Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017.(V.25.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 05. 25

Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2017.(V.25.) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

2017.05.25.

Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 29-29/A. §-ai alapján a partnerségi egyeztetések szabályairól a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet hatálya Őcsény község közigazgatási területére készülő településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégia, településrendezési eszközök, településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésének és módosításának partnerségi egyeztetésére terjed ki.

(2) Az egyeztetésben résztvevők (továbbiakban partnerek) köre:

a) Őcsény község teljes lakossága,

b) a településen székhellyel, telephellyel, fiókteleppel rendelkező vállalkozás,

c) Őcsény Község Önkormányzatánál (továbbiakban: Önkormányzat) a Partnerségi Egyeztetésbe az adott eljárásra bejelentkezett érdekképviseleti és civil szervezetek, amelyeknek a település a működési hatókörébe tartozik,

d) a településen működő, jogszabályban elismert egyházak, valamint

e) a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 98. § (2) a) pontja alapján - a környezetvédelmi érdekek képviseletére létrehozott politikai pártnak és érdekképviseletnek nem minősülő egyesületek (továbbiakban Környezetvédelmi egyesületek) kerülhetnek.

2. A tájékoztatás módja és eszközei

2. § (1) A Polgármester a településfejlesztési, településrendezési és településképi dokumentum készítéséhez és módosításához az értelmezéshez szükséges részletezettségű és szükség esetén alátámasztó munkarészeket tartalmazó dokumentációt és tájékoztatást tesz közzé, az 1. mellékletben meghatározott módon:

a) teljes körű közzététel esetén:

aa) Őcsény község honlapján,

ab) a Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján,

ac) lakossági fórumon.

b) részleges közzététel esetén: Őcsény község honlapján.

(2) Az Önkormányzat a Partnerek tájékoztatásának elősegítésére a községi honlapon (www.ocseny.hu) külön tárhelyet biztosít a Partnerségi Egyeztetés során keletkező dokumentációk egységes megjelentethetősége érdekében. A tárhely a www.ocseny.hu honlapon egy külön menüpontban, „Partnerségi Egyeztetések” címszónál érhető el.

(3) A különböző tájékoztató és véleményezési anyagok, közzétételek tárhelyre való feltöltéséről a Polgármester gondoskodik, aki ennek tényéről egyidejűleg felhívást tesz közzé a községi honlap „Hirdetmények” menüpontjában, és az önkormányzati hirdetőtáblán a véleményezésre rendelkezésre álló, legkevesebb 8 napos határidő megjelölésével.

(4) A közzétett felhívás alapján - a megjelölt időszakon belül - a Partnerek tájékoztatást kaphatnak a településfejlesztési és településrendezési dokumentum tartalmával kapcsolatban.

(5) A lakossági fórumot a polgármester hívja össze úgy, hogy azt megelőzően legalább 8 nappal a tájékoztatásról, illetve a dokumentáció tervezetének elkészültéről szóló felhívást közterületen elhelyezett hirdetőfelületen, helyi lapban és az Önkormányzat honlapján meg kell jeleníteni.

3. A partnerek javaslattételi, észrevételezési, véleményezési joga gyakorlásának módja

3. § (1) A Partnerek írásos észrevételeiket az alábbi módokon tehetik meg:

a) az írásos észrevétel Őcsény község Polgármesterének címére (7143 Őcsény, Fő u. 35.) történő megküldésével,

b) elektronikus levélben történő megküldéssel az ocsenyph@tolna.net e-mail címre,

c) lakossági fórumon szóban.

(2) A javaslatokat, észrevételeket, illetve véleményeket

a) amennyiben településfejlesztési koncepció vagy integrált településfejlesztési stratégia készítése, illetve módosítása miatt kerül sor lakossági fórum megtartására, a lakossági fórumtól számított 15 napon belül,

b) amennyiben településrendezési eszköz, településképi arculati kézikönyv vagy településképi rendelet készítése, illetve módosítása miatt kerül sor lakossági fórum megtartására, a lakossági fórumtól számított 8 napon belül,

c) lakossági fórum hiányában a honlapon történő közzétételtől számított 8 napon belül lehet írásban megtenni.

4. A vélemények kezelése, dokumentálása, nyilvántartása

4. § (1) A partnerektől beérkezett vélemények az iratkezelés szabályai szerint nyilvántartásba vételre kerülnek, majd azokat a Polgármester a főépítésznek továbbítja.

(2) A javaslatok, vélemények elfogadására, illetve el nem fogadására, valamint mindezek indokolására a főépítész – a tervezővel történt egyeztetést követően - javaslatot tesz, amelyet a döntéshozó Képviselő-testülettel ismertetni kell.

(3) A beérkezett javaslatokról, véleményekről készített táblázatot, az el nem fogadott véleményeket és azok indoklását a polgármester községi honlapon, illetve az Önkormányzat hirdetőtábláján a döntést követő 5 napon belül közzé teszi.

5. Nyilvánosság

5. § (1) Az Önkormányzat az elfogadott településfejlesztési koncepciót, integrált településfejlesztési stratégiát, településrendezési eszközöket, településképi arculati kézikönyvet és településképi rendeletet vagy azok módosítását, a hatálybalépést követő 10 napon belül a honlap külön tárhelyére feltölti.

6. Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetésének napja: 2017. május 25.

Fülöp János polgármester

dr. Herczig Hajnalka jegyző