Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 02- 2023. 02. 03

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendelete

a község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I.29.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.02.

Bogyiszló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdése a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi. CLXXXIX. Törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében és a 13. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm.rendelet 9. mellékletében biztosított véleményezési jogkörében eljáró szervek véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdés 1. pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Jelen szabályzat az alábbi mellékletekkel együtt érvényes:)

„1. számú melléklet: SZ-1 jelű és SZ-2 jelű szabályozási tervlapok.”

2. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„2. § Jelen szabályzat alkalmazása során az alább felsorolt fogalmakon kívül az 1997. évi LXXVIII. törvény 2. §-ában, illetve az OTÉK 1. számú mellékletében meghatározott fogalomértelmezéseket kell használni:

a) „K” kialakult állapot: Kialakult állapot azt jelenti, hogy a terület kialakult rendezettsége megfelelő, új építés, vagy bővítés esetén a beépítés hagyományos rendjét kell betartani. A kialakult állapotra vonatkozó előírást kell használni az épületnek az övezeti előírásokban „K” betűvel meghatározott jellemzőivel kapcsolatban.

b) Építménymagasság: az épület valamennyi, külső és belső, sík vagy kiterített íves homlokzati felülete összegének (F) valamennyi, e felületek vízszintesen mért hosszának összegével (L) való osztásából (F/L) eredő érték.

c) Az építménymagasság megállapítása során

ca) az egyes homlokzati vetületi-felületeket az adott felületi síknak és a legfelső teljes építményszint záró szerkezetének metszésvonala vagy érintővonala és a síknak a rendezett tereppel való metszésvonala közötti magassággal kell megállapítani, legfeljebb 6,0 m magasságú két oromfal kivételével, amelyek nem az építmény hosszoldalán állnak,

cb) az egyes homlokzatfelületekhez hozzá kell számítani – a kémény, a tetőszerelvények, a 0,5 m2-t meg nem haladó felületű padlásvilágító ablak és az 1,0 m2-t meg nem haladó felületű reklámhordozók kivételével – mindazoknak az építményrészeknek (attikafal, torony, kupola, tető, tetőrész vagy egyéb építményrész) a felületét, amelyek a ca) alpont szerinti metszésvonalra vagy érintővonalra az építmény irányában legfeljebb 6 m magasságig emelkedő 45o alatt vont sík fölé emelkednek, ezen építményrészeknek az illető homlokzat felületi síkjára ugyancsak 45o alatt vont – az előzővel párhuzamos síkkal történő vetítéssel meghatározott magasságával,

cc) a négy oldalról körülhatárolt légakna, légudvar, belső udvar homlokzatfelületeit, valamint a loggiák belső oldalfelületeit és azok vízszintesen mért hosszait figyelmen kívül kell hagyni,

cd) az egy telken álló több épület magasságát külön-külön kell figyelembe venni,

ce) az épület egy homlokzatának magasságát a hozzá tartozó F/L érték alapján kell megállapítani.

d) A „telek zöldfelületként kötelezően megtartandó része” az építési teleknek olyan parkosításra alkalmas növényzettel fedett része, ahol épület és építmény – a telek közmű-ellátására szolgáló terepszint alatti vezetékek és műtárgyak kivételével - nem helyezhető el, és térburkolat még gépjármű-elhelyezés céljára sem létesíthető.”

3. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Az 1. § (1) bekezdésben lehatárolt területen - az OTÉK szerint – az alábbi megnevezésű, és jelű terület-felhasználási egységek találhatók.

a) Beépítésre szánt területek:

aa) falusias lakóterület Lf

ab) kereskedelmi gazdasági Gksz

ac) egyéb ipari gazdasági terület Gipe

ad) különleges falusias terület Kf

ae) különleges temetői terület Kt

af) különleges sportterület Ksp

ag) különleges bányászati terület Kb.

b) Beépítésre nem szánt területek:

ba) közúti közlekedési terület KÖu

bb) kötöttpályás közlekedési terület KÖk

bc) védelmi erdőterület Ev

bd) gazdasági erdőterület Eg

be) általános mezőgazdasági terület Má

bf) korlátozott mezőgazdasági terület Mko

bg) kertes mezőgazdasági terület Mke

bh) zöldterület Z

bi) vízgazdálkodási terület V.”

4. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet 6. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Lakó területen az épületet a teleknek a közterület felöli 70 méteres sávjában kell elhelyezni. Az építési telkek szabályozási tervben jelölt be nem építhető része, valamint a telek homlokvonalától 70 m-nél távolabb eső része a beépítettség és a zöldfelületi arány számítása során nem vehető figyelembe.”

5. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A közlekedési és közmű terület a következő övezetekre oszlik:

a) hálózati szerepű út övezete,

b) kiszolgáló utak övezete,

c) korlátozott közlekedési célú közterület övezete.”

6. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet 12. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„12. § A területen lévő erdők rendeltetésük szerint Eg jelű gazdasági erdők, Ev jelű védelmi erdők és Ee jelű parkerdők lehetnek.”

7. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet 13. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13. § A mezőgazdasági területen belül az alábbi terület-felhasználási egységek találhatók:

a) Má jelű általános mezőgazdasági terület,

b) Mko jelű korlátozott használatú mezőgazdasági terület,

c) Mke jelű kertes mezőgazdasági terület.”

8. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet „Má jelű általános mezőgazdasági terület (1) A területhez azok a mezőgazdasági területek tartoznak, amelyeknél az alapfunkciót érdemben nem korlátozzák környezet- és tájvédelmi, vagy ökológiai érdekek. (2) A területen lakóépület csak birtokközpont részeként helyezhető el az OTÉK 29. § (4) bekezdésének figyelembe vételével.” címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„ Má jelű általános mezőgazdasági terület ”

9. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet a következő 13/A. §-sal egészül ki:

„13/A. § (1) A területhez azok a mezőgazdasági területek tartoznak, amelyeknél az alapfunkciót érdemben nem korlátozzák környezet- és tájvédelmi, vagy ökológiai érdekek.

(2) A területen lakóépület csak birtokközpont részeként helyezhető el az OTÉK 29. § (4) bekezdésének figyelembe vételével.”

10. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet „Mko jelű korlátozott használatú mezőgazdasági terület (3) A területhez azok a mezőgazdasági területek tartoznak, amelyeknél az alapfunkció mellett a környezet- és tájvédelmi, valamint ökológiai érdekek is jelentős szerepet játszanak. (4) A terület földrészletein a legeltetéses állattartást, valamint a tájékoztatást szolgáló, és a terület fenntartásához szükséges építmények és épületek helyezhetők el. (5) A területen belül a művelési ág nem módosítható szántóra, szőlőre, gyümölcsösre.” címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„ Mko jelű korlátozott használatú mezőgazdasági terület”

11. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet a következő 13/B. §-sal egészül ki:

„13/B. § (1) A területhez azok a mezőgazdasági területek tartoznak, amelyeknél az alapfunkció mellett a környezet- és tájvédelmi, valamint ökológiai érdekek is jelentős szerepet játszanak.

(2) A terület földrészletein a legeltetéses állattartást, valamint a tájékoztatást szolgáló, és a terület fenntartásához szükséges építmények és épületek helyezhetők el.

(3) A területen belül a művelési ág nem módosítható szántóra, szőlőre, gyümölcsösre.”

12. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet „Mke jelű kertes mezőgazdasági terület (6) A terület földrészletein lakás és állattartó épület nem helyezhető el. (7) A területen a szőlő- és gyümölcstermesztéssel, ezek feldolgozásával és tárolásával, kapcsolatos épületek helyezhetők el.” címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„ Mke jelű kertes mezőgazdasági terület”

13. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet a következő 13/C. §-sal egészül ki:

„13/C. § (1) A terület földrészletein lakás és állattartó épület nem helyezhető el.

(2) A területen a szőlő- és gyümölcstermesztéssel, ezek feldolgozásával és tárolásával, kapcsolatos épületek helyezhetők el.”

14. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet „A mezőgazdasági területek közös előírásai (8) Az OTÉK által értelmezett mezőgazdasági birtokközpont beépített területe nem haladhatja meg a birtoktest területének 1,5 %-át. (9) Mezőgazdasági területen építési helyet kialakítani, és azon épületet elhelyezni csak albetétben lehatárolt, művelésből kivont telekrészen lehet. (10) A mezőgazdasági területek további övezeti előírásait a 2. mellékletben található táblázat tartalmazza.” címe helyébe a következő rendelkezés lép:

„ A mezőgazdasági területek közös előírásai”

15. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet „Mezőgazdasági terület” alcíme a következő 13/D. §-sal egészül ki:

„13/D. § (1) Az OTÉK által értelmezett mezőgazdasági birtokközpont beépített területe nem haladhatja meg a birtoktest területének 1,5 %-át.

(2) Mezőgazdasági területen építési helyet kialakítani, és azon épületet elhelyezni csak albetétben lehatárolt, művelésből kivont telekrészen lehet.

(3) A mezőgazdasági területek további övezeti előírásait a 2. mellékletben található táblázat tartalmazza.”

16. § (1) A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet 15. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A terület az alábbi övezetekre van felosztva:

a) jelű általános vízgazdálkodási övezet,

b) Ve jelű hullámtéri erdő övezet,

c) jelű hullámtéri üdülő övezet,

d) Vki jelű kikötői övezet.”

(2) A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet 15. § (11) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(11) A Vü jelű hullámtéri üdülő övezetben a vízgazdálkodási terület egészére vonatkozó szabályokon kívül az alábbi szabályokat is be kell tartani.

a) A területen a más jogszabályokban megengedett funkciójú épületek helyezhetők el, legfeljebb az OTÉK 6. § (1) b) szerint megengedett beépítettséggel és legfeljebb 4,5 m építménymagassággal.

b) A Holtág melletti 5 m-es sávban a vegetációt eredeti állapotában kell megőrizni.

c) Építmény vízellátása csak akkor létesíthető, ha a keletkező szennyvíz elhelyezésére felúszásra méretezett, árvíz, vagy belvíz esetén is zárt szennyvíztározó létesül.”

17. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet a következő „ TÁJKÉPVÉDELEM” címmel egészül ki:

„ TÁJKÉPVÉDELEM”

18. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet 20/A. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„20/A. § A településen a tájképet jelentősen megváltoztató építmények terveihez külön jogszabályban meghatározott látványtervet is kell készíteni.”

19. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet a következő „ VÍZMINŐSÉG VÉDELEM” címmel egészül ki:

„ VÍZMINŐSÉG VÉDELEM”

20. § A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet 20/B. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„20/B. § A szabályozási tervben jelölt VB övezeten belül a felszín alatti vizek védelme érdekében a szennyvizek gyűjtését, elvezetését és kezelését a vonatkozó vízügyi jogszabályok szerint kell megoldani.”

21. § (1) A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet 26. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A rendelet kihirdetését követő 30-ik napon lép hatályba. Rendelkezéseit a hatályba lépését követően folyamatba tett ügyekben kell alkalmazni.”

(2) A község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet 26. §-a a következő (2) bekezdéssel egészül ki:

„(2) E rendelet - az építtető kérésére - a hatálybalépése napján folyamatban lévő ügyekben is alkalmazható.”

22. § Hatályát veszti a község Szabályozási Tervének jóváhagyásáról és Helyi Építési Szabályzatának megállapításáról szóló 1/2005. (I. 29.) önkormányzati rendelet

a) 4. §-a,

b) 17. §-a.

23. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.