Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól

Hatályos: 2023. 04. 01

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.01.
a közterületek elnevezéséről és a házszám-megállapítás szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. CLXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 143. (3) bekezdése felhatalmazást ad a települési önkormányzatnak, hogy rendeletben állapítsa meg a közterületek elnevezésének, valamint az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés és a házszám-megállapítás szabályait. Az Mötv. 13. (1) bekezdés 3. pontja alapján a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladatok többek között a közterületek, valamint az önkormányzat tulajdonában álló közintézmények elnevezése.
Bogyiszló Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a fenti kötelezettségének eleget téve megalkotta a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól szóló 23/2013. (IX.24.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: Ör.).
Az Mötv. 14/A. § (1) bekezdése rögzíti, hogy mely közterületeket kell elnevezni:
„14/A. § (1) Minden belterületi és olyan külterületi közterületet el kell nevezni, amely olyan
ingatlanhoz vezet, amelyen az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti épület található.”
„14/A. §(2) Közterület elnevezéseként nem alkalmazható
a) ugyanazon településen vagy a fővárosban ugyanazon a kerületen belül azonos jellegű közterületre alkalmazandó azonos,
b) kormányrendeletben meghatározottak szerint a közterületek megkülönböztetését lehetővé tevő szabályokkal való ellentét miatt összetéveszthető, vagy
c) kormányrendeletben meghatározottak szerint a közterületek elnevezésére vonatkozó technikai feltételekkel ellentétes elnevezés.”
„14/A. § (3) Közterület élő személyről nem nevezhető el.
14/A. § (4) Települések egyesítése, területrész átadása, a kerület határainak megváltoztatása után szükség esetén átnevezéssel kell gondoskodni arról, hogy az új település közterületnevei megfeleljenek a (2) és (3) bekezdésben meghatározott követelményeknek.”
Az Ör. megalkotása óta módosult a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Korm. rendelet, illetve új jogszabályként jelent meg a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23.) Korm. rendelet (a továbbiakban: KCR Korm. rendelet). Az Mötv. 2016. január 1-jei módosításával pedig már törvényi szinten is megjelentek a házszámot, valamint a közterület elnevezést tartalmazó táblák feltüntetésének kötelezettségét előíró szabályok.
„14/A. § (5) Minden házszámmal ellátott épületen a tulajdonosnak fel kell tüntetnie a házszámot.
14/A. § (6) Minden, az (1) bekezdés szerint elnevezett közterületet az elnevezése feltüntetésével kell megjelölni.”
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 3. §-a szerint „az azonos vagy hasonló életviszonyokat azonos vagy hasonló módon, szabályozási szintenként lehetőleg ugyanabban a jogszabályban kell szabályozni. A szabályozás nem lehet indokolatlanul párhuzamos vagy többszintű. A jogszabályban nem ismételhető meg az Alaptörvény vagy olyan jogszabály rendelkezése, amellyel a jogszabály az Alaptörvény alapján nem lehet ellentétes.”
A Tolna Vármegyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Törvényességi Felügyeleti Osztály felülvizsgálta a helyi önkormányzatok közterületek elnevezésének szabályairól, illetőleg az elnevezésük megváltoztatására irányuló kezdeményezés, valamint a házszámmegállapítás szabályairól szóló rendeleteit. Ennek során megállapításra került, hogy az Ör. több ponton módosításra szorul, mert nem felel meg a magasabb szintű jogszabályoknak, és nincs összhangban a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelettel. Tekintettel arra, hogy egy 10 éves rendeletről van szó, módosítás helyett célszerű új rendeletet alkotni.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Általános rendelkezést tartalmaz.
A 2.-3. §-hoz
A közterület elnevezése, elnevezés megváltoztatásának kezdeményezőire, lakossági véleménykérésre, a Képviselő-testület döntésére, a döntésről való tájékoztatásra vonatkozó szabályokat tartalmazza.
A 4. §-hoz
A közterületi névtábla elhelyezésére vonatkozó szabályokat tartalmazza.
Az 5.-6. §-hoz
A házszám megállapítására és megváltoztatására vonatkozó szabályokat rögzíti.
A 7. §-hoz
A házszámtábla elhelyezésére vonatkozó szabályokat tartalmazza.
A 8. §-hoz
A belterületi településrészekről rendelkezik.
A 9.-10. §-hoz
A hatályba lépésről és a korábbi rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.