Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati támogatások rendjéről

Hatályos: 2013. 05. 01- 2013. 12. 31

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013. (IV. 30.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati támogatások rendjéről

2013.05.01.

Bogyiszló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § Bogyiszló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete – a továbbiakban: Képviselő-testület - elismeri és támogatja azt a tevékenységet, amelyet a Bogyiszlón élő vagy dolgozó polgárok önszerveződő közösségei, civil és gazdálkodó szervezetek, magánszemélyek végeznek az önkormányzati feladatok megvalósítása, a polgárok közéletbe való bevonása, a település fejlesztése és szépítése, a környezetvédelem, az arra rászorulók támogatása, a kultúra és a hagyományok ápolása, a lakosság művelődése, oktatása, egészségvédelme, sportolása, az esélyegyenlőség megteremtése érdekében.

2. § (1) A Képviselő-testülete az 1. §-ban megfogalmazott célok megvalósulása érdekében az önszerveződő közösségeket, civil szervezeteket, gazdálkodó szervezeteket (a továbbiakban: szervezet), továbbá magánszemélyeket költségvetéséből – e rendelet szabályai szerint - támogatja.

(2) A Képviselő-testület a költségvetésében az e rendeletben meghatározott célok megvalósulása érdekében a civil szervezetek támogatására elkülönített forrást hoz létre az alábbiak szerint: a) civil támogatási keret; b) civil szervezetek számára nyújtott visszatérítendő támogatások kerete.

3. § (1) Az önkormányzati rendelet hatálya kiterjed Bogyiszló Község Önkormányzata mindenkori éves költségvetéséről szóló önkormányzati rendeletben (a továbbiakban: költségvetés) meghatározott támogatási alapból nyújtott pályázati és egyedi támogatásokra.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki a) az önkormányzati fenntartású költségvetési intézmények támogatására, b) közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény (a továbbiakban: Közptv.) 1. § (2) bekezdés d) pontja szerinti támogatásokra.

(3) E rendeletnek kizárólag a támogatásokkal való elszámolásról szóló rendelkezéseit kell alkalmazni a) az önkormányzat által alapított, vagy annak részesedésével működő szervezetet létrehozó okiratban meghatározott tevékenységek ellátásához biztosított források átadására, b) más önkormányzati rendelet alapján biztosított támogatásokra, c) az önkormányzat kötelező vagy önként vállalt feladatát feladat-ellátási szerződés, közoktatási megállapodás, közművelődési megállapodás alapján átvállaló szervezetek feladatellátására.

4. § (1) Támogatásban részesíthető a szervezet, magánszemély, amennyiben a) bogyiszlói székhelyű, telephelyű, lakóhelyű, vagy b) nyilatkozik, hogy a támogatást Bogyiszlón működő szervezeti egysége veszi igénybe, vagy c) Bogyiszlón az 1. §-ban meghatározott célok megvalósításához (a továbbiakban: megvalósítási cél) kéri a támogatást, vagy d) bogyiszlói lakosok vagy szervezet javára, illetve érdekében megvalósuló programhoz kéri a támogatást.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltaktól a Képviselő-testület kivételesen méltánylandó egyedi esetben eltérhet, ha – különösen a történelmi vagy néprajzi hagyományok ápolása, megismertetése, népszerűsítése érdekében, - a támogatás Bogyiszlót szolgálja.

(3) Nem részesíthetőek támogatásban a politikai pártok, azok helyi szervezetei, illetőleg olyan civil szervezet, egyház vagy szakszervezet, illetve ezek önálló jogi személyiséggel rendelkező azon szervezeti egysége, amely a pályázat kiírását megelőző, vagy egyedi támogatás esetén a támogatási döntést megelőző öt éven belül: a) együttműködési megállapodást kötött vagy tartott fenn Magyarországon bejegyzett párttal, vagy b) jelöltet állított országgyűlési, európai parlamenti vagy helyi önkormányzati választáson.

5. § Támogatás a szervezet tevékenységi körével, céljával összefüggő tevékenységhez, programhoz nyújtható.

Pénzben nyújtott támogatásokra vonatkozó közös szabályok

6. § (1) A pénzben nyújtott támogatásokról a költségvetési rendeletben meghatározott támogatási alap terhére, annak erejéig a Képviselő-testület dönt. A képviselő-testület által átruházott hatáskörben a Pénzügyi Bizottság egyedi támogatási döntést hozhat.

(2) A Képviselő-testület dönt arról, hogy a támogatási alap felhasználására pályázatot ír ki, vagy egyedi kérelem alapján dönt a felhasználásról.

(3) Pénzbeli támogatás az 1. §-ban meghatározott célok megvalósítására nyújtható.

7. § A támogatási kérelemnek, - az 1. számú függelék szerinti adatlapon, vagy ahhoz kapcsolódóan - tartalmaznia kell: a) a támogatást kérő nevét, címét, adószámát, képviselő nevét, elérhetőségét, a bírósági nyilvántartásba vétel számát, b) civil szervezet esetén a tárgyévet megelőző évről készített beszámoló letétbe helyezéséről kiadott bírósági igazolást, hatályos alapító okiratot, c) a támogatást kérő számlaszámának megjelölését, d) az elérni kívánt támogatási cél leírását, e) az igényelt támogatás összegét, költségnemenkénti részletezését, megjelölve a támogatási cél megvalósításához rendelkezésre álló saját és egyéb forrás összegét; f) a támogatási cél megvalósításának kezdő és befejező időpontját, g) nyilatkozatot a pályázati feltételek elfogadásáról, h) a támogatást kérő nyilatkozatát arról, hogy más pályázaton ugyanarra a célra nem kapott támogatást, vagy kapott ugyan, de az nem elegendő a cél megvalósításához, ebben az esetben a forrásösszetételről is nyilatkozni kell; i) a támogatást kérő nyilatkozatát, hogy a pályázatban foglalt közérdekű adatok kezeléséhez, valamint Bogyiszló község hivatalos weblapján történő közzétételéhez hozzájárul; j) a köztartozásokról szóló nyilatkozatot, k) a Közptv-ben meghatározott összeférhetetlenséggel, illetve érintettséggel kapcsolatos nyilatkozatot.

8. § (1) El kell utasítani a támogatási kérelmet, ha a) a kérelem nem tartalmazza a 7. § - ban meghatározottakat, és azt a kérelmező a döntés meghozataláig nem pótolja; b) a szervezet a döntéshozatalt megelőző két naptári évben a részére nyújtott támogatással nem, vagy nem megfelelően számolt el, illetve a kapott támogatást előzetes hozzájárulás nélkül a jóváhagyott céltól eltérően használta fel; c)a támogatást kérő tekintetében a Közptv. 6. §-ában meghatározott összeférhetetlenség áll fenn.

(2) Két éven keresztül nem részesülhet támogatásban, illetve a folyósított támogatás visszafizetésére kell kötelezni azt a civil szervezetet, amely a) az önkormányzathoz benyújtott pályázati dokumentációban valótlan adatot szolgáltat; b) az önkormányzati támogatást a vonatkozó támogatási szerződésben megjelölt céltól részben vagy egészben eltérő módon használta fel; c) szerződésben vállalt kötelezettségét nem vagy nem határidőben teljesítette.

(3) A támogatásról szóló döntés alapján a szervezettel, magánszeméllyel megállapodást kell kötni. A megállapodásnak tartalmaznia kell különösen a) a támogatás összegét; b) a támogatási cél pontos meghatározását; c) a támogatás folyósításának feltételeit és ütemezését; d) a támogatás felhasználásának és elszámolásának határidejét, módját; f) a kedvezményezett nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy hozzájárul a támogatás rendeltetésszerű felhasználásának az önkormányzat képviselő-testületének hivatala, illetve az általa ezzel megbízott személyek és szervezetek általi ellenőrzéséhez; g) a szerződésszegés eseteit és jogkövetkezményeit.

(4) A támogatás felhasználásáról történő elszámolás határideje a támogatási cél megvalósulásától számított 60. nap.

(5) Költségvetési éven túlnyúló, vagy több évet magában foglaló megvalósítási cél esetén a támogatás elszámolására részhatáridők is megállapíthatók.

9. § (1) A támogatás csak a döntésben és az annak alapján kötött megállapodásban megjelölt célra használható fel.

(2) A támogatás eltérő célra történő felhasználása csak akkor lehetséges, ha a döntéshozó ahhoz hozzájárul és a megállapodást ennek megfelelően módosítják.

(3) A támogatás felhasználása elszámolásának határidejét a döntéshozó módosíthatja.

10. § (1) A támogatás felhasználásáról szóló beszámolónak a 2. számú függelékben meghatározott tartalmú és formátumú részletes szakmai, tartalmi beszámolót és pénzügyi beszámolót kell tartalmaznia.

(2) A költségvetésből nyújtott támogatásokról szóló tájékoztatást jogszabályban előírtak szerint kell közzétenni.

(3) A költségvetésből nyújtott támogatásokról a Bogyiszlói Közös Önkormányzati Hivatal egységes nyilvántartást vezet.

Civil szervezetek működési támogatása pályázati úton

11. § (1) A civil szervezetek működését a képviselő-testület évente, pályázati eljárás keretében, céljelleggel, utólagos elszámolási kötelezettséggel, vissza nem térítendő pénzbeli támogatást nyújthat.

(2) Az (1) bekezdés szerinti támogatásokra e rendelet rendelkezéseit a 12-16. §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

12. § Működési kiadásnak csak az a költség tekinthető, amely az alapító okiratban meghatározott célok megvalósítását közvetlenül szolgálja.

13. § A költségvetési rendeletben meghatározott támogatási alap felosztása céljából pályázat kiírására évente egy alkalommal kerül sor az éves költségvetési rendelet elfogadását követően.

14. § (1) A pályázati felhívást nyilvánosan meg kell hirdetni az önkormányzat hivatalos weblapján.

(2) A pályázati felhívásnak tartalmaznia kell:

a) a pályázat címét és célját,

b) a rendelkezésre álló keretösszeget,

c) a pályázaton igényelhető támogatás finanszírozásának módját,

d) a pályázók körét,

e) a benyújtás és az elbírálás határidejét,

f) a pályázati feltételeket,

g) a pályázati adatlap elérhetőségét és a pályázati tanácsadás lehetőségét.

(3) Az érvényes pályázatok elbírálásáról a Képviselő-testület a soron következő ülésén, de legkésőbb a benyújtási határidőt követő hatvan napon belül határozattal dönt.

(4) A pályázókat a pályázat eredményéről a jegyző értesíti.

15. § További támogatási feltételek:

a) az élelmiszer, étkezés költsége a kért támogatás 25 %-át nem haladhatja meg;

b) a bérleti díj költsége a kért támogatás 25%-át nem haladhatja meg;

c) önkéntes munka vállalása a település érdekében, melynek értéke a támogatási összeg 15%-át eléri. Az önkéntes munkaóra értékét a magasabb szintű jogszabályban meghatározott szabályok szerint kell számítani.

16. § (1) A támogatás fele tárgyév május 31. napjáig, másik fele pedig szeptember 30. napjáig folyósítható.

(2) A támogatott szervezet tárgyévet követő január 15. napjáig köteles elszámolni a támogatásról.

(3) A támogatott civil szervezet az elszámolás keretében szakmai beszámolót és pénzügyi elszámolást köteles benyújtani, az átvételt igazoltatva, Bogyiszló Község Önkormányzatának címezve.

Civil szervezetek számára nyújtott visszatérítendő támogatások

17. § (1) Civil szervezet számára, utólagos finanszírozású pályázat céljának megvalósítása érdekében visszatérítendő támogatás is nyújtható. A visszatérítendő támogatásokra e rendelet rendelkezéseit a 17. §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A visszatérítés határideje legfeljebb egy év lehet.

(3) A támogatás egyéni kérelemmel igényelhető, az érintett pályázat nyertes értesítőjének vagy támogatási szerződésének csatolásával.

(4) A kérelmet a képviselő-testület bírálja el, előnyt élveznek az önkormányzati feladatellátást célzó, vagy azt közvetlenül segítő célokat tartalmazó kérelmek, illetve az előfinanszírozásról előzetesen az önkormányzattal megállapodó szervezetek.

Államháztartáson kívüli forrás átvételének szabályai

17/A. §1 (1) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló döntés során vizsgálni kell az átvétel következményeként az Önkormányzatnál esetlegesen felmerülő kiadásokat, a pénzeszköz átvétel következményeit.

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről a) 200.000 Ft-ot meg nem haladó összeg esetén a polgármester dönt, kivéve az alapítványi forrás átvételét, b) 200.000 Ft-ot meghaladó összeg, valamint alapítványi forrás átvétele esetén a forrásátvételről a képviselő-testület dönt.

(3) Az államháztartáson kívüli forrás átvételére e rendelet támogatásra vonatkozó szabályait értelemszerűen kell alkalmazni.

17/B. §

18. § (1) E rendelet 2013. május 1. napján lép hatályba.

(2) A rendeletet hatálya kiterjed a folyamatban lévő támogatási eljárásokra is.

1

A 17/A. §-t a 33/2013. (XII.18.) önkormányzati rendelet 1.§-a iktatta be.