Iregszemcse község képviselő testületének 3/2018 (VI.1.) önkormányzati rendelete

a temetőről és a temetkezésről

Hatályos: 2018. 06. 01- 2018. 11. 27

Iregszemcse Község Önkormányzata Képviselő-testülete az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzése és ápolása, a temetkezés közegészségügyi és kegyeleti rendeltetésének érvényesítése, valamint a temető és temetkezési kultúra fejlesztése érdekében a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. tv. (a to¬vábbiakban: Ttv.) 41.§ (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, továbbá figyelemmel a Ttv. végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Korm. rendeletre (a továbbiakban: Korm. rendelet), a következő rendeletet alkotja:


A rendelet hatálya


1.§


(1)    A rendelet hatálya kiterjed a Iregszemcse község közigazgatási területén lévő köztemetőre, az ott folyó temetkezési, temető-fenntartási, sírhelyhasználati tevékenységre, valamint a temetői szolgáltatásokat igénybevevő, illetve a tevékenységeket végző természetes és jogi személyekre.


(2)    Iregszemcse község területén működő köztemető: az Iregszemcsei Római Katolikus Egyházközség tulajdonában és megállapodás alapján Iregszemcse Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) kezelésében lévő római katolikus temető (iregszemcsei 564 hrsz.) (a továbbiakban: temető).


A temető fenntartása, üzemeltetése


2.§


(1)    A temető fenntartásáról és üzemeltetéséről az Önkormányzat az Építő és Városüzemeltető Kft-vel (a továbbiakban: üzemeltető) kötött kegyeleti közszolgáltatásra vonatkozó megállapodás alapján gondoskodik.


(2)    A temető üzemeltetését a Ttv-ben, a Korm. rendeletben, valamint e rendeletben meghatározott rendelkezések szerint kell ellátni. Ennek megfelelően az üzemeltető:
a)    meghatározza a temetkezési szolgáltatás, illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek ellátásának temetői rendjét;
b)    biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit.
c)    megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit;
d)    biztosítja a ravatalozó, boncoló helyiség és ezek technikai berendezései, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra) karbantartását, és működteti azokat;
e)    gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, és biztosítja a temető nyitását, zárását;
f)    vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket, sírboltkönyvet;
g)    tájékoztatja a temetőlátogatókat;
h)    kijelöli a temetési helyeket;
i)    elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését és a hó eltakarítást;
j)    összegyűjti és elszállítja a hulladékot;
k)    gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;
l)    összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását;
m)    gondoskodik az ügyfélfogadásról.


(3)     Az üzemeltető éves beszámolója során köteles írásban tájékoztatást adni a képviselő-testületnek a temető fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos tevékenységéről.


(4)    Az üzemeltető a rendeletben meghatározott díjak felülvizsgálatára minden év október 31. napjáig tehet javaslatot, amelyről a képviselő-testület soron következő ülésén dönt.


A temető rendeltetésszerű használatához szükséges tárgyi és infrastrukturális feltételek


3.§


(1)    A temető beépítési előírásait, bekerítésének vagy élő sövénnyel való lehatárolásának módját a helyi építési szabályzat és szabályozási terv határozza meg.


(2)    A temetőhöz vezető útnak és a sírhelytáblákat (parcellákat) összefogó úthálózatnak gépjárművel is járhatóknak kell lenni. Gépjármű várakozó helyet külön jogszabály szerint kell biztosítani.


(3)    A vízvételt legalább 150 m-enként biztosítani kell.

(4)    A temetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lenni a temetési tevékenység lebonyolítására. Az üzemeltető köteles gondoskodni a ravatalozó és hűtőberendezés megfelelő üzemképes állapotban tartásáról.

(5)    A temető és a temetkezési emlékhely építményei, közművei, egyéb infrastrukturális létesítményei építéséhez, létesítéséhez, bővítéséhez, továbbá a kegyeleti emlékhely létesítéséhez külön jogszabályban előírtak szerint – a tulajdonos hozzájárulásával – engedélyt kell kérni.

A temető használatának és igénybevételének szabályai


4.§


(1)    Az üzemeltető köteles az elhunyt személyére, vallási, illetőleg lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.


(2)    A temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásaiknak tiszteletben tartásával történik.


(3)    A temetkezési szolgáltató köteles a temetések időpontját az üzemeltetőnek a temetés előtt legalább 2 munkanappal bejelenteni.

5.§


(1)    A temetőben csak a megjelölt nyitvatartási időben lehet tartózkodni. A temető nyitvatartási ideje:
a)    November 3. napjától – március 31. napjáig: 7:00-18:00
b)    Április 1. napjától –  november 2. napjáig: 7:00 – 21:00
c)    Nagyobb ünnepeken (mindenszentek, karácsony, húsvét) a hozzátartozók kegyeleti látogatásának lehetővé tétele érdekében a temető korlátlanul nyitva tart.


(2)    A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő magatartást köteles tanúsítani. Tilos minden olyan magatartás vagy tevékenység, amely a kegyeleti érzést sértheti.


(3)    12 éven aluli gyermek felügyelet nélkül nem tartózkodhat a temetőben.


(4)    A temetőbe állatot bevinni, beengedni – a vakvezető, és a mozgáskorlátozott személyt segítő kutya kivételével - tilos.

(5)    A temetőbe gépjárművel behajtani, közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. A temetések ideje alatt a gépjárműforgalom tilos.

(6)    A temető épületeit, kerítését, a sírokat, síremlékeket, egyéb tárgyakat a sírokra ültetett növényzetet megrongálni, beszennyezni, továbbá a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat elvinni tilos.


(7)    A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával szabad. Avart, elszáradt koszorút és virágmaradványt elégetni tilos.


(8)    A temetőben keletkezett hulladékot az üzemeltető által kijelölt tároló helyre kell szállítani. A hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az üzemeltető gondoskodik.


(9)    Az üzemeltető a temető rendjéről és nyitvatartási idejéről a temető bejáratánál tájékoztatót függeszt ki.

Temetési helyek


6.§


(1)    A temetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki. Az újabb sírhelyek kijelölése folytatólagosan történik a már megkezdett sorokat tovább kell folytatni, addig új sor megkezdése nem lehetséges.


(2)    A sírhelytáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell. A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell.


(3)    Az üzemeltető a temetőről térképet (vázrajzot), a temetési helyekről nyilvántartást (sírbolt könyv, nyilvántartó könyv) készít, amelyet naprakészen vezet. Az üzemeltető a temető térképét a temető bejáratánál kifüggeszti és a változásokkal évenként kiegészíti.


(4)    A sírhelytáblát a folyamatos temetésre elő kell készíteni.


(5)    A megtelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. Ezt követően lezárt sírhelytábla temetési helyre urna elhelyezhető, koporsós temetés csak sírboltba, vagy kettős sírhelybe történhet.


A temetési helyek méretei


7.§


(1)    Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes, sírhely, kettős sírhely, gyermek sírhely, falazott sírhely és sírbolt.

(2)    Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnafülke, urnasírhely. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

(3)    A temetési helyek szélességi és hosszúsági méretei:

a.    egyes sírhely:      100 x 220 cm,
b.    kettős sírhely:      200 x 220 cm,
c.    gyermek sírhely:  100 x 160 cm,
d.    „előregyártott betonelemes” kripta: 2 személyes: 90 x 210 cm, 4 személyes: 180 x 210cm,
e.    „falazott” kripta: 2 személyes: 120 x 240 cm, 4 személyes 200 x 240 cm,
f.    urna sírhely:       60 x 100 cm,


(4)    A sírgödör mélysége 200 cm, koporsós rátemetés esetén a sírgödröt úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélyre kerüljön.

(5)    A sírhelyek alépítményei között – közlekedési útnak – egységesen 50 cm, kripták alépítményei között 50 cm távolságot, valamint a földbe urna sírhelyek alépítményei között maximum 30 cm távolságot kell hagyni.


(6)  Kettős sírhelyen csak olyan síremlék helyezhető el, amelynek alépítménye legalább a kettős sírhely méretével megegyező.

(7)    Kripta helyen csak kripta helyezhető el újraváltást követően is.

Rátemetés


8. §


(1)    Felnőtt egyes sírhelyre még egy gyermek koporsó, a sír mélyítése után még egy felnőtt koporsó, valamint maximum hat urna helyezhető el.

(2)    A kettős sírhely egy-egy részébe az (1) bekezdésben meghatározottak szerint történhet rátemetés.

Sírbolt


9.§


(1)    A sírbolt (kripta) legalább kettő koporsó elhelyezését biztosító terepszint alatti és feletti, illetve kizárólag terepszint feletti építményrészből álló temetési hely.


(2)    Sírbolt építéséhez szükséges a tulajdonos hozzájárulása, valamint az üzemeltetőnek az építési munkák megkezdése előtt a vonatkozó építési engedély bemutatása.


(3)    Sírbolt felett rendelkezőnek az a személy tekinthető, aki a megállapított sírbolthely díját megfizette és rendelkezői minőségét bejegyeztette. A rendelkező halála után az új jogosult nevét kell a könyvbe bejegyezni.


A síremlék


10. §


(1)    Sírhelyek fölé sírjel, síremlék, fejfa (a továbbiakban: síremlék) állítható, amely nem terjedhet túl a megkezdett parcellában lévő sírkeret és a 7. §-ban meghatározott méreteken.


(2)    A síremlékek magassága nem haladhatja meg a csatlakozó terepszinttől mért 150 cm-t, kopjafa magassága maximum 220 cm lehet


(3)    A sírkövek alá helyszíni beton alapozás, vagy előregyártott elemekből készített alapozás helyezhető, amelynek mérete minden irányban a síremléken túlterjedően maximálisan 20-20 cm, terepszint feletti magassága 10 cm lehet.


(4)    A síremlék állékonyságának biztosítása érdekében a síremlék alépítményét képező áthidaló gerenda a szükséges mértékben, de maximum 30-30 cm-rel a temetési hely határán túlnyúlhat. A túlnyúló gerendavég síremlék melletti részének legalább 5 cm-rel a csatlakozó terepszint alá kell kerülnie.


(5)    A beton alapozás mellé bontható térkő, zúzalék helyezhető el, a szomszédos síremlékek közötti terület feléig terjedően. Egyéb esetekben a szomszédos sírhelyek felett rendelkezni jogosultak írásbeli hozzájárulása szükséges.


(6)    A síremlékek építésével, bontásával keletkező építési törmelék, hulladék elszállítása a munka befejezésével egyidejűleg az építtető feladata. A törmelékeket a síremlékbe visszahelyezni tilos.


(7)    A síremléket felállítani, felújítani, átépíteni, lebontani, elvinni bejelentés alapján a vállalkozó által készített nyilatkozattal lehet, amelyben szerepelnek a megbízó, az elhunyt, valamint a vállalkozó adatai, a síremlék méretei, a készítés időpontja.


A temetési helyek használati ideje, a használati díjak


11. §


(1)    A temetési helyeket az eltemettetést végző(k)nek meg kell váltaniuk (egyszeri megváltás) és ezzel a temetési hely felett rendelkezési jogosultságot szereznek. A rendelkezési jogosultság kezdő napja a megváltás napja.


(2)    A temetési helyek megváltásáért díjat kell fizetni, amelyet e rendelet 1. számú melléklete tartalmaz. A megváltási díjakat a temettetőnek előre kell megfizetni.


(3)    A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő):
a)    egyes sírhely esetén 25 év, a megvételtől számított 25 év,
b)    kettős sírhely esetén 25 év, a megvételtől számított 25 év,
c)    gyermek sírhely esetén 25 év,
d)    előregyártott betonelemes kripta esetén 60 év,
e)    falazott kripta esetén 60 év,
f)    urnafülke esetén 10 év,
g)    urnasírhely esetén 10 év.
h)    rátemetés esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év.

(4)    A rendelkezési jog a (3) bekezdés szerinti időtartammal meghosszabbítható (újraváltható) akkor, ha a temető vagy sírhelytábla nem kerül lezárásra vagy átrendezésre. Urnás rátemetés semmilyen esetben nem hosszabbítja meg a lejárati időt.


(5)    Új betemetés esetén a lejárathoz számított időtől függetlenül a sírhelyet újra kell váltani.


(6)    Amennyiben a használati idő lejár, az üzemeltető hirdetményben köteles a hozzátartozók figyelmét a lejárat előtt 6 hónappal felhívni. Ha a használat idejét a hozzátartozók nem hosszabbítják meg, az üzemeltető a használati idő lejártát követő 6 hónappal a sírhelyet, urnafülkét újra értékesítheti és az urnákat az erre a célra kialakított sírboltba helyezheti.


(7)    Ha a használati idő lejártát követően kerül sor az újra megváltásra, akkor a köztes idő az újraváltás időtartamába beszámításra kerül.

(8)    Ha a használat az (6) bekezdésben foglalt ok miatt szűnik meg, a temetési hely feltárásakor a kiürített sírboltból származó holttestmaradványokat, urnafülkéből, urnasírhelyből származó hamvakat közös sírhelyben kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozói, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartásával az üzemeltető köteles gondoskodni.


(9)    Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult bejelenti, hogy a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, úgy a megváltási díj időarányos részét – a visszatérítéskor érvényben lévő díjtételek alapul vételével – vissza kell téríteni. A megváltott, de fel nem használt temetési helyről érvényesen csak az üzemeltetőnél tett nyilatkozattal lehet lemondani.


(10)    A temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.


(11)    Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha
a)    a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár,
b)    a temetési hely megszűnik,
c)    a holttest új temetési helyre történő áthelyezésével (áttemetés),
d)    a holttestet elhamvasztják, kivéve azt az esetet, ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.

(12) Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglevő temetési hely felett rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerinti sorrendben következő temetési helyre kell temetni.


Temetői munkák, sírgondozás


12. §


(1)    A temetőben végzendő minden munkát – kivéve a sírok gondozását – be kell jelenteni az üzemeltetőnek.


(2)    A hantolt sír gondozása, vagy gondoztatása kizárólag a hozzátartozó feladata.

(3)    A hantolt sírokra növényzet ültethető, de a sírhely méretét túlnövő, kifejlett korukban nagyméretű fák, cserjék, fenyőfélék ültetése tilos.


(4)    A rossz helyre ültetett növényekben, valamint a sírokon kinőtt gyomnövények kaszálása során bekövetkezett károkért az üzemeltető nem tartozik felelősséggel.


(5)    A temető területén padot csak a temető fenntartó helyezhet el a terven kijelölt helyekre.

(6)    Fát, cserjét a sírhelyen kívüli területre csak a temető üzemeltetője vagy általa megbízott személy vagy szervezet ültethet a kertészeti kiviteli terv szerint.


(7)    A temetőben az egyes temetési helyek bekerítése tilos!

(8)    Az üzemeltető a gondozatlan, kegyeletet sértő, elhanyagolt sírok rendbetételét, gyomtalanítását, különösen nagyra nőtt fák, bokrok, elgazosodott növények esetén előzetes értesítés után elvégezheti.


(9)    A sírok közvetlen környezetében történő járdalap, illetve bármilyen térburkolat elhelyezése kizárólag az üzemeltető beleegyezésével történhet, előre egyeztetve a járdalap típusát. A földbe urnák mellé járdalap, illetve térburkolat elhelyezése tilos. Az elhelyezett járdalapokért az üzemeltető nem vállal felelősséget, amennyiben az bárminemű temetőben végzett munka következtében megsérülne. Indokolt esetben a térburkolat a sírgondozó beleegyezése nélkül is eltávolítható.


(10)    Amennyiben a sírhely alépítményeinek belső illetve külső méretei eltérnek az e rendelet által meghatározott sírhely paraméterektől, akkor az üzemeltető kötelezheti a sírhelyet megváltó személyt a sír visszabontására.


(11)    Október 28. és november 03.-a között a sírköveseknek tilos a munkavégzés.


Temető fenntartási hozzájárulás díja


13. §


(1)    A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző (kőfaragó, sírgondozást végző, temetői szolgáltatást végző stb.) a temető használata után a 2. számú melléklet szerinti temető fenntartási hozzájárulást köteles fizetni a temető üzemeltetőjének.


(2)    A síremlékkészítők és más a temetőben munkát végző vállalkozók a munkavégzés körülményeiről, időpontjáról, kötelesek az üzemeltetővel egyeztetni és az üzemeltetőnek a temető rendjével kapcsolatos utasításait betartani.


(3)    Síremlékkel, sírbolttal kapcsolatos kivitelezői munkák hétköznap 7:00 – 15:30 –ig végezhetők. Szombati napon szeptember 01 – október 28-ig engedélyezett a vállalkozói munka.


A temetkezési szolgáltatások feltételei, a létesítményeknek, szolgáltatásoknak a vállalkozók általi igénybevételi díja


14. §


(1)    A köztemetőben temetkezési szolgáltatást a jogszabályokban előírt engedéllyel rendelkező vállalkozók végezhetnek.

(2)    A temetkezési szolgáltatók kötelesek a hely jellegének megfelelő viseletben, a szertartások és búcsúztatások rendjének tiszteletben tartásával végezni munkájukat.


(3)    A temetkezési szolgáltató a temető létesítményeit (ravatalozó, hűtő, közmű, szeméttároló stb.) e rendelet 3. számú mellékletben meghatározott szolgáltatási díj ellenében veheti igénybe, melyet az üzemeltető részére köteles megfizetni.


(4)    A igényeket az üzemeltető felé kell bejelenteni, a ravatalozó használata esetén az igénybevételt megelőző legalább három munkanappal. A ravatalozót a temetés után az átvett állapotnak megfelelően kell átadni az üzemeltetőnek.


(5)    Az üzemeltető az igényekről nyilvántartást vezet.


(6)    Az üzemeltető a létesítmény átadását az igénylőtől - a más vállalkozó részéről történő korábbi lefoglalás esetét kivéve - nem tagadhatja meg.


(7)    Amennyiben a temetkezési szolgáltató az (3) bekezdésben foglalt befizetési kötelezettségének nem tesz eleget, a temetői létesítményt nem veheti igénybe.


(8)    Temetés esetén a temetkezési szolgáltató az urnasírhelyet maximum 24 órával, sírhely esetén 48 órával előtte áshatja ki, melyet minden esetben le kell fedni a balesetek elkerülése miatt.



Hatályba léptető rendelkezések


15. §


(1)    Jelen rendelet 2018. június hó 1. napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg hatályát veszti Iregszemcse Község Önkormányzatának a temetőkről és temetésről szóló 11/2007.(VIII.15.) számú rendelete és az azt módosító 12/2009.(IX. 30.) számú rendelete.


(2)    E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.


 
Süvegjártó Csaba                    Fata Istvánné
 polgármester                            jegyző


Mellékletek