Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2000.(XI.1.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2022. 12. 01

Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2000.(XI.1.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezési tevékenységről

2022.12.01.

Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. § -ának (1) bekezdésében kapott jogkörében eljárva - figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. (a továbbiakban: Ttv.) 41. §-ának (3) bekezdésében foglaltakra -, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdése 2) pontjának felhatalmazása alapján, az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzése és ápolása, a temetkezés közegészségügyi és kegyeleti rendeltetésének érvényesítése, valamint a temető és temetkezési kultúra fejlesztése érdekében a következő rendeletet alkotja:1

1. § (1)2 A rendelet hatálya Őcsény Község közigazgatási területén lévő - és működő - községi temetőkre (a továbbiakban: köztemető, temető), ennek fenntartására és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre terjed ki.

(2) A köztemetők címe: Őcsény, Arany János u. . (642hrsz.) Szőlőhegyi úti külterület (026hrsz.).

I. Fejezet

A TEMETŐ

Általános szabályok

2. § (1) Új köztemető létesítéséről, a meglévő köztemető bővítéséről, lezárásáról vagy megszüntetéséről - a helyi építési szabályzatban és szabályozási tervben foglaltak figyelembe vételével - Őcsény Község Önkormányzata (a továbbiakban fenntartó) gondoskodik.

(2) A köztemetőbe temetni, illetve urnát elhelyezni csak a fenntartó által kijelölt helyen lehet.

(3) A köztemetőben polgári, valamint egyházi szertartással történő temetés egyaránt lebonyolítható.

A temető üzemeltetése

3. § (1) A köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről, az ott folyó temetkezési és e rendelet szerinti egyéb tevékenység végzéséről a fenntartó Őcsény Község Önkormányzata gondoskodik.

(2) A köztemetők üzemeltetésével, fenntartásával a Polgármesteri Hivatal a Képviselő-testület előzetes hozzájárulásával temetkezési feladatokat ellátó szervezetet is megbízhat.

(3) A temető használatának részletes rendjét a temetőszabályzat határozza meg, melyet e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.3

4. § (1) A köztemetőben a kegyeleti jogok gyakorlása céljából az üzemeltető a Tv.-ben rögzített adatokkal nyilvántartó könyvet és sírbolthely könyvet kell folyamatosan vezetnie.

(2)4 Az Önkormányzati Hivatal az (1) bekezdésben meghatározott hatósági nyilvántartást vezet az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL törvény szabályai szerint.

II. Fejezet

A TEMETÉS

5. § (1) A köztemetőben temetni - egyházi vagy világi szertartás szerint - hagyományos módon koporsóban, hamvasztás esetén az urnába helyezett hamvak eltemetése, illetve elhelyezése, valamint a hamvak szétszórása útján lehet.

(2) Az eltemetés módjára és helyére nézve az elhunyt életében tett rendelkezése az irányadó. Ennek hiányában az eltemetés módját és helyét az határozza meg, aki a temetésről gondoskodik, vagy arra köteles lenne, de a temetésről más szerv vagy személy úgy gondoskodik, mintha az elhunyt saját halottja volna.

(3) Eltemetésre halottvizsgálati bizonyítvány alapján, halotti anyakönyvi kivonat vagy igazolás kiadása után kerülhet sor.

6. § Az elhunyt eltemetésére, elhamvasztására, az urna földbe temetésére 2002. január 01-jétől - a sírbolthelybe temetés és az urna kivételével - olyan, a kegyeleti igényeknek megfelelő koporsó, illetőleg kellék használható, amely lebomlik, és nem veszélyezteti a környezetet.

7. § (1) A köztemetőn kívül ravatalozni az ÁNTSZ szekszárdi Városi Intézetének engedélyével lehet.

(2)5 A sír vagy sírbolthely felnyitását a temető fekvése szerint illetékes népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal engedélyezheti. Nem minősül sírnyitásnak a koporsós temetésre használt temetési helynek urna elhelyezése céljából történő megbontása. urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt felnyitásához, továbbá hagyományos sírhelyre rátemetett urna kivételéhez a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatal engedélyére nincs szükség.

Temetési hely

8. § (1) A köztemetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket az üzemeltető jelöli ki.

(2) A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket - az azonosíthatóság miatt - számozni kell.

(3) A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni. A sírhelytáblát a tereprendezés, ültetvényezés, fásítás, valamint a szükséges vízvezeték kiépítése előtt nem lehet használatba venni.

9. § (1) A köztemetőben temetkezésre szolgáló temetési helyek:

a) egyes sírhely,

b) kettes sírhely,

c) közös sírhelyek

d)6

e) díszsírhely,

f) sírbolthely (kripta),

g) diszurnafülke,

h) urnafalak (urnafülkék)

h) - urnasírhely.

(2) Az (1) bekezdésben említett temetési helyek - a temetési helyek sorrendjét betartva - előre megválthatók.

(3) A korábban előre megváltott, de fel nem használt temetési helyeket a jogosult kérelmére, vagy közérdekből az üzemeltető - a kifizetett használati díj egyidejű visszafizetése mellett - visszaveheti, illetve igénybe veheti.

10. § (1) Sírbolthely általában az egy családhoz tartozó elhunytak részére szolgáló temetési hely, melyben legfeljebb 6 (hat) koporsó helyezhető el. Egy nagykoporsó helyébe két kiskoporsó is temethető.

(2) Sírbolthely csak építésügyi hatósági engedéllyel építhető.

(3) A sírbolthely létesítőjének azt kell tekinteni, aki azt építtette, a használati díjat befizette és e tényt a sírbolthely-könyvbe bejegyeztette. Ennek hiányában a betemetésről és a sírbolthely felhasználásáról a létesítő halála esetén a vele együtt élő házastársa, ennek hiányában pedig igazolt örökösei döntenek. E szabályok érvényesülnek a sírbolthelybe betemethető személyek tekintetében is.

(4) A sírbolthely nem örökölhető és nem forgalmazható, azonban a lejárt bérleti időt az egyeneságú leszármazott vagy igazolt örökös újra meghosszabbíthatja.

(5) A sírbolthelyeket a temetési hely megváltásától számított 2 (kettő) éven belül kell kiépíteni. Amennyiben a kiépítés nem történik meg, az üzemeltető - a használati díj visszafizetése mellett - a temetési helyet ismét értékesítheti.

11. § (1) A síremlék, a sírbolthely, a szegélykő nem terjedhet túl a 15. § -ának (1) - (2) bekezdésében meghatározott területen.

(2) A síremlékeket szilárd alapra, billenésmentesen kell elhelyezni.

(3) Az erősen megrongált, az élet és a vagyonbiztonságot veszélyeztető sírbolthelyek, síremlékek karbantartására a létesítőt (örököst) az üzemeltető köteles felhívni. Ennek eredménytelensége esetén elrendelheti a síremlék veszélyességének megszüntetését, helyreállítását, vagy eltávolítását. Ebben az esetben a bontással, illetve más temetési helyen való felállításával kapcsolatos költségeit, a létesítővel (örökössel) szemben - a Ptk. szabályai szerint - érvényesítheti.

(4) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

12. § (1) A hamvakat tartalmazó urnát urnafülkében elhelyezni, urnasírba temetni vagy sírhelybe, sírbolthelybe rátemetni egyaránt szabad, úgy, hogy az urna a talaj szintjétől legalább 0,50 m mélységbe kerüljön elhelyezésre.

(2) Az urnát urnatartóban a sír felületére is el lehet helyezni. Egy urnasírba legfeljebb 4 (négy) urna temethető.

(3) Egy urnafülkébe egy elhunyt hamvai helyezhetők el.

(4) Hamvai szétszórása - az eltemettető igénye esetén - csak az erre a célra kijelölt és parkszerűen kialakított temetői részen történhet.

13. § (1) A díszsírhely - indokolt esetben kettős sírhely - díszurnafülke, vagy díszurnasírhely a község közéletében kiemelkedő és maradandó tevékenységet végzett személyek eltemetésére szolgáló temetési hely, melynek adományozása Őcsény Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.

(2) A díszsírhelyek, díszurnafülkék, dísz-urnasírhelyeknek a temető esetleges átrendezése miatti áthelyezéséről a fenntartó gondoskodik.

(3) A község társadalmi szervei, volt szövetségei, egyesületei stb. által a múltban adományozott emléksírokat és emléktáblákat, valamint a község közéletében kiemelkedő és maradandó tevékenységet végzett személyek sírhelyeit védelem illeti meg. E sírhelyek a használati idő lejárta után sem adhatók el.

(4) A díszsírhely, a díszurnafülke és a díszurnasírhely után használati díjat nem kell fizetni.

14. §7 Az egyes temetési helyek (sírok, urnafalak, fülkék, sírbolthelyek, díszsírhelyek stb.) folyamatos karbantartásáról - a rendelkezési jog átadásáig - üzemeltető gondoskodik.

Temetési helyek méretei

15. § (1) A temetési helyek méretei:

a) egyes sírhely: hossza 2,20 m, szélessége 1,00 m8 , mélysége 1,80 - 2,50 m

b) kettes sírhely: hossza 2,20 m, szélessége 2,00 m9 , mélysége 1,80 - 2,50 m

c)10

d) sírbolthely kettes: hossza 3,50 m, szélessége 2,50 m , mélysége 2,00 - 2,60 m, sírbolthely négyes: hossza 3,50 m, szélessége 3,00 m, mélysége 2,00 - 2,60 m, sírbolthely hatos: hossza 3,50 m, szélessége 3,80 m, mélysége 2,00 - 2,60 m

e) díszsírhely: a fenntartó döntése szerint

f) urnasírhely: hossza 1,00 m, szélessége 0,50 m, mélysége 1,00 m.

(2) A temetési helyek egymástól való távolsága:

a) az egyes és kettes sírok oldaltávolsága 0,60 m11

b)12

c) a sírbolthelyek oldaltávolsága 0,60 m

d) a sírsorok közötti távolság 0,80 m

e) a sírhelytáblák távolsága legalább 4,00 m

Rátemetés

16. § (1) Rátemetés a 25 éves használati idő lejárta előtti temetés. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(2) A koporsós sírhelybe – sírnyitási engedéllyel és a megfelelő mélyítéssel – még egy elhalt, vagy még egy 25 évnél régebbi holttestmaradvány temethető, a mindenkori díj megfizetése mellett.13

(3)14

(4) Egyes sírba 2 (kettő) urna, kettős sírba 2-2 (kettő-kettő) urna temethető rá.15

Temetési helyek használati ideje

17. § (1) A temetési helyek feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) - a használati jog megszerzésének napjától számítva -

a) egyes és kettős sírhely esetén 25 év

b)16

c) sírbolthely esetén 60 év

d) urnafülke, urnasírhely esetén 20 év

(2) Az a) és b) pontban a sírhelyek használati ideje az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év.

(3) Az (1) bekezdésben megállapított használati idő lejárta után a rendelkezési jog újabb díjfizetés ellenében meghosszabbítható. Megtagadható a használati idő meghosszabbítása, ha a fenntartó bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni.

(4) Ha a kettes sírhely megváltásától számított 25 éven belül nem történik meg a második rátemetés, a kettős sírhely további használati jogát csak újra-megváltással lehet fenntartani.17

(5) Az urna rátemetése a sírhely-sírbolthely használati idejét nem érinti.

Használati díjak

18. § (1) A temetési helyek, illetőleg az újraváltás díját, valamint a kegyeleti közszolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjak fajtáit és mértékét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza, melyet a köztemetőben jól látható helyen ki kell függeszteni.

(2) A díjakat minden esetben a temetést (rátemetést) megelőzően kell befizetni az üzemeltetőnek. Rátemetésnél a teljes díjat kell megfizetni.

19. § (1) Üzemeltető a megváltott sírhelyek használati idejének lejártát köteles évenként megállapítani. Az év második felében legalább egy alkalommal megyei napilapban, illetve a helyi újságban fel kell hívnia az érdekeltek figyelmét a lejárt sírhelyek használati idejének meghosszabbítására úgy, hogy a közzététel a használati jog megszűnte előtt legalább két hónappal történjen. Ugyanilyen tartalmú hirdetményt a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláin, a temetőkapukon, a ravatalozón és az érintett temetői parcellán feltűnő helyen is el kell helyezni.

(2) A sírhellyel rendelkezni jogosultak, a lejáratot követő 6 (hat) hónapon belül a sírhely használati idejét meghosszabbíthatják. Ha a felhívásnak nem tesznek eleget, vagy a használat idejét nem hosszabbítják meg, üzemeltető jogosult a holttestek maradványait, az urnákat közös sírhelyben elhelyezni. Az így megüresedett sírhelyek újból értékesíthetők.

III. Fejezet

A TEMETŐ RENDJE

20. § (1)18 A köztemető nyitva tartása:

a) nyári időszámítás esetén: 06,00 - 20,00 óráig,

b) téli időszámítás esetén: 07,00 - 17,30 óráig (kivéve a Halottak Napját megelőző és követő egy hetet, amikor 20,00 óráig).

c) A nyitvatartási idő leteltekor a köztemetőt - külön felszólítás nélkül - el kell hagyni.

(2) A köztemető üzemeltetőjének a köztemetőről térképet (vázrajzot) kell készíteni, amelyen naprakészen fel kell tüntetni, hogy mely sírhelytáblák, sorok milyen temetési helyek céljára vannak fenntartva.

(3) A köztemető nyitva tartásának idejét, valamint a térképét (vázrajzát), a köztemetőben jól látható helyen ki kell függeszteni.

21. § (1) A köztemetőben végzendő minden munkát - kivéve a temetési helyek gondozását, valamint a temetési helyek növénnyel való beültetését és díszítését - az üzemeltetőnek be kell jelenteni. Fák, díszfák, cserjék ültetéséhez az üzemeltető hozzájárulását ki kell kérni.

(2) Munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását. A munkavégzés során a szomszédos hely nem sérülhet, gondoskodni kell arról, hogy az eredeti állapot ne változzon. A munka ideje alatt a temetési helyek látogatását nem lehet akadályozni.

(3) A síremlékek, sírbolthelyek építéséhez szükséges anyagokat úgy kell tárolni, hogy az utak, járdák forgalmát ne zavarja. Az építőanyagnak a temetőbe való beszállításához az üzemeltető hozzájárulása szükséges. Az építkezés végeztével a megmaradt anyagokat az építőnek haladéktalanul el kell szállítania és az építkezéshez használt közterületet helyre kell állítania.

(4) Búcsúztatás alatt a munkavégzéssel keletkezett hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a szertartást.

21/A. § (1) A temetési helyek gondozása során keletkező hulladék a temetetési helyek között nem tárolható.

(2) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet tárolni. Elszállításukról az üzemeltető szükség szerint intézkedik.

(3) A temetési helyek kerítéssel nem határolhatók körül, – kivéve a már meglévő síremlékek kovácsolt kerítései - ülőalkalmatosságok a temető szakaszokban csak az üzemeltető előzetes hozzájárulásával létesíthetők, feltéve, hogy a közlekedést nem zavarja, a szomszédos sírhely tulajdonosának érdekét nem sérti. Amennyiben az üzemeltető felhívására a tulajdonos a létesített kerítést nem bontja le, ellene az üzemeltető szabálysértési eljárás indít, egyidejűleg a tulajdonos költségére ezeket lebontja.19

22. § A köztemető közlekedési rendjét, a sírok beültetésének, az urnafülkék díszítésének a módját, a temetőbe vihető, illetve onnan ki nem hozható tárgyak jegyzékét, padok felállítását, és általában a temető rendjének biztosítását szolgáló rendelkezéseket - a jegyzővel történő egyeztetés után - az üzemeltető készíti el és gondoskodik a rendtartás megfelelő helyen történő kifüggesztéséről.

23. § (1) A temető rendjét zavaró tárgyakat az üzemeltető jogosult eltávolítani. Az elszáradt virágokat, koszorúkat az erre a célra kijelölt helyen kell elhelyezni.

(2)20 A temetőben a temető területén lévő létesítményeket, síremlékeket, temetési helyeket, a növényzetet stb. megrongálni, illetve beszennyezni, vagy a temetési helyek díszítésére szolgáló bármely tárgyat engedély nélkül elvenni, eltávolítani nem lehet.

24. § (1) A köztemető területén gépjárművel csak az üzemeltető engedélyével lehet, illetve az üzemeltető közlekedhet.

(2)21 Nem lehet a köztemető területére állatot bevinni, ott 10 éven aluli gyermekek kísérő nélkül nem tartózkodhatnak.

(3)22 Nem megengedett a köztemetőben olyan magatartás, vagy tevékenység, amely sérti , sértheti a látogatók kegyeleti érzéseit.

(4)23 A köztemető területén - az erre a célra kijelölt hely kivételével - nem lehetséges temetkezési szolgáltatásra utaló reklám vagy hirdetőtábla elhelyezése.

A temető lezárása, megszüntetése

25. § (1) A köztemető, temetőrész, sírhelytábla, temetési hely lezárásáról és megszüntetéséről a fenntartó gondoskodik. Az erről szóló hirdetés közzétételére és az azt követő eljárásra e rendelet 19. § -ának (1) bekezdésében foglaltak az irányadóak.

(2) Ha a temetőrész, sírhelytábla, temetési hely betelt, további temetés nem engedélyezhető. Lezárt sírhelytáblába koporsós temetés csak sírbolthelybe vagy kettős sírhelybe engedélyezhető.

(3) Ha a lezárt temetőrészt, sírhelytáblát, temetési helyet újra temetés vagy, kegyeleti park céljára kívánja fenntartó használatba venni, a használatbavétel előtt a területet legalább 30 cm vastag földréteggel kell feltölteni. Ilyen eljárás mellett az újratemetés módját az ÁNTSZ szekszárdi Városi Intézete határozza meg.

26. § Ha a lezárástól számított 25 éves sírhelyhasználati, illetőleg 10 éves urnasírhely, urnafülke használati idő eltelt, az újbóli temetések lehetővé tétele céljából a lezárt temetőrész, sírhelytábla, temetési hely megszüntethető. Az erről szóló hirdetés közzétételére és az azt követő eljárásra e rendelet 19. § -ának (1) bekezdésében foglaltak az irányadóak.

A temetkezési szolgáltatások

27. §24 Temetési szolgáltatások: a temetésfelvétel, a halottszállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

A temető fenntartásának ellenőrzése

28. § A köztemető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő feladatok ellátását Őcsény Község Jegyzője ellenőrzi. A jegyző e jogkörében eljárva;

a) felhív a jogszabályokban és a temető szabályzatban foglalt rendelkezések betartására,

b)25

c) az ellenőrzése során a köztemetőben vezetett nyilvántartásokba betekinthet, vizsgálhatja a temetőben szolgáltatást végzők jogosultságát.

IV. Fejezet

VEGYES ÉS ZÁRÓRENDELKEZÉSEK

29. §26

30. §27

31. § (1) A rendelet 2000. november 01-én lép hatályba, kihirdetéséről - a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztés útján - a jegyző gondoskodik.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a köztemetőről szóló 5/1992. (V.5.) ÖK. számú rendelet és az ezt módosító 8/1996. (IV.29.), számú rendeletek hatályukat veszítik.

(3) E rendeletben nem szabályozott további kérdésekben a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv., valamint a végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. számú rendeletben foglaltak az irányadóak

32. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.28

Guzsván István polgármester

Pollák Csaba jegyző

1

A bevezető az Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § (1) bekezdése az Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

Beiktatta a 14/2007.(XI.30.) rendelet. Hatályos 2018.01.01-től.

4

A 4. § (2) bekezdése az Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.

5

A 7. § (2) bekezdése az Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

6

Hatályon kívül helyezte a 14/2007.(XI.30.) rendelet. Hatálytalan 2018.01.01-től.

7

A 14. § az Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

8

Módosította a 14/2007.(XI.30.) rendelet. Hatályos 2018.01.01-től.

9

Módosította a 14/2007.(XI.30.) rendelet. Hatályos 2018.01.01-től.

10

Hatályon kívül helyezte a 14/2007.(XI.30.) rendelet. Hatálytalan 2018.01.01-től.

11

Módosította a 14/2007.(XI.30.) rendelet. Hatályos 2018.01.01-től.

12

Hatályon kívül helyezte a 14/2007.(XI.30.) rendelet. Hatálytalan 2018.01.01-től.

13

Módosította a 14/2007.(XI.30.) rendelet. Hatályos 2018.01.01-től.

14

Hatályon kívül helyezte a 14/2007.(XI.30.) rendelet. Hatálytalan 2018.01.01-től.

15

Módosította a 14/2007.(XI.30.) rendelet. Hatályos 2018.01.01-től.

16

Hatályon kívül helyezte a 14/2007.(XI.30.) rendelet. Hatálytalan 2018.01.01-től.

17

Módosította a 14/2007.(XI.30.) rendelet. Hatályos 2018.01.01-től.

18

A 20. § (1) bekezdése az Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

19

Beiktatta a 14/2007.(XI.30.) rendelet. Hatályos 2018.01.01-től.

20

A 23. § (2) bekezdése az Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

21

A 24. § (2) bekezdése az Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

22

A 24. § (3) bekezdése az Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

23

A 24. § (4) bekezdése az Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.

24

A 27. § az Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 9. §-ával megállapított szöveg.

25

A 28. § b) pontját az Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 10. §-a hatályon kívül helyezte.

26

Hatályon kívül helyezte a 9/2012. (III.30.) rendelet. Hatálytalan 2012.04.16-tól.

27

Hatályon kívül helyezte a 9/2012. (III.30.) rendelet. Hatálytalan 2012.04.16-tól.

28

Beiktatta a 23/2009.(IX.25.) rendelet. Hatályos 2009.09.25-től.