Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/1999. (IV.17) önkormányzat rendeletének módosításáról

Hatályos: 2014. 10. 21- 2014. 10. 21

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (X. 20.) önkormányzati rendelete

a szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/1999. (IV.17) önkormányzat rendeletének módosításáról

2014.10.21.

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és d) pontjában foglalt felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/1999. (IV.17) önkormányzati rendeletének,– a továbbiakban: Ör 33. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép: 33. § (1) A képviselő-testület állandó bizottságai, és tagjainak száma: Pénzügyi Bizottság, tagjainak száma az elnökkel együtt: négy fő; Szociális Bizottság, tagjainak száma az elnökkel együtt: négy fő. (2)A képviselő-testület a polgármester, alpolgármester vagy bármely képviselő javaslatára, egyes önkormányzati feladatok ellátásának időtartamára ideiglenes bizottságot hozhat létre. (3) A bizottságok elnökeinek és tagjainak névsorát az önkormányzati rendelet függeléke tartalmazza.

2. § Ör. kiegészül az alábbi rendelkezésekkel:33/A. § A bizottság elnökének, tagjainak személyére a képviselő-testület bármely tagja javaslatot tehet. (2) A bizottság az elnök javaslatára, saját tagjai közül elnökhelyettest választ. Elnökhelyettes csak képviselő lehet. Az elnökhelyettes az elnök akadályoztatása esetén őt teljes jogkörrel helyettesíti.

3. § Ör. kiegészül az alábbi rendelkezésekkel, és az azt megelőző alcímmel: Az állandó bizottságok általános feladatai 33/B. § (1) A képviselő-testület állandó bizottsága dönt a képviselő-testület által átruházott hatáskörökben, részt vehet a hatáskörét érintő önkormányzati koncepció, intézményvezetői pályázat kiírása, képviselő-testületi előterjesztés, önkormányzati rendeletalkotás előkészítésében; javaslatot tehet az éves munkaterv előkészítése során, az önkormányzat felügyelete alatt álló gazdasági társaság, intézmény létesítésével, átalakításával, megszüntetésével, működésével kapcsolatos képviselő-testületi döntésre, a külön önkormányzati rendelet szerinti helyi kitüntető cím adományozására, illetve megvonására. véleményezheti a hatáskörébe tartozó képviselő-testületi előterjesztéseket; figyelemmel kíséri a képviselő-testület és a bizottság döntéseinek végrehajtását, ellenőrzi a közös önkormányzati hivatalnak a döntések előkészítésére és végrehajtására irányuló munkáját. Ha ennek során a képviselő-testület álláspontjától, céljaitól való eltérést, az önkormányzati érdek sérelmét, vagy a szükséges intézkedés elmulasztását észleli, a polgármester intézkedését kezdeményezheti. (2) Az állandó bizottságok részletes feladat- és hatáskörét az önkormányzati rendelet 1. melléklete tartalmazza.

4. § Ör. kiegészül az alábbi rendelkezésekkel, és az azt megelőző alcímmel: A bizottságok működése 33/C. § (1) A bizottságok működésére, összehívására, meghívójára, az ülések nyilvánosságára, a határozatképességére, tanácskozási rendjére, a személyes érintettségre, a döntések meghozatalára, a bizottsági előterjesztésekre, a képviselő-testületre vonatkozó szabályokat e §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. (2)A bizottságot össze kell hívni a polgármester indítványára és előterjesztését napirendre kell tűzni. (3)A bizottság döntéseit határozattal hozza. A határozatok jelölése : ………….. Bizottság …..(évente kezdődő növekvő sorszám arabszámmal) / ….(a döntés éve) , zárójelben a döntés hónapja és napja.

5. § Ör. kiegészül az alábbi rendelkezésekkel, és az azt megelőző alcímmel: A bizottság elnöke és tagjai 33/D. § A bizottság elnöke: összehívja és vezeti a bizottság üléseit, ellenőrzi a bizottság határozatainak végrehajtását, képviseli a bizottságot, a bizottsági ülések között munkakapcsolatot tart fenn a jegyzővel és az intézményvezetőkkel. 33/E. § (1) A bizottság tagja: részt vesz a bizottság ülésein, részt vehet a bizottsági döntések előkészítésében, javasolhatják témakörök napirendre tűzését, az elnök megbízása alapján képviselheti a bizottságot. 33/F. § A bizottsági elnöki tisztség, vagy bizottsági tagság megszűnése esetén, a képviselő-testület a legkésőbb a soron következő rendes ülésén a dönt a megüresedett hely betöltéséről.

6. § Ör. kiegészül az alábbi rendelkezésekkel, és az azt megelőző alcímmel: Az ideiglenes bizottság (1) Az ideiglenes bizottság feladatát, megbízatásának terjedelmét, elnevezését, tagjainak számát a képviselő-testület a bizottság felállításakor határozza meg. (3) Az ideiglenes bizottság működésére a bizottság működésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni.

7. § (1) Ör 1. melléklete helyébe e rendelet melléklete lép.

(2) Ör 2. melléklete hatályát veszti.

(3) Ör kiegészül e rendelet szerinti 1-2. függelékkel.

8. § Az önkormányzati rendelet a kihirdetését követően lép hatályba.

1. melléklet

A Képviselő-testület állandó bizottságainak részletes feladat- és hatáskörei

I. Pénzügyi Bizottság (PB)

1 Javaslatot tehet:

vagyongazdálkodási döntésekre; a költségvetési rendelet költségelőirányzataira, a közterületen, valamint az önkormányzati tulajdonú épületeken lévő művészeti alkotások létesítésére, felújítására; a településszerkezeti terv módosítására.

2 Véleményezi:

az önkormányzat gazdálkodásával összefüggő rendelet-tervezeteket (éves költségvetési javaslat és a végrehajtásáról szóló féléves, háromnegyed-éves és éves beszámoló tervezeteit), figyelemmel kíséri azok hatályosulását, kezdeményezheti azok módosítását, illetve javaslatot dolgozhat ki módosításukra,

az infrastrukturális fejlesztésre vonatkozó koncepciókat, programokat, terveket; a költségvetési, mezőgazdasági és turisztikai vonatkozású rendelet-tervezeteket; az önkormányzati tulajdonú utak, járdák éves fenntartására és karbantartására biztosított pénzeszköz felosztását; a zöldfelületek, véderdők, játszóterek fenntartására, természetvédelmi feladatok ellátására és temetőgondozásra fordítható pénzkeret felhasználását; a zöldfelületek, véderdő kialakításával, valamint a temetők, játszóterek fejlesztésével kapcsolatos terveket és koncepciókat; a helyi adóról szóló rendelet-tervezetet, ár- és díjmegállapítást tartalmazó önkormányzati rendeletek tervezetét, valamint e rendeletek évközi módosításainak tervezeteit; az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos képviselő-testületi előterjesztéseket,

3.Figyelemmel kíséri:

az önkormányzatot érintő, szakterületéhez kapcsolódó gazdasági pályázatokat, közreműködik azok bírálatában, a benyújtott pályázatok hatékonyságát, elemzi az esetleges eredménytelenség okait, javaslatot tesz a feltárt hiányosságok kiküszöbölésére; a piacfelügyeleti, mezőőri, ebrendészeti, közterület-felügyeleti tevékenységet; a költségvetési bevételek alakulását, különös tekintettel a saját bevételekre, a vagyonváltozás (vagyonnövekedés, -csökkenés) alakulását, értékeli az azt előidéző okokat; a gazdálkodás színvonalát, a pénzeszközök felhasználásának célszerűségét, az erőforrások hatékony működtetését; a külső források bevonását célzó pályázati tevékenységét, ennek keretében figyelemmel kíséri a különféle önkormányzatok számára elérhető pályázatok útján elnyerhető források pályázati kiírásait;

4.)Gyakorolja

a vagyonrendeletben meghatározott feladat- és hatásköröket; az Mötv. szerinti, a vagyonnyilatkozatok vizsgálatával, ellenőrzésével, kezelésével és nyilvántartásával kapcsolatos feladatokat; a vizsgálat eredményéről a soron következő ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet, az Mötv. szerinti, összeférhetetlenséggel kapcsolatos bizottsági feladatokat.

Gyakorolja az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester tekintetében, nyilvántartja a polgármester szabadságát, javaslatot tesz a polgármester illetményére, alpolgármester tiszteletdíjára, azok emelésére, jutalmazására.

5)Vizsgálja

a hitelfelvétel indokait és gazdasági megalapozottságát, ellenőrizheti a pénzkezelési szabályzat megtartását, a bizonylati rend és a bizonylati fegyelem érvényesítését.

II. Szociális Bizottság (SzB)

1)Dönt:

a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokért fizetendő térítési díjak elengedéséről; a Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat elbírálásáról; I. fokú átruházott önkormányzati hatósági jogkörében eljárva dönt a szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott kérelmekről;

2.)Javaslatot tesz:

a bizottság átruházott hatáskörében hozott határozata ellen benyújtott fellebbezés elbírálására; kivételes méltányosság gyakorlására az önkormányzati segély nyújtásában.

3.)Véleményezheti:

a szociális és egészségügyi tárgyú képviselő-testületi előterjesztéseket; hatáskörébe tartozó ellátás esetében a jogtalanul felvett ellátás visszafizetési kötelezettsége alóli mentességre, valamint a részletfizetésre irányuló kérelmet.