Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és díjairól szóló 7/2011. (V. 27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 05. 26- 2017. 05. 26

Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ban kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

                                                                                                                                                                                        1. § 

(1) Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és díjairól szóló 7/2011. (V. 27.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„1. § E rendelet hatálya a Báta Község közigazgatási területén történő házasságkötésre, valamint Báta Község közigazgatási területén illetékes és hatáskörrel rendelkező anyakönyvvezetőre terjed ki.”


(2) A Rendelet 3. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„3. § (1) A házasság hivatali helyiségen, valamint hivatali munkaidőn kívüli megkötésének engedélyezése iránti kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell a jegyzőhöz címezve az anyakönyvvezetőnél benyújtani.”


(3) A Rendelet 3. § (5) bekezdése helyében a következő rendelkezések lépnek:

„(5) A házasság hivatali helyiségen kívüli megkötésének engedélyezése iránt benyújtott kérelem elbírálása előtt az eljáró anyakönyvvezető a házasulandók által megjelölt helyszínen szemlét tart, annak megállapítása érdekében, hogy a jogszabályi feltételek fennállnak-e, és a szemléről feljegyzést készít. A jegyző a szemléről készült feljegyzés alapján bírálja el a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre irányuló kérelmet.”


(4) A Rendelet 5. §-a helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„5. § A házasságkötés elmaradása esetén, ha erről az érintettek a kitűzött időpontot megelőzően legalább 10 nappal írásban értesítették a jegyzőt, a befizetett díjat az értesítés hivatalba érkezését követő 30 napon belül a befizető részére vissza kell fizetni.”

                                                                                                                                                                                        2. § 

(1) A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) Hatályát veszti a Rendelet 3. § (2) bekezdése.

(3) Hatályát veszti a Rendelet 6. § (1) bekezdése.