Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gyermekvédelem helyi rendszeréről

Hatályos: 2023. 09. 01

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 11.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.01.
a gyermekvédelem helyi rendszeréről
Végső előterjesztői indokolás
A gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 29. §-a szerint „A fenntartó önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások (a továbbiakban: személyes gondoskodás) formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról rendeletet alkot.
(2) Ha törvény másként nem rendelkezik, a fenntartó önkormányzat rendeletben szabályozza
a) az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodás formáit,
b) az önkormányzat által biztosított ellátás igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módját és a kérelem elbírálásának szempontjait,
c) az intézményvezető hatáskörében – külön eljárás nélkül – biztosítható ellátásokat,
d) az ellátás megszűnésének eseteit és módjait,
e) a fizetendő térítési díjak mértékét, csökkentésének és elengedésének eseteit, módjait.
(3) Ha önkormányzati társulás gyermekjóléti, gyermekvédelmi ellátást nyújt, akkor a társulási megállapodásban megjelölt székhely szerinti vagy az erre kijelölt települési önkormányzat – a társulási megállapodásban meghatározottak szerint – a nyújtott ellátásokról, azok igénybevételéről és a fizetendő térítési díjakról rendeletet alkot.”
A Tolna Vármegyei Kormányhivatal megállapította, hogy a gyermekétkeztetés intézményi térítési díjairól szóló 7/2022. (VII. 29.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) nem szabályozza a személyes gondoskodás formáit, azok igénybevételét, a kérelem elbírálásának szempontjait, az ellátás megszűnésének eseteit és módjait, valamint a fizetendő térítési díjak csökkentésének és elengedésének eseteit, módjait. Emellett hiányzik a rendeletből a bölcsődei gondozás szolgáltatási önköltségének megállapítása is.
Fentieken túl az Ör. felülvizsgálata azért is indokolt, mert a vásárolt étkeztetést biztosító vállalkozó személye és díjtételei 2023. szeptember 1. napjától változnak az előzetesen lefolytatott beszerzési eljárás eredményeként.
A felülvizsgálat eredményeként az Ör. hatályon kívül helyezése és egy új rendelet megalkotása vált szükségessé.