Báta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015 (II.26.)

A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK HELYI SZABÁLYAIRÓL

Hatályos: 2015. 03. 01- 2018. 10. 24

Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 132. § (4) bekezdésében, valamint a 134/E. §-ban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések


1. § 

E rendelet hatálya az önkormányzat illetékességi területén az Szt. 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki.


2. § 


(1) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező az étkeztetés kivételével valamennyi, e rendeletben meghatározott ellátás esetében köteles saját, illetve családja jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, illetve azokat igazolni.

(2) Étkeztetés igénybevétele esetén a kérelmező jövedelmi helyzetéről szóló nyilatkozatot és igazolást köteles benyújtani a Bátai Közös Önkormányzati Hivatal Bátai Székhelyén, amely tartalmazza:

a) a TAJ-számot,

b) az adószámot,

c) nappali ellátás, házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás ellátásának igénybe vétele során a szükséges orvosi igazolást, valamint a a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet 22. §-ában meghatározott szociális rászorultságot igazoló iratokat.


3. § 


(1) Ha az Szt. másképp nem rendelkezik, a jövedelemszámításnál irányadó időszak a havonta rendszeresen mérhető jövedelmeknél a három hónapot, egyéb jövedelmeknél pedig az egy évet nem haladhatja meg.

(2) A vállalkozásból, őstermelői tevékenységből, vagy egyéb, munkáltatói jövedelemigazolással nem igazolható tevékenységből származó – rendszeres, vagy nem rendszeres – jövedelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott igazolással kell igazolni. A tárgyévet a könyvelő által kiállított igazolással kell igazolni.

(3) A Bátai Közös Önkormányzati Hivatal nem fogad be olyan jövedelemigazolást, amelyet a vállalkozó, vagy őstermelő saját maga, vagy hozzátartozója részére állított ki. Nem fogadható be továbbá olyan igazolás sem, amely az igazolás kiállítójának jövedelmét tartalmazza. Ezekben az esetekben a jövedelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által kiadott igazolással kell igazolni.


4. § 


(1) A pénzbeli szociális ellátások biztosítását megelőzően, az ügyben érdemi döntést hozó javaslatára, a kérelmező vagyoni, szociális és lakáskörülményeinek tisztázása céljából a hivatal ügyintézője helyszíni szemlét tarthat, melyről jegyzőkönyvet (környezettanulmányt) készít.

(2) Nem kell környezettanulmányt felvenni:

a) ha a kérelmező körülményeit a hivatal szociális ellátási ügyben féléven belül vizsgálta és nem feltételezhető, hogy abban lényeges változás következett volna be,

b) azon kérelmezőknél, akikkel a Tolna Megyei Kormányhivatal Szekszárdi Járási Hivatal Járási Munkaügyi Kirendeltsége rendszeresen kapcsolatot tart fenn.


5. § 


(1) A pénzbeli szociális ellátások folyósítása elsősorban bankszámlára utalással, vagy – a hatáskört gyakorló döntése esetén – házipénztári kifizetéssel történik. A folyósítás formájáról a hatáskör gyakorlója az ellátást megállapító határozatban rendelkezik.

(2) A települési támogatást a döntést követően 15 napon belül kell kifizetni.


6. § 


(1) Az e rendeletben meghatározott szociális hatáskörök gyakorlását Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete gyakorolja.

(2) Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális étkeztetés e rendelet szerinti hatáskörét, továbbá az Szt. 48. §-a szerinti köztemetési ügyekben való eljárás hatáskörét Báta Községi Önkormányzat polgármesterére ruházza.

2. Értelmező rendelkezések

7. § 

(1) E rendelet alkalmazásában:

a) létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet:

aa) hosszantartó betegség miatti jövedelem-kiesés,

ab) keresettel, jövedelemmel nem rendelkező időtartam,

ac) átmeneti, nehéz anyagi helyzet;

b) tartásra köteles és képes személy:

ba) az a közeli hozzátartozó, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a tartási kötelezettség teljesítése mellett meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének két és félszeresét,

bb) a jogosult tartását szerződésben vállaló személy,

bc) a jogosult tartására bíróság által kötelezett személy;

c) tartósan beteg: az a személy, aki – bár az Szt. 33. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott munkaképesség-csökkenést nem éri el – háziorvosa megítélése szerint előreláthatólag 3 hónapnál hosszabb ideig fennálló átmeneti betegsége, mentális állapota miatt közfoglalkoztatásban való részvételre ideiglenesen nem alkalmas, és emiatt nincs olyan közmunka, amit részére adottságához, képességéhez fel lehetne ajánlani.

(2) Az e rendelet által alkalmazott fogalmakra egyebekben az Szt. rendelkezéseit kell alkalmazni.


3. Aktív korúak ellátása


8. § 


Az aktív korúak ellátásában részesülő személy az ellátásra való jogosultság időtartama alatt köteles az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház udvarának, kertjének, továbbá a kerítéssel kívül határos területnek és járdának a tisztán tartására. Köteles továbbá az általa életvitelszerűen lakott lakás vagy ház állagának, rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására.

4. Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként nyújtott települési támogatás


9. § 


(1) Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testület települési támogatást nyújt az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként.

(2) A települési támogatás igénylésére alkalmazott kérelmet az 1. melléklet tartalmazza.

(3) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított települési támogatás összege nem lehet kevesebb a Báta Községben szokásos legolcsóbb temetés költségének, azaz 160.000 Ft-nak a 10%-ánál, de elérheti a Báta Községben alkalmazott szociális temetés legalacsonyabb összegét, azaz 60.000 Ft-ot, ha a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyezteti.

(4) A temetési költségek finanszírozása érdekében települési támogatás nem állapítható meg annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló törvény alapján temetési hozzájárulásban részesül.

(5) A települési támogatás iránti kérelemről a kérelem beérkezését vagy a hivatalból történő eljárás megindítását követő 15 napon belül kell dönteni.

5. A szociális rászorultság alapján kedvezményes tűzifa vásárláshoz nyújtott települési támogatás


10. § 


(1) Báta Községi Önkormányzat Képviselő testülete szociális rászorultság alapján természetbeni támogatásként megállapított, kedvezményes árú tűzifa-támogatást nyújt.

(2) Ha a rendelkezésre álló, az önkormányzat tulajdonát képező tűzifa kiosztását e támogatási formában a képviselő-testület határozatban elrendeli, ezzel egyidejűleg meghatározza a tűzifa kedvezményes árát, továbbá az egy személynek kiadható mennyiséget.

(3) A kérelmek elbírálásánál az egy főre jutó havi jövedelmek alapján, a jövedelmek növekvő sorrendjében rangsor készül. A tűzifa támogatást a rangsor sorrendjében kell odaítélni.

(4) Háztartásonként egy kérelem adható be.

(5) A határozat kézhezvételét követő 15 napon belül kell a megállapított vételár összegét befizetni. Amennyiben a megadott határidőn belül a megállapított összeg nem kerül befizetésre a szociális rászorultság alapján megállapított tűzifa vásárlás lehetősége megszűnik.

(6) A kedvezményes tűzifa vásárlásához a 2. mellékletében meghatározott nyomtatványokon kell az igénylést és a jövedelemigazolásokat benyújtani.


6. Rendkívüli települési támogatás


11. § 


(1) Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete rendkívüli települési támogatást nyújt a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére.

(2) Rendkívüli települési támogatást indokolt nyújtani különösen akkor, ha a kérelmező

a) az Szt. 45. § (4) bekezdésében meghatározott gondokkal küzd, vagy

b) családjában haláleset történt, vagy

c) háztartásában lakó személy súlyos, tartós betegséggel küzd,

d) által lakott ingatlant természeti katasztrófa, elemi kár sújtotta.

(3) A rendkívüli települési támogatás nyújtható természetbeni formában is. Ebben az esetben a határozatban rendelkezni kell a támogatás nyújtásának módjáról.

7. Étkeztetés


12. § 


(1) Az Szt. 62.§ (1) bekezdése által előírt étkeztetés alapellátás térítési díj ellenében történő igénybevételére az önkormányzat a napközi konyhája által biztosít lehetőséget azoknak a szociálisan rászorultaknak, akik napi egyszeri meleg étkezést önmaguknak, illetve önmaguknak és eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani különösen koruk, egészségi állapotuk, fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük, szenvedélybetegségük vagy hajléktalanságuk miatt.

(2) A jogosult kérelme alapján elsősorban azt a rászorult egyedülálló személyt kell étkezésben részesíteni:

a) akinek a háziorvos javaslata alapján az egészségi állapota indokolja,

b) aki súlyos mozgáskorlátozott, vagy

c) aki fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

d) aki 70 év feletti, vagy

e) aki házi segítségnyújtásban részesül,

és legalább napi egyszeri meleg ételéről, más módon gondoskodni nem tud.

(3) A hajléktalan személy részére – amennyiben rendszeres pénzellátással nem rendelkezik – az ebédet térítésmentesen kell biztosítani.

(4) Az ellátás megszűnik:

a) az intézmény jogutód nélküli megszűnésével,

b) a jogosult, illetve hozzátartozójának kezdeményezése alapján a megegyezés szerinti időpontban,

c) ha a jogosult az ellátást egy éven át nem veszi igénybe,

d) a határozott idő lejártával,

e) a jogosult halálával.

8. Házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, családsegítés


13. § 


A Házi segítségnyújtás, jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, családsegítés feladatainak ellátását az önkormányzat ezen feladatok ellátására létrejött Bátaszéki Gondozási Központot fenntartó Bátaszék és Környéke Egészségügyi, Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társuláshoz való csatlakozással, a társulás keretében látja el.

9. Az étkeztetés, a házi segítségnyújtás és a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás közös szabályai


14. § 


(1) Az étkeztetés iránti kérelmet a szükséges mellékletekkel a Bátai Közös Önkormányzati Hivatal szociális ügyintézőjénél, a házi segítségnyújtás illetve jelzőrendszeres házi segítségnyújtás iránti kérelmet pedig a Bátaszéki Gondozási Központhoz címezve a Házi Segítségnyújtó Központban működő házi gondozókhoz kell benyújtani.

(2) Az étkeztetés térítési díját a 3. melléklet tartalmazza, melyet a képviselő-testület minden év március 1-ig felülvizsgál. Ezt követően a szolgáltatási önköltség évközben egy alkalommal korrigálható, ha azt a tárgyidőszaki folyamatok indokolják. Ebben az esetben a személyi térítési díj összegét felül kell vizsgálni.

(3) Az étkeztetés térítési díját a Napközi konyha pénztárába, a házi segítségnyújtás illetve jelzőrendszeres házi segítségnyújtás térítési díját pedig a házi gondozóknál kell befizetni.

(4) A házi segítségnyújtás és jelzőrendszeres házi segítségnyújtás térítési díját a Bátaszéki Gondozási Központot fenntartó Bátaszék és Környéke Egészségügyi, Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társulás gesztor önkormányzata (Bátaszék) rendeletben határozza meg.

10. Nappali ellátás


15. § 


(1) Az Szt. 65/F. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott nappali ellátás feladatait az önkormányzat a Szekszárd és Környéke Szociális Alapszolgáltatási és Szakosított Ellátási Társuláshoz való csatlakozással látja el.

(2) Az Szt. 65/F. § (1) bekezdés b) és c) pontjában meghatározott nappali ellátás feladatait az önkormányzat ezen feladatok ellátására létrejött Bátaszéki Gondozási Központot fenntartó Bátaszék és Környéke Egészségügyi, Szociális és Gyermekjóléti Intézményfenntartó Társuláshoz való csatlakozással, a társulás keretében látja el.

11. Időskorúak nappali ellátása


16. § 


(1) Báta Községi Önkormányzat az időskorúak nappali ellátásáról az Idősek Napközi Otthona önkormányzati intézmény keretében gondoskodik.

(2) Az időskorúak nappali ellátása iránti kérelmet az Idősek Napközi Otthona önkormányzati intézmény intézményvezetőjéhez kell benyújtani.

(3) Az ellátottal kötött megállapodást az Idősek Napközi Otthona önkormányzati intézmény szakmai programja tartalmazza.

(4) Az idősek nappali ellátásáért térítési díjat nem kell fizetni.

(5) Az Szt. 92. § (2) bekezdése által meghatározott kérdésekről az Idősek Napközi Otthona önkormányzati intézmény szakmai programja rendelkezik.

12. Záró rendelkezések


17. § 


(1) Ez a rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 21/2013. (XII. 31.) önkormányzati rendelete.


Báta, 2015. február 25.


                                   ...................................................                                ..........................................                                         Huszárné Lukács Rozália                                              Dr. Kohány András

                                                  polgármester                                                                      jegyző