Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2017.(XI.30.) önkormányzati rendelete

A KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL

Hatályos: 2017. 12. 15- 2024. 02. 25

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2017.(XI.30.) önkormányzati rendelete

A KÖZSÉG TELEPÜLÉSKÉPÉNEK VÉDELMÉRŐL

2017.12.15.

Bogyiszló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdésben foglalt feladatkörében eljárva, a Tolna Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet Állami Főépítész; a kulturális örökség védelméért felelős miniszter; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság; Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

ELSŐ RÉSZ

Általános rendelkezések

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja Bogyiszló településképére jellemző elemek meghatározása és védelmük módjának és eszközeinek elrendelése.

2. A rendelet hatálya, mellékletei

2. § (1) Jelen rendelet hatálya Bogyiszló közigazgatási területére terjed ki.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott területen építési telket kialakítani, azon építési tevékenységet folytatni, fás szárú növényt telepíteni az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 253/1997 (XII. 20.) Korm. rendelet (továbbiakban: OTÉK) előírásainak, a Község Helyi Építési Szabályzatának, valamint jelen rendeletben foglaltaknak megfelelően szabad.

(3) Jelen szabályzat az alábbi melléklettel együtt érvényes:

a) 1. melléklet: Tájképvédelmi területek lehatárolása

b) 2. melléklet: Településkép védelmi területek lehatárolása

c) 3. melléklet: Közterület alakítási terv készítésére kötelezett terület lehatárolása

d) 4. melléklet: Belterület közterületein telepíthető fás szárú növények

e) 5. melléklet: Külterület nem erdő minősítésű területein telepíthető fás szárú növények

f) 6. melléklet: A közigazgatási területen nem telepíthető fás szárú növények

g) 7. melléklet: Helyi értékvédelmi kataszter

h) 8. melléklet: Kérelem településképi véleményezési/bejelentési eljáráshoz

MÁSODIK RÉSZ

Településképi követelmények

I. Fejezet

A község egész területére vonatkozó szabályok

3. A közüzemi vezetékek elhelyezésének szabályai

3. § (1) Önálló távközlési antennatorony, szélerőmű, napelempark nem helyezhető el, nem fejleszthető és nem korszerűsíthető belterületen, tájképvédelmi területen, régészeti lelőhely területen és műemléki környezetben, valamint e területek 50 m-es környezetében. Napelempark belterületen csak Gksz besorolású területen létesíthető.

(2) Ha a térségben meglévő elektronikus hírközlési bázisállomásból, önálló antennatoronyból a településen a lefedettség nem biztosítható, az új bázisállomás, antennatorony csak a területfelhasználást, városképi hatásokat bemutató dokumentáció alapján a főépítész előzetes jóváhagyásával létesíthető.

(3) Beépítésre nem szánt területeken - általános mezőgazdasági terület kivételével - új vezeték nélküli szolgáltatás építménye csak egyéb hasznosítással összekötve (kilátó, vendéglátóhely, erdei pihenő, mezőgazdasági gazdasági építmény, stb) létesíthető.

(4) Az 1. mellékletben lehatárolt B, C, D jelű területen új villamosenergia ellátási, vagy hírközlési hálózat, meglévő hálózat rekonstrukciója csak földkábeles fektetéssel létesíthető.

(5) Az 1. mellékletben lehatárolt E, F jelű területen meglévő légkábeles hálózat rekonstrukciója légkábellel megvalósítható, új hálózat csak földkábellel létesíthető.

(6) Belterületen új beépítésre szánt területet ellátó elektromos és hírközlési hálózatot földalatti elhelyezéssel kell építeni.

(7) A föld feletti vezetésű meglevő gyenge áramú, középfeszültségű elektromos hálózatok esetén, új hálózatot a meglevő oszlopsorra, illetve közös tartóoszlopra kell fektetni. Közös oszlopsorra való telepítés bármilyen akadályoztatása esetén az építendő hálózatot földalatti elhelyezéssel lehet csak kivitelezni.

(8) 50-500kW teljesítményű napelemes kiserőmű csak legalább 40 % napelem fedés nélküli terület biztosításával létesíthető.

(9) Napelempark használatba vételének feltétele a talajfelszín gyepesítése és a takarónövényzet telepítése.

(10) Nagyfeszültségű elektromos vezeték beépítésre szánt területen, országos jelentőségű természetvédelmi területen légvezetékként nem helyezhető el, nem fejleszthető, nem korszerűsíthető.

(11) Gázvezeték, gázmérő, vagy nyomásszabályozó az épületek utcai homlokzatán nem helyezhetők el.

(12) Oszloptrafó nem helyezhető el, nem fejleszthető és nem korszerűsíthető belterületen, tájképvédelmi területen, régészeti lelőhely területen és műemléki környezetben, valamint e területek 50 m-es környezetében nem korszerűsithető, nem fejleszthető.

4. Reklámok elhelyezésének szabályai

4. § (1) Külterületen 4 m2-t meghaladó területű, belterületen 1 m2-t meghaladó területű reklám célú homlokzatfestés, reklámfelület, reklámhordozó közterületen nem helyezhető el.

(2) A település szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás céljából a belterületen is lehet 4 m2-t nem meghaladó reklámfelületet elhelyezni.

(3) Reklám célú homlokzatfestés, reklámfelület, reklámhordozó tájképvédelmi területen, régészeti lelőhely területen, ökológiai hálózat területén, NATURA 2000 területen, településképvédelmi területen, és műemléki környezetben, valamint e területek 50 m-es környezetében nem helyezhető el.

(4) Az épületben található gazdasági tevékenység cégére, valamint a tevékenységet, vagy céget reklámozó szöveg az épületen, vagy a kerítésen elhelyezhető.

(5) Buszpályaudvar, buszmegálló, vasútállomás épületén és területén a céget, vagy a cég tevékenységét bemutató reklámok elhelyezhetők. Egyéb ezzel össze nem függő reklám nem.

(6) Az építkezést takaró reklámhálón csak az ott folyó tevékenységet, az ott felhasznált anyagokat és az ott dolgozó cégeket lehet reklámozni.

(7) Az önkormányzat illetékességi területén 10 db reklámhordozó helyezhető el. Kialakításukat az önkormányzati főépítésszel konzultálva kell kialakítani és településképí bejelentési eljárásban kell megszerezni a telepítéshez való hozzájárulást.

II. Fejezet

Tájképvédelmi és településképvédelmi területre vonatkozó sajátos szabályok

5. A tájképvédelmi terület lehatárolása

5. § A településre jellemző tájkép védelme érdekében tájképvédelmi területek kerülnek kialakításra az 1. mellékletben jelölt határok között.

6. Tájképileg igen értékes és érzékeny tájképvédelmi területek sajátos szabályai. (B)

6. § (1) Ide tartozik a holtág melletti területsáv és a Kasztói őstölgyes.

(2) A holtág melletti telekvégek levágásával egy helyenként kiszélesedő parti sétány kerül kialakítása a szabályozási terv szerint.

(3) A Kasztói őstölgyes területi védelem alatt áll. Az általános érvényű szabályokon kívül még az alábbiakat kell betartani:

a) A legalább 125 cm törzskörméretű honos fajú fák csak a fa pusztulása, illetve állapotának környezetét veszélyeztető volta esetén vághatók ki.

b) Egyéb okból csak akkor szabad kivágni faegyedet, amennyiben részletes dendrológiai vizsgálatok alapján a faegyed nem tekinthető értékesnek.

c) Új beépítés nem létesíthető.

7. Mezőgazdasági terület régi fokok és régi medrek maradványaival tájképvédelmi terület sajátos szabályai. (C)

7. § A terület karakter védelmi területbe sorolt. Az általános érvényű szabályokon kívül még az alábbiakat kell betartani:

a) A legalább 125 cm törzskörméretű honos fajú fák csak a fa pusztulása, illetve állapotának környezetét veszélyeztető volta esetén vághatók ki.

b) Egyéb okból csak akkor szabad kivágni faegyedet, amennyiben részletes dendrológiai vizsgálatok alapján a faegyed nem tekinthető értékesnek.

c) Új beépítés a területen nem létesíthető.

8. Hullámtéri erdő tájképvédelmi terület sajátos szabályai. (D)

8. § A terület karakter védelmi területbe sorolt. Az általános érvényű szabályokon kívül még az alábbit kell betartani: Új villamosenergia ellátási, vagy hírközlési hálózat, meglévő hálózat rekonstrukciója csak földkábeles fektetéssel létesíthető, kivéve a Dunát átívelő nagyfeszültségű vezetéket.

9. A településkép-védelmi terület lehatárolása

9. § A településre jellemző településkép védelme érdekében településképvédelmi területek kerülnek kialakításra a 2. mellékletben jelölt határok között.

9. A kisvárosias településkép-védelmi terület sajátos építési szabályai

10. § A településkép védelmi területen az épületek felújítása, átalakítása, bővítése, valamint új épület létesítése során, az általános érvényű szabályokon kívül még az alábbiakat kell betartani.

a) A területen új épületet előkert nélkül kell elhelyezni.

b) Az épületnek utcafronttal párhuzamos szárnnyal kell rendelkezni, amelyet mindkét oldalon oromfallal kell zárni.

c) Meglévő épületek átalakítása, bővítése során törekedni kell az új épületekre vonatkozó szabályok betartására.

d) Az épületek magastetővel alakítandók ki. A tető lejtésének 37 és 45 fok között kell lennie.

e) A párkány kiülése nem lehet nagyobb 30 cm-nél. Az oromfalon a héjalás túlnyúlása nem lehet több 10 cm-nél.

f) Az épületek tetőidoma nyeregtető lehet.

g) A tetők héjalásához égetett agyag, vagy beton cserepet kell használni a vörös szín valamely árnyalatában.

h) A homlokzat színezését a területen lévő védett épületekkel összhangban kell elvégezni.

i) Nem létesíthető fém kémény.

j) Közterületről látható oldalon tető síkjából kiugró tetőablak nem létesíthető, klíma kültéri egysége nem helyezhető el.

10. A hagyományos beépítésű településkép-védelmi terület sajátos építési szabályai

11. § A településkép védelmi területen az épületek felújítása, átalakítása, bővítése, valamint új épület létesítése során, az általános érvényű szabályokon kívül még az alábbiakat kell betartani.

a) A területen új épületet előkert nélkül kell elhelyezni.

b) Az épület, épületbővítés helyét, tömegét és annak arányait a településképi védelem alatt álló területen lévő, hagyományosan kialakult beépítési formához kell igazítani.

c) Meglévő épületek átalakítása, bővítése során törekedni kell az új épületekre vonatkozó szabályok betartására.

d) Az épületek magastetővel alakítandók ki. A tető lejtésének 37 és 45 fok között kell lennie.

e) A párkány kiülése nem lehet nagyobb 30 cm-nél. Az oromfalon a héjalás túlnyúlása nem lehet több 10 cm-nél.

f) Az épületek tetőidoma nyeregtető lehet.

g) A tetők héjalásához égetett agyag, vagy beton cserepet kell használni a vörös szín valamely árnyalatában.

h) A homlokzat színezését a területen lévő védett épületekkel összhangban kell elvégezni.

i) Nem létesíthető fém kémény.

j) Közterületről látható oldalon tető síkjából kiugró tetőablak nem létesíthető, klíma kültéri egysége nem helyezhető el.

11. Közterület alakítási terv készítési kötelezettséggel terhelt terület lehatárolása.

12. § A kiemelt közterület védelme érdekében közterület alakítási terv készítésére kötelezett közterület kerül kialakításra a 3. mellékletben jelölt határok között.

12. Közterület-alakítási terv készítési kötelezettséggel terhelt terület sajátos szabályai.

13. § A közterület alakítási terv készítésére kötelezett területen minden a közterületet, közterületként használt területet alakító tevékenység közterület alakítási terv figyelembevételével történhet.

14. § A tervet az érintett közterületszakaszt határoló telkek, és a közterületként használt terület határáig kell elkészíteni.

15. § A terv 1:500-as léptékben összefoglalóan ábrázolja az alábbi közterület alakítási létesítményeket:

a) közlekedési létesítményeket,

b) közműveket,

c) kertépítészeti elemeket,

d) utcabútorok,

e) közvilágítás és díszvilágítás elemeit,

f) pavilonokat,

g) vendéglátó teraszokat,

h) emlékműveket,

i) szobrokat,

j) a jellemző közterület metszeteket,

k) a megvalósítás ütemeit.

13. Fás szárú növények telepítési kivágási szabályai.

16. § Közterületen új zöldfelületek fás szárú növényállományának létesítésénél a telepítéshez legalább 70%-ban a telepítésre a 4. mellékletben felsorolt fás szárú növényeket kell alkalmazni.

17. § A külterület nem erdő minősítésű területén és a belterületi kotyorokban új zöldfelületek fás szárú növényállományának létesítésénél a telepítéshez legalább 70%-ban a telepítésre a 5. mellékletben felsorolt fás szárú növényeket kell alkalmazni.

18. § A közigazgatási területen a 6. mellékletben felsorolt fás szárú növények telepítése tilos.

19. § Az 1. mellékletben lehatárolt B és C jelű területen a 125 cm-t meghaladó törzskörméretű fás szárú növények kivágásához fakivágási engedélyt kell kérni a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendeletben leírt eljárásrend szerint.

III. Fejezet

Az építészeti örökség helyi védelme

14. A védelem tárgya, fokozatai

20. § (1) Az építészeti örökség helyi védelmének tárgyát azok az értékek képezik, amelyeket településtörténeti, helyi építészeti, néprajzi, vagy termeléstörténeti értéke miatt a rendelet 7. melléklete védendőnek minősít.

(2) A helyi védelem megszüntetése építészeti szakvélemény birtokában az önkormányzati főépítészelőterjesztésében e rendelet 1. mellékletének módosításával lehetséges.

(3) A helyi védelemnek két fokozata van.

a) A H1 jelű védelem az épület teljes külső megjelenésére terjed ki,

b) A H2 jelű védelem csak az épület valamely megnevezett részértékére vonatkozik.

15. A védett épületekre vonatkozó építési szabályok

21. § (1) A helyi értékvédelem alatt álló épületek felújítása, átalakítása, bővítése során az általános érvényű szabályokon kívül még az alábbiakat kell betartani.

a) Az épületbővítések helyét, tömegét és annak arányait az épület környezetében lévő, hagyományosan kialakult beépítési formához kell igazítani, amit a második szomszédot is bemutató utcaképpel, vagy fotómontázzsal kell igazolni.

b) Fésűs beépítésnél az oldalhatáron álló épület az utcafronti homlokzati síktól mért 7,0 méteren túl keresztszárnnyal bővíthető.

c) Az épületek tetőhéjalásához égetett agyag, vagy beton cserepet kell használni a vörös szín valamely árnyalatában, vagy natúr kerámia cserepet.

d) A homlokzat színezését a területen lévő védett épületekkel összhangban kell elvégezni.

e) Nem helyezhető el az utcai homlokzaton égéstermék kivezető, vagy mesterséges szellőzés kültéri egysége.

f) Nem létesíthető fém kémény.

g) Közterületről látható oldalon tető síkjából kiugró tetőablak nem létesíthető, klíma kültéri egysége nem helyezhető el.

h) Védett épület bővítése esetén a bővítmény tetőhajlásszögének illeszkedni kell a védett épületrészhez.

(2) A helyi védettség alá vont épületek rontott homlokzata esetén az alábbi javítások válhatnak szükségessé:

a) megfelelő felületképzés és szinezés,

b) tagozatok, eredeti arányú nyílászárók visszaállítása,

c) a homlokzatok, tetők rosszul átépített részeinek visszaállítása,

d) a fő tömeghez szervetlenül kapcsolódó toldalékok elbontása, vagy építészeti egységet eredményező átépítése,

e) a kerítések, kapuk visszaállítása, illetve utcaképhez illeszkedő átépítése.

(3) A védelem nem akadályozza az épület belső átalakítását, korszerűsítését és az (1) b) szerinti bővítését.

16. A védett építmények fenntartásának, felújításának támogatása

22. § A védett érték tulajdonosának kérésére a szokásos jó karban tartási feladatokon túlmenő, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához az önkormányzat támogatást adhat.

a) A támogatás mértékét az önkormányzat Képviselő-testülete évente a költségvetésben határozza meg.

b) A támogatás ingatlanra eső mértékét – az önkormányzati költségvetés keretei között – az önkormányzat állapítja meg.

23. § (1) A 22. § szerinti önkormányzati támogatás csak az esetben nyújtható, ha

a) a védett értéket a tulajdonos megfelelő módon fenntartja (karbantartja), azt neki felróható módon nem károsítja,

b) a karbantartással és az építéssel összefüggő hatósági előírásokat és szabályokat maradéktalanul betartja.

(2) Nem adható önkormányzati támogatás, ha a védett értékkel összefüggésben engedély nélkül vagy engedélytől eltérően, illetve szabálytalanul végeztek építési munkát.

IV. Fejezet

A településkép védelem érvényesítési eszközei

17. A településkép-védelem eszközei

24. § A településkép védelem célját szolgálja

a) a településképi véleményezési eljárás,

b) a településképi bejelentési eljárás és

c) a településképi kötelezés.

18. A településképi véleményezés

25. § (1) Véleményezésre a közhasználatú épületek, az építészeti örökség helyi védelme alatt álló épületek, és a közterületalakítási terv készítési kötelezettséggel terhelt terület engedélyköteles terveit kell benyújtani.

(2) A polgármester a településképi véleményét az önkormányzati főépítész szakmai álláspontjára alapozza.

19. A településképi bejelentés

26. § (1) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni

a) a közhasználatú és a helyi védelem alatt álló épületeken az alábbi építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységekhez

aa) az épület közterületről feltáruló homlokzata, annak színezése, tetőhéjalás megjelenésének megváltoztatása,

ab) utcafrontról feltáruló tetőn napelem elhelyezése,

ac) ezekhez az épületekhez csatlakozó utcai kerítés létesítése, átépítése,

ad) antennatorony létesítése esetén,

ae) közterületi reklámok és reklámhordozók elhelyezése esetén.

b) a közterület-alakítási terv készítési kötelezettséggel terhelt területen

ba) építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységekhez,

bb) növény telepítéséhez,

bc) utcabútor elhelyezéséhez,

bd) vendéglátó terasz kialakításához.

c) közterületen és a külterület nem erdő minősítésű területein fás szárú növény telepítéséhez.

(2) A polgármester a településképi bejelentéssel kapcsolatos véleményét az önkormányzati főépítész szakmai álláspontjára alapozza.

20. A településképi kötelezés

27. § (1) A polgármester a jelen rendeletben meghatározott településképi követelmények megszegőjével szemben településképi kötelezési eljárást folytat le.

(2) Indokolt esetben a településképi követelmények megszegése vagy nem teljesítése esetén a magatartás elkövetőjével szemben a településképet rontó megoldás súlyosságától függően 30.000 Ft-tól 200.000 Ft-ig terjedő bírságot szab ki.

(3) Az (1) bekezdés szerint jogerősen kiszabott és be nem fizetett bírság adók módjára behajtható köztartozásnak minősül.

HARMADIK RÉSZ

Záró rendelkezések

28. § (1) E rendelet az elfogadástól számított 15. napon lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a hatályba lépést követően keletkezett ügyekben kell alkalmazni.

4. melléklet a 12/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez a 12/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez

Belterület közterületein telepíthető fás szárú növények

Latin név

Magyar név

20 éves

Végleges

Magasság

ø m

ø m

m

Abies cephalonica

Görög jegenyefenyő

4

8

20

Acer campestre

Mezei juhar

7

14

14

Acer platanoides

Korai juhar

8

22

18

Acer pseudoplatanus

Hegyi juhar

8

20

20

Aesculus carnea

Hússzínű vadgesztenye

8

12

14

Catalpa bignoniodes

Szivarfa

8

15

17

Cerasus avium

Cseresznye

8

11

14

Cerasus serrulata

Japáncseresznye

9

10

9

Cerasus vulgaris

Meggy

6

7

6

Cercis siliquastrum

Júdásfa

7

13

8

Chamaecyparis nootkatensis

Nutka-hamisciprus

4

8

18

Cupressus arizonica

Arizóniai ciprus

4

10

20

Fraxinus angustifolia

Magyar kőris

9

15

18

Fraxinus excelsior

Magas kőris

9

15

18

Fraxinus ornus

Virágos kőris

7

8

10

Ginkgo biloba

Páfrányfenyő

8

13

20

Juglans regia

Dió

13

23

21

Koelreuteria paniculata

Csörgőfa

7

9

10

Liriodendron tulipifera

Tulipánfa

7

8

12

Magnolia kobus

Magnólia

6

8

8

Magnolia x soulangiana

Magnólia

6

7

7

Malus baccata és M. pumila

Díszalma

7

8

8

Malus fajok

Alma

6

7

6

Metasequioia gyptostroboides

Kínai mamutfenyő

6

8

20

Morus alba

Fehér eperfa

8

13

13

Morus nigra

Fekete eperfa

7

10

8

Padus avium

zselnicemeggy

8

10

11

Parrotia persica

Parókafa

7

7

7

Paulownia tometosa

Császárfa

8

13

15

Persica davidiana

Hegyi őszibarack

7

7

7

Picea pungens

Ezüstfenyő

4

7

20

Platanus X hybrida

Platán

16

25

30

Prunus cerasifera

Mirabolán

8

8

8

Pyrus fajok és fajták

Körte

7

12

13

Pyrus pyraster

Vadkörte

7

12

13

Quercus cerris

Csertölgy

15

25

22

Quercus petraea

Molyhos tölgy

15

25

22

Quercus robur

Kocsányos tölgy

15

30

24

Salix alba

Fehér fűz

13

14

18

Salix matsudana

Spirálfűz

7

10

13

Sequioadendron giganteum

Mammuthenyő

5

17

28

Sorbus torminalis

Barkócaberkenye

7

13

14

Taxus baccata

Tiszafa

4

10

11

Tilia cordata

Kislevelű hárs

8

20

20

Tilia platyphyllos

Nagylevelű hárs

8

15

20

Tilia tomentosa

Ezüsthárs

8

15

20

Ulmus laevis

Vénicszil

7

10

18

Ulmus pumila

Turkesztáni szil

5

7

8

Ulmus glabra

Hegyi szil

8

13

20

5. melléklet a 12/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez a 12/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez

Külterület nem erdő minősítésű területein telepíthető fás szárú növények.

Magyar név

Latin név

ezüst hárs

Tilia argentea

fehér fűz

Salix alba

fehérnyár

Populus alba

feketegyűrű (tatár) juhar

Acer tataricum

feketenyár

Populus nigra

gyertyán

Carpinus betulus

hamvas éger

Alnus incana

hegyi juhar

Acer pseudoplatanus

hegyi szil

Ulmus glabra

kecskefűz

Salix caprea

kislevelű hárs

Tilia cordata

kocsányos tölgy

Quercus robur

korai juhar

Acer platanoides

madárcseresznye

Cerasus avium

magas kőris

Fraxinus angustifolia

magyar kőris

Fraxinus angustifolia subsp. pannonica

mezei juhar

Acer campestre

mezei szil

Ulmus minor

mézgás éger

Alnus glutinosa

rezgőnyár

Populus tremula

törékeny fűz

Salix fragilis

vadalma

Malus sylvestris

vadkörte

Pyrus pyraster

vénic szil

Ulmus laevis

zselnicemeggy

Prunus padus

6. melléklet a 12/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez a 12/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez

A közigazgatási területen nem telepíthető fás szárú növények

Magyar név

Latin név

amerikai (vörös) kőris*

Fraxinus pennsylvanica

aranyribiszke*

Ribes aureum

bálványfa*

Ailanthus altissima

ezüst juhar*

Acer saccharinum

fehér akác*

Robinia pseudoacacia

gyalogakác*

Amorpha fruticosa

kései meggy*

Padus serotina

keskenylevelű ezüstfa*

Elaeagnus angustifolia

közönséges orgona*

Syringa vulgaris

közönséges ördögcérna*

Lycium barbarum

közönséges vadszőlő*

Parthenocissus inserta

lepényfa*

Gleditsia triacanthos

nyugati ostorfa*

Celtis occidentalis

parti szőlő*

Vitis riparia

torzsás ecetfa*

Rhus typhina

zöld juhar*

Acer negundo

* Intenzíven terjedő fajok.

8. melléklet a 12/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez a 12/2017. (XI. 30.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM településképi véleményezési/bejelentési eljárásához

Kérelmező

neve:

(építtető)

értesítési címe:

telefon száma:

e-mail címe:

Felelős tervező

neve:

tervezési jogosultságának száma:

értesítési címe:

telefon száma:

e-mail címe

A Véleményezésre/bejelentésre kért építési, fás szárú növény telepítési tevékenység

helye, címe:

az érintett telek helyrajzi száma:

az érintett telek területe:

az érintett telek jelenlegi beépítettsége:

tárgya, rövid leírása:

rendeltetésének meghatározása:

ÉTDR azonosító

Előzmények

(tervtanácsi, egyéb)

Szerzői jog

Érinti/Nem érinti, ha igen, a korábbi ter-vező neve:

A tervezett létesítmény adatai

A telek tervezett beépítésével kapcsolatos adatok

Az építménnyel kapcsolatos adatok

A beépítés módja:

Rendeltetési egységek száma:

db

Beépítettsége:

%

Épületmagasság:

m

Zöldfelületi fedettség:

%

Utcai homlokzatmagasság

m

Előkert mérete:

m

Tetőidom hajlásszöge:

Hátsókert mérete:

m

Gépkocsi elhelyezés módja:

Oldalkertek mérete:

m

Gépkocsi parkoló

db

……..……………………………..

Kérelmező aláírása