Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019.(VII.1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2022. 02. 01

Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2019.(VII.1.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2022.02.01.

Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy Őcsény község polgárai és közösségei művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével meghatározza Őcsény Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) által ellátandó közművelődési alapszolgáltatásokat, azok ellátási formáját, módját és mértékét.

2. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az önkormányzat által fenntartott közművelődési intézményekre, közművelődési tevékenységet is ellátó természetes és jogi személyekre, egyéb szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire, alkalmazottaira és a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

2. A közművelődési alapszolgáltatások meghatározása

3. § Az önkormányzat a helyi sajátosságok és a rendelkezésre álló anyagi eszközei figyelembevételével az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat látja el:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása,

g) kulturális alapú gazdaságfejlesztés.

4. § Az önkormányzat a 3. §-ban meghatározott alapszolgáltatásokat a következő feladatok ellátásával biztosítja:

a) a nemzeti ünnepeket a helyi nemzetiségi önkormányzatok és a helyi közösség bevonásával és részvételével rendezi meg, azokhoz közösségi teret biztosít,

b) támogatja az elsősorban a településen élő ifjúság közösségi szerveződését és részvételét,

c) támogatja az elsősorban a településen élő idősek művelődő közösségének tevékenységét,

d) a könyvtár közművelődési tevékenységének támogatása, ezen létesítmény bevonása a közművelődési tevékenységbe, a könyvtárban e-Magyarország Pont, DJP pont működtetése,

e) lehetőséget és helyet biztosít az iskolarendszeren kívüli önképző, szakképző, képességfejlesztő tanfolyamok, bemutatók tartására,

f) támogatja népfőiskolai előadások szervezését,

g) támogatja a hagyományőrzést,

h) támogatja a helyi környezeti értékek megismertetését, a túrázást a turizmus lehetőségeinek támogatásával és bővítésével, a helyi környezeti értékek megőrzését,

i) települési értéktár bővítése, helyi értékek tudatosítása, népszerűsítése

j) a helytörténeti szakirodalmi tevékenység ösztönzése, helytörténetet bemutató dokumentumok kiadásának, megismertetésének támogatása

k) lehetőséget és helyet biztosít művelődési és alkotó célú helyi közösségek, gyűjtőkörök, szakkörök, kulturális célú közös tevékenységek, összejövetelek számára,

l) kiállítási lehetőséget biztosít művészeti alkotások számára, közösségi színteret bocsát rendelkezésre zenei rendezvényekhez,

m) támogatja a helyi gyermekekből álló iskolai művészeti csoportok fellépését rendezvényeken, a művészeti és zeneoktatásban szerzett ismeretek bemutatásához közösségi színteret biztosít, a közösségi rendezvényeket meghirdeti,

n) közreműködik táborok szervezésében

o) közösségi internet szolgáltatást biztosít,

p) feladatának tekinti továbbá az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetését, a megértés, a befogadás elősegítését.

3. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

5. § Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásai ellátásának keretében a helyi közművelődés támogatását az alábbiak szerint biztosítja:

a) közösségi tér biztosításával,

b) könyvtári szolgáltatás fenntartásával,

c) költségvetési keretei között kulturális rendezvények, szervezetek támogatásával, és

d) pályázati lehetőségek kihasználásával és az ehhez szükséges önrész rendelkezésre bocsátásával.

6. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenységéhez a közművelődési alapszolgáltatások mellett egyéb tevékenységeknek, szolgáltatások megszervezésének is helyszínt biztosító integrált közösségi és szolgáltató térként, valamint könyvtári szolgáltató helyként az alábbi épületeket, ingatlanokat biztosítja:

a) Közösségi Tér - Őcsény, Perczel Mór utca 1.

b) Őcsény, Fő utca 18.

c) egyéb önkormányzati tulajdonú, kulturális közösségi rendezvény tartására alkalmas nyílt terület,

d) Könyvtár - Őcsény, Hősök tere 3.

(2) Az önkormányzat által fenntartott közösségi színterek minden év január 31-ig éves szakmai munkatervet és az előző naptári évről beszámolót nyújtanak be Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének. A képviselő-testület február 20-ig dönt a beszámoló és a munkaterv elfogadásáról.

(3)1 A Közösségi Tér használati szabályzatát e rendelet 1. függeléke, a Könyvtárhasználati szabályzatát e rendelet 2. függeléke , a házirendet e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

7. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a) a településen működő köznevelési intézményekkel,

b) kulturális tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezetekkel,

c) helyi nemzetiségi önkormányzattal

d) egyházakkal és

e) hasonló feladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal.

(2)2 Az együttműködés elsődleges formája Őcsény Község Önkormányzat Képviselő-testületének Kulturális Bizottsága által - a művelődésszervező közreműködésével - működtetett Közművelődési Kerekasztal, melynek működtetéséért a Kulturális Bizottság elnöke a felelős. A kerekasztal technikai működtetése (meghívók, helyiség biztosítása, időpontok egyeztetése) a művelődésszervező feladata.

(3) Az önkormányzat közművelődési megállapodás megkötésével segítheti a rendeletben meghatározott azon közművelődési feladatok ellátását, amelyeket nem önkormányzati fenntartású intézmények, egyházak, civil szervezetek, vagy magánszemélyek végeznek.

(4) Az önkormányzat és intézményei a közművelődési lehetőségekről

a)plakátok, szórólapok útján,
b)a települési, valamint a Közösségi Tér honlapján, az internetes közösségi oldalán
adnak tájékoztatást a község lakossága részére.

4. A közművelődési tevékenység finanszírozása és személyi feltételei

8. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési feladatok támogatását az éves költségvetésében meghatározott keretek között biztosítja, illetve további egyedi döntéssel biztosíthatja.

(2) Az önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

(3) Az önkormányzat a pályázati források kihasználásával törekszik a helyi közművelődés minél magasabb szinten történő biztosítására. Az önkormányzat közművelődési pályázat esetén a szükséges önrészt az éves költségvetési rendeletében biztosíthatja.

9. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik. A könyvtári és a közművelődési feladatokat a képviselő-testület által kinevezett, főállású közalkalmazotti jogviszonyban álló személyek látják el.

5. Záró rendelkezések

10. § (1) Ez a rendelet 2019. július 1-jén lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

11. § E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, a 2006. december 12-i 2006/123/EK Európai Parlament és a Tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.

12. § Jelen rendelet kihirdetésével hatályát veszti Őcsény Község Önkormányzat képviselő-testületének közművelődésről szóló 11/2000.(IX.15.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

HÁZIREND

1. A Közösségi Teret (továbbiakban: KT) minden érdeklődő látogathatja, igénybe veheti kulturális szolgáltatásait, berendezéseit, felszerelését és más eszközeit. Az igénybevétel előzetes egyeztetés alapján, a kulcsok átadásával és teljes körű felelősség vállalásával történhet.

2. A belépődíjas rendezvények látogatásának előfeltétele a jegyvásárlás.

3. Belépőjegyes rendezvényeken a résztvevő az ellenőrző szelvényét megőrizni köteles, azt kérésre vagy a terembe való visszaérkezéskor külön felhívás nélkül a rendezőknek vagy a felügyeletet végző személynek köteles bemutatni.

4. A KT programjain résztvevők zavartalan művelődése és szórakozása érdekében be kell tartani a közösségi és társas élet kulturált magatartásának szabályait.

5. A KT közösségi célokat szolgál, ezért védelme, berendezésének és felszerelésének anyagi felelősséggel történő használata, a tisztaság és a rend megóvása minden látogató kötelessége.

6. A látogatók személyes tárgyainak megóvásáért felelősséget nem vállalunk.

7. A KT munkatársainak, a rendezőknek, a rendőrségnek és tűzoltóknak az utasításait minden látogató köteles végrehajtani.

8. Az épületben szemetelni tilos.

9. Az épületben dohányozni tilos! Dohányzásra kijelölt hely a tájékozató tábla szerint.

10. A KT elektromos és hangtechnikai berendezéseit csak az arra megbízást kapott személyek kezelhetik.

11. A számítógépeket minden használatba vevő köteles megóvni és rendeltetésszerűen használni. Ezekért az eszközökért a használatba vevő anyagi felelősséggel tartozik.

12. Szeszesitalt behozni - zártkörű rendezvény kivételével- nem szabad. Az intézményt ittas állapotban látogatni tilos.

13. Az épület területén hirdetések, közlemények csak a polgármester és a művelődésszervező engedélyével rakhatók ki.

14. 14 éven aluliak 20 óra után csak szülői felügyelettel tartózkodhatnak az intézményben.

15. A művelődésszervező a rendbontókat ideiglenesen, vagy véglegesen kitilthatja az intézmény területéről.

16. A KT látogatója köteles azonnali hatállyal értesíteni a KT dolgozó művelődésszervezőt, a polgármestert (szükség esetén a rendőrséget, mentőket, tűzoltókat) minden olyan eseményről, amely veszélyezteti a látogatók testi épségét, valamint a KT épületét, eszközeit, berendezéseit.

17. A KT épületébe kerékpárt, állatot – kivéve segítő kutyát – behozni tilos.

18. A házirend betartása minden látogató számára kötelező.
Őcsény, 2019. július 01. Fülöp János polgármester

1. függelék

ŐCSÉNY KÖZSÉG KÖZÖSSÉGI SZÍNTERÉNEK HASZNÁLATI SZABÁLYZATA
Őcsény Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a közművelődési feladatok ellátásáról szóló 8/2019. (VII.01.) számú rendeletének 1. függelékeként a község közművelődési közösségi színterének használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg.
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 73. § (1) bekezdése kimondja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek támogatása közcél.
Ennek megfelelően a Közösségi Tér (továbbiakban: KT) szolgáltatásait, programjait nemre, felekezetre és pártállásra való tekintet nélkül bárki igénybe veheti, aki a használati szabályzatban foglalt feltételeket elfogadja, a házirendet betartja.
A közösségi színtér neve: Közösségi Tér (továbbiakban: KT)
Székhelye: Őcsény, Perczel Mór utca 1.
Fenntartója: Őcsény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete
Működési területe Őcsény község közigazgatási terület
Jogállása: alapító okirattal nem rendelkező közösségi színtér
Alaptevékenysége: közművelődési feladatellátás
Működtetője: Őcsény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete

I. Közösségi Tér nyitvatartási rendje:

Hétfő: zárva
Kedd-csütörtök: 08:00-16:00
Péntek: 11:00-19:00
Szombat: 08:00-12:00

II. Közösségi Tér igénybevételének szabályozása

1. A KT tiszteletben tartja és szolgálja
- az állampolgárok, a település lakói művelődéshez és szórakozáshoz való jogát
- a fenntartó által a közművelődési feladatokról szóló ../2019. (...) számú önkormányzati rendeletben foglaltakat
- a település lakóinak kulturális, szabadidős igényeit.
A KT-ben végzett közművelődési tevékenység a helyi társadalom kulturális szükségletei, önművelő, önképző, amatőr művészeti ambícióinak, társas kapcsolatigényének, közéleti, közösségi, szórakozási lehetőségeinek biztosítását, szakmai szolgálatát jelenti.

2. Kötelezettségéből fakadóan mindenki számára a nyitvatartási időben rendelkezésre áll, tereit, állandó szolgáltatásait a házirend (1. melléklet) betartása mellett mindenki igénybe veheti. A KT -ben egyidejűleg 150 főnél több személy nem tartózkodhat a rendezvények ideje alatt. Egyes rendezvények esetén a maximális létszám legfeljebb 70 fő.

1. A helyiségek igénybevételének szándékát a művelődésszervezőtől legalább 3 munkanappal a tervezett igénybevétel előtt kell kérni.

2. A KT az állandó programok időpontjának figyelembe vételével biztosítja a helyiségeket az igénylőnek. Több kérelmező esetén a helyiséghasználati igényekről a polgármester véleményének kikérésével és figyelembe vételével a művelődésszervező dönt.

3. A helyiségek ünnepnapokon és egyes munkaszüneti napokon (január 1., március 15., Nagypéntek, Húsvét vasárnap, és hétfő, május 1., Pünkösd vasárnap és hétfő, augusztus 20., október 23., november 1., és december 25-26.) egyedi egyeztetés után vehető igénybe.

1. Az önkormányzat saját hatáskörben hozott 78/2019. (V.08.) módosító kt. határozata értelmében a községben működő helyi civil szervezetek, egyházak részére ingyenesen biztosítja a Közösségi Tér helyiségeinek igénybevételét. Más szervezetek esetében a művelődésszervező kezdeményezésére a polgármester dönt a helyiségek ingyenes igénybevételének lehetőségeiről.

1. Zártkörű rendezvények alkalmával a programot szervezők felelőst neveznek meg, aki teljes anyagi-, büntetőjogi felelősséggel tartozik a Tér berendezési tárgyaiért, a használt helyiségek állagáért, egyben kötelesek betartani a KT házirendjét.

III. A Közösségi Tér helyiségeinek bérleti díjmentes és díjköteles használata

1. Bérleti díjmentes tevékenységek és szolgáltatások, a KT ingyenes használatára jogosult civil szerveződések, szervezetek:

a) fenntartó önkormányzat és intézményeinek, helyi kisebbségi önkormányzatnak a szervezésében megvalósuló rendezvények

b) a településen működő, bejegyzett szervezetek rendezvényeinek biztosítása (ez alól kivételek a családi, baráti rendezvények)

c) nem vállalkozáson alapuló, önszerveződő civil csoportok (pl. Játszóház, stb.). E csoportok – vállalt közösségi céljuk megvalósítása érdekében – előzetes egyeztetés alapján (a szabad helyiség-kapacitás terhére) jogosultak a KT helyiségeinek díjmentes használatára

d) egészségügyi intézmények ingyenes lakossági szűrései

e) mindaz a tevékenység, amelyet az önkormányzat, mint KT címbirtokos ellátni köteles

2. Bérleti díjköteles tevékenységek és szolgáltatások: A termek bérbeadás útján történő hasznosítása csak a szabad teremkapacitás terhére történhet. A bérlet idejét, helyét bérleti szerződésben kell rögzíteni. A bérlő a bérlet idejére alapszolgáltatásokra (villany, fűtés, megegyezés szerinti berendezés) és mosdóhasználatra jogosult. A bérlő a szerződés megkötésével anyagi felelősséget vállal az esetleges károkért. Bérleti szerződést csak személyazonosságának igazolása után nagykorú személy ill. szervezet képviselője köthet a polgármesterrel, illetve a polgármester nevében eljáró művelődésszervezővel.

a) kirakodóvásári tevékenység céljára, illetve minden egyéb üzleti célú vállalkozás, termékbemutató igénybevételére az 2. sz. mellékletben nem szerelő szervezetek rendezvényei

b) esküvő céljára történő igénybevétel, illetve magánszemélyek által szervezett magáncélú rendezvények tartására

c) II.1. pontban felsoroltakon kívüli szervezetek, állampolgárok

d) minden olyan kulturális tevékenység, amely a Közösségi Tér költségvetéséből közvetlen kiadással jár

IV. A szabad helyiség-kapacitás bérbeadásának általános elvei

a) A KT helyiségei elsősorban közművelődési, kulturális célokat szolgálnak – szabad kapacitások elsődlegesen e célra adhatók bérbe. A helyiségek más célra történő átmeneti igénybevételének engedélyezésére a polgármester jogosult.

b) A helyiségek szabad terem-kapacitása: a KT címbirtokosság ellátásához szükséges feladatok ellátásához szükséges teremkapacitáson felüli; művészeti csoportok, továbbá (ingyenes helyiség-használattal támogatott) szakkörök, szervezetek és csoportok működésének – éves programtervben eleve rögzített - helyiség-igényét meghaladó (kihasználatlan) terem-kapacitás, mely - az a.) pontban rögzített célokra - hasznosítható.

c) A KT termei alkalmi árusításra csak az Őcsényi Konyha intézményvezetőjének erre vonatkozó engedélyével adhatóak ki.

d) Az éves programterv tervezetének tárgyalásakor a polgármester javaslatot tesz a bérleti díj következő évben érvényesíteni kívánt mértékére is – melyről a Képviselő-testület dönt

e) A község lakossága a KT termeit előre egyeztetve, a képviselőtestület által jóváhagyott programtervhez igazodva, meghirdetett kulturális programokhoz alkalmazkodva, s a Házirend betartása mellett használhatja. Az intézmény helyiségei nyitvatartási időben az érdeklődők rendelkezésére állnak – de előzetes helyiség-foglalási igénnyel a művelődésszervezőhöz kell fordulni.

f) A helyiségek bérbeadási rendjének tervezésekor a következő sorrendet kell követni:
A bérleti szerződésre vonatkozó szabályok
A KT helyiségeinek bérbeadásáról szóló szerződések előkészítése jelen szabályzat 4. sz. mellékletében található szerződésminta alapján a művelődésszervező feladata.
A bérleti szerződés tartalma

1. önkormányzati rendezvények (testületi ülés, falugyűlés, közmeghallgatás, helyi nemzetiségi önkormányzatok ülései, továbbá esküvők céljára tartalékolt időpontok)

2. a KT állandó rendezvényei (pl. KT címbirtokosi okiratban foglalt kötelezettségek)

3. civil szervezetek összejövetelei (az e Szabályzat korábbi részében rögzített feltételekkel ill. a Polgármester engedélyével ingyenesen (pl. iskola, óvoda rendezvényei).

g) Az ingyenes használatának joga akkor illeti meg a településen működő helyi szervezeteket, amennyiben rendezvényük nem üzleti célú, illetve annak bevétele kulturális, közösségi célt szolgál.

a) megállapodó felek adatai

b) a tevékenység, szolgáltatás, rendezvény pontos megjelölése

c) használat díjának valamint a fizetés módjának rögzítése

d) a használat időpontjának és pontos időtartamának pontos meghatározása

e) kapcsolattartó személy megjelölése elérhetőségeivel

f) a Közösségi Tér használata során rongálás miatt, vagy egyéb a berendezések, eszközök nem rendeltetésszerinti használatából bekövetkezett károk megtérítése

g) a megállapodás teljesítésével kapcsolatos viták tárgyalásos úton történő rendezésének vállalása.
A KT tevékenységi helyein alkalmazott díjakat Őcsény Község Önkormányzat képviselő-testületének 78/2019. (V.08.) kt. határozata tartalmazza.
A helyiségekben megtartott rendezvényekről a polgármestert folyamatosan tájékoztatni kell.
A bérbeadás rendje
· A bérbeadást szerződésbe kell foglalni; a bérleti szerződések előkészítéséről a művelődésszervező gondoskodik.
· A bérleti díjat a Bérlő készpénz-fizetési számlán az Őcsényi Konyha pénztárába fizeti be.
· Az egyéb szolgáltatás iránti megrendeléseket (amennyiben azokat a KT képes kielégíteni) a bérleti szerződésben kell rögzíteni.

V. Egyéb rendelkezések

1. A KT híradástechnikai, hangtechnikai és egyéb eszközei elzárva tartandók. A Házat igénybevevő csoportok kérésére ezek rendelkezésre állnak. Használatukért a csoport vezetője a felelős. A program végeztével köteles a KT munkatársainak ezeket leadni. (A híradástechnikai berendezések önkormányzati rendezvények – pl. óvodai, iskolai programok –, helyi civil kezdeményezések, egyesületek részére felelős megnevezésével, illetve a KT munkatársának közreműködésével kölcsönözhetőek.)

2. A KT -ben a programok idején bekövetkező károkozás, tűzeset esetén azonnal értesíteni kell a művelődésszervezőt. Az eseményről jegyzőkönyvet kell felvenni, az eset kivizsgálása, esetleges felelős(ök) megnevezése a polgármester hatásköre.
Őcsény, 2019. július 01.
Fülöp János
polgármester

2. függelék

AZ ŐCSÉNYI KÖNYVTÁRI, INFORMÁCIÓS ÉS KÖZÖSSÉGI HELY KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZATA
Őcsény Község Önkormányzatának Képviselőtestülete a közművelődési feladatok ellátásáról szóló 8/2019. (VII.01.) számú rendeletének 2. függelékeként a község Könyvtárának használati szabályzatát az alábbiakban határozza meg.

1. A könyvtár kettős funkciójú nyilvános könyvtár, iskolai és közművelődési feladatokat lát el. Megkülönböztetés nélkül mindenki használhatja, aki a szabályzatot betartja.

2. A könyvtárhasználókat megilletik ingyenesen az alábbi alapszolgáltatások:
· könyvtárlátogatás
· könyvtári eszközök és gyűjtemények helyben használata
· állományfeltáró eszközök használata
· információ a könyvtár és könyvtári rendszer szolgáltatásairól
· közhasznú információszolgáltatás
· foglalkozások, rendezvények látogatása

3. A 2. pontban felsoroltakon kívül egyéb szolgáltatások csak a könyvtárba való beiratkozás után vehetők igénybe. A beiratkozás ingyenes.

4. A könyvtáros köteles a szolgáltatások igénybevevőinek adatait regisztrálni.

5. Beiratkozáskor az alábbi adatokat kell felvenni a könyvtárhasználótól:
· Név (+ szükség szerint születési név is)
· Anyja neve
· Születés helye, ideje
· Állandó lakhelye: település, utca, házszám,
· Személyi igazolványának, vagy útlevelének száma
A tanulók és önálló keresettel nem rendelkezők csak szülői engedéllyel vehetik igénybe a könyvtár szolgáltatásait. A beiratkozáskor az olvasó aláírásával kötelezettséget vállal a könyvtári szabályok betartásáért.

6. A könyvtárban az alapszolgáltatáson kívül az alábbi szolgáltatások vehetők igénybe:
· A könyvtár állományának / alább felsorolt dokumentum típusainak/ egyéni és csoportos helyben használata: - olvasótermi, kézikönyvtári könyvek - folyóiratok - audio, audiovizuális és elektronikus információhordozók
· A könyvtárban tanórák és egyéb csoportos foglalkozások tartása.
· A könyvtárban tartandó olvasást, könyvtárhasználatot segítő rendezvények megszervezése, lebonyolítása
· Kölcsönzés
· Könyvtárközi kölcsönzés.
· Olvasónál lévő dokumentum előjegyzése.
· Hosszabbítás kérése.
· A könyvtár gyűjteményében megtalálható dokumentumokról másolat készítése.
· A könyvtárban elhelyezett számítógépek és Internet használata.
· Adott témához témafigyelés.

7. A kölcsönzés szabályai:
· Minden érvényes olvasójeggyel rendelkező, beiratkozott olvasó jogosult a kölcsönzésre
· A kikölcsönözhető dokumentumok egy része szabadpolcról is kiválasztható
· A kölcsönözhető könyvállomány számítógépes katalógusból kikereshető.
· Kölcsönözhetőség szempontjából az alábbi kategóriákba soroljuk az állományt: - kölcsönözhetők - részlegesen kölcsönözhetők - csak helyben használhatók
· Egy olvasó egyszerre maximum 10 kötetet kölcsönözhet.
· A kölcsönözhető kategóriájú dokumentumok kölcsönzési időtartama 30 nap. Hosszabbítás csak indokolt esetben kérhető.
· Részlegesen kölcsönözhető anyagok kölcsönzési időtartama 3 nap. Hosszabbítás nem kérhető.
· Nem kölcsönözhetők a napilapok, folyóiratok, kézikönyvek, szótárak, térképek, kivéve a folyóiratok régebbi számait, melyek részlegesen kölcsönözhetők.
· Könyvtárközi kölcsönzés: a könyvtár azokat a dokumentumokat, amelyek a gyűjteményében nem találhatók meg, könyvtárközi kölcsönzés útján szerzi be a használóknak. A könyvtár részt vesz a könyvtárközi kölcsönzési rendszerben, saját olvasóinak beszerez más könyvtáraktól dokumentumokat, ill. más könyvtárak olvasóinak is lehetővé teszi azt. Az így kapott dokumentumok használati szabályait, kölcsönzési határidejét a küldő könyvtár határozza meg. Könyvtárközi kölcsönzés esetén a kölcsönadó könyvtár által kért térítési díjat az olvasónak kell megfizetnie.
· Eljárás késedelem esetén Amennyiben az olvasó a kölcsönzési határidő lejártáig az általa elvitt dokumentumokat nem szolgáltatta vissza, és a hosszabbítást sem kérte, és a szóbeli emlékeztető után sem hozta vissza, a könyvtár felszólításokat küld, amelynek költségei a kölcsönzőt terhelik. Indokolt esetben a könyvtár a követelését polgári peres eljárás során érvényesíti.
A könyvtárhasználati előírásokat megszegő látogatókat eltilthatja az intézmény.
A könyvtár nyitvatartási rendje:
· Hétfő: 09:00-17:00 óráig
· Kedd: 09:00-17:00 óráig
· Szerda: 09:00-17:00 óráig
· Csütörtök: 09:00-17:00 óráig
· Péntek: 09:00-17:00 óráig

1

A 6. § (3) bekezdése az Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelete 1. § a) pontja szerint módosított szöveg.

2

A 7. § (2) bekezdése az Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 1.) önkormányzati rendelete 1. § b) pontja szerint módosított szöveg.