaltak valamelyikének megfelel.

Az adó alapja


10. § Az adó alapja a megkezdett vendégéjszakák száma.

Az adó mértéke


11. § Az adó mértéke személyenként és vendégéjszakánként 300.- Ft.

3.

Egyéb rendelkezések


12. § (1) A helyi gazdák által befizetett iparűzési adó 50 %-ából az önkormányzat útkarbantartási alapot képez, amely abban az esetben kerül földút javítás/karbantartás céljából felhasználásra, ha a gazdák is kiegészítik saját forrásból ezt az Alapot ugyanakkora összeggel 100 %-ra.


(2) Az (1) bekezdésben megjelölt bevétel felhasználásáról (Földút karbantartási/javítási ütemterv) a Képviselő-testület a tárgyévi költségvetésben dönt.


(3) Az adóalany köteles az adó megállapításához szükséges, az adóhatóság felhívásában megjelölt adatot szolgáltatni.


(4) Az adókezelésre kötelezett személyt nyilvántartási kötelezettség terheli a vendégek vonatkozásában: megszálló személyek száma, tartózkodás célja és időtartama.


(5) Az idegenforgalmi adóból származó bevétel 50 %-át Báta Község Önkormányzata a tevékenységet végzőkkel egyeztetve olyan turisztikai célokra fordítja, amely alősegíti Bátán a falusi turizmus megerősödését.


(6) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben:


- a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény,


- az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezései az irányadóak.

III. Fejezet

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


13. § (1) A rendelet 2014. január 01. napján lép hatályba.


(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ szabályai szerint a jegyző gondoskodik.


(3) A hatálybalépéssel egyidejűleg a helyi iparűzési adóról szóló 21/2010. (XII. 28.) önkormányzati rendelet, valamint az idegenforgalmi adóról szóló 22/2010. (XII. 28.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

Báta, 2013. november 27.



                          Huszárné Lukács Rozália                                                             dr. Szabó Gréta

                                   polgármester                                                                             jegyző