Báta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VI. 16.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2022. 06. 17

Báta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (VI. 16.) önkormányzati rendelete

az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról

2022.06.17.

Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48. § (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet személyi hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed minden, Báta Község belterületén avart és kerti hulladékot szabadban égető természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, valamint társasházakra.

2. Fogalmak

2. § A rendelet alkalmazása szempontjából:

a) avar: a lehullott lomb, a nyesedék, kaszálék, szerves kerti/növényi hulladék, a talajt borító főként elhalt növényi részekből álló réteg, amely akadályozhatja a növénytársulás felújulását;

b) kerti hulladék: minden hasznosításra alkalmatlan kertben termő növényi maradvány.

3. Az égetés

3. § (1) Avar és kerti hulladék megsemmisítése elsősorban helyben történő komposztálással történhet.

(2) Égetéssel ártalmatlanítható

a) a nem komposztálható (nem lebomló) avar és kerti hulladék,

b) a komposztálásra alkalmatlan (pl. vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék akkor, ha annak komposztálására nincs lehetőség.

(3) Az égetést szélcsendes időben, kellően száraz avar esetén szabad végezni, az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani.

(4) Az égetés során helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületeken) keletkezett avar és kerti hulladék semmisíthető meg. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék (benzin, gázolaj stb.) légszennyező, vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

(5) Az égetést a belterületi telken belül kell végrehajtani, közterületet e célra igénybe venni tilos.

(6) Az égetéshez tüzet rakni csak biztonságos jól kialakított tűzrakó helyen és módon lehet. Az égetés helyének és idejének megválasztásával a szomszédokra és környezetre figyelemmel kell lenni.

(7) Avar és kerti hulladék égetését úgy kell elvégezni, hogy a környezetét erősen zavaró, ingerlő (füst, bűz, pernye, hőterhelés) hatása ne álljon fenn, tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen, a személyi biztonságot és az ember egészségét ne veszélyeztesse, a környékben lévő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa, vagyoni és környezeti kárt ne okozzon.

(8) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot (műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, illetve ezek maradékait stb.).

(9) Az égetést csak 18 éven felüli személyek végezhetik.

(10) Amennyiben az égetéssel járó hatásokat (füst, bűz, pernye, hőterhelés) felerősítő időjárási körülmény alakul ki, az égetést be kell fejezni. Erősen szeles időben kerti hulladékot égetni tilos!

(11) Szabadban (vagy nyílt téren) a tüzet őrizetlenül hagyni nem szabad és veszély esetén – vagy ha arra már szükség nincs – a tüzet azonnal el kell oltani, és a parázslást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal – meg kell szüntetni. A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni.

(12) Az avar és a kerti hulladék égetésének helyszínén olyan eszközöket, illetve felszerelést kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése magakadályozható, illetőleg a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt vagy legalább 50 liter vizet edényben, tűz oltására alkalmas készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy kézi szerszámot stb.

4. § (1) Avar és kerti hulladék nyílttéri égetése január, február, március, április, május, szeptember, október, november, december hónapokban kizárólag szerdai napokon és szombati napokon megengedett.

(2) Vasárnap és ünnepnapokon az avar és kerti hulladék égetése tilos.

5. § (1) Tilos az égetés

a) orvosi rendelő,

b) egészségház,

c) technika ház,

d) nevelési, oktatási intézmény,

e) művelődési ház,

f) közétkeztetést biztosító konyha,

g) közgyűjtemény, múzeum,

h) sportlétesítmény,

i) polgármesteri hivatal

100 méteres körzetében, azok működési ideje alatt.

(2) Az 4. § (1) bekezdésében megjelölt időszakban sem végezhető égetés, amennyiben azt a katasztrófavédelmi hatóság, a földművelésügyi, vagy erdészeti hatóság tűzvédelmi okok miatt tiltja.

4. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó szabályokról szóló 8/2021. (XI. 5.) önkormányzati rendelete.

Báta, 2022. június 15.

Huszárné Lukács Rozália
polgármester

Takácsné Gehring Mária
jegyző