Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről

Hatályos: 2023. 01. 01- 2023. 04. 23

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelete

a lakások és helyiségek bérletéről1

2023.01.01.

Bogyiszló Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi XLV. törvény 16. §-a (1) bekezdésében, valamint a lakások, helyiségek bérletére és elidegenítésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben (a továbbiakban: Ltv.) kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed Bogyiszló Község Önkormányzata tulajdonában álló lakásokra, helyiségekre, valamint a velük kapcsolatos közös használatra szolgáló helyiségekre és területekre.

A lakások bérbeadásának általános feltételei

1/A. § (1a) Az önkormányzati lakások az alábbi kategóriákba soroltak:

a) szolgálati lakások,

b) szükséglakások.

(1b) Az önkormányzati lakások bérbeadásának feltétele, hogy:

a) a lakásbérleti szerződés fennállása alatt a bérlő köteles életvitelszerűen a lakásban lakni.

b) a bérlő a lakásból történő és 2 (kettő) hónapot meghaladó távollétét, és annak időtartamát

köteles a bérbeadónak előzetesen írásban bejelenteni.

Szolgálati lakás

3. § Bogyiszló Község Önkormányzata és intézményei, megfelelő szakember ellátottsága érdekében a szakemberek elhelyezésére munkaviszonyuk fennállásáig, önkormányzati szolgálati lakás biztosítható. A bérbeadásról a képviselő-testület dönt. A szolgálati lakások címjegyzékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

Szükséglakás

4. § (1) A rendelet 2. számú mellékletében meghatározott szükséglakás valamelyikét csak abban az esetben lehet kiutalni, ha az igénylő által lakott és tulajdonában lévő lakás állapota - rajta kívülálló okból - életveszélyessé vált, illetve ha a lakásban való további tartózkodás az igénylő és családja életét közvetlenül veszélyezteti.

(2) A szükséglakás kiutalása iránti igényt, kérelmet a község polgármesteréhez kell benyújtani, melyhez csatolni kell a lakás életveszélyessé válásáról szóló szakértői, vagy építéshatósági szakvéleményt.

(3) A szükséglakás kiutalásáról - első ízben legfeljebb hat hónapra - a község polgármestere átruházott hatáskörben az erre irányuló kérelem benyújtásától számított 5 munkanapon belül dönt a határozatról. A képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott kiutalási határidő eltelte után az igénylő kérelmére a szükséglakást a polgármester - kiutalásonként maximum 12 hónapra - mindaddig kiutalhatja, amíg az igénylő élethelyzete ezt indokolttá teszi. Kiutaló ezen tény valósságát ellenőrzi.

(5) A polgármester (3) bekezdés szerint meghozott döntése ellen benyújtott fellebbezést a képviselő-testület a soron következő munkaterv szerinti ülésén köteles elbírálni.

A lakások bérleti díja

5. § (1)2 A Képviselő-testület az egyes önkormányzati lakások bérleti díját az alábbiak szerint határozza meg:

a) szolgálati (összkomfortos) lakások bérleti díja ÁFÁ-val 400.- Ft/m2/hó

b) szükséglakások 0 Ft/m2/hó

(2) A bérleti díjat a bérlő, tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig köteles kifizetni.

A felek jogai és kötelezettségei

6. § (1) A bérlő a lakás rendeltetésszerű használatára köteles.

(2) A lakásbérleti szerződés keretében a bérlő kötelessége az ingatlan udvarának és közterületi járdaszakaszának, valamint árkának tisztántartása.

(3) A bérlő a szerződés megszűnését követően a lakást rendeltetésszerű használatra alkalmas, kitakarított állapotban köteles visszaszolgáltatni.

7. § (1) Bérbeadó a lakás rendeltetésszerű használatát, illetve a bérbeadására vonatkozó szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését évente egy alkalommal a helyszínen ellenőrzi.

(2) Az (1) bekezdésben említett ellenőrzés időpontjáról bérlőt - az ellenőrzést megelőzően 5 munkanappal - írásban előzetesen értesíteni kell.

(3) A bérbe adó a bérlő kérésére - csak a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmassá tételéhez szükséges mértéket meg nem haladó költségek megfizetését vállalhatja.

(4) Ha a bérlő végezte a rendeltetésszerű használatra alkalmas állapot létrehozásához szükséges munkálatokat, és a számlákkal igazolt költségek összege nem haladja meg a 200 000,- Ft értékhatárt, azt a bérbe adó - a (3) bekezdésben foglaltak alapján - a munkák befejezését követő 30 napon belül egy összegben köteles a bérlőnek megfizetni.

8. § (1) A bérbe adó és a bérlő kizárólag írásban megállapodhatnak abban, hogy a bérlő a lakást átalakíthatja, korszerűsítheti. A megállapodásban rögzíteni kell a költségvállalás módját

(2) A 7. §(4) bekezdésben megjelölt értékhatárt meghaladó költségek esetében a megfizetés módjára és ütemezésére a megállapodásban foglaltak az irányadók.

(3) A bérbe adó a jogcím nélküli lakáshasználat esetén a jogcím nélküli lakáshasználat tudomásra jutásától számított 60 napon belül köteles a lakás kiürítése iránti az Ltv. 90/A. §-a szerinti eljárást megindítani.

9. § Kizárólag a bérbeadó, a bérlőtárs előzetes írásbeli hozzájárulása alapján fogadhatja be a lakásba a bérlő, a bérlőtárs az élettársát, a testvérét, házastársa szüleit, házastársa testvéreit, valamint - a Ltv. 21. §-ában felsoroltakon kívüli - más személyt.

Az albérlet

10. § A bérlő a bérbe adott lakást albérletbe nem adhatja, más célra nem hasznosíthatja.

A NEM LAKÁS CÉLÚ HELYISÉGBÉRLET SZABÁLYAI

11. §3 (1) Az Önkormányzat tulajdonában álló bérbe adható helységek felsorolását és a bérleti díj mértékét a 3. számú melléklet tartalmazza.

(2) A Bogyiszló székhelyű, ténylegesen működő civilszervezetek – előzetes egyeztetés alapján, - klubfoglalkozásaik céljára ingyenesen vehetik igénybe a Művelődési Ház bérbe adható helyiségeit. Az oldalterem a konyhával kizárólag a közétkeztetést végző közszolgáltatóval történt egyeztetés alapján bérelhető.

12. § A művelődési ház és a napközi konyha bérlése esetén kauciót kell e bérlőnek fizetnie.

13. § (1) A bérbe adó és a bérlő a helyiségek visszaszolgáltatásakor kötelesek elszámolni egymással.

(2) Amennyiben káresemény nem történt, és a bérlő a bérleti szerződésben foglalt kötelezettségeit teljesítette a kaució összegét a bérbe adó a bérlő részére visszafizeti.

14. § (1) Jelen rendelet a 2011. 05. 01.-én lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

1. melléklet a 6/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelethez

Szolgálati célra használható lakások

1a. Bogyiszló, Kossuth utca 16. (háziorvosi lakás),

1b. Bogyiszló, Kossuth utca 43.,

1c. Bogyiszló, Kossuth utca 25.,

1d. Bogyiszló, Kossuth utca 110/A (körzeti megbízott rendőrlakás),

1e. Bogyiszló, Kossuth utca 110/B

2. melléklet a 6/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelethez

Szükséglakások címjegyzéke

1a. Bogyiszló, Vásártér utca 31./A;

1b. Bogyiszló, Vásártér utca 31./B;

1c. Bogyiszló, Vásártér utca 31./C,

3. melléklet a 6/2011. (IV. 22.) önkormányzati rendelethez

4A nem lakáscélú helyiségek5 felsorolása6

1.) Művelődési ház

Bérleti díj mértéke

Bérleti díj mértéke fűtéssel együtt

Kaució összege

Nagyterem

60.000.- Ft/nap

70.000.- Ft/nap

60.000.- Ft

Oldal terem

15.000.- Ft/nap

20.000.- Ft/nap

15.000.- Ft

Óradíj színpad (zenepróba)

2.000.- Ft/óra

Nagyterem óradíj

2.500.- Ft/óra

10.000.- Ft/alkalom

Bérleti díjjal egyező összeg

Kisterem óradíj

625.- Ft/óra

835.- Ft/óra

Bérleti díjjal egyező összeg

2.) Szolgálati lakások

200.-Ft/m2/hó

3.) Vendégház

3.000.- Ft/nap/fő

1

Az önkormányzati rendeletet a Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-a hatályon kívül helyezte 2023. április 24. napjával.