Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

a településtervvel, a kézikönyvvel és a településképi rendelettel összefüggő helyi partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2023. 11. 24

Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2023. (XI. 23.) önkormányzati rendelete

a településtervvel, a kézikönyvvel és a településképi rendelettel összefüggő helyi partnerségi egyeztetés szabályairól

2023.11.24.

Báta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. §. (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya - Báta község településfejlesztési tervének (a továbbiakban: Fejlesztési Terv), településrendezési tervének (a továbbiakban: Rendezési Terv), településképi arculati kézikönyvének (a továbbiakban: Kézikönyv) és településképi rendeletének készítése, módosítása során - a 3. § szerinti partnerekre, valamint a helyi partnerségi egyeztetés szabályaira terjed ki.

2. Általános rendelkezések

2. § Báta Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közigazgatási területére vonatkozó Fejlesztési Terv, Rendezési Terv (a továbbiakban együtt: TelepülésTerv), Kézikönyv és településképi rendelet készítésével és módosításával kapcsolatos helyi partnerségi egyeztetés lefolytatásának szükségességéről vagy szükségtelenségéről Báta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) a tervezési folyamat megindításáról szóló önkormányzati határozatában dönt.

3. A partnerek meghatározása

3. § A helyi partnerségi egyeztetésben Báta község közigazgatási területén

a) lakóhellyel, vagy ingatlantulajdonnal rendelkező természetes személy,

b) székhellyel, telephellyel rendelkező gazdálkodó szervezet,

c) működő, a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggésbe hozható építészeti-, mérnöki szakmai szerveződés,

d) székhellyel rendelkező, a településfejlesztéssel és településrendezéssel összefüggésbe hozható érdek-képviseletre létrehozott szervezet,

e) a feladat jellegének megfelelően a településen működő érdekképviseleti szerv, civil szervezet,

f) működő és bejegyzett civil szervezet, valamint

g) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) bekezdés c) pontja alapján a TelepülésTerv és a településképi rendelet véleményezési eljárásába - a helyi partnerségi egyeztetés megkezdése előtt legalább 30 napnál korábban - a polgármesternél írásban bejelentkező szervezet

(a továbbiakban együtt: Partnerek) vehet részt.

4. A Partnerek tájékoztatásának módja és eszközei

4. § Településterv, a Kézikönyv és a településképi rendelet készítése, módosítása esetén a Partnerek tájékoztatása

a) a Báta Községi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) hirdetőtábláján,

b) az Önkormányzat hivatalos honlapján, valamint

c) az Önkormányzat közösségi weboldalán

közzétett hirdetmény útján történik.

5. A Partnerek által a tervezetre adott vélemények megadásának módja és határideje, továbbá azok nyilvántartásának módja

5. § (1) A Partnerek a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: új. R) 65. §-ban meghatározottak szerint adják meg véleményüket e rendelet 1. mellékletében szereplő partneri adatlap elektronikus levélben történő megküldésével a titkarsag@bata.hu e-mail címre.

(2) A Partnerek az új R. 66. § (2) bekezdésében, és a 70. § a) pontjában meghatározott határidőben tehetik meg észrevételüket.

(3) A Partnerek eltérő véleménye esetén a polgármester az új R. 66. § (4) bekezdése és a 70. § b) pontja szerint egyeztetést kezdeményez.

6. § (1) A helyi partnerségi egyeztetés során érkezett javaslatokat és véleményeket a Bátai Közös Önkormányzati Hivatal nyilvántartásba veszi.

(2) Az (1) bekezdés szerinti nyilvántartás a következőket tartalmazza:

a) a javaslattevő, véleményező nevét, lakhelyét, székhelyét, vagy telephelyét,

b) a javaslat vagy vélemény tartalmát,

c) a javaslatra vagy véleményre adott választ, el nem fogadása esetén annak indoklását,

d) a javaslatot, véleményt elfogadó vagy elutasító önkormányzati határozat számát.

(3) Az (1) bekezdés szerinti dokumentumokat a közfeladatot ellátó szervek iratkezelésére vonatkozó szabályok szerint, az ott meghatározott határidőig kell nyilvántartani.

6. A helyi partnerségi egyeztetés lezárásának módja

7. § (1) A beérkezett partneri vélemények alapján a főépítész a vélemények elfogadására, vagy el nem fogadására vonatkozó határozat-tervezetet készít. A vélemény el nem fogadása esetén a határozat-tervezetnek indokolást is kell tartalmaznia.

(2) A beérkezett vélemények elfogadásáról vagy el nem fogadásáról az új R. 66. § (7) bekezdése szerint a Képviselő-testület dönt.

7. Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet 2023. november 24-én lép hatályba.

9. § (1) Hatályát veszti Báta Község Önkormányzata Képviselő-testületének a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítéséhez, módosításához a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, vallási közösségekkel történő partnerségi egyeztetés részletes szabályairól szóló 11/2017. (XI. 23.) önkormányzati rendelete.

(2) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult, Báta Község TelepülésTervének, Kézikönyvének és településképi rendeletének készítésére, és módosítására irányuló eljárásokban kell alkalmazni.

Báta, 2023. november 22.



Huszárné Lukács Rozália Anna
polgármester





Takácsné Gehring Mária
jegyző