Bátaszék Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2001. (XI. 05.) ÖKR számú rendelete

a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint szociális és kegyeleti támogatásairól

Hatályos: 2021. 03. 01

Bátaszék Város Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2001. (XI. 05.) ÖKR számú rendelete

a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint szociális és kegyeleti támogatásairól

2021.03.01.

Bátaszék város Önkormányzat Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló módosított 1992. évi XXIII. tv. 4. § -ban kapott felhatalmazás alapján a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint szociális és kegyeleti támogatásairól az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Bevezető rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Bátaszéki Közös Önkormányzatai Hivatal (továbbiakban: hivatal) köztisztviselőire, illetve ahol e rendelet kifejezetten úgy rendelkezik, ott a hivataltól, vagy jogelődjétől nyugállományba vonult köztisztviselőire, polgármestereire, továbbá e rendelet 8. - 9. § -a a hivatalban lévő polgármesterre.1

(2) Az e rendeletben meghatározott juttatások a nem teljes munkaidőben foglalkoztatott (részmunkaidős) köztisztviselőket munkaidő-arányosan illetik meg.

(3) Az a köztisztviselő, aki nyugellátásban részesül, támogatás igénybevételére nem jogosult.

(4) E rendelet alkalmazásában:

a) juttatás: az e rendelet 8. § -ában meghatározott juttatás

b) támogatás: az e rendelet 11. § -ában meghatározott támogatás

c) jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvényben jövedelemként meghatározott vagyoni érték (bevétel) munkavállalói járulékkal, személyi jövedelemadóval, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal, magánnyugdíj-pénztári tagdíjjal, valamint a jövedelemadóról szóló törvényben elismert költségekkel csökkentett része, függetlenül attól, hogy adómentesnek vagy adókötelesnek minősül.

d) nem minősül jövedelemnek a temetési segély, az alkalmanként adott átmeneti segély, a lakásfenntartási támogatás, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány, az anyasági támogatás, valamint - a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével - a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményei, a rokkantsági járadék, a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás;

e) háztartás: az egy lakásban életvitelszerűen együttlakó személyek;

A juttatások és a támogatások fedezete

2. § (1) A juttatásokra és a támogatásokra adott évben kifizethető keretösszegeket a képviselő-testület a költségvetési rendeletében - az (1) - (4) bekezdés figyelembe vételével - állapítja meg.

(2) A keretet - kivéve a (3) bekezdésben foglalt esetet - juttatásonként illetve támogatásonként külön - külön, a rendelet melléklete szerinti tartalommal és formában is meg kell állapítani. Az egyes fő kereteken belüli átcsoportosításra - az igények alapján - a jegyző jogosult.

(3) Az illetményelőleghez szükséges pénzügyi keretet a városi önkormányzat mindenkori éves költségvetésében, a polgármesteri hivatal részére jóváhagyott rendszeres személyi juttatás tartalmazza.

(4) Az e rendelet szerint biztosítható - 8. § -ban meghatározott - juttatásokra keret biztosítása kötelező.

(5) A hivatal költségvetésében szociális és kegyeleti támogatások céljára fedezetet kell biztosítani (szociális keret), mely más célra nem használható fel és nem csoportosítható át.

3. § A jegyző felelős az e rendeletben szabályozott juttatások és támogatások fedezetéül szolgáló előirányzatok költségvetési rendelet-tervezetben való megalapozott szerepeltetéséért, valamint a jóváhagyott előirányzatok szerinti gazdálkodásért.

A juttatások és támogatások fedezetére szolgáló keret felhasználása

4. § (1) A juttatások fedezetéül szolgáló keretet az e rendeletben meghatározottak, valamint a Közszolgálati Szabályzatban meghatározott módon kell felhasználni.

(2) A támogatások fedezetéül szolgáló keretet a kérelem beérkezésének sorrendjében kell felhasználni. A keret kimerülését követően beérkezett igényeket, kérelmeket a jegyző elbírálja, majd az ezt követő képviselő-testületi ülésen köteles ezek kielégítésére pótelőirányzatot igényelni.

5. § Az egyes juttatásokról és támogatásokról évenként elkülönített nyilvántartást kell vezetni.

A juttatásokkal és a támogatásokkal kapcsolatos jegyzői feladatok

6. § (1) A jegyző a személyügyi ügyekkel foglalkozó köztisztviselő útján a juttatásokkal kapcsolatban köteles intézkedni:

a) a juttatások körültekintő felhasználásának biztosításáról,

b) az egyes juttatásokra való jogosultság megállapításáról,

c) az egyes megítélt juttatások folyósításáról.

(2) A jegyző a juttatásokkal kapcsolatos (1) bekezdésben meghatározott feladatai ellátásának segítésére bizottságot hozhat létre.

7. § (1) A jegyző a nyugállományú köztisztviselőket érintő támogatásokkal kapcsolatban köteles intézkedni a szociális és kegyeleti támogatások körültekintő felhasználásának biztosításáról, a nyugállományú köztisztviselők szociális helyzetének folyamatos figyelemmel kiséréséről, nyilvántartások vezetéséről, folyamatos kapcsolattartásról, az igényjogosultság megállapításáról és a támogatások folyósításáról a Szociális Bizottság, az érdekképviseleti szervek bevonásával, a személyügyi ügyekkel foglalkozó köztisztviselő útján.2

(2) A munkáltató a hivatalnál a nyugállományú köztisztviselőkkel történő kapcsolat tartás érdekében nyugdíjas bizottságot hozhat létre, vagy a nyugdíjas köztisztviselők ügyeinek intézésére referenset bízhat meg.

II. Fejezet

Juttatások

A juttatások fajtái

8. § A köztisztviselő részére

a) szociális támogatás,

b) illetményelőleg,

c) képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás,3

d) albérleti díj hozzájárulás fizethető.4

9. § A 8. § -ban meghatározott juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és az elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait - az e rendelet mellékletében meghatározott fő keretösszegek figyelembevételével - a jegyző, mint a hivatal vezetője a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg.

III. Fejezet

Támogatások

A támogatásokra vonatkozó általános szabályok

10. § A nyugállományú köztisztviselő a szociális helyzetére figyelemmel, rászorultság alapján pénzbeli vagy természetbeni támogatásban részesíthető.

11. § A pénzbeni és természetbeni támogatások:

a) eseti szociális segély,

b) temetési segély,

c) kedvezményes étkeztetés.

12. § A 11. § -ban meghatározott támogatásokra vonatkozó közös eljárási szabályok:

a) támogatás a szociálisan rászorult nyugállományú köztisztviselő írásbeli kérelme alapján adható.

b) A támogatás a 7. § (2) bekezdése alapján létrehozható bizottság kezdeményezésére hivatalból is adható, ha az érintett személy támogatása indokolt.

c) A támogatásra való jogosultságot a jegyző e rendelet alapján állapítja meg, mely megítéléséről, illetve elutasításáról az érintettet határozatban értesíteni kell.

d) A megítélt támogatást határozat alapján a pénzügyi iroda a támogatás megítélésétől számított 5 napon belül köteles kifizetni.

Eseti szociális segély

13. § A nyugállományú köztisztviselőnek eseti szociális segély adható. Az eseti szociális segély mértéke alkalmanként maximum 20.000.- Ft.

Temetési segély

14. § A nyugállományú köztisztviselőnek, a vele közös háztartásban élt közeli hozzátartozójának, vagy magának a nyugállományú köztisztviselőnek a halála esetén temetési segély adható. A temetési segély mértéke 35.000.- Ft.5

15. § Nem jár temetési segély annak a nyugállományú köztisztviselőnek, aki az önkormányzat szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló rendelet alapján ugyanazon temetési költségek tekintetében segélyben részesült.

Kedvezményes étkeztetés

16. § (1) A nyugállományú köztisztviselő kedvezményes étkeztetésben részesíthető.

(2) A kedvezményes étkeztetést, mint támogatási formát, természetben kell biztosítani, melynek költségét közvetlenül az étkeztetést biztosító intézménynek kell folyósítani.

(3) A megállapított támogatás maximum 6 hónapig biztosítható, de a feltételek fennállása esetén újabb 6 hónapig meghosszabbítható.

17. § (1) A kedvezményes étkezés támogatás megállapításakor étkezési költségnek kell tekinteni az étkezési térítési díj, és a házhoz történő kiszállítás költségeit.

(2) A támogatás mértéke a napi étkezési költség 75 % -áig terjedhet.

IV. Fejezet

Vegyes rendelkezések

18. § (1) E rendelet kihirdetése napján, 2001. november 5 -én lép hatályba, kihirdetéséről - a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztés útján - a jegyző gondoskodik.

(2) E rendelet hatályba lépésével a polgármesteri hivatalban dolgozók közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló 3/2001.(II.01.) ÖKR. számú rendelet 2. § -a, 3. § -a és 5. § -a hatályát veszíti.

(3) A jegyző a rendelet kihirdetése napjával egyidőben, köteles Közszolgálati Szabályzatban meghatározni az e rendeletben szabályozott juttatásokkal és támogatásokkal kapcsolatos konkrét feladatait, szabályokat.

1. melléklet

A 2021. évben juttatásokra és támogatásokra kifizethető keret67891011
a. Juttatásokra kifizethető keret

Sorszám

Juttatások megnevezése

2021. évi keret

A/1.

Szociális támogatás

0.-

A/2.

Képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás

50.000.-

Juttatások összesen


50.000.-

b. Támogatásokra kifizethető keret

Sorszám

Támogatások megnevezése

2021.évi keret

B/1.

Eseti szociális segély

50.000.- Ft

B/2.

Temetési segély

50.000.- Ft

B/3.

Kedvezményes étkeztetés

Támogatások összesen


100.000.- Ft

1

az 1. § (1) bekezdésében szereplő dőlt betűs rész a 8/2014.(VI.12.) önk.-i rendelet 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. Hatályos 2014. július 1-jétől.

2

a 7. § (1) bekezdésében szereplő dőlt betűs szó a 14/2011.(XII.01.) önk.-i rendelet 3. § (2) bekezdésének e.) pontjával megállapított szöveg. Hatályos 2012. január 01-jétől.

3

a 8. § c) pontja a 18/2016. (IX. 30.) önk.-i rendelet 2. §-ával megállapított szöveg. Hatályos: 2016. október 1.-től.

4

a 8. § d) pontját beiktatta a 18/2016. (IX. 30.) önk.-i rendelet 1. §-a. Hatályos: 2016. október 1.-től.

5

a 14. a 14/2011.(XII.01.) önk.-i rendelet 3. § (2) bekezdés f.) pontjával megállapított szöveg. Hatályos 2012. január 01-jétől.

6

a melléklet a 3/2016.(III.5.) önk.-i rendelet 13. számú mellékletével megállapított szöveg. Hatályos 2016. március 7-től.

7

a mellékletet módosította a 4/2017. (III. 08.) önk.-i rendelet 13. melléklete. Hatályos: 2017. március 9.-től.

8

a mellékletet módosította a 3/2018. (II. 28.) önk.-i rendelet 13. melléklete. Hatályos: 2018. március 1-jétől.

9

a mellékletet módosította a 7/2019. (III. 14.) önk.-i rendelet 12. melléklete. Hatályos: 2019. március 14.-től

10

a mellékletet módosította a 3/2020. (III. 11.) önk.-i rendelet 11. melléklete. Hatályos: 2020. március 12.-től

11

a mellékletet módosította a 2/2021. (II. 23.) önk.-i rendelet 12. melléklete. Hatályos: 2021. március 1.-től