Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (X. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről

Hatályos: 2022. 10. 28

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (X. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.28.
egyes önkormányzati rendeletek hatályon kívül helyezéséről
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2012. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 10. § (1) bekezdés a) pontja szerint a hatályos jogszabály vagy jogszabályi rendelkezés hatályát veszti, ha a hatályon kívül helyezendő jogszabályt vagy jogszabályi rendelkezést tételesen megjelölő, a hatályon kívül helyezést kimondó jogszabályi rendelkezés hatályon kívül helyezi.
A technikai dereguláció során az elavult, szükségtelenné vált rendeletek, rendelkezések kerülnek ki a helyi jogrendszerből. A technikai dereguláció biztosításában a Jat. 12. § és 12/B §-a az, ami deklarálja a módosítások és hatályon kívül helyezések alakszerűségét, valamint, hogy ezen rendelkezések végrehajtottá válásukat követő napon a törvény erejénél fogva hatályukat vesztik. A tartalmi és formai dereguláció segítségével biztosítható a helyi joganyag átláthatósága.
A Képviselő-testület jegyzőkönyveit átvizsgálva megállapítható, hogy 2004. óta 97 db módosító, hatályon kívül helyező, illetve elavult rendelet van hatályban, amely teljesen szükségtelen.
Jelen rendeletben azon rendeletek hatályon kívül helyezésére kerül sor, melyek tekintetében a fentiek szerint a törvény erejénél fogva nem állt be hatályvesztés, vagy nem rendelkeztek saját maguk hatályvesztéséről. A dereguláció keretében főként a hatályban lévő, 2018-ig megalkotott költségvetési rendeletek, zárszámadások, az állattartási rendelet, az építészeti örökség helyi védelméről szóló rendelet, valamint a megalkotott deregulációs rendeletek kerülnek hatályon kívül helyezésre.