Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019.(II.15.) önkormányzati rendelete

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2019 (II.15.) önkormányzati rendelete a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló többször módosított 2/2015 (II.27.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 02. 15- 2019. 02. 14


Bogyiszló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. (1) bekezdés a) pontjában és (2) bekezdésében kapott feladatkörében, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában kapott hatáskörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 18. § a) pontjában, 26. §-ban, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 58/B. § (2) bekezdésében, 62. § (2) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében és 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el:

1.§.


A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló többször módosított 2/2015. (II.2.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban R.) 6. §. helyébe az alábbi rendelkezés lép:

6. § A szociális ellátásra jogosultság, a jogosultat érintő jog és kötelezettség megállapítására, továbbá a hatósági ellenőrzésre az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni



  1. §.

    A rendelet 23. §. (8) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

    (8) A támogatás iránti kérelem november 2. és november 30. között nyújtható be.

  2. §.

    A rendelet kiegészül a VI/B. Fejezettel, valamint a 35. §. helyébe az alábbi rendelkezés lép:

    Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati

    Ösztöndíj

    35.§. (1) A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj olyan pénzbeli szociális támogatás, mely a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer adott évi fordulójához csatlakozott települési önkormányzatok és a megyei önkormányzatok által a hallgatóknak adományozottszociális ösztöndíjból, továbbá az önkormányzati ösztöndíj alapján az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiegészített Intézményi támogatásból áll.

    (2) Az önkormányzat az ösztöndíj rendszer keretében támogatni kívánja azokat a felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató hallgatókat, valamint felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizetteket, akik szociálisan hátrányos helyzetben élnek, ezért tanulmányaik folytatása nehézségekbe ütközik.

    (3) az Önkormányzat Képviselő-testülete a Bursa Hungarica Ösztöndíjpályázat keretében elosztható ösztöndíj összegét évente a költségvetési rendeletében elkülönítve állapítja meg.

    (4) A Bursa Hungarica pályázat két részből áll:

  1. az „A” típusú pályázatra azok bogyiszlói állandó lakóhellyel rendelkező hallgatók nyújthatnak be igényt, akik már a pályázat benyújtásakor felsőoktatási intézmény nappali tagozatán folytatják tanulmányaikat.
  2. A „B” típusú pályázatra azok a bogyiszlói állandó lakóhelyű, felsőfokú diplomával nem rendelkező felsőfokú intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettek jelentkezhetnek, akik várhatóan a következő tanévben lesznek felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói.


  1. §.

    A rendelet kiegészül a VI/C. Fejezettel, valamint a 36. §. -al:


    Szociálpolitikai Kerekasztal


    36. §. (1) Bogyiszló Község Önkormányzat Képviselő-testülete Szociálpolitikai Kerekasztalt hoz létre, amelynek feladata a szociális szolgáltatástervezési koncepció, valamint az aktív korúak ellátásban részesülők közfoglalkoztatásával összefüggő terv véleményezése.

    (2) A Szociálpolitikai Kerekasztal létszám 15 fő, tagjai:

  • Bogyiszló Község Polgármestere,
  • Bogyiszló Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője,
  • Pénzügyi és Jogi Bizottság tagjai,
  • Kistarisznya Óvoda Vezetője,
  • Petőfi Sándor Művelődési Ház Közösségi tér művelődésszervezője,
  • Bogyiszló Közös Önkormányzati Hivatal igazgatási ügyintézője
  • Tolna Megyei Kormányhivatal Tolna Járási Hivatal Munkaerőpiaci Pont vezetője
  • Gyermekjóléti Szolgálat és Családsegítő Központ vezetője
  • Szekszárdi Rendőrkapitányság Tolnai Rendőrőrs Őrsparancsnoka,
  • Bogyiszlói Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke,
  • Bogyiszlói Általános Iskola igazgatója,
  • Bogyiszlói Polgárőr Egyesület elnöke,
  • Háziorvosok,
  • Védőnő,
  • Falugondnok,

(3)A Szociálpolitikai Kerekasztal elnökét az alakuló ülésen a kerekasztal jelenlévő tagjainak többségi szavazatával választják meg.

(4) A Szociálpolitikai Kerekasztal legalább évente egy alkalommal ülést tart, tagjai határozzák meg működésének rendjét.

(5) A Szociálpolitikai Kerekasztal működése során az ügyviteli feladatokat a Hivatal látja el.

(6) A Szociálpolitikai Kerekasztal feladatait és működésének szabályait e rendelet 1. sz. függeléke tartalmazza.

5. §.

A rendelet 35. §-a 37. §.-ra változik.


Záró rendelkezések



  1. §. (1)E rendelet 2019. 02.15-én lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 2/2019. (II.15.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.




                   Tóth István                                                                   dr. Dobai Sándor

                   polgármester                                                                      jegyző


A kihirdetés napja: 2019. február 15.

A levétel napja:


dr. Dobai Sándor

jegyző



                                                                                                          1.sz. függelék

Helyi Szociálpolitikai kerekasztal

Ügyrendje


A Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal feladata


A Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal véleményező, döntést előkészítést segítő testület. Feladata a szociálpolitikai, illetve gyermekvédelmi tárgyú koncepciók, döntések és jogszabálytervezetek véleményezése, valamint az ellátórendszer működésével kapcsolatos értékelő-elemző feladatok megvalósítása. A Helyi szociálpolitikai Kerekasztal a szakmai érdekegyeztetés helyi fóruma, amely a települési szociálpolitikai döntések szakmai véleményezését, értékelését, elemzését végzi el, részt vesz a szolgáltatásszervezési koncepció kidolgozásában, megvalósítva az önkormányzat szociálpolitikai tervezési munkájának szakmai kontrollját.

Feladta a szolgáltatásszervezési koncepcióban meghatározottak megvalósulásának folyamatos figyelemmel kísérése, lakossági szükségletek közvetítése az önkormányzatnak és a szolgáltatást nyújtóknak a tevékenységek összehangolása érdekében.


A Helyi szociálpolitikai Kerekasztal Szervezete


  1. A Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal összetételét a képviselő-testület határozza meg.
  2. A Helyi Szociálpolitikai Kerekasztalt a polgármester vezeti. Tagjai a településen szociálpolitikai feladatot ellátó szervezetek delegáltjai, a csatolt melléklet szerint.


    A Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal összehívása, ülése, jegyzőkönyve


  • A Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal szükség szerint, de legalább évente 1 alkalommal ülésezik. Az ülések nyilvánosak.
  • 15 napon belül össze kell hívni a Helyi Szociálpolitikai Kerekasztalt a tagok legalább egyharmadának írásbeli kezdeményezésére.
  • A Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal összehívására a polgármester jogosult, továbbá gondoskodik a Kerekasztal működésével kapcsolatos szervezési és ügyviteli feladatok ellátásáról.
  • A meghívót legkésőbb az ülés napját megelőző 3 nappal ki kell küldeni.
  • Az ülésre meg kell hívni a Kerekasztal tagjait, a napirendek előadóit és azt, akinek jelenlétét a polgármester szükségesnek tartja.
  • A Kerekasztal ülésén szavazati joggal rendelkező tagok határozati formában döntenek. A Kerekasztal akkor határozatképes, ha a szavazati joggal rendelkező tagok több, mint fele jelen van. Az érvényes határozathoz a megjelent és szavazásban résztvevők egyszerű szótöbbsége szükséges.
  • A Kerekasztal végzett tevékenységéről beszámol a Képviselő-testületnek a Szolgáltatástervezési koncepció felülvizsgálata keretében a meghatározott feladatok időarányos végrehajtásáról, illetve a felmerült kérdések lehetséges kezelési módjáról.
  • A Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal működését a Közös Önkormányzati Hivatal igazgatási ügyintézője segíti, gondoskodik az adminisztratív feladatok ellátásról.
  • A Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal üléséről jegyzőkönyvet kell készíteni, amit a polgármester és az ülésen többségi szavazattal megválasztott hitelesítő ír alá.
  • A jegyzőkönyv tartalmazza:
  • az ülés helyét és idejét,
  • a jelenlévők nevét
  • a tárgyalt napirendi pontokat,
  • a napirendekkel kapcsolatos szóbeli kiegészítés rövid tartalmát,
  • a felszólalók nevét, mondanivalójuk lényegét,
  • a napirenddel kapcsolatos többségi véleményt tükröző állásfoglalást, a szavazati arányt.


Bogyiszló, 2019. február 5.                                                   Tóth István

                                                                                                          polgármester

                                                                       Helyi Szociálpolitikai Kerekasztal vezetője