Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2023. 04. 24

Bogyiszló Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (IV. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.24.
a helyi közművelődési feladatok ellátásáról
Végső előterjesztői indokolás
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kulttv.) 83/A. § (1)-(2) bekezdése alapján a települési önkormányzat a helyi társadalom művelődési érdekeinek és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, e törvény és a helyi lehetőségek, sajátosságok alapján – a Közművelődési Kerekasztallal és a települési nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetést követően – rendeletben határozza meg az ellátandó közművelődési alapszolgáltatások körét, valamint feladatellátásának formáját, módját és mértékét. A települési önkormányzat a közművelődési rendeletét a - Közművelődési Kerekasztallal és a települési nemzetiségi önkormányzattal való egyeztetés keretében - legalább ötévente felülvizsgálja.
A helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló 1/2019.(II.15.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Közműv.rendelet) megalkotása óta 4 év telt el, így aktuálissá vált a felülvizsgálat.
A Kulttv. 76. § (3) bekezdése a 7 közművelődési alapszolgáltatást sorolja fel, melyek közül Önkormányzatunk a Közműv.rendeletben 5 alapszolgáltatást biztosít. Ez összhangban van a szolgáltatási tervvel. A Közműv.rendelet azonban a közművelődési alapszolgáltatásokon felül rendelkezik a könyvtári szolgáltatásról is, így túlterjeszkedik a Kulttv. 83/A. §-ban rögzített rendeletalkotási felhatalmazáson.
A Kulttv. 78/I. § (1) bekezdése alapján községben az önkormányzat közösségi színteret vagy közművelődési intézményt biztosít. Ennek megfelelően Önkormányzatunk közösségi színteret biztosít Petőfi Sándor Művelődési Ház közösségi tér elnevezéssel.
A Kulttv. 77. § (2) bekezdése és 79. § (2) bekezdése rendelkezik a közművelődési megállapodásról, mely az alapszolgáltatások biztosítására vonatkozik. Ez azonban nem azonos az épület használatára, bérlésére irányuló szerződéssel. A Közműv.rendeletnek 5 db melléklete (Házirend, a közösségi színtér helyiségeit ingyenesen használó szervezetek felsorolása, a Művelődési Ház bérleti díjai, Művelődési Házra irányuló bérleti szerződés, kulcshasználati megállapodás) és 1 db függeléke van (Házirend). Ezek hatályon kívül helyezendők.
A Közműv.rendelet fentiek szerinti módosítása olyan mértékű, hogy célravezetőbb annak hatályon kívül helyezése és a települési nemzetiségi önkormányzattal egyeztetett rendelet-tervezet elfogadása.
Részletes indokolás
1. §-hoz: A közművelődési feladatellátás kiemelt célját fogalmazza meg.
2. §-hoz: A rendelet hatályát tartalmazza.
3. §-hoz: Meghatározza azokat a közművelődési alapszolgáltatásokat, melyeket az Önkormányzat ellát.
4. §-hoz: A közművelődési feladatellátás formáját, módját és mértékét rendezi.
5. – 6. §-hoz: Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz, valamint a korábbi rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.