Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016.(III.24.) önkormányzati rendelete

Az Önkormányzati kitüntetések és díjak alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2016. 03. 25- 2021. 06. 10

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2016.(III.24.) önkormányzati rendelete

I.

2016.03.25.

Bogyiszló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, valamint Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában kapott felhatalmazás alapján az alábbiakat rendeli el:

Bogyiszló Község Díszpolgára kitüntető cím

1. § (1) Bogyiszló Község Díszpolgára kitüntető cím a község önkormányzatának legnagyobb elismeréseként a kimagasló életmű, tevékenység és alkotások megkülönböztetett eseteiben azoknak a magyar, vagy külföldi személyeknek adományozható, akik

a) település gazdasági, társadalmi, tudományos, vagy művészeti életében maradandót alkottak;

b) egész életművűkkel, kiemelkedő munkásságukkal szolgálták az egyetemes haladást, kultúra vagy művészet ügyét, hozzájárulva ezzel közvetlenül vagy közvetve a község tekintélyéhez, jó hírnevének növeléséhez.

(2) Évente legfeljebb csak egy Díszpolgár kitüntető cím adományozható.

2. §

.

(1) Bogyiszló község Díszpolgára címet az – elismert-, kimagasló érdem megjelölésével – a Község Önkormányzatának Képviselő-testülete minősített többségi döntéssel adományozza.
(2) A Díszpolgári cím adományozásáról díszes kivitelű Díszpolgár oklevelet és igazolványt kell kiállítani, melyet ünnepélyes keretek között kell az adományozottnak átadni.
(3) A kitüntetéshez aranylánc adományozható medállal. A medált Bogyiszló község címerével kell díszíteni.
(4) A díszpolgár cím adományozására javaslatot tehetnek:
a) Képviselő-testület bizottsága
b) képviselők
c) legalább 300 bogyiszlói állandó lakos

3. §

.

(1) Bogyiszló község Díszpolgárait a település lakossága megkülönböztetett tiszteletben és megbecsülésben részesíti.
(2) Bogyiszló község Díszpolgárát:
a) megilleti Bogyiszló község Díszpolgára kitüntető cím viselésének joga,
b) a képviselő-testület vagy a Polgármesteri Hivatal által rendezett jelentősebb ünnepségekre meg kell hívni,
c) külön döntés alapján a Bogyiszló községi Önkormányzatot képviselő delegáció tagjául lehet jelölni,
d) a Díszpolgárcím adományozásáról a jegyző díszes kivitelű népkönyvet vezet

II.

Bogyiszló Községért kitüntető cím

4. §

.

Bogyiszló Községért kitüntető cím adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek és szervezeteknek, akik (amelyek) a tudományok, a művészetek, a fejlesztés, a gyógyítás, az oktatás-nevelés, vagy a gazdasági élet terén kifejtett példaértékű, magas színvonalú munkájukkal hozzájárultak Bogyiszló fejlődéséhez, hírnevének növeléséhez.

5. §

.

(1) Bogyiszló Községért kitüntető címet a község önkormányzatának képviselő-testülete minősített többségi döntéssel adományozza.
(2) Évente legfeljebb egy kitüntető cím adományozható.
(3) A kitüntető cím adományozására javaslatot tehet:
a) a képviselő-testület bizottsága
b) képviselők
c) legalább 200 bogyiszlói állandó lakos

6. §

.

(1) A kitüntetett közösségeknek és szervezeteknek Bronzplakett adományozható. A plakett egyik oldalát plasztikusan kiképezve a község címerére, a másik oldalát Bogyiszlóért felirat díszíti.
(2) A kitüntetett személyeknek a település címerével aranygyűrű adományozható.
(3) Az adományozásáról oklevelet kell kiállítani, és nyilvántartást vezetni. Az adományozás indokát és okát a nyilvántartásba fel kell tüntetni.

III.

Bogyiszló Építészeti Díja

7. § (1) Bogyiszló Építészeti Díj elismerés a Bogyiszló építészeti arculatát előnyösen befolyásoló újonnan épült vagy példamutató módon felújított épület építtetője, tulajdonosa, tervezője, illetve kivitelezője részére adományozható. A Képviselő-testület a Díjból minden pályázati kiírást követően legfeljebb kettőt adományoz.

(2) A Díj adományozása e rendelet hatálybalépését követő minden 2. évben pályázat alapján történik jelen rendeletben, valamint a pályázati hirdetményben meghatározott feltételek szerint.

(3) Pályázatot az (1) bekezdés szerinti személy nyújthat be.

(4) Elismerésre méltó épületet az (1) bekezdés szerinti személy hozzájárulásával más is ajánlhat, ha az ajánlott épületről összeállított pályázata megfelel a pályázati hirdetményben rögzített feltételeknek. Egy pályázó csak egyszer kaphat Bogyiszló Építészeti Díjat.

(5) A Képviselő-testület a Díj adományozása feltételeinek megfelelő, Díjban nem részesített épületet dicséretben részesítheti. A Képviselő-testület dicséretből minden pályázati kiírás alkalmával legfeljebb hármat adományoz.

(6) A Díjjal a Képviselő-testület az épület falára helyezhető 31x21 cm-es márvány vagy gránit emléktáblát „Bogyiszló Legszebb Háza …….évben” felirattal és Bogyiszló címerével ellátott és díszoklevelet, a dicséretben részesülők részére díszoklevelet adományoz.

8. § Bogyiszló Építészeti Díja elismerést a Község Önkormányzatának Képviselő-testülete minősített többségi döntéssel adományozza.

IV.

A Tiszta udvar, rendes ház, valamint a Virágos

Bogyiszlóért elismerés

9. § (1) A Tiszta udvar, rendes ház elismerés annak a természetes személynek, lakóközösségnek vagy szervezetnek adományozható, aki/amely az adott év során a lakókörnyezete (kert, park, lakóépület körüli közterület) saját költségén történő magas szakmai színvonalú, példaértékű fenntartásával, gondozásával hozzájárult Bogyiszló településképének javításához, a község vonzerejének növeléséhez, a környezeti állapot fejlesztéséhez.

(2) A Virágos Bogyiszlóért elismerés annak a természetes személynek, lakóközösségnek vagy szervezetnek adományozható, amely az adott év során a környezete, a közterületről látható erkély vagy ablak saját költségén történő látványos virágosításával hozzájárult Bogyiszló településképének javításához, a környezeti állapot fejlesztéséhez.

10. § (1) A Tiszta udvar, rendes ház, valamint a Virágos Bogyiszlóért elismerés (a továbbiakban együtt: elismerés) évente egyszer adományozható.

(2) Az elismerés adományozása ajánlás alapján történik az e rendeletben, valamint az ajánlási felhívásban meghatározott feltételek szerint.

(3) Az elismerésre javaslatot tehet:

a) Képviselő-testület bizottsága

b) képviselők

c) legalább 100 bogyiszlói állandó lakos

(4) A Képviselő-testület a Tiszta udvar, rendes ház elismeréssel az épület falára helyezhető emléktáblát, a Virágos Bogyiszlóért elismeréssel díszoklevelet adományoz.

11. § (1) A Tiszta udvar, rendes ház elismeréssel adományozott emléktábla 31-szer 21 centiméter méretű zománcozott lemeztáblán, rajta felül Bogyiszló címere, alul a „Tiszta udvar, rendes ház” felirat látható.

(2) Az emléktábla egy elismert személynek, illetve lakóközösségnek egy alkalommal adományozható, és az elismerés újbóli elnyerése esetén díszoklevéllel erősíthető meg.

12. § Az adományozott díszoklevél tartalmazza:

a) az elismerés megnevezését,

b) a kitüntetett nevét (megnevezését),

c) a képviselő-testületi határozat számát,

d) az elismerés rövid indoklását,

e) a dátumot,

f) a polgármester aláírását és bélyegzőlenyomatát.

V.

Vegyes rendelkezések

13. § (1) A kitüntetésekről szóló javaslatot a polgármester terjeszti a Képviselő-testület elé. Az adományozásnál csak a megadott határidőben és az írásban benyújtott javaslatokat lehet figyelembe venni.

(2) A kitüntetések adományozásával kapcsolatos költségeket Bogyiszló Község Önkormányzatának költségvetésében kell biztosítani.

VI.

A kitüntető díjak visszavonása

14. § (1) A kitüntető díjat vissza lehet vonni, ha a kitüntetett arra érdemtelenné válik. Érdemtelen különösen az, akit a bíróság a közügyek vagy a foglalkozás gyakorlásától jogerősen eltiltott.

(2) A kitüntető díj visszavonására Bogyiszló Község Önkormányzatának Polgármestere, Képviselője tehet javaslatot, mely esetben a visszavonás okát indokolni kell.

(3) Az e rendelet alapján adományozott kitüntető díj visszavonásáról a képviselő testület minősített többséggel dönt.

VII.

Záró rendelkezések

15. § (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az önkormányzati kitüntetésekés díjak alapításáról és adományozásáról szóló 2/1999. (I.26.) önkormányzati rendelet.