Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017.(V.31.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséről, valamint az ezért járó többletszolgáltatás ellentételezéséről

Hatályos: 2017. 06. 29

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2017.(V.31.) önkormányzati rendelete

a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítésének engedélyezéséről, valamint az ezért járó többletszolgáltatás ellentételezéséről

2017.06.29.

Bogyiszló Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1)1 Házasságkötés létesítésére (a továbbiakban: anyakönyvi esemény) és az esemény méltó körülmények biztosítása céljára - hivatali munkaidőben és munkaidőn túl - a Községháza (7136 Fácánkert, Árpád u. 12.) házasságkötésre alkalmas hivatali helyisége, a Képviselői Ülésterem szolgál.

(2) A Bogyiszlói Közös Önkormányzati Hivatal hivatali helyiségén (továbbiakban: hivatali helység) kívüli anyakönyvi esemény engedélyezését e rendelet 1. melléklete szerinti nyomtatványon kell kérni a házasságkötésre történő bejelentkezéskor.

(3) A kérelemről a jegyző az anyakönyvvezető javaslatának figyelembevételével dönt.

(4) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi eseményhez az anyakönyvvezető nem zárt térben történő közreműködése akkor engedélyezhető, ha a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő anyakönyvvezetői közreműködést ellehetetlenítő körülmények bekövetkezése esetén, az esemény lebonyolítására alkalmas helyiség rendelkezésre áll.

(5) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi eseményhez az anyakönyvvezető közreműködése - a (4) bekezdésen túl - akkor engedélyezhető, ha az a korábban előjegyzésbe vett anyakönyvi eseményt, vagy az anyakönyvvezető munkakörének ellátását nem akadályozza.

2. § Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi eseményt, hivatali munkaidőben, vagy hivatali munkaidőn túl (a hivatal munkaidejét az 1. függelék tartalmazza) pénteken 15,00 és 19,00 óra vagy szombaton 9,00 óra és 19,00 óra között lehet lebonyolítani.

3. § (1) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidő túl történő, valamint hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként a szolgáltatást igénybevevői által az önkormányzat részére fizetendő díjak mértékét a rendelet 2. melléklet I. pontja tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat által - a szolgáltatást igénybevevő általi igénylés alapján - biztosított többletszolgáltatás tárgyi kellékeinek hivatalból történő beszerzésének és egyéb szolgáltatás díjait a 2. melléklet II. pontja tartalmazza.

(3) Rendkívüli körülmény esetén, különös tekintettel a házasulók, valamint az élettársi kapcsolatot létesíteni kívánók valamelyikének közeli halállal fenyegető egészségi állapotára, az egészségügyi és szociális intézményben, továbbá a lakáson lebonyolított anyakönyvi esemény díjmentes

(4) A 3. §-ban meghatározott díjakat - kiállított számla alapján - a Bogyiszlói Közös Önkormányzati Hivatal Dunaföldvár és Vidéke Takarékszövetkezetnél vezetett 70600140-11115270-00000000 számú számlája kell megfizetni banki átutalással vagy pénztári befizetéssel. A megfizetés tényét az anyakönyvi esemény időpontját megelőző 5. munkanapig az anyakönyvvezetőnél igazolni szükséges.

4. § (1) A szolgáltatás igénybevevői a 3. §-ban foglaltak szerint megállapított díj teljes összegének a visszatérítésére jogosultak, amennyiben az anyakönyvi eseményre vonatkozó bejelentésüket annak tervezett időpontját megelőzően legalább 5 munkanappal korábban, írásban visszavonják.

(2) Amennyiben a szolgáltatás igénybevevői az anyakönyvi eseményre vonatkozó bejelentésüket az (1) bekezdésben meghatározott időpontot követően, vagy egyáltalán nem vonják vissza és az anyakönyvi eseményre nem kerül sor, a szolgáltatás igénybevevői a díj visszatérítésére nem jogosultak.

5. § (1) Amennyiben a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi eseménykor közreműködő anyakönyvvezető nem a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidőt választja, őt - az illetményén felül - céljuttatás jogcímén a (2) bekezdésben meghatározott díjazás illeti meg.

(2) A célfeladat eredményes végrehajtásáért megállapítandó céljuttatás mértéke:

a) A hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény esetén: bruttó 9.650,- Ft/esemény.

b) Hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidőn túl történő anyakönyvi esemény esetén: bruttó 16.000,- Ft/esemény.

c.) A jegyző – figyelemmel a hatályos jogszabályok rendelkezéseire – az anyakönyvvezető részére évente egy alkalommal, a feladat ellátására tekintettel nettó 30.000 Ft összegben munkaruha juttatást biztosít. A munkaruha juttatás kifizetése és elszámolása a ruházati költségtérítésre vonatkozó szabályok alapul vételével történik, azzal, hogy az összeg felhasználásáról az anyakönyvvezető számlával köteles elszámolni tárgyév december 15 -ig. Az anyakönyvvezető a munkaruha juttatást az alábbi ruházat megvásárlására fordíthatja: cipő, kosztüm, szoknya, blúz. A munkaruha kihordási ideje egy év.

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet 2. mellékletében meghatározott díjakat a rendelet hatályba lépését követően bejelentett anyakönyvi események esetén kell alkalmazni.

(3) Hatályát veszti az anyakönyvi eljárás egyes díjairól szóló 14/2012. (XII.22.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet2

KERELEM

Illetéke 3.000,- Ft

Bogyiszlói Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjének

Bogyiszló

Kossuth u. 28.

7132

Alulírottak kérjük házasságkötés létesítésének hivatali helyiségen kívüli engedélyezését.

Név:

Lakcím:

Kézbesítési cím:

Név:

Lakcím:

Kézbesítési cím:

A hivatali helyiségen kívüli helyszín:

település

közterület

házszám/hrsz.

A Bogyiszló Község Önkormányzat Képviselő-testületének a hivatali helyiségen kívüli és a hivatali munkaidőn túli házasságkötés létesítésének engedélyezéséről, valamint az ezért járó többletszolgáltatás ellentételezéséről szóló rendeletében megállapított szolgáltatási díj befizetését vállaljuk.

Tudomásul vesszük, hogy az engedély esetén az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre a házasságkötésnek létesítésének hivatali helyiségen kívüli lebonyolításánál, ha

a) a tanúk - szükség esetén - tolmács vagy jelbeszédben jártas személy jelenlétét biztosítjuk

b) gondoskodunk a házasságkötés létesítésének méltó keretéről

c) gondoskodunk az anyakönyvvezető helyszínre és a hivatali helyiségbe való utazásáról és

d) egyidejűleg gondoskodunk az anyakönyvvezető őrizetében lévő anyakönyvnek a házasságkötés létesítésének helyszínére való szállításáról és a hivatali helyiségbe való biztonságos visszaszállításáról, valamint az anyakönyv helyszínen való biztonságos kezelésének feltételeiről és

e) a hivatali helyiségen kívüli helyszínen történő lebonyolítást lehetetlenné tevő körülmények bekövetkezte esetére a házasságkötés létesítésének lebonyolítására alkalmas helyiséget megjelölünk.

,

év

hó nap

aláírás

aláírás

Az engedély megadását javaslom / nem javaslom.

közreműködő anyakönyvvezető

I.

A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidő túl történő, valamint hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túl történő létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként a szolgáltatást igénybevevői által az önkormányzat részére fizetendő díjak:

1. A hivatali helyiségben, hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés létesítése esetén a szolgáltatás igénybevevői által fizetendő díj: 15.000,- Ft.

2. Hivatali helyiség kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidőn túl történő házasságkötés létesítése esetén a szolgáltatás igénybevevői által fizetendő díj: 35.000,- Ft.

II.

Az Önkormányzat által - a szolgáltatást igénybevevő általi igénylés alapján - biztosított többletszolgáltatás tárgyi kellékeinek hivatalból történő beszerzése és egyéb szolgáltatás díjai:

a.) szülőköszöntő virág

2.000,- Ft/csokor

b.) virágdíszítés

5.000,- Ft

c.) köszöntő ital (pezsgő)

1.500,- Ft

d) zeneszolgáltatás (magnóról)

0,- Ft

e.) gyertya

2.000,- Ft

Az I. és II. pontokban meghatározott díjak az ÁFÁ-t nem tartalmazzák.