Bátaszék Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2002. (VI. 03.) ÖKR számú rendelete

Bátaszék város Önkormányzata által fenntartott intézményekben foglalkoztatott, valamint a nyugdíjas közalkalmazottak támogatásairól

Hatályos: 2021. 03. 01

Bátaszék Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2002. (VI. 03.) ÖKR számú rendelete

Bátaszék város Önkormányzata által fenntartott intézményekben foglalkoztatott, valamint a nyugdíjas közalkalmazottak támogatásairól

2021.03.01.

Bátaszék város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 10. § -a (1) bekezdésének a) pontja alapján - figyelemmel a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. tv.-ben (a továbbiakban: Kjt.) foglaltakra -, az aktív és nyugdíjas közalkalmazottak megbecsülése érdekében az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya Bátaszék város Önkormányzat által fenntartott intézményekben (a továbbiakban: Intézmény) foglalkoztatott kinevezéssel rendelkező közalkalmazottakra terjed ki.1

(2) A rendelet 11. § -ában meghatározott szociális támogatások azokat a nyugállományú közalkalmazottakat illetik meg, akik az Intézménytől és jogelődjétől szereztek nyugellátásra jogosultságot.

(3) Az e rendeletben meghatározott juttatások a nem teljes munkaidőben foglalkoztatott (részmunkaidős) közalkalmazottakat munkaidő-arányosan illetik meg.

(4)2

(5) E rendelet alkalmazásában:

a) háztartás: az egy lakásban életvitelszerűen együttlakó személyek;

b) jövedelem: a személyi jövedelemadóról szóló törvényben jövedelemként meghatározott vagyoni érték (bevétel) munkavállalói járulékkal, személyi jövedelemadóval, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal, magánnyugdíj-pénztári tagdíjjal, valamint a jövedelemadóról szóló törvényben elismert költségekkel csökkentett része, függetlenül attól, hogy adómentesnek vagy adókötelesnek minősül. Nem minősül jövedelemnek a temetési segély, az alkalmanként adott átmeneti segély, a lakásfenntartási támogatás, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, a nevelőszülők számára fizetett nevelési díj és külön ellátmány, az anyasági támogatás, valamint - a személyes gondoskodásért fizetendő személyi térítési díj megállapítása kivételével - a súlyos mozgáskorlátozott személyek pénzbeli közlekedési kedvezményei, a rokkantsági járadék, a vakok személyi járadéka és a fogyatékossági támogatás;

c) juttatás: az e rendelet 8. § -ának (1) bekezdésében felsoroltak

d) közeli hozzátartozó: a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő.

e) támogatás: az e rendelet 11. § -ában felsoroltak

A juttatások és a támogatások fedezete

2. § (1) A juttatásokra és a támogatásokra adott évben kifizethető keretösszegeket a képviselő-testület az önkormányzat éves költségvetési rendeletében - az (2) - (3) bekezdés figyelembe vételével - állapítja meg.

(2) A keretet - kivéve a (3) bekezdésben foglalt esetet – az Intézmény költségvetésében biztosítva juttatásonként, illetve a polgármesteri hivatal eseti támogatási keretében támogatásonként külön - külön elkülönítve, e rendelet 1. számú melléklete szerinti tartalommal és formában is meg kell állapítani. Az egyes fő kereteken belüli átcsoportosításra - az igények alapján – a juttatások esetén az Intézmény vezetője, támogatások esetén a polgármester jogosult.

(3) Az illetményelőleghez szükséges pénzügyi keretet a városi önkormányzat mindenkori éves költségvetésében, az Intézmény részére jóváhagyott rendszeres személyi juttatás tartalmazza.

3. § Az Intézmény vezetője valamint a polgármester felelős az e rendeletben szabályozott juttatások és támogatások fedezetéül szolgáló előirányzatok költségvetési rendelet-tervezetben való megalapozott szerepeltetéséért, valamint a jóváhagyott előirányzatok szerinti gazdálkodásért.

A juttatások és támogatások fedezetére szolgáló keret felhasználása

4. § (1) A juttatások fedezetéül szolgáló keretet az e rendeletben meghatározottak, valamint az Intézmény Közalkalmazotti Szabályzatban meghatározott módon kell felhasználni.

(2) A támogatások fedezetéül szolgáló keretet a kérelem beérkezésének sorrendjében kell felhasználni. A keret kimerülését követően beérkezett igényeket, kérelmeket a polgármester elbírálja, majd az ezt követő képviselő-testületi ülésen köteles ezek kielégítésére pótelőirányzatot igényelni.

5. § Az egyes juttatásokról és támogatásokról évenként elkülönített nyilvántartást kell vezetni.

A juttatásokkal és a támogatásokkal kapcsolatos feladatok

6. § (1) Az Intézmény vezetője a juttatásokkal kapcsolatban köteles intézkedni:

a) a juttatások körültekintő felhasználásának biztosításáról,

b) az egyes juttatásokra való jogosultság megállapításáról,

c) az egyes megítélt juttatások folyósításáról.

(2) Az Intézmény vezetője a juttatásokkal kapcsolatos (1) bekezdésben meghatározott feladatai ellátását a közalkalmazotti tanács vagy a közalkalmazotti képviselő segítségével látja el.

7. § (1) Az Intézmény vezetője köteles intézkedni a nyugállományú közalkalmazottak szociális helyzetének folyamatos figyelemmel kiséréséről, folyamatos kapcsolattartásról, az igényjogosultság felméréséről a Szociális Bizottság, az érdekképviseleti szervek bevonásával.3

(2) Az Intézmény vezetője az Intézménytől nyugdíjba vonult nyugállományú közalkalmazottakkal történő kapcsolattartás érdekében nyugdíjas bizottságot hozhat létre.

II. Fejezet

Közalkalmazotti juttatások

8. § (1) A közalkalmazottak részére a képviselő-testület a következő juttatásokat biztosíthatja:

a) Szociális juttatás

ab) eseti szociális juttatás

ac) temetési juttatás

b) Illetményelőleg

c) Képzési, továbbképzési, nyelvtanulási juttatás

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott juttatás mértékét az önkormányzat éves költségvetési rendeletében meghatározott keret figyelembe vételével az Intézmény vezetője a Közalkalmazotti Szabályzatban határozza meg.

(3) Nem adható temetési juttatás annak a közalkalmazottnak, aki illetve rá tekintettel, akinek közeli hozzátartozója az önkormányzat egyéb rendelete alapján ilyen vagy hasonló jogcímen pénzellátásban részesül vagy részesült.4

9. § A képviselő-testület a tartósan magas színvonalú közalkalmazottak munkájának elismerése érdekében - figyelemmel a Kjt. 39. § -ának (3) bekezdésére -, az önkormányzat éves költségvetési rendeletében munkatársi, főmunkatársi, tanácsosi, vagy főtanácsosi cím adományozásához pénzügyi fedezetet biztosít, e rendelet 2. számú mellékletében meghatározott évenkénti bontásban.

III. Fejezet

Nyugállományú közalkalmazottak támogatásaival kapcsolatos szabályok

10. § A nyugállományú közalkalmazott a szociális helyzetére figyelemmel, rászorultság alapján pénzbeli vagy természetbeni támogatásban részesíthető.

11. § A pénzbeni és természetbeni támogatások:

a) eseti szociális támogatás,

b) temetési támogatás,

c) kedvezményes étkeztetés.

12. § A 10. § -ban meghatározott támogatásokra vonatkozó közös eljárási szabályok:

a) támogatás a szociálisan rászorult nyugállományú közalkalmazott írásbeli kérelme alapján adható, melyet a polgármesterhez kell benyújtani.

b) a támogatás a 7. § (2) bekezdése alapján létrehozható bizottság kezdeményezésére – melyet a polgármesterhez írásban kell benyújtani - hivatalból is adható, ha az érintett személy támogatása indokolt.

c) a támogatásra való jogosultságot a polgármester e rendelet alapján állapítja meg, mely megítéléséről, illetve elutasításáról az érintettet határozatban értesíteni kell.

d) a megítélt támogatást határozat alapján a pénzügyi iroda a támogatás meg-ítélésétől számított 5 napon belül köteles kifizetni.

Eseti szociális támogatás

13. § A nyugállományú közalkalmazottnak eseti szociális támogatás adható. Az eseti szociális támogatás mértéke alkalmanként 35.000.- Ft-ig terjedhet.5

Temetési támogatás

14. § (1) A nyugállományú közalkalmazottnak a vele közös háztartásban élt közeli hozzátartozójának vagy magának a nyugállományú közalkalmazottnak a halála esetén temetési támogatás adható. A temetési támogatás mértéke 35.000.- Ft.6

(2) Nem adható temetési támogatás annak a nyugállományú közalkalmazottnak, aki illetve rá tekintettel, akinek közeli hozzátartozója az önkormányzat egyéb rendelete alapján ilyen vagy hasonló jogcímen pénzellátásban részesül vagy részesült.7

Kedvezményes étkeztetés

15. § (1) A nyugállományú közalkalmazott kedvezményes étkeztetésben részesíthető.

(2) A kedvezményes étkeztetést, mint támogatási formát, természetben kell biztosítani, melynek költségét közvetlenül az étkeztetést biztosító intézménynek kell folyósítani.

(3) A megállapított támogatás maximum 6 hónapig biztosítható, de a feltételek fennállása esetén újabb 6 hónapig meghosszabbítható.

16. § (1) A kedvezményes étkezés támogatás megállapításakor étkezési költségnek kell tekinteni az étkezési térítési díj, és a házhoz történő kiszállítás költségeit.

(2) A támogatás mértéke a napi étkezési költség 75 % -áig terjedhet.

IV. Fejezet

Vegyes, záró rendelkezések

17. § (1) E rendelet – (2) bekezdés kivételével – kihirdetése napján, 2002. június 03-án lép hatályba, kihirdetéséről - a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztés útján - a jegyző gondoskodik.

(2) E rendelet 19. §-a 2002. szeptember 01-jén lép hatályba, de rendelkezéseit 2002. január 01-jétől kell alkalmazni.

(3)8

18. §9

1. melléklet

A 2021. évben juttatásokra és támogatásokra kifizethető keret101112131415
a. Juttatásokra kifizethető keret

Intézmény/-ek/ megnevezése

2021.év Szociális
támogatás

Keresztély Gyula Városi Könyvtár

30.000.-

MOB

30 000

Összesen:

60.000.-

b. Támogatásokra kifizethető keret

Sorszám

Támogatások megnevezése

2021. év

B/1.

Eseti szociális segély

60.000.-

B/2.

Temetési segély

50.000.-

B/3.

Kedvezményes étkeztetés

40.000.-

Támogatások összesen

150.000.-

2. melléklet

az önkormányzat intézményeinél a Kjt. 39. § -sa alapján adható
címpótlékban részesíthetők száma16
1

az 1. §-ának (1) bekezdése a 3/2005.(III.14.) KTR számú rendelet 28. §-ának b) pontjával megállapított szöveg. Hatályos 2005. január 1-jétől.

2

az 1. § (4) bekezdését hatályon kívül helyezte a 4/2013.(III.1.) önk.-i rendelet 14. § (2) bekezdés c.) pontja. Hatályos 2013. március 1-jétől.

3

a dőlt betűs szó a 6/2007.(IV:02.) KTR számú rendelet 9. § (3) bekezdésének b) pontjával megállapított szöveg. Hatályos 2007. április 2.-ától.

4

a 8. § a 7/2010.(IV.06.) önkormányzati rendelet 1. §-ával megállapított szöveg. Hatályos 2010. április 06-ától.

5

a 13. § a 12/2003.(V.12.) KTR számú rendelet 1. §-ával megállapított szöveg. Hatályos 2003. május 12-étől.

6

a 14. § (1) bekezdése a 14/2011.(XII.01.) önk.-i rendelet 3. § (2) bekezdés g.) pontjával megállapított szöveg. Hatályos 2012. január 01-jétől.

7

a 14. § (2) bekezdése a 7/2010.(IV.06.) önkormányzati rendelet 2. §-ával megállapított szöveg. Hatályos 2010. április 06-ától.

8

a 17. § (3) bekezdését a 6/2012.(IV.20.) önk.-i rendelet 13. § (3) bekezdés c.) pontja hatályon kívül helyezte. Hatályos 2012. május 1-től.

9

a 18. §-t hatályon kívül helyezte a 3/2004.(III.5.) KTR számú rendelet 31. §-a. Hatályos 2004. március 5-étől.

10

a rendelet 1. számú melléklete a 3/2013.(III.5.) önk.-i rendelet 14. számú mellékletével megállapított szöveg. Hatályos 2016. március 7-től

11

az 1. számú mellékletet módosította a 4/2017. (III. 08.) önk.-i rendelet 14. melléklete. Hatályos: 2017. március 9.-től

12

az 1. számú mellékletet módosította a 3/2018. (II. 28.) önk.-i rendelet 14. melléklete. Hatályos: 2018. március 1.-jétől

13

az 1. számú mellékletet módosította a 7/2019. (III. 14.) önk.-i rendelet 13. melléklete. Hatályos: 2019. március 14-től.

14

az 1. számú mellékletet módosította a 3/2020. (III. 11.) önk.-i rendelet 12. melléklete. Hatályos: 2020. március 12-től.

15

az 1. számú mellékletet módosította a 2/2021. (II. 23.) önk.-i rendelet 11. melléklete. Hatályos: 2021. március 1-től.

16

a 2. számú mellékletet hatályon kívül helyezte a 4/2013.(III.1.) önk.-i rendelet 14. § (2) bekezdés c.) pontja azzal, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 39. § (3) bekezdése alapján korábban munkáltatói határozattal adományozott címek után megállapított címpótlékok továbbra is megilletik az érintettet, illetve, hogy a Mikrotérségi Óvoda és Bölcsődén belül egyidejűleg 7 (hét) dolgozó rendelkezhet a Kjt. 39. § (3) bekezdése alapján adományozható címmel.