Báta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2015 (VI.11.) önkormányzati rendelete

A KÖZÖSSÉGI EGYÜTTÉLÉS ALAPVETŐ SZABÁLYAIRÓL, VALAMINT AZOK ELMULASZTÁSÁNAK JOGKÖVETKEZMÉNYEIRŐL

Hatályos: 2015. 08. 24- 2020. 07. 07

Báta Községi Önkormányzat Képviselő- testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § 

(1) A rendelet hatálya Báta Község közigazgatási területén a jelen rendeletben meghatározott közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást tanúsító természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed ki.

(2) A rendelet azon magatartási szabályok megsértése esetén nem alkalmazható, amelyeket magasabb szintű jogszabály bűncselekménynek, vagy szabálysértésnek minősít, vagy más módon szankcionál.

2. A közösségi együttélés alapvető szabályai

2. § 

„Báta Községi Önkormányzat Képviselő- testülete a közösségi együttélés alapvető szabályaiként határozza meg:

a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére, elszállítására és elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról szóló 9/2013. (V. 23.) önkormányzati rendeletének 5. § (1) és (2) bekezdésében foglalt magatartási szabályokat,

b) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás ellátásáról és igénybevételéről, a közterület tisztán tartására vonatkozó részletes szabályokról szóló 8/2013. (IV. 18.) önkormányzati rendeletének 5-11. §-ban foglalt magatartási szabályokat,

c) a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és házszám-megállapítás szabályairól szóló 3/2013. (II. 28.) önkormányzati rendeletének 21-22. §-ban foglalt magatartási szabályokat,

d) a közterület használat szabályairól és díjáról szóló 11/2011. (X. 7.) önkormányzati rendelet 4. § (1) és (2) bekezdésében, továbbá 8. §-ban foglalt magatartási szabályokat,

e) a temetőről és a temetkezésről szóló 8/2000. (XI. 29.) önkormányzati rendelet 16. § (3), (5), (7), (8), (9), (10), (11), (13), (16), (17), (18) bekezdésében foglalt magatartási szabályokat.”

3. Eljárási szabályok

3. § 

A közösségi együttélés alapvető szabályai betartásának ellenőrzésére a Képviselő- testület és szervei jogosultak.

4. § 

(1) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás tanúsítása miatt közigazgatási hatósági eljárás indul

a) bejelentés alapján kérelemre,

b) a Képviselő- testület és szervei észlelése alapján hivatalból,

c) a közösségi együttélés alapvető szabályai betartásának, továbbá a Báta Község Önkormányzata kezelésében lévő közterület ellenőrzésére feljogosított, közfeladatot ellátó, vagy hivatalos személy észlelése alapján hivatalból.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás tanúsítása miatt indult eljárás önkormányzati hatósági ügynek minősül.


5. § 

A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás tanúsítása miatt indult hatósági eljárás lefolytatását a Képviselő- testület a jegyző hatáskörébe utalja.

4. A kiszabható szankciók és azok mértéke

6. § 

(1) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást tanúsítóval szemben

a) természetes személy esetén 200.000 Ft-ig,

b) jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén 2.000.000 Ft-ig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást tanúsító személlyel szemben a hatáskört gyakorló hatóság képviselője, továbbá a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki, ha a magatartás tanúsítója a jogsértést teljes mértékben elismeri. A helyszíni bírság mértéke

a) természetes személy esetén 10.000 Ft-ig

b) jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet esetén 20.000 Ft-ig terjed.


7. § 

(1) A kiszabott közigazgatási bírságot a döntés jogerőre emelkedését követő 15 napon belül kell a kötelezettnek megfizetni készpénz-átutalási megbízáson, vagy banki átutalással.

(2) A helyszíni bírságot 15 napon belül kell megfizetni az átadott készpénz-átutalási megbízáson.

(3) Fiatalkorúval szemben helyszíni bírság kiszabásának akkor van helye, ha önként vállalja a bírság megfizetését.

(4) Fiatalkorúval szemben közigazgatási bírság kiszabásának akkor van helye, ha a fiatalkorú önálló jövedelemmel rendelkezik, vagy önként vállalja a közigazgatási bírság megfizetését.

8. § 

A bírságot kiszabó határozatban a hatáskör gyakorlója kötelezi a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartást tanúsító személyt a közösségi együttélés alapvető szabályainak megfelelő magatartás tanúsítására.

9. § 

(1) Ha a közösségi együttélés alapvető szabályaival ellentétes magatartás tanúsítása miatt fiatalkorú ellen indul eljárás (a helyszíni bírság kivételével), a jegyző az ügyben meghallgatást tart.

(2) A meghallgatásról jegyzőkönyv készül.

(3) A fiatalkorú meghallgatásáról készült jegyzőkönyvet és az ügyben hozott döntést meg kell küldeni az illetékes, hatáskörrel rendelkező családsegítő és gyermekjóléti feladatokat ellátó intézménynek.

(4) Fiatalkorú meghallgatásáról törvényes képviselőjét is értesíteni kell, azzal, hogy gondoskodjon a fiatalkorúnak a hatóság előtti megjelenéséről.

(5) Fiatalkorú esetén helye van a 10. § szerinti szankció kiszabásának akkor is, ha a fiatalkorú a 10. § b) pontjában foglalt feltételnek nem felel meg.

10. § 

A hatáskört gyakorló hatóság határozatban megállapítja a közösségi együttélés alapvető szabályival ellentétes magatartás tanúsítását, és közigazgatási bírság alkalmazása helyett rosszallását fejezi ki, egyúttal kötelezi a magatartás tanúsítóját, hogy a jövőben tartózkodjék hasonló cselekményektől, továbbá felhívja a magatartás tanúsítójának figyelmét arra, hogy az ismételt, a közösségi együttélés alapvető szabályival ellentétes magatartás tanúsítása esetén lehetőség van közigazgatási bírság, helyszíni bírság kiszabására, ha

a) a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás csekély súlyú, és

b) a cselekmény elkövetője az elkövetést megelőző egy évben a településen nem valósított meg ugyanilyen, a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást, és

c) a magatartás tanúsítójának személyi körülményei és a cselekmény körülményei alapján az enyhébb szankciótól is kellő visszatartó hatás várható.


5. Záró rendelkezések

11. § 

(1) A rendeletet a hatályba lépését követően indult önkormányzati hatósági eljárásokban kell alkalmazni.

(2) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


Báta, 2015. június 10.



                     ....................................................                                              .............................................

                          Huszárné Lukács Rozália                                                          Dr. Kohány András

                                      polgármester                                                                               jegyző


Záradék:

Kihirdetve: 2015. június 11.


                                                                               ..............................................

                                                                                      Dr. Kohány András

                                                                                              jegyző