Szedres Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 11/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 06. 01

Szedres Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.01.
az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló 11/2019. (XII. 16.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A hivatkozás pontosításra került.
A 2. §-hoz
A jövőben a polgármester törvényből eredő illetményén felüli juttatására nem csak a Pénzügyi-Ügyrendi Bizottság, hanem bármely képviselő javaslatot tehet.
A 3. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
(1) bekezdéshez: A Magyar Államkincstár Tolna Vármegyei Igazgatósága (a továbbiakban: Kincstár) tájékoztatást küldött arról, hogy a kormányzati funkciók és államháztartási szakágazatok osztályozási rendjéről szóló 15/2019. (XII.7.) PM rendelet (a továbbiakban: PM rendelet) 2023. március 9. napjával bekövetkező változása miatt a törzskönyvi nyilvántartásban a szükséges adatváltozások átvezetésére, hivatalból indított eljárás keretében, eseti, csoportos adatmódosítást hajtott végre.
A Kincstár tájékoztatása alapján a Szedres Község Önkormányzatát (a továbbiakban: Önkormányzat) érintően az alábbi átvezetésre került sor: a törzskönyvi jogi személy 041231- Rövid időtartamú közfoglalkoztatás kormányzati funkció kódja törlésre került.
A Kincstár által vezetett törzskönyvi nyilvántartásból törölt kormányzati funkció kódot az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatából is törölni kell.
(2) bekezdéshez: Az Önkormányzat számlavezetője a Takarékbank és az MKB Bank 2023. május 1. napjával egyesült. Az új bank neve MBH Bank lett, így szükséges a számlavezető pénzintézet nevének átvezetése.
A 4. §-hoz
a) és b) ponthoz: 2023. június 1. napi hatállyal az érintett önkormányzatok megszüntették a Fadd és Környéke Gyepmesteri Társulást, ezért az törlésre került.
c) ponthoz: Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 9. § b) pontja szerint ha törvény eltérően nem rendelkezik, a költségvetési szerv irányítása a következő hatáskörök gyakorlását jelenti:
b) a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatának jóváhagyása,
Ezen jogszabállyal összefüggésben az Áht. 9/A. § (1) bekezdése kimondja, hogy az irányító szervnek címzett irányítási hatáskört az irányító szerv vezetője gyakorolja. Az irányító szerv a helyi önkormányzat esetében a képviselő-testület, az irányító szerv vezetője pedig a polgármester. Tekintettel erre főszabályként az Áht. 9. §-ában felsorolt irányítási hatásköröket a polgármester gyakorolja.
Fenti szabályok alapján a Szedresi Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatát a polgármester 1/2022. (X. 27.) számú normatív utasításával hagyta jóvá és adta ki. E miatt az Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatából a 10. melléklet hatályon kívül helyezésre került.
Az 5. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezés.