Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2010.(III.12.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti értékek védelméről

Hatályos: 2010. 04. 01

Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2010.(III.12.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti értékek védelméről

2010.04.01.

Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testület az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv 57. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, figyelemmel az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet előírásaira, a helyi építészeti értékek védelméről az alábbi rendeletet alkotja:

1. A rendelet hatálya, a helyi építészeti értékek fogalma és a védelem célja

1. § (1) A rendelet hatálya Őcsény Község közigazgatási területén levő, az 2. §-ban meghatározott, és e rendelet alapján védetté nyilvánított helyi értékekre terjed ki.

(2) A község épített értékei - tulajdonformára való tekintet nélkül - a község közös kulturális kincseinek részei, ezért fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek.

(3) Az (1) és a (2) bekezdésben megfogalmazott célok érvényesítése és az ezzel kapcsolatos feladatok ellátása érdekében Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a község épített értékeit települési (a továbbiakban: helyi) védettség alá helyezheti.

2. § (1) A rendelet hatálya Őcsény község közigazgatási területén lévő és védetté nyilvánított helyi értékekre terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a műemléki védettség alatt álló (műemlék, műemlék jellegű, városképi jelentőségű, műemléki jelentőségű terület, műemléki környezet) értékekre.

(3) E rendelet rendelkezéseit a község közigazgatási területén, a helyi védelem alá helyezéssel, valamint annak megszüntetésével kapcsolatos eljárások, továbbá az egyes építésügyi hatósági eljárások során és az e rendeletben szabályozott - a települési érdekérvényesítést szolgáló - kérdésekkel kapcsolatban kell alkalmazni.

(4) A helyi védelem hatálya alá tartozó védett értékeket jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

3. § (1) Helyi építészeti örökségi érték minden, az épített környezettel összefüggő táji-természeti, építészeti, történeti, régészeti, képzőművészeti, iparművészeti, néprajzi szempontból jelentős objektum, ami nem minősül műemléknek, illetőleg külön jogszabályok alapján nem áll védelem alatt - de a jövő nemzedékek számára történő megóvása fontos települési érdek. Ide tartoznak az ember által alakított egyedi tájértékek, a települési sziluett, a kilátáshoz, rálátáshoz kapcsolódó, valamint a község arculatát befolyásoló, karaktert teremtő egyéb sajátos értékek is.

(2) A helyi értékvédelem feladata különösen:

a) a különleges oltalmat igénylő, építészeti, építészettörténeti, településtörténeti szempontból védelemre érdemes épületek, épületegyüttesek, épített környezetek (továbbiakban együtt: védett érték) körének számbavétele és meghatározása, nyilvántartása, dokumentálása és a közvéleménnyel történő megismertetése

b) a védett értékek károsodásának megelőzése, elhárítása, illetve a bekövetkezett károsodás csökkentése vagy megszüntetése, helyreállítása, újjáépítése

4. § E rendelet alkalmazásában:

a) Védett épületek, építmények: azok az épületek, épületrészek, műtárgyak, berendezési tárgyak, közterületi létesítmények, amelyek történelmi, régészeti, művészeti, tudományos, társadalmi vagy műszaki-ipari, mérnöki szempontból a hagyományos településkép megőrzése szempontjából jelentős alkotások, ideértve a hozzájuk tartozó kiegészítő külső és belső díszítő elemeket, amelyeket a Képviselő-testület rendeletében védetté nyilvánított.

b) Védett érték károsodása: minden olyan beavatkozás, ami a védett érték teljes vagy részleges megsemmisülését, építészeti karakterének részleges vagy teljes előnytelen megváltoztatását, általános értékcsökkenését eredményezi.

2. A helyi védelem fajtái

5. § (1) A helyi építészeti értékvédelem elemei: helyi egyedi védelem.

(2) Az egyedi védelem kiterjedhet:

a) az épület, építmény teljes egészére

b) az épület, építmény egy részére, illetve tartozékára (anyaghasználat, szerkezet, színezés)

c) az épület, építmény egészéhez vagy annak egy részéhez tartozó földrészletre, és annak jellegzetes növényzetére;

d) szobor, képzőművészeti alkotás, utcabútor védelmére;

e) növényzet védelmére;

f) kultúrtörténeti érték védelmére;

g) földtudományi érték védelmére.

(3) Az egyedi védelemben részesített épületek közvetlen környezetében és területén minden változtatást, beavatkozást, a helyileg védett épület faluképi, ill. tájképi megjelenésének és értékei érvényesülésének kell alárendelni.

3. A helyi védelem szabályozása

6. § (1) A helyi védelem irányítása az Önkormányzat Képviselőtestületének hatáskörébe tartozik. A védetté nyilvánításról illetve annak megszüntetéséről a Képviselőtestület rendelettel dönt. A döntésről tájékoztatni kell a védett érték tulajdonosait, valamint a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt.

(2) A helyi védetté nyilvánítás, illetve megszüntetés tényét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni.

(3) A helyi értékek védelmével kapcsolatos döntések és feladatok előkészítése és végrehajtásának szervezése a település jegyzőjének feladata.

7. § (1) A védendő értékek körének bővítésére épület és szobor esetén építészmérnök által készített építészeti értékvizsgálat, növény esetében tájépítész- és kertészmérnök által készített botanikai értékvizsgálat alapján lehet javaslatot tenni. Az előterjesztéshez ki kell kérni a települési főépítész, ennek hiányában megyei főépítész szakvéleményét is.

(2) További védetté nyilvánítást vagy annak megszüntetését bármely jogi vagy természetes személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet kezdeményezheti.

(3) A jegyző által elkészített javaslatnak tartalmaznia kell:

1. a védett érték megnevezését, pontos helyét, tulajdonosát, kezelőjét, használóját (a továbbiakban: tulajdonos) és annak véleményét;

2. a védelem fajtáját és a védetté nyilvánítás vagy megszüntetés indoklását;

3. a védeni kívánt értékre vonatkozó térkép-, terv- és fotódokumentációt.

4. A védettség törlésére a tulajdonos kérelmére, épület és szobor esetében építészmérnök, növényállomány esetében kertészmérnök által készített szakvélemény alapján akkor kerülhet sor, ha a védett épület állaga miatt gazdaságosan már nem újítható fel, illetve ha a védett növény kiszáradt, balesetveszélyessé vált, vagy növényegészségügyi szempontból szükséges. A védettség törléséhez ki kell kérni a települési főépítész, ennek hiányában a megyei főépítész szakvéleményét is.

5. Ha a védettség megszűnik, a tulajdonosnak kötelessége elkészíttetnie a felmérési dokumentációt, valamint a megmenthető értékes szerkezeti elemeket, tárgyakat megmenteni és átadnia az önkormányzatnak.

6. Ha a védettség megszűnik, a jegyző feladata kötelezni az ingatlan tulajdonosát a védett épület felmérési dokumentációjának elkészíttetésére, valamint az elkészített felmérési dokumentációt és a megmentett értékes szerkezeti elemeket, tárgyakat raktárban elhelyezni.

8. § (1) A védetté nyilvánítást és megszűnést az alábbi tartalommal kell ellátni:

a) A helyi érték megnevezése, helye,

b) A helyi értékvédelmet vagy a helyi értékvédelem megszűnését megalapozó leírás,

c) A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szakmai állásfoglalása.

(2) A helyi védelemről és annak megszűnéséről alkotott rendeletet meg kell küldeni az alábbiaknak:

a) az ingatlan tulajdonosának,

b) a védelmet vagy a megszűnést kezdeményezőnek,

c) a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak.

(3) A védetté nyilvánításról és a védelem megszüntetéséről írásban értesíteni kell:

a) az ingatlan tulajdonosát,

b) a védetté nyilvánításra, illetve annak megszüntetésére javaslatot tevőt.

(4) A település önkormányzata a helyi védettség megszűntetésével járó költségeket a tulajdonostól átvállalhatja.

4. A helyi védelem önkormányzati támogatása

9. § (1) A védett érték megóvása, állagának megőrzése céljából a tulajdonos kérelmére pályázat útján önkormányzati támogatás adható.

(2) A helyi védelem támogatására felhasználható összeget minden évben az Önkormányzat költségvetési rendeletében kell meghatározni.

(3) A támogatás feltételeit, folyósításának, elszámolásának módját, az elvégzett munkák bizonylatolásának rendjét a támogatásban részesített tulajdonossal kötött szerződésben kell rögzíteni.

5. A védett helyi értékek nyilvántartásával kapcsolatos előírások

10. § (1) A helyi védelem alá helyezett építmények és területek nyilvántartásáról a jegyző gondoskodik.

(2) A nyilvántartásnak az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/1999. (VIII. 13.) FVM rendelet alapján az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

a) a védelem szakszerű, rövid indoklását;

b) fotódokumentációt;

c) a védettségi kategóriát;

d) a helyrajzi számot;

e) a védett érték megnevezését, pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám);

f) helyszínrajzot;

g) a védett érték rendeltetését és használatának módját;

(3) Jelen rendelet alapján nyilvántartani kell továbbá:

a) a védetté nyilvánítás vagy a megszüntetés indoklását,

b) a védettség pontos meghatározását,

c) folyamatosan gyűjtött további adatok, fotók, térképek és tervanyagok,

d) védetté nyilvánítást vagy megszüntetést elrendelő önkormányzati rendelet számát

e) a helyi értékek védelmére adott önkormányzati támogatás biztosításának időpontját, mértékét és rendeltetését.

11. § (1) A helyileg védett értékké nyilvánítás, illetőleg a megszüntetés tényét az ingatlan-nyilvántartásba be kell jegyeztetni. A bejegyzés elmaradása a védettség hatályát nem érinti.

(2) Az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzés végett az illetékes földhivatalt a jegyző keresi meg.

6. A védett építmények megjelölése

12. § (1) A védelem alatt álló építményt az e célra rendszeresített „Védett építmény” vagy „Védett épület” feliratú táblával meg kell jelölni.

(2) A tábla elhelyezését a tulajdonos tűrni köteles.

(3) A tábla elkészíttetéséről, elhelyezéséről és eltávolításáról a jegyző gondoskodik.

(4) A tábla fenntartása és karbantartása a tulajdonos feladata.

7. A védett érték fenntartása, használata

13. § (1) A tulajdonos köteles a helyileg védett építmény vagy épület karbantartásáról, rendeltetésszerű használatáról gondoskodni, és a védett érték állapotát a hatályos építési törvényben foglaltak szerint meghatározott módon és időszakonként felülvizsgálni.

(2) A használat a védett értéket nem veszélyeztetheti.

(3) A védett építmény vagy épület, terület fenntartása a mindenkori tulajdonost terheli.

(4) A helyileg védett építészeti értékek megőrzése érdekében törekedni kell az eredeti (vagy ahhoz közel álló) rendeltetésének megfelelő használatra, ha ez nem lehetséges, közcélú hasznosítására.

(5) A védett épületeket, építményeket hagyományos építészeti tömegükben, tetőformájukban és homlokzati jellegükkel kell megtartani, érintetlenül hagyva (szükség esetén visszaállítva) az eredeti nyílásrendet, a nyílászárók osztását, a díszeket, a homlokzati és kiegészítő tagozatokat.

8. Védett érték átalakítása, felújítás

14. § (1) Helyi védelem alatt álló épületen, illetve építményen történő építési munkák esetében a hatályos jogszabályok előírásai betartandók (1997. évi LXXVIII. Törvény, a 37/2007. ÖTM rendelet, a HÉSZ rendelet, 193/2009. (IX: 15.) Korm. rendelet), valamint az Őcsény község Örökségvédelmi Hatástanulmányában (Meridián Kft, 2369/2009. munkaszám,) foglalt védendő értékek, építészeti elemek megőrzendők, a korrekciós javaslatok irányadó jelleggel figyelembe veendők.

(2) Az épületek felújítása, bővítése esetén a védett részértékeket meg kell őrizni, esetleges bontás után az értékes részeket új épület létesítése esetén az épületbe lehetőleg vissza kell építeni.

(3) A védett épületek belső korszerűsítését, átalakítását, esetleg bővítését a védettség nem akadályozza. A védelem érdekében elő kell segíteni az ilyen épületek mai igényeknek megfelelő használatát. A belső átalakításokat az eredeti szerkezet, annak jellege és a belső értékek lehetőség szerinti megtartásával kell megoldani.

(4) A védett épületeket úgy lehet csak bővíteni, hogy azok eredeti tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi és településszerkezeti szerepe ne változzon, illetve gondosan mérlegelt kompromisszum árán az a legkisebb kárt szenvedje, és a tervezett bővítés a régi épület formálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen.

(5) Helyi védelem alatt álló építményt, építményrészt csak a helyi védettség megszüntetését követően lehet elbontani.

9. Záró rendelkezések

15. § A rendelet 2010. április 1.-én lép hatályba.

Fülöp János polgármester

Pollák Csaba jegyző