Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 05. 25

Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 25.) önkormányzati rendelete

a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról

2022.05.25.

Őcsény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és f) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. §. (2) - (3) bekezdésben meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Őcsény Község Önkormányzata Képviselőtestületének a Szervezeti és Működész Szabályzatáról szóló 16/2019.(XII.16.) önkormányzati rendeletének 2. melléklet 1.1. pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljárva a Pénzügyi-, Ügyrendi és Településfejlesztési Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya a Képviselő-testületre, az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervekre (intézményekre), illetve az önkormányzat nem intézményként működő feladataira terjed ki.

2. A költségvetés bevételei és kiadásai

2. § (1) Őcsény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az önkormányzat 2021. évi teljesített költségvetési és finanszírozási – kivéve intézményfinanszírozás –

a) bevételi főösszegét 742 309 163 forintban

b) kiadási főösszegét 582 464 489 forintban

állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított 2021. évi teljesített – továbbá az eredeti és módosított előirányzat szerinti - költségvetési bevételeket és kiadásokat, valamint a finanszírozási bevételeket és kiadásokat az államháztartás számviteléről szóló 4/2013.(I.11.) Korm. rendelet 15. melléklete szerinti rovatcsoportok és rovatok szerinti bontását önkormányzati szintre összesítve a rendelet 1. melléklete, intézményenként és rovatcsoportonként a rendelet 4-8. melléklete tartalmazza.

3. A költségvetés részletezése

3. § A 2021. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - költségvetési bevételek és kiadások, valamint finanszírozási bevételek és kiadások egyenlegét működési és felhalmozási cél szerinti bontásban önkormányzati szinten a rendelet 2 melléklete tartalmazza.

4. § Őcsény Község Önkormányzata 2021. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - költségvetési bevételek és kiadások, valamint finanszírozási bevételek és kiadások rovatcsoportok és rovatok szerint bontását a rendelet 4. melléklete tartalmazza.

5. § Őcsényi Közös Önkormányzati Hivatal 2021. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - költségvetési bevételek és kiadások, valamint finanszírozási bevételek és kiadások rovatcsoportok és rovatok szerint bontását a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

6. § Őcsényi Tarkabarka Óvoda és Családi Bölcsőde 2021. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - költségvetési bevételek és kiadások, valamint finanszírozási bevételek és kiadások rovatcsoportok és rovatok szerint bontását a rendelet 6. melléklete tartalmazza.

7. § Őcsényi Konyha 2021. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - költségvetési bevételek és kiadások, valamint finanszírozási bevételek és kiadások rovatcsoportok és rovatok szerint bontását a rendelet 7. melléklete tartalmazza.

8. § Őcsény Község Önkormányzata 2021. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - beruházásait és felújításait feladatonként és célonként a rendelet 8. melléklete tartalmazza.

9. § Őcsényi Közös Önkormányzati Hivatal 2021. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - beruházásait és felújításait feladatonként és célonként a rendelet 9. melléklete tartalmazza.

10. § Őcsényi Tarkabarka Óvoda és Családi Bölcsőde 2021. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - beruházásait és felújításait feladatonként és célonként a rendelet 10. melléklete tartalmazza.

11. § Őcsényi Konyha 2021. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - beruházásait és felújításait feladatonként és célonként a rendelet 11. melléklete tartalmazza.

12. § A képviselő-testület az önkormányzat engedélyezett létszámkeretét összevontan a rendelet 12. melléklete, intézményenkénti bontásban a rendelet 13. melléklete szerint hagyja jóvá.

13. § A 2021. évi teljesített – továbbá az eredeti és a módosított előirányzat szerinti - bevételeket és kiadásokat kötelező, önként vállalt és állami (államigazgatási) feladatok bontásban önkormányzati szinten összevontan a rendelet 14. melléklete, intézményenkénti bontásban a rendelet 15. melléklete tartalmazza.

14. § Az önkormányzatnak adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségeit a rendelet 16. melléklete tartalmazza.

15. § Az önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a rendelet 17. melléklet tartalmazza.

4. Maradvány

16. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2021. évi gazdálkodása során keletkezett, hatályos jogszabályok szerint felülvizsgált tárgyévi maradványát intézményenként és összevontan a rendelet 18. melléklete szerint hagyja jóvá 159 844 674 Ft összegben.

(2) A képviselő-testület úgy dönt, hogy az intézmények (Őcsényi Közös Önkormányzati Hivatal, Őcsényi Tarkabarka Óvoda és Családi Bölcsőde, valamint Őcsényi Konyha) kötelezettséggel nem terhelt (szabad) működési célú maradványának összegével az intézmény 2022. évi finanszírozását csökkenti.

5. Vagyon

17. § (1) Az önkormányzat eszközeit és forrásait bemutató zárszámadási mérleget Őcsény Község Önkormányzata, Őcsényi Közös Önkormányzati Hivatal, Őcsényi Tarkabarka Óvoda és Családi Bölcsőde, Őcsényi Konyha bontásban és összevontan a rendelet 19. melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzat vagyonkimutatását Őcsény Község Önkormányzata, Őcsényi Közös Önkormányzati Hivatal, Őcsényi Tarkabarka Óvoda és Családi Bölcsőde, Őcsényi Konyha bontásban és összevontan a rendelet 20. melléklete tartalmazza.

6. Költségvetési mérlegek és kimutatások

18. § A képviselő-testület az önkormányzat állami támogatásokkal, hozzájárulásokkal kapcsolatos elszámolását a rendelet 21-23. mellékletek szerint hagyja jóvá.

19. § Az önkormányzat által nyújtott közvetett támogatásokat a 24. melléklet tartalmazza.

20. § Az önkormányzat több éves kihatással járó kötelezettségeit (kötelezettségvállalásait) összevontan az 1. melléklet, valamint intézményenként a 4-8. mellékletek tartalmazzák.

21. § Az önkormányzat 2021. december 31-én felvett hitel- és kölcsönállománnyal nem rendelkezik.

22. § Őcsény Község Önkormányzat által 2021. évben teljesített támogatásértékű kiadások és átadott pénzeszközök részletezését a 25. melléklet tartalmazza.

23. § Az önkormányzat gazdálkodó szervezetekben lévő részesedéseit a 26. melléklet tartalmazza.

24. § A költségvetési évet követő három év tervezett bevételi előirányzatainak és kiadási előirányzatainak keretszámai a zárszámadásban szerepeltetett módosított előirányzatok szerint alakulnak.

7. Záró és egyéb rendelkezések

25. § (1) Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.