Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2004. (VI. 18.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díj megfizetésének szabályairól

Hatályos: 2004. 07. 01- 2013. 03. 14

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2004. (VI. 18.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díj megfizetésének szabályairól

2004.07.01.

Bogyiszló község Önkormányzat Képviselő-testülete a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX törvény (a továbbiakban: Ktd.) 21. §-ának (2) illetve 26. §-ának (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a környezet és természet védelme, terhelésének mérséklése, a környezet és természet megóvását szolgáló tevékenységre való ösztönzés, valamint a környezet- és természetvédelem helyi forrásainak növelése érdekében az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy az egyes környezet védelmét célzó jogszabályokkal összhangban elősegítse a környezetbe történő szennyezőanyag kibocsátás csökkentését, valamint ösztönözze a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára való rákötést.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya kiterjed Bogyiszló község közigazgatási területén mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá és a helyi vízgazdálkodási hatósági engedélyezés alapján szennyvízelhelyezést alkalmaznak (a továbbiakban: kibocsátó).

II. Fejezet

A talajterhelési díj megfizetésének eljárási szabályai

3. § (1) A kibocsátó a díjfizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év február 20. napjáig - az 1. számú függelék szerinti adatlapon tesz bevallást az önkormányzati adóhatóság részére.

(2) Az önkormányzati adóhatóság részére a Tolnai Víz-és Csatornamű Kft mint közszolgáltató (a továbbiakban: közszolgáltató) a következő adatszolgáltatásra köteles

a) a tárgyévet követő év február 28. napjáig a kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról, korrigálva a locsolási kedvezmény, valamint a mért locsolási célú vízfelhasználás mennyiségével, továbbá az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott vízmennyiséggel,

b) a tárgyhót követő hónap 5. napjáig a kibocsátók körében bekövetkezett változásról.

(3) A talajterhelési díj fizetésére köteles kibocsátókról, valamint a talajterhelési díj fizetésére vonatkozó díjkedvezményben részesülő kibocsátókról az önkormányzati adóhatóság nyilvántartást vezet

4. § (1) A talajterhelési díj (a továbbiakban: díj) tárgy évre eső mértékét a Ktd. 11. § - 14. §, valamint 27. § -ban meghatározottak szerint kell megállapítani a kibocsátó által az e rendelet 3. § -ban meghatározott adatlapon benyújtott adatszolgáltatást figyelembe véve. A talajterhelési díj mértékéről Bogyiszló Község Polgármesteri Hivatala (a továbbiakban: önkormányzati adóhatóság) határozatban dönt, a kibocsátót fizetési meghagyásban értesíti.

(2) A kibocsátó a tárgy évre megállapított díj negyedévi díjelőlegét a negyedév utolsó napjáig fizeti meg.

(3) A kibocsátó a tárgyévet követő év március 31-éig a tárgyévi tényleges kibocsátás alapján számított díj és a (2) bekezdés alapján befizetett díjelőleg különbözetét megfizeti, illetve a túlfizetés összegét a tárgyévet követő év első negyedévi díjelőlegének megfizetésekor beszámíttathatja vagy visszaigényelheti.

(4) Ha a kibocsátó díjfizetési kötelezettsége nem áll fenn az egész évben, akkor a fizetési kötelezettség az önkormányzati adóhatóságnál történő bejelentést követő hónap 1-jétől keletkezik, illetve szűnik meg.

(5) Az e rendeletben nem szabályozott eljárási szabályok esetén a Ktd. 25. § meghatározottak szerint kell eljárni.

Kedvezmények, mentességek

5. § Az a lakossági kibocsátót, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény alapján megalkotott helyi rendelet szerint lakásfenntartási támogatásban részesül a megállapított támogatás időtartamára 50 %-os díjfizetési kedvezmény illeti meg.

Átmeneti és záró rendelkezések

6. § A kibocsátó 2004. évi díjfizetési kötelezettségére e rendelet szabályait kell alkalmazni azzal az eltéréssel, hogy első alkalommal a díjfizetési kötelezettségéről augusztus 31.-éig a 2. számú függelék szerinti adatlapon tesz bevallást.

7. § E rendelet 2004. július 1-jén lép hatályba, kihirdetéséről a polgármesteri hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztés útján a jegyző gondoskodik.