Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2006. (X. 27.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelemről

Hatályos: 2015. 03. 01- 2015. 12. 31

Őcsény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § -ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gytv.) 18. §. -ában foglaltakra, valamint a 29. §.-ának (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


  1. §[1]


2. §[2]

Beiskolázási segély

3. § (1) Amennyiben az önkormányzat költségvetése lehetővé teszi - hivatalból, jövedelemre tekintet nélkül - a képviselő-testület át nem ruházott hatáskörben a tanévkezdés megkönnyítése érdekében tanévkezdési támogatást biztosíthat.


(2) A képviselő-testület - függetlenül attól, hogy Őcsényben, vagy más településen jár-e iskolába - beiskolázási segélyben részesítheti azt az Őcsényi állandó lakóhellyel rendelkező tanulót, aki alapfokú nappali iskola, vagy az első középfokú iskolai végzettség megszerzését biztosító középiskola nappali tagozatos tanulója, vagy az első felsőfokú képzést biztosító intézmény nappali tagozatos hallgatója.


(3) A támogatás összege a költségvetés függvénye, azt minden év augusztus 31-ig a képviselő-testület határozza meg. A tankönyvekért fizetendő összeg a támogatás összegével csökken, ez azonban a szülőnek (gondozónak) nem kerül kifizetésre, hanem azt az önkormányzat közvetlenül az általános iskola részére utalja át. 

(4) A segély megállapítása;

a.) az Őcsényben iskolába járó gyermekek esetében hivatalból, míg
b.) más településen iskolába járó tanuló esetén iskolalátogatási igazolás bemutatása mellett történik, melyről az igénylő köteles gondoskodni..

Jogosulatlanul igénybevett ellátás megtérítése

4. § (1) A Gytv.-ben meghatározott feltételek hiányában, vagy annak megsértésével nyújtott gyermekvédelmi támogatást meg kell szüntetni, a támogatást jogtalanul és rosszhiszeműen igénybevevőt pedig kötelezni kell a kapott pénzügyi támogatási visszafizetésére.

(2) A jogosulatlanul igénybe vett támogatás megtérítésének elrendelése esetén a polgármester– az ügyfél kérelmére és indokolt esetben - részletfizetési kedvezményt állapíthat meg, melynek időtartama maximum 12 hónapig terjedhet.

Személyes gondoskodás általános szabályai

5. § (1) A személyes gondoskodás igénybevétele - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - önkéntes, az ellátást igénylő vagy törvényes képviselő kérésére történik.

(2) [3]

(3) Az önkormányzat a következő gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:

  1. gyermekjóléti szolgáltatás,
  2. helyettes szülői szolgáltatás, valamint a
  3. gyermekek napközbeni ellátása keretében: családi napközi, óvoda és iskolai napközi.

(4)[4] A (3) bekezdésben meghatározott alapellátások keretébe tartozó szolgáltatások közül a gyermekétkeztetésért és a családi napközi ellátásért állapítható meg térítési díj.

Térítési díjak

6. § (1)[5] A gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított gyermekétkeztetés szabályait kell alkalmazni az Önkormányzat által nyújtott étkeztetésre. Iskolai étkeztetésben az a tanuló is részesülhet, aki a napközit nem veszi igénybe.

(2) A gyermekétkeztetés intézményi térítési díját a képviselő-testület évente állapítja meg. Alapja, az élelmezés nyersanyag-költségének egy ellátottra jutó napi összege. A gyermekétkeztetés intézményi térítési díját e rendelet 1. számú melléklete állapítja meg. [6]

(3) A személyi térítési díjat az intézményvezető a (2) bekezdés szerinti napi összeg általános forgalmi adóval növelt összegének és az igénybe vett étkezések számának, valamint a Gytv. 148. §-ának (5) bekezdésében meghatározott állami normatív kedvezmények (a továbbiakban: állami normatív kedvezmény) figyelembevételével állapítja meg.

(4) Nem kell térítési díjat fizetni a kötelezettnek, amennyiben a gyermek napközbeni ellátásának igénybevételére védelembe-vételi eljárás során kötelezték.

(5)[7] A Családi Napközi otthoni ellátásért fizetendő térítési díjat az 1. melléklet tartalmazza..

7. § (1) A gyermekétkeztetés keretében megállapított személyi térítési díj megfizetésére a nevelési-oktatási intézmény vezetője egyéni rászorultság alapján, hivatalból – az állami normatív kedvezményen túlmenően – további kedvezményt állapíthat meg az intézmény gyermekvédelmi felelőse javaslatára, a különösen nehéz anyagi-szociális helyzetben lévő  Őcsényi gyermekek (tanulók) részére, az alábbi sorrendet figyelembe véve:

a) aki nem részesül sem állami normatív étkezési kedvezményben, és a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságát sem állapították meg,

b) aki részesül ugyan állami normatív kedvezményben és az illetékes szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján testi, érzékszervi, értelmi, beszéd fogyatékosnak minősül, de a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságát nem állapították meg,

c) aki részesül ugyan állami normatív kedvezményben és 3 vagy több gyermekes családhoz tartozik, de a gyermekek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságát nem állapították meg,

d) akinek a jogosultságát megállapították a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre. 

 (2) Az (1) bekezdésben meghatározott további kedvezmény az állami normatív kedvezmény után fennmaradó személyi térítési díj 50 %-tól 100 %-ig terjedhet. 

(3) Az (1) bekezdésben meghatározott étkezési kedvezmény pénzügyi forrása vagy az e célra kapott állami támogatás, vagy a községi önkormányzat saját költségvetésének - képviselő-testületi határozattal megállapított - része.

(4) A nem Őcsényi nevelési-oktatási intézménybe járó Őcsényi gyermekek (tanulók) esetében az (1) bekezdésben szereplő további étkezési személyi térítési díjkedvezmény megállapítása a Polgármester hatáskörébe tartozik.

A személyes gondoskodást nyújtó ellátások

Gyermekjóléti szolgáltatás

8. § (1) A gyermekjóléti szolgáltatás olyan, a gyermek érdekeit védő speciális személyes szociális szolgáltatás, amely a szociális munka módszereinek és eszközeinek felhasználásával szolgálja a gyermek testi és lelki egészségének, családban történő nevelkedésének elősegítését, a gyermek veszélyeztetettségének megelőzését, a kialakult veszélyeztetettség megszüntetését, illetve a családjából kiemelt gyermek visszahelyezését.

(2) A gyermekjóléti szolgáltatást az önkormányzat társulás útján biztosítja.

(3) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes, a szolgáltatás a szülő vagy a gyermek törvényes képviselője kérelmére, illetve a Gytv. 17. §-ának (1) bekezdésében felsorolt esetekben, valamint a jegyző, gyámhivatal, vagy bármely állampolgár - a gyermek veszélyeztetettségére utaló - jelzése alapján végezhető. A kérelmet előterjeszteni, illetve a jelzést megtenni közvetlenül a családgondozónál lehet.

(4) A gyermekjóléti szolgáltatás és szolgálat feladatait a Gytv. 39. §-ának (2) – (5) bekezdésében, valamint a 40. § .-ának (2) bekezdésében foglaltakon túlmenően;

  • e rendelete hatályosulásának figyelemmel kísérése, új ellátások bevezetésének kezdeményezése,
  • felkérésre környezettanulmány készítése, illetve közreműködés ennek elkészítésében,
  • igény esetén tájékoztatást ad tevékenységéről a fenntartó önkormányzatnak.

Helyettes szülői szolgáltatás

9. § (1) Az önkormányzat a gyermekek átmeneti gondozását a helyettes szülői szolgálat megszervezésével látja el. E tevékenységet az önkormányzat a Szekszárd-Tolnai Kistérségi Társulás útján kívánja ellátni.

(2) A helyettes szülő a családban élő gyermek gondozását átmenetileg saját háztartásában biztosítja.

(3) A helyettes szülőket a Társulás

  1. külön jogszabályban meghatározott szakmai követelmények figyelembe vételével kiválasztja, felkéri, felkészíti, nyilvántartásba veszi, és
  2. tevékenységükben folyamatos szakmai tanácsadással segíti,
  3. folyamatosan ellenőrzi a nevelési díj és a külön ellátmány felhasználásában, a szakmai tevékenységük ellátásában, továbbá
  4. ha az ellátás előreláthatólag 30 napnál hosszabb lesz, elkészíti a gyermekre vonatkozó egyéni gondozási tervet.

(4) A helyettes szülőt - a gyermek ellátására – a Gytv. 56. § -ában meghatározottak szerinti nevelési díj és külön ellátmány illeti meg.

10. § (1) Az átmeneti, házi gondozásba vételt - a szülőnek, vagy a gyermek törvényes képviselőjének - a Központ vezetőjénél kell írásban kezdeményezni, aki a beérkező kérelmeket a jegyző nevében bírálja el, és jelöli ki a helyettes szülőt.

(2) A kijelölés során törekedni kell arra, hogy a gyermek átmeneti gondozása - lehetőség szerint - óvoda-, illetve iskolaváltoztatás nélkül történjen.

(3)  A kérelem elbírálása során a család egy főre jutó jövedelmét vizsgálni nem kell.

(4) Megszűnik az ellátás a szülő kérelmére, vagy a szolgáltatás igénybevételét követő 12 hónap elteltével. 

A gyermekek napközbeni ellátása

11. § (1) Az önkormányzat a gyermekek napközbeni ellátása keretében a családban élő gyermekek életkorának megfelelő nappali felügyeletét, gondozását, nevelését, foglalkoztatását és étkezését szervezi meg azok számára, akiknek napközbeni ellátásáról a szüleik, gondozóik munkavégzésük, egészségi állapotuk vagy egyéb ok miatt nem tudnak gondoskodni.

(2) A gyermekek napközbeni ellátását különösen az olyan gyermekek számára kell biztosítani:

  1. kinek testi illetve szellemi fejlődése érdekében állandó napközbeni ellátásra van szüksége,
  2. akit egyedülálló vagy időskorú személy nevel, vagy akivel együtt a családban három vagy több gyermeket nevel,
  3. akinek a szülője vagy gondozója szociális helyzete miatt az ellátásáról nem tud gondoskodni.

Családi Napközi Otthoni ellátás

12. § (1) A családi napközi otthoni ellátás a családban nevelkedő 3 éven aluli gyermek napközbeni ellátását, szakszerű gondozását és nevelését biztosító intézmény. Ha a gyermek a harmadik évét betöltötte, de testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre, a 4. évének betöltését követő augusztus 31.-éig nevelhető, és gondozható az önkormányzat fenntartásában működő községi családi napközi otthonban.

(2) Megszűnik a családi napközi otthoni ellátás

a.) a nevelési év végén, ha a gyermek a 3. évét betöltötte,

b.) ha a gyermek az (1) bekezdés szerinti életkort elérte,

c.) ha a szülő vagy más törvényes képviselő az ellátás megszüntetését kéri.

(3) A családi napközi otthonos ellátás igénybevételére irányuló írásbeli kérelmet az óvoda vezetőjénél lehet előterjeszteni.

(4) Meg kell szüntetni a családi napközi otthoni ellátást, ha a gyermekorvos szakvéleménye szerint a gyermek egészségi állapota miatt családi napközim otthonban nem gondozható, illetőleg magatartás-zavara veszélyezteti a többi gyermek egészségét.

Óvodai ellátás,

13. §[8] Az óvodai ellátás igénybevételére az intézmények Szervezeti és Működési Szabályzatában elfogadott rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

Záró rendelkezés

14. § (1) E rendelet – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével - 2006. november 1-én lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben alkalmazni kell.

(2) E rendelet 6.§. (2) bekezdése 2006. december 1.-én lép hatályba.

(3) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Gytv.-ben foglaltak az irányadóak.

(4) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ szabályai szerint a jegyző gondoskodik.

(5) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a gyermekvédelmi támogatásokról szóló 21/2005.(XII.20.)Ök. számú rendelet, valamint az ezt módosító 6/2006. (III.31.)Ök. számú rendeletek hatályukat veszítik.

Őcsény, 2006. október 25.

        Fülöp János                                                                  Pollák Csaba
polgármester                                                                      jegyző



A rendelet kihirdetésének napja: 2006. október 27.


Pollák Csaba

jegyző


  1.  melléklet a 10/2006.(X.27.)

önkormányzati rendelethez



Intézményi térítési díjak[9],[10],[11],[12],[13],[14]




1.) Napközi otthonos óvodában:



            - tízórai                                                             47,-  Ft + ÁFA


            - ebéd                                                137,-  Ft + ÁFA


            - uzsonna                                                        25,-  Ft + ÁFA




2.) Általános iskolai napköziben:




            - tízórai                                                          67,-  Ft + ÁFA


            - ebéd                                                           186,-  Ft + ÁFA


            - uzsonna                                                       32,- Ft +ÁFA



3) Családi Napközi Otthon:


            - egész hónapos ellátás                            18.000,- Ft







[1]

Hatályon kívül helyezte a 20/2013.(XII.20.) önkormányzati rendelet 54.§ (4) bekezdés b) pontja. Hatálytalan 2014. jan.1-től.

[2]

Hatályon kívül helyezte a 20/2013.(XII.20.) önkormányzati rendelet 54.§ (4) bekezdés b) pontja. Hatálytalan 2014. jan.1-től.

[3]

Hatályon kívül helyezte az 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 1.§-sa. Hatálytalan 2015.március 1-től.

[4]

Módosította az 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 2.§-sa. Hatályos 2015.március 1.-től.

[5]

Módosította az 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 3.§-sa. Hatályos 2015.március 1.-től.

[6]

Módosította a 14/2006.(XII.22.) számú rendelet. Hatályos 2007. január 1.-től.

[7]

Beiktatta az 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 4.§-sa. Hatályos 2015.március 1.-től.

[8]

Beiktatta az 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 5.§-sa. Hatályos 2015.március 1.-től.

[9]

Módosította a 4/2008.(I.31.) számú rendelet. Hatályos 2008. február 1.-től

[10]

Módosította a 7/2008.(II.18.) rendelet. Hatályos 2008. március 1.-től.

[11]

Módosította a 6/2010.(II.19.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2010. március 1.-től.

[12]

Módosította a 3/2012.(I.27.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2012. február 1.-től.

[13]

Módosította a 19/2012.(XI.30.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2013. január 1.-től.

[14]

Módosította az 5/2015.(II.27.) önkormányzati rendelet 6.§-sa. Hatályos 2015.március 1.-től.