Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (X. 11.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

Hatályos: 2021. 10. 12

Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (X. 11.) önkormányzati rendelete

a tanyagondnoki szolgálatról

Őcsény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a tanyagondnoki szolgálatról a következőket rendeli el:

1. A rendelet célja, hatálya

1. § (1) Őcsény Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) a település külterületén élő lakosság esélyegyenlőségének növelése, Őcsény Község közigazgatási területén élők életfeltételeinek javítása, a közszolgáltatásokhoz való hozzájutás és a szociális alapellátások kiépítésének elősegítése, a település szolgáltatási funkcióinak bővítése, községfejlesztés, valamint egy jobb életminőség elérésében való közreműködés céljából tanyagondnoki szolgálatot (a továbbiakban: Szolgálat) működtet.

(2) A Szolgálat ellátásának személyi és tárgyi feltételeit Őcsény Község Önkormányzata biztosítja.

2. § A rendelet hatálya Őcsény közigazgatási területén életvitelszerűen tartózkodó lakosságra, amely szociális körülményeire, ezen belül kora, egészségi állapota és egyéb aktuális élethelyzete alapján alkalmilag vagy tartósan jogosulttá válik a szolgáltatás igénybevételére, illetve a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben meghatározott, valamely ellátásra jogosult személyekre terjed ki.

2. A tanyagondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok

3. § (1) A Szolgálat keretében ellátandó közvetlen személyes szolgáltatások körébe tartozó alapfeladatok:

  • a) étkeztetésben való közreműködés (étel lakásra szállításával),
  • b) házi segítségnyújtásban (bevásárlás, fűtés, szakrendelésre szállítás, orvos lakásra való hívása, gyógyszer kiváltás, hivatalos ügyek intézése) való közreműködés,
  • c) közreműködés a közösségi szociális információk szolgáltatásában,
  • d) egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás segítése (a háziorvosi rendelésre szállítás, egyéb egészségügyi intézménybe szállítás, gyógyszerkiváltás, és gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutás),
  • e) óvodáskorú, iskoláskorú gyermekek szállítása (óvodába, iskolába, kulturális és sport rendezvényre),
  • f) családsegítésben való közreműködés (családgondozó ellátotthoz való szállítása és/vagy az ellátottnak, illetve családjának az Ellátási Intézménybe történő szállítása)

(2) A Szolgálat keretében ellátandó közvetlen, személyes szolgáltatások körébe tartozó kiegészítő feladatok:

  • a) közösségi, művelődési, sport-és szabadidős tevékenységek szervezése, segítése,
  • b) egyéni hivatalos ügyek intézésének segítése, lakossági igények továbbítása,
  • c) egyéb lakossági szolgáltatások, illetve az (1) bekezdés a) pontjába foglaltakon kívüli egyéb alapszolgáltatások biztosításában való közreműködés.

(3) A Szolgálat keretében ellátandó, az önkormányzati feladatok megoldását segítő, közvetett szolgáltatások:

  • a) önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére,
  • b) személyszállítási feladatok,
  • c) a tanyagondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos teendők ellátása.

(4) A Szolgálatnak elsősorban az alapellátáshoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia. A többi feladatot úgy kell ellátnia, hogy az, az alapellátáshoz kapcsolódó feladatellátással ne ütközzön.

(5) A Szolgálat által ellátandó feladatokat részletesen a Tanyagondnoki szolgálat szakmai programja, valamint a tanyagondnok munkaköri leírása tartalmazza.

3. A tanyagondnoki szolgálat igénylésének módja

4. § (1) A szolgáltatás igénybevétele önkéntes, az ellátást igénylő, illetve törvényes képviselőjének kérelmére történik.

(2) A szolgáltatások igénybevétele iránti igényeket a tanyagondnoknál, a családgondozónál a polgármesternél vagy az Őcsény Önkormányzatánál személyesen vagy telefonon jelezhetik. Az igények elbírálása fontossági szempont alapján történik, előnyben kell részesíteni a szociális alapellátási feladatokhoz kapcsolódó igényeket.

(3) A tanyagondnoki szolgáltatás igényeinek elbírálásról a polgármester dönt.

(4) A tanyagondnoki szolgálat igénybevétele térítésmentes.

(5) A tanyagondnoki szolgáltatás megszűnik:

  • a) kérelmező halálával,
  • b) kérelmező lemondásával,
  • c) ha az ellátásban részesülő személy a szolgáltatásra nem szorul rá.

4. A tanyagondnoki szolgálat ellátása

5. § (1) Az Önkormányzat a működési engedély alapján működtetett Szolgálat feladatainak ellátására egy fő főállású tanyagondnokot foglalkoztat, heti 40 órás közalkalmazotti jogviszony keretében.

(2) A tanyagondnok felett az alapvető munkáltatói jogokat a Képviselő-testület, az egyéb munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

6. § (1) A Szolgálat keretében ellátandó feladatokat a tanyagondnok a Szolgálat rendelkezésére álló gépjárművel látja el, melynek érvényes műszaki vizsgával, kötelező felelősség- és CASCO biztosítással kell rendelkezni. A gépjármű üzemképes állapotáért a tanyagondnok a felelős.

(2) A tanyagondnok a munkaköri leírásban foglaltak szerint, valamint a polgármester utasításának megfelelően látja el a tanyagondnoki szolgáltatás körébe tartozó feladatokat.

(3) A tanyagondnokot szabadsága, betegsége, egyéb törvényes távolmaradása esetében helyettesíteni kell, a helyettesítő személyről a polgármester gondoskodik.

(4) A tanyagondnok az elvégzett munkáról a tárgyévet követő év május 31. napjáig köteles beszámolni a képviselő-testületnek.

5. Záró rendelkezések

7. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.