Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztisztviselők illetménykiegészítéséről és egyéb juttatásairól szóló 2/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 14

Őcsény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 14.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.14.
a köztisztviselők illetménykiegészítéséről és egyéb juttatásairól szóló 2/2023. (II.15.) önkormányzati rendelet módosításáról
Általános indokolás
A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (továbbiakban: Kttv.) 132. §-ban foglaltak szerint az illetményalap összegét évente az állami költségvetésről szóló törvény állapítja meg úgy, hogy az nem lehet alacsonyabb, mint az előző évi illetményalap.
A Magyarország 2024. évi központi költségvetéséről szóló 2023. évi LV. törvény (a továbbiakban: Kvtv.) 62. § (6) bekezdése lehetővé teszi, hogy a helyi önkormányzat képviselő-testülete rendeletben 2024. évben – az önkormányzat saját forrásai terhére – a közös önkormányzati hivatalnál foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában – a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvényben foglaltaktól eltérően – a Kvtv. 62. § (1) bekezdésben meghatározottnál magasabb összegben állapítsa meg az illetményalapot.
A magasabb illetményalap szerint megállapított havi illetmény nem haladhatja meg a Központi Statisztikai Hivatal által Hivatalos Értesítőben közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset tízszeresét. Személyi illetmény esetén e bekezdés szabályai akként alkalmazandók, hogy pótlék ez esetben sem fizethető.
A Kttv. 234. § (3) bekezdése alapján a helyi önkormányzat rendeletben egységesen valamennyi felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselőnek a tárgyévre illetménykiegészítést állapíthat meg, amelynek mértéke községi önkormányzatnál a köztisztviselő alapilletményének legfeljebb 20 %-a lehet a (3) bekezdés b) pontja alapján.
A Kttv. 234. § (4) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a helyi önkormányzat rendeletében illetménykiegészítést állapíthat meg egységesen valamennyi érettségi végzettségű köztisztviselőnek, amelynek mértéke legfeljebb 20% lehet.
A rendelet a Hivatal köztisztviselői esetében - a Kvtv. és Kttv. kereti között - állapítja meg a 2024. évi illetményalapot és az illetménykiegészítést.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
1. § : az Őcsényi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztivelői illetményalapjának és illetménykiegészítés mértékének megállapítása.
2. §: a módosítás alkalmazásának időpontját határozza meg.
3. §: hatálybalépés és hatályon kívül helyezés dátumáról rendelkezik.