Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (III. 7.) önkormányzati rendelete

a 2024. évi költségvetésről

Hatályos: 2024. 03. 08

Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 1/2024. (III. 7.) önkormányzati rendelete

a 2024. évi költségvetésről

2024.03.08.

Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 31. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya Báta Község Önkormányzatára és Intézményeire terjed ki.

2. Báta Község Önkormányzata és Intézményei bevételi és kiadási főösszege, a költségvetési egyenleg, a költségvetési hiány finanszírozása

2. § (1) Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Báta Község Önkormányzata és Intézményei

a) bevételi főösszegét 290 949 694 Ft-ban,

b) kiadási főösszegét 600 124 322 Ft-ban,

c) költségvetési egyenlegét -309 174 628 Ft-ban

állapítja meg,

amelyből a működési bevételek és a működési kiadások egyenlege: -26 052 915 Ft,

a felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások egyenlege: -283 121 713 Ft.

(2) Báta Község Önkormányzata és Intézményei bevételeit működési és felhalmozási bevételek szerinti bontásban az 1. melléklet tartalmazza.

(3) Báta Község Önkormányzata és Intézményei finanszírozási bevételeit a 2. melléklet tartalmazza.

(4) Báta Község Önkormányzata és Intézményei kiadásait működési és felhalmozási kiadások szerinti bontásban a 3. melléklet tartalmazza.

(5) Báta Község Önkormányzata és Intézményei finanszírozási kiadásait a 4. melléklet tartalmazza.

(6) Báta Község Önkormányzata és Intézményei költségvetési egyenlegének összegét működési bevételek és működési kiadások egyenlege, felhalmozási bevételek és felhalmozási kiadások egyenlege, valamint finanszírozási bevételek és finanszírozási kiadások egyenlege szerinti bontásban a 23. melléklet tartalmazza.

(7) Báta Község Önkormányzata és Intézményei előirányzat felhasználási ütemtervét a 26. melléklet tartalmazza.

3. Báta Község Önkormányzata és Intézményei engedélyezett létszámkerete

3. § Báta Község Önkormányzata és Intézményei engedélyezett létszámkeretét intézményi bontásban a 27. melléklet tartalmazza.

4. Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásai

4. § Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint Báta Község Önkormányzata ilyen projektekhez történő hozzájárulásait a 25. melléklet tartalmazza.

5. Báta Község Önkormányzata elemi költségvetése

5. § (1) Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Báta Község Önkormányzata

a) bevételi főösszegét 265 645 662 Ft-ban,

b) kiadási főösszegét 468 524 820 Ft-ban,

c) költségvetési egyenlegét -202 879 158 Ft-ban

állapítja meg,

amelyből a működési bevételek és a működési kiadások egyenlege: 80 115 555 Ft,

a felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások egyenlege: -282 994 713 Ft.

(2) Báta Község Önkormányzata bevételeit működési és felhalmozási bevételek szerinti bontásban az 5. melléklet tartalmazza.

(3) Báta Község Önkormányzata finanszírozási bevételeit a 6. melléklet tartalmazza.

(4) Báta Község Önkormányzata kiadásait működési és felhalmozási kiadások szerinti bontásban a 7. melléklet tartalmazza.

(5) Báta Község Önkormányzata finanszírozási kiadásait a 8. melléklet tartalmazza.

(6) Báta Község Önkormányzata költségvetési bevételi előirányzatait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 17. melléklet tartalmazza.

(7) Báta Község Önkormányzata költségvetési kiadási előirányzatait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 18. melléklet tartalmazza.

(8) Az étkezési térítési díjakat a 28. melléklet tartalmazza.

6. A Bátai Ízek Konyhája elemi költségvetése

6. § (1) Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Bátai Ízek Konyhája

a) bevételi főösszegét 25 304 032 Ft-ban,

b) kiadási főösszegét 66 789 688 Ft-ban,

c) költségvetési egyenlegét -41 485 656 Ft-ban

állapítja meg,

amelyből a működési bevételek és a működési kiadások egyenlege: -41 358 656 Ft,

a felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások egyenlege: -127 000 Ft.

(2) A Bátai Ízek Konyhája bevételeit működési és felhalmozási bevételek szerinti bontásban a 9. melléklet tartalmazza.

(3) A Bátai Ízek Konyhája finanszírozási bevételeit a 10. melléklet tartalmazza.

(4) A Bátai Ízek Konyhája kiadásait működési és felhalmozási kiadások szerinti bontásban a 11. melléklet tartalmazza.

(5) A Bátai Ízek Konyhája finanszírozási kiadásait a 12. melléklet tartalmazza.

(6) A Bátai Ízek Konyhája költségvetési bevételi előirányzatait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 19. melléklet tartalmazza.

(7) A Bátai Ízek Konyhája költségvetési kiadási előirányzatait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 20. melléklet tartalmazza.

7. A Bátai Pitypang Óvoda és Bölcsőde elemi költségvetése

7. § (1) Báta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a Bátai Pitypang Óvoda és Bölcsőde

a) bevételi főösszegét 0 Ft-ban,

b) kiadási főösszegét 64 809 814 Ft-ban,

c) költségvetési egyenlegét -64 809 814 Ft-ban

állapítja meg,

amelyből a működési bevételek és a működési kiadások egyenlege: -64 809 814 Ft,

a felhalmozási bevételek és a felhalmozási kiadások egyenlege: 0 Ft.

(2) A Bátai Pitypang Óvoda és Bölcsőde bevételeit működési és felhalmozási bevételek szerinti bontásban a 13. melléklet tartalmazza.

(3) A Bátai Pitypang Óvoda és Bölcsőde finanszírozási bevételeit a 14. melléklet tartalmazza.

(4) A Bátai Pitypang Óvoda és Bölcsőde kiadásait működési és felhalmozási kiadások szerinti bontásban a 15. melléklet tartalmazza.

(5) A Bátai Pitypang Óvoda és Bölcsőde finanszírozási kiadásait a 16. melléklet tartalmazza.

(6) A Bátai Pitypang Óvoda és Bölcsőde költségvetési bevételi előirányzatait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 21. melléklet tartalmazza.

(7) A Bátai Pitypang Óvoda és Bölcsőde költségvetési kiadási előirányzatait kötelező feladatok, önként vállalt feladatok és államigazgatási feladatok szerinti bontásban a 22. melléklet tartalmazza.

8. Báta Község Önkormányzata és Intézményei felhalmozási kiadásai

8. § A beruházások és felújítások kiadásait beruházásonként, felújításonként, továbbá a költségvetési tartalék részletezését a 24. melléklet tartalmazza.

9. Tartalék

9. § (1) A Képviselő-testület a zavartalan pénzügyi működés érdekében költségvetési tartalékot képez, melynek összege: 6 862 438 Ft.

(2) A költségvetési tartalék részletezését, az általános és céltartalék összegét a 24. melléklet tartalmazza.

(3) Az általános tartalék felhasználását a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza. A céltartalék felhasználásának jogát a Képviselő-testület magának tartja fenn.

10. A költségvetés végrehajtásának szabályai

10. § (1) Amennyiben a helyi önkormányzati költségvetési szerv 30 napot elérő, vagy meghaladó elismert tartozásállománya további 30 napig fennáll, azt a szerv vezetője haladéktalanul köteles jelezni az önkormányzat polgármesterének és a tartozásállományról írásban adatot szolgáltatni.

(2) A költségvetési szerv által elismert tartozásállományról havonta a tárgyhó utolsó napi állapotnak megfelelően a tárgyhónapot követő hó 5-ig a polgármester részére köteles adatszolgáltatást teljesíteni.

11. § (1) A Képviselő-testület a kiadási előirányzatok és kiemelt kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza. A polgármester e jogát esetenkénti 500.000 Ft-os értékhatárig, írásban gyakorolja. Az átcsoportosításra vonatkozó írásbeli polgármesteri rendelkezéseket a soron következő költségvetési rendelet-módosításba be kell építeni.

(2) Az Önkormányzat költségvetési intézményei az e rendeletben meghatározott kiemelt előirányzataikat és létszámkeretüket nem léphetik túl.

(3) A kiemelt előirányzatokon belül az előirányzatoktól az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Korm. rendeletben foglaltak szerint térhet el az intézmény.

(4) Amennyiben normatív állami támogatási visszautalási kötelezettség keletkezik, a visszautalást a keletkezés helye szerinti költségvetési intézmény éves költségvetése terhére kell végrehajtani.

12. § (1) Az év közben engedélyezett központi támogatások felhasználásáról, valamint az önkormányzat költségvetési szervei által javasolt előirányzat módosításokról a Képviselő-testület – az I. negyedév kivételével – a negyedévente történő költségvetési rendelet-módosításokkal rendelkezik.

(2) Az önkormányzati költségvetési intézmények vezetői a költségvetés végrehajtásával kapcsolatos döntéseikért fegyelmi felelősséggel tartoznak.

(3) A Képviselő-testület megbízza a polgármestert, hogy a Magyar Államkincstárhoz leadandó évközi és éves beszámolóban az igényelt és folyósított központosított állami támogatások összegét a Magyar Államkincstárral egyeztesse, és a beszámolóban e technikai módosításokat módosított előirányzatként szerepeltesse.

13. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az intézmények vezetői előirányzat felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

(2) A helyi önkormányzati költségvetési szervek a többletbevételük terhére is csak a forrásképződés mértékének, illetve ütemének figyelembevételével és az intézmény biztonságos működésének szem előtt tartásával vállalhatnak kötelezettséget.

(3) Az önkormányzat felügyelete alá tartozó költségvetési szervek a többletbevételük terhére, a felhalmozási jellegű kiadási előirányzataikat saját hatáskörükben nem emelhetik fel.

(4) Az önállóan működő és gazdálkodó, és az önállóan működő költségvetési szerv vezetője a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat változtatásról 15 napon belül köteles a polgármestert tájékoztatni.

(5) A munkabérek a tárgyhót követő hó negyedikéig esedékesek. A juttatások kifizetése bankszámlára való közvetlen átutalással, bankszámla hiányában postai utalással történik.

14. § (1) A helyi önkormányzati költségvetési szervek pénzellátásáról Báta Község Önkormányzata köteles gondoskodni, úgy, hogy a költségvetési szerv számlájára csak a teljesítéshez szükséges pénzeszközt utalja át, a költségvetési rendelet finanszírozási ütemtervének megfelelően.

(2) Az önállóan működő és gazdálkodó, és az önállóan működő költségvetési szerv az évközi előirányzat módosításáról köteles naprakész nyilvántartást vezetni.

11. Finanszírozási célú pénzügyi műveletekkel kapcsolatos hatáskörök

15. § A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy Báta Község Önkormányzata költségvetési számláján lévő szabad pénzeszközöket 100 millió forint értékhatárig a bankszámlán lekösse, betétben elhelyezze, állampapírba befektesse. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a lekötött pénzeszközöket szükség szerint felszabadítsa.

12. Záró rendelkezések

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

17. § A Képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját elfogadja. Az átmeneti időszakban beszedett bevételeket és teljesített kiadásokat a Képviselő-testület e rendeletbe beépítette.